ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:360/1217)

Kopytka bezglutowe 133

zależy od ziemniaków. Moje to Vineta - żółte, po ugotowaniu dość sypkie z dość dużą zawartością skrobi. Bardzo smaczne, na kopytka czy kluski śląskie idealne. Zrobienie kopytek bez mąki pszennej jest dość trudne, bo ciasto jest kruche. Podczas formowania wałeczków ciasto często pękało, ale wtedy mocniej je ściskałam i robiłam krótsze wałeczki do krojenia. Dla tych którzy nie mogą jeść mąki

Proste Potrawy
SZNYCLE SCHABOWE ZAPIEKANE W CIEŚCIE Z JABŁKAMI 156

Przepyszna  i treściwa POTRAWA na zimowe dni, kiedy to marzy się o świeżych owocach.Konkretne danie jednogarnkowe dla całej rodziny. 4 kotlety schabowe bez kości 4 jabłka w plastrach majeranek Ciasto do mięsa:/ 3 jajka 4 łyżki startego sera żółtego 1/2 szkl.śmietany 4 łyżki mąki 2 łyżki oleju naczynie do zapiekania masło *********************************** Do miski wlać śmietanę ,jajka i mąkę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Korzenne ciastka z amarantusa i orzechów włoskich 162

piernika (bez cukru i mąki) * PRZYGOTOWANIE Orzechy włoskie zmiksuj w blenderze na proszek i połącz z amarantusem. Dodaj przyprawę korzenną. Len w osobnej szklance zalej 100 ml wrzątku i energicznie wymieszaj. Powinna powstać gęsta pasta. Wlej ją do amarantusa. Olej kokosowy podgrzej i wlej do reszty składników. Dodaj syrop klonowy. Wszystko wymieszaj dokładnie i wyrób lekko jak ciasto. Powinna powstać

Food Square
KitchenAid -gdzie kupić tanio 184

warta 650 złotych. Patrzycie na nią na zdjęciu powyżej i na pewno nie możecie jej zauważyć. KitchenAid sprawuje się wyśmienicie. Niezastąpiona pomoc kuchenna w pieczeniu ciast i chleba. Zwłaszcza ubijanie piany na bezę czy miksowanie majonezu jest w tej chwili dla mnie bardzo wygodne. Mikser się nie śliska. Nic dziwnego bo waży prawie 11 kg. Zajmuje honorowe miejsce w mojej

codojedzenia
Torcik z orzechami, czekoladą i gruszkami 177

piecyka, tym razem na 20 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ja piekłam nie 20 minut, ale 30, ponieważ po 20 minutach patyczek lepił się ciastem. Jednak dodatkowe 10 minut piekłam już bez folii aluminiowej Wyjmujemy z piecyka i studzimy. Przygotowujemy polewę: śmietanę wraz z czekoladami przekładamy do małego rondelka Całość podgrzewamy i roztapiamy na małym ogniu mieszając Studzimy

Szczęśliwa kuchnia
Domowa karpatka. Przepis na ciasto i krem 637

robię je zawsze w ten sam sposób, ale czasami wyrastają mi ładne góry a czasami nie, tak jak w tym przypadku. Na szczęście pagórkowatość ciasta nie wpływa na jego smak i bez urodziwych szczytów karpatka była pyszna jak zwykle. Jeśli nie chce się Wam robić kremu budyniowego od podstaw ugotujcie 2 budynie z torebki używając połowy mleka a potem zmiksujcie

Smaczna Pyza
Ciastka Mumie 131

Halloween już za kilka dni. W takim razie ciastka mumie będą odpowiednim przepisem na dzisiaj :-). Zwykle kruche wysmarowane lukrem. Fajny efekt bez większego napracowania się. Gorąco polecam!     Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 125 g miękkiego masła 1 jajko 1/4 łyżeczki soli   Lukier: 1 szkl cukru pudru (lub więcej, gdyby lukier

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto kokosowe ze śliwkami 138

wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. W ciasto powciskać przepołowione śliwki (można je ułożyć na wierzchu rozcięciami ku górze lub jak ja - powkładać bokiem w ciasto). Piec w temperaturze 160- 180*C bez termoobiegu przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, polukrować, kroić i podawać. Lukier kokosowy: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki

Proste Potrawy
Jagodzianki 158

pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętajcie o odstępie, nasze drożdżówki będą rosły. Ja zawsze lekko nagrzewam piekarnik, wyłączam go i do środka wkładam ciasto do wyrośnięcia. Pieczcie na środkowej półce bez termoobiegu w temp. 180C około 20-25 minut. Gotowe możecie polać ozdobnie polewą czekoladową. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Dżem z cukinii z galaretką 133

Bardzo smaczny dżem do pieczywa, albo do przekładania ciasta na zimno. Składniki: 5 kg cukinii bez łupek 1,5 kg cukru 3 płaskie łyżki kwasku cytrynowego 2 galaretki cytrynowe 3 galaretki pomarańczowe Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dajemy do garnka do smażenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i podsmażamy mieszając od czasu

Kuchnia u Bietki
Placuszki z malinami 108

mleko, mąkę, cukier puder, miękkie masło oraz proszek do pieczenia.   Całość dokładnie wymieszać.   Ubitą pianę i maliny połączyć z pozostałymi składnikami.   Patelnię rozgrzać (bez tłuszczu) i łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta.   Smażyć z obu stron do zarumienienia się.   Podawać na gorąco posypane cukrem pudrem

Di gotuje
Nowe czekolady Terravita 70 % 158

pamiętam jest to mój ulubiony smak i w tym połączeniu tez nie zawiódł. Czekolada dla mnie super :)) 4. Czekolada gorzka zwykła - jak już sięgam po czekoladę bez nadzienia to najczęściej taką. Jak robię ciasto i chcę z polewą, to też zawsze pada na gorzką. Nie trzeba się na jej temat chyba wypowiadać, bo każdy zna, ja lubię. 5. Czekolada gorzka

kruche babeczki
Mini tarty z warzywami 180

Lekkie, kolorowe mini tarty pełne warzyw. Najlepiej smakują na ciepło. Spód tart można wyłożyć kruchym ciastem, ja tym razem zrobiłam na szybko bez spodu. Składniki n a ok 12 sztuk: 5 jajek 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 mały brokuł 12 pomidorków koktajlowych 150 g pieczarek 1/2 małej cukinii 1 mała papryka czerwona kilka sztuk szerokiej zielonej fasoli szparagowej sól

Ze smakiem i z pasją