już chwilę, ale to młody muffinki, to ten starszy ciasto marchewkowe i tak mi uciekło. Teraz udało mi się kupić szarą renetę, więc bez żadnej dyskusji szarlotka była. Była, bo oczywiście szybko się zbyła. Do ciast z jabłkami to u mnie Panowie pierwsi ;))) Ciasto smaczne, nie jest skomplikowane w przygotowaniu. Wymiary blaszki 24x34 cm. Inspiracja - klik . Składniki na środek
kruche babeczkimnie 37 na 25. Rozwałkowane ciasto przełożyć na dno formy. Blat posypać mąką. Resztę ciasta rozwałkować na kwadrat o boku 40 cm. Na ciasto wyłożyć dżem, równomiernie rozsmarować, zostawiając po 3 cm z każdej strony bez dżemu. Następnie wyłożyć budyń, rozsmarować, również zostawiając margines 3 cm z każdej strony. Ciasto zwinąć jak dywan. Pokroić na 12 równych części. Przełożyć rozcięciem
moj przepis napodsypuję semoliną . Za każdym razem uwalnia się gluten i ciasto staję się bardziej sprężyste i mniej klejące- przełączam na pozycję 1 i już bez składania przepuszczam ją 3 razy- to samo na pozycji 2 jeżeli ciasto jest już za długie przecinam na pół i każdy kawałek osobno wałkuję - jeżeli chce zrobić nitki to jeszcze 2 razy przepuszczam na pozycji
Basia w kuchniOtwieram z niecierpliwością kopertę, zastanawiając się, co może skrywać. Jak to co? Nowiutka, świeżutka, jeszcze cieplutka książka wydawnictwa MUZA "Pysznie bez glutenu".Co do glutenu mam
W kuchni Karmel-itkidość "ciężkiego" składu (pełne ziarno, płatki) ładnie wyrosło. Zmniejszyłam jedynie ilość ksylitolu i trafiłam, bo ciasto wyszło i tak bardzo słodkie. Wyszło pyszne i sycące :) Proste ciasto z płatkami owsianymi, kokosem i jagodami (bez cukru) 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru brzozowego 2 jaja(...)tortownicę o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia W dużej misce wymieszać „suche składniki”. W osobnym naczyniu wymieszać „mokre składniki”. Wlać „mokre” do „suchych” i dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej formy. (Uwaga: Jest ono dość rzadkie!) Na wierzchu ułożyć jagody. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. (Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, tj. wsadzony
FitKotPomysł na to ciasto powstał w przypływie chęci na coś słodkiego, ale bez długiego stania w kuchni. Owoców żadnych pod ręką nie było, więc skorzystałam ze skórki pomarańczowej. I to był bardzo dobry pomysł! Wyszło ciasto dość wilgotne, pięknie pachnące pomarańczami. Delikatny posmak kawy i orzechów wspaniale harmonizował z kandyzowaną skórką. Możecie to ciasto przygotować z podwójnej lub potrójnej
Codzienna kuchnia niecodziennakilku dniach bez słodyczy Misiek dopadł w nocy do resztek z koszyczka wielkanocnego Miśki, zlitowałam się nad nim i piekłam Mu wielgachną drożdżówkę. Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożczy 250 ml mleka roślinnego 100 g masła kokosowego 450 g mąki pszennej szczypta soli 100 g cukru 100 g gorzkiej czekolady dżem malinowy (miałam ostatni słoik na „czarną
greenscarfWitam Kochani Jakiś czas temu przeglądając różne blogi kulinarne natknęłam się na ciasto, które od razu chciałam wypróbować. Bardzo ładnie wyglądało , a w wykonaniu wcale nie było trudne. Ciasto to nosi nazwę hit. Składa się z 4 cienkich kakaowych spodów, które są przełożone całkiem ciekawą masą :-) Przepis pochodzi stąd klik SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę SPODY KAKAOWE(...)szklanki mleka -3/4 szklanki cukru -250g masła lub margaryny -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 szklanka śmietany 18% -3 jajka -1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 40g Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 części, i wsadzamy na około 40 minut do lodówki. Po tym czasie bierzemy po jednej części, wałkujemy cienko i wykładamy ciastem blachę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubakaliami, jest prawie identyczny jak w rogalach marcińskich, nie dałam do niego tym razem jedynie marcepanu. Ciasto kruche jest prawie takie samo jak w tym przepisie margarynę zastąpiłam masłem i dodałam 3 łyżki cukru pudru. A przepisów na kruche rogaliki bez cukru i Pijane rogaliki na Dzień Mamy na blogu jest sporo. Te serowe rogaliki można też porównać do Rugelach(...)wycinamy z ciasta 8 trójkątów i nie mamy odpadów. Zwijamy rogaliki zaczynając od szerokiej krawędzi trójkąta, zwijamy ciasto w kształt rogalika. