szarobure deszczowe dni polecam Wam rewelacyjny przepis na knedle z borówkami. Robi się je ekspresowo, są mega mięciutkie i pyszne. Robi się je z ciasta parzonego, które jest niezwykle mięciutkie i delikatne. Knedle są bez ziemniaków więc robi się je dużo szybciej, i wydaje mi się,że w smaku są lepsze. Polecam serdecznie SKŁADNIKI CIASTO -500ml mleka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuZagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na kształt formy z lekką zakładką (może być potrzeba lekko podsypywać mąką) i wykładamy formę (do ceramicznej włożyłam bez natłuszczania, ale już blaszaną trzeba wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy w 180 stopniach jakieś 20-25 minut (do lekkiego zrumienienia). Nadzienie: Szparagi myjemy, osuszamy i odrywamy (lub odcinamy) zdrewniałe końce
Kolorowy PrzepisownikForemkę z drożdżówką wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Drożdżówkę piekę około 50 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone. Drożdżówka z kruszonką jest
Uwaga Babcia Gotujenajnowsze dzieło :) uwaga +18 ^^ Ciasto nie jest drogie, a w zamian bardzo smaczne :) głównym warunkiem jest posiadanie wiśni w spirytusie, chodź uważam ,że wersja bez nich np. dla dzieci też jest bardzo dobra :) SKŁADNIKI Ciasto: 4 jajka 3 łyżki kakao 7 łyżek wody 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem kostka masła dwie owocowe galaretki
W Moim Magicznym Domuwidelcem. Przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy fasolą, aby ciasto nie wyrosło przy pieczeniu. Pieczemy 10-15 min w 180'C z funkcję termoobiegu, bez termoobiegu w 200'C. Następnie zdejmujemy folię aluminiową z fasolą. Dopiekamy ciasto jeszcze przez 10 min. Na spodzie ciasta rozkładamy usmażone warzywa z boczkiem. Całość zalewamy farszem z sera ricotta. Wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami mozzarelli
kulinarnyJawidelcem. Przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy fasolą, aby ciasto nie wyrosło przy pieczeniu. Pieczemy 10-15 min w 180'C z funkcję termoobiegu, bez termoobiegu w 200'C. Następnie zdejmujemy folię spożywczą i fasolę. Dopiekamy ciasto jeszcze przez 10-12 min. tak aby się ładnie zarumieniło. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. * W międzyczasie przygotowujemy i schładzamy galaretkę. WYKOŃCZENIE tarty
kulinarnyJaryba wyszła lepiej niż oczekiwałam. Gorąco polecam (o ile będziecie mieć tyle szczęści co ja ze znalezieniem ciasta :))! Składniki (na 5 kopert): 5 arkuszy ciasta filo (45 x 36 cm) 2 filety pstrąga łososiowego bez skóry (ok. 600-700 g) 6-7 suszonych pomidorów z oliwy 3 łyżki oliwy (od pomidorów) + oliwa do smarowania ciasta garść płatków migdałowych
Zakręcony WidelecBezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie
głodny alergikwstydziłabym się podarować w prezencie komuś, kto w kuchni jest początkujący. Nie bałabym się, że nic dla siebie nie znajdzie. Będzie chciał ciasto - upiecze, będzie szukał pomysłu na obiad - znajdzie.Ogólne wrażenie: "okej", choć bez "ochów i achów" ;) - rozsądna jakość, za rozsądną cenę.Dopisek z 03.02.2013:Wypróbowałam przepis na ciasto na maślance, było pyszne! Kliknij tutaj, żeby zobaczyć przepis
Kraina Tysiąca Smakówzerknijcie na film – klik !) Ciasto było dosyć lepiące, mieszałam w misce, później przełożyłam na blat. Pierwsze zagniatanie mało przyjemne, drugie nieco lepsze. Cały czas trochę podsypywałam ciasto mąką. Ostatnie, czwarte zagniatanie już właściwie bez problemu. Mój bochenek w trakcie pieczenia nieco się rozlał, poza tym piekłam go dłużej bo 50 minut. Można ten chleb upiec na zakwasie, można na drożdżach(...)wymieszać. Odstawić na 10 minut. Następnie stosować technikę zagniatania: zagniatać przez 10 sekund i zostawiać na 10 minut. Powtórzyć ten proces 4 razy. Patrz video. Przykryć miskę z ciastem i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Koszyk do wyrastania wyłożyć ściereczką i wysypać mąką. Przełożyć uformowany bochenek do koszyka i zostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Może to trwać
Stare Garyniż popularne kremy maślane, można więc cieszyć się jego smakiem bez większych wyrzutów sumienia. Jeśli nie lubicie chałwy, można spokojnie ją pominąć przy robieniu kremu. U mnie wystąpiła tylko z tego względu, że mąż ma właśnie fazę na chałwę;) Tort nie jest słodki, jeśli więc lubicie naprawdę słodkie ciasta, dodajcie trochę więcej cukru. Ozdobić tort możecie również dowolnie. U mnie(...)nasączania. To on wraz z kremem robi ciasto. Nie bójmy się zatem nasączać porządnie blatów ciasta. Nie ma nic gorszego od suchego ciasta z kremem Tort piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. U nas bez problemu wytrzymał w lodówce 6 dni. Drukuj Tort orzechowy z kremem mascarpone i chałwą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Krem 500 g serka mascarpone
Mieszam w Garnkuminut. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Smarujemy oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1-2 godziny, w ciepłe, nieprzewiewne miejsce bez przeciągów. Dobrze wyrośnięte powinno zwiększyć swoją objętość ponad dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto wyciągamy na oprószony mąką blat i lekko podsypując mąką formujemy wałek, który dzielimy na równe kawałki i formujemy z nich kule ( ich wielkość zależy