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika, studzimy na kratce i lukrujemy. Wierzch rogalików smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 850 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie lub twarogu sernikowego 250 g serka(...)lekko roztrzepać z cukrem, dodać mascarpone, wymieszać. Następnie po trochu dodawać ser. Wlać wystudzoną kawę. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem. Masę serową przełożyć do tortownicy. Piec około 1,5 godziny. Sernik powinien mieć ścięty, sprężysty wierzch. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik
maniapieczeniazatem pozostaje? Zabrać się za pieczenie w domu, co pozwala nam osiągnąć wymarzony efekt przy minimalnych kosztach i mamy całą blachę ciasta, a nie tylko miniaturowy kwadracik na symbolicznym talerzyku. U nas oczywiście wuzetka powstała bez użycia rafinowanego cukru, który w moim odczuciu jest jedynym grzechem tradycyjnego przepisu, choć nadal jest to ciasto raczej na wyjątkowe okazje. Wuzetka 8 jajek(...)500g mascarpone bądź w chudszej wersji zwykłego kremowego łyżeczka soku z cytryny dobrej jakości marmolada albo domowy kwaśny dżem (np. z czarnej porzeczki) 100g gorzkiej czekolady, przynajmniej 80% kakaa (bez rafinowanego cukru!) 40g masła Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec dodać partiami cukier kokosowy. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i wrzucić do piany
Przepysznik - BLW i nie tylkoKruche ciasto, którego nie trzeba zagniatać i wałkować, do tego budyń śmietankowy, warstwa truskawkowa a całość zwieńczona delikatną bezą posypaną chrupiącymi ziarenkami i płatkami migdałowymi. Brzmi zachęcająco? Ja zapewniam, że jest pysznie :) SKŁADNIKI: (forma 24x34) Ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g masła 100 g cukru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 2 budynie śmietankowe 1 l mleka(...)Beza: 4 białka 200 g cukru pudru 100 g płatków migdałowych lub mieszanki płatków i innych ziarenek - u mnie Migdałowy Przylądek od Ziarenkowa 1. Mąkę, masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą aż powstanie kruszonka (ja zrobiłam to w malakserze ale można ręcznie), wysypać wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugnieść palcami równą warstwę ciasta
Kto ugości moich gości?Święta w naszym domu nie mogą obejść się bez sernika. W zeszłym roku na Boże Narodzenie upiekłam sernik pomarańczowy. Każdego roku piekę inny sernik, dwa lata temu był sernik z migdałami. W tym roku przygotowałam sernik kajmakowy z nutą wanilii, domowym cukrem waniliowym i czekoladą.Ten sernik jest najlepszy, po 1-2 dniach od upieczenia. Nuta wanilii w serniku doskonale(...)margaryny, 50 g masła 1 puszka kajmaku waniliowego 6 łyżek domowego cukru waniliowego, 2 budynie śmietankowe Winiary (jeden z cukrem, drugi bez cukru) olejek waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szkl. mąki, gwiazdki Dr. Oetkera Przygotowanie kruchego ciasta: Rozpuszczamy margarynę, dodajemy 3 żółtka, 1 szkl. mąki, 3 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSłodko, brzoskwiniowo, nietypowo. Kolejny smaczny eksperyment, początkowo jedna wielka niewiadoma, a w efekciecałkiem przyzwoity wypiek. Bez zbędnego spodu, za to z mnóstwem serka. Ale to przepis
W kuchni Karmel-itkirazowy i poprawia trawienie. Chleb wspólnie upieczony ma wilgotny miąższ, dzięki temu długo pozostaje świeży. Dodatek piwa nie wpływa na smak. Pomaga jednak rozluźnić zwartą konsystencję ciasta i dzięki temu chleb szybciej wyrasta bez dodatku drożdży i ma pięknie porowty miękisz. Dodatek cebuli nadaje smakowitości, wyklucza jednak użycie słodkich dodatków do chleba. Ponieważ w Niemczech najniższa dostępna w handlu mąka(...)Dziękuję wszystkim za udział we wspólnym pieczeniu! Składniki na 2 bochenki: Zaczym: 200 (150) g mąki żytniej razowej 2000 180 (135) g wody 60 (45) g zakwasu Ciasto właściwe: 800 (600) g mąki żytniej 720 650 (490) g piwa pszenicznego 350 (260) g zaczynu 2 cebule 20 g soli Wykonanie: przygotowanie. Dzień przed pieczeniem. Ocieplić zakwas wyjęty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!