cool and mintyrodzaje, dlaczego więc ich nie połączyć? W rezultacie owoce nadały ciężkiej z z natury czekoladzie lekkiej i soczystej faktury. To jedno z tych ciast, którego kawałek można sobie przegryźć po śniadaniu, kawałek po obiedzie, bez wrażenia ciężkości, zarówno w ujęciu fizjologicznym, jak i psychicznym. Zdecydowanie jedno z najlepszych (i najprostszych) wegańskich ciast, które dotąd piekłam. Oto efekty. Składniki: Ciasto
Roślinna - blog wegańskiDzień Mamy. Co byśmy bez nich zrobiły? W takie święto jak dziś wręcz nie wypada zapomnieć o drobnym upominku bądź wypieku. Słodkie słówka, też by się przydały :) Mam nadzieję, że nikt z Was nie zapomniał i wie co dziś przygotuje swojej rodzicielce. Ja już wiem! A Wam proponuje ten o to smakowity, bardzo czekoladowy i całkiem prosty Tort Czekoladowy. Jedyny(...)minus, należy poczekać na ostudzenie ciasta i schłodzenie kremu, aby wszystko wyglądało tak jak należy. Ale, Kochani, warto!"Składniki:4 jajkaszklanka cukru pudru3 łyżki kakao1/2 szklanki mleka2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniadodatkowo400 g masła150 g cukru pudru190 g czekolady80 g czekolady / wiórek czekoladowych do dekoracjimarmolada wieloowocowa/wiśniowaSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy
Słodkie Przyjemnościbyła obłędna! Polecam:) Scroll down for recipe in English Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką (8 porcji) Składniki: 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu 1 kg śliwek węgierek, bez pestek i przekrojonych na połówki 3/4 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki czerwonego porto Składniki na kruszonkę: 1 szklanka płatków owsianych, ja dałam błyskawiczne ½ szklanki(...)kawałek papieru do pieczenia i wsyp obciążniki lub groch, po czym włóż do piekarnika i piecz przez 10-15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i usuń papier wraz z obciążnikami. Można ewentualnie dopiec jeszcze przez kilka minut bez obciążenia, jeżeli dno wygląda na surowe. Włóż śliwki do garnka z grubym dnem, dodaj cukier i smaż dopóki nie puszczą soku. Dodaj
karmelowyCiasto Makowo Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową - Składniki:Warstwa Sernikowa:480 g dwukrotnie zmielonego twarogu120 g cukru2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku, bez cukru)2 jajka2/3 szklanki śmietanki kremówki 30%Ciasto Makowo-Kokosowe:100 g zmielonego maku100 g wiórków kokosowych200 g cukrucukier waniliowy 6 jajek2 łyżki kaszy mannyłyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniaKrem Budyniowy:600 ml mlekabudyń
Słodka Stronajuż nie ten sam ból co na początku. Teraz muszę ją dobrze trenować, aby mogła mi dalej wydajnie służyć. Aby to uczcić upiekłam ciasto piegusek ze śliwkami. O dziwo jakoś mi to sprawnie poszło. Bez gipsu o wiele łatwiej…Nawet sama wypestkowałam śliwki! Śliwki , jabłka i gruszki to typowe owoce o tej porze. Nic dziwnego, że na blogu(...)smakowało. Ciasto piegusek Składniki: na okrągłą foremkę o pojemności 1,5 L 150 g masła o temperaturze pokojowej 200 g cukru 1 łyżka waniliowego ekstraktu 3 jajka 3 łyżki maku 200 g mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 400 g śliwek tłuszcz i mąka do formy Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu
codojedzeniażeby to sprawdzić. To były czasy...W Danii nie ma tej tradycji, nie mam z kim dowcipkować. Szkoda...Jak dobrze wiecie (albo i nie), boję się ciast ucieranych. Z pozoru proste, każdemu wychodzą bez problemów. Ja bardzo często wyciągam z piekarnika wspaniałe zakalce, które doprowadzają mnie do rozpaczy. Nie poddaję się jednak, i dzielnie próbuję od czasu od czasu.Niedługo(...)całej porcji na raz okazało się nie lada wyzwaniem.Najpierw chciałam polać ją białą czekoladą, ale stwierdziłam, że będzie za słodko. Jeśli wolicie białą wersję, proponuję zmniejszyć ilość cukru w cieście. Wierzch udekorowałam truskawkami. Hmm... Te hiszpańskie, niestety, nie smakują najlepiej. Taką miałam ochotę, że nie mogłam się oprzeć, ale daleko im do prawdziwych, czerwcowych truskawek. Były jakby... Chrupiące
Pożeraczka, czyli raz adobrzetakim kalibrze. Zadania nie ułatwiał fakt, że jedyne wytyczne, jakie dostałam, to zrób, jak uważasz. Na szczęście wszystko się udało, choć bez przygód się nie obyło.Chciałam przygotować torcik dziewczęcy, a więc różowy. Na różnych blogach widziałam ciasta o różnej tonacji, niekoniecznie różu, ale właśnie coś takiego mi się zamarzyło. Najłatwiej kupić sobie okrągłe podstawki z folii aluminiowej - sprawdzą się(...)wodykrem:250 g mascarpone400 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru waniliowegokrem maślany na bazie bezy szwajcarskiej:250 g miękkiego masła3 białka205 g cukru200 g truskawek50 ml wody2 łyżki soku z cytrynydodatkowo:masa cukrowazielony barwnik spożywczy z paścieczerwony barwnik spożywczy w paścieNajpierw upiec ciasto:Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z solą.Masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrze