Nazwa ciasta pochodzi od połączenia smaków banana z masą toffi i bitą śmietaną. Jest to ciasto na kruchym spodzie. Żeby móc się nim delektować , wystarczą zaledwie herbatniki, banany , bita śmietana i toffi :) Robi się je bardzo szybko , jest przepyszne i znika momentalnie ;) Składniki: 400 g pełnoziarnistych ciasteczek 200 g masła 1 puszka kajmaku 2 banany(...)platerki i rozkładamy na kajmaku ( można skropic odrobiną soku z cytryny , aby nie ściemniały) Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i rozsmarowujemy na bananach. Czekoladę deserową ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Ciasto gotowe do jedzenia po ok. 2 godz. Smacznego
Różne smaki w kuchninajlepsze do jedzenia, za to doskonałe do wypieków. Spokojnie możemy przygotować odwrócone ciasto bananowe dzień przed podaniem – zachowuje świeżość przez ok. 3 dni. Odwrócone ciasto bananowe z karmelem: 3 duże, dojrzałe banany (z ciemnymi plamkami) 3 łyżki gorzkiego kakao 200 g miękkiego masła 5 jajek 250 cukru trzcinowego (1 i ½ szklanki) 250 g mąki pszennej (1 i ¾ szklanki(...)zmianę po jednym jajku i po trochu mąki ciągle miksując. Na końcu dodajemy pozostałą mąkę, którą mieszamy z kakao, cynamonem, proszkiem, sodą i solą. Gdy ciasto będzie jednolite wlewamy kawę oraz dodajemy ostatniego banana – rozgniecionego widelcem. Miksujemy po raz ostatni i wlewamy na banany z karmelem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-50 minut (a najlepiej do suchego patyczka
Poezja smakudanym momencie mam smak, różne owoce różnie wykorzystuję. Borówkami , malinami i truskawkami mogę się objadać do oporu. Nie potrzebuję nawet z niczym tychże owoców podawać. Jabłka dodaję do ciast , banany do owsianki, z kiwi czy pomarańczy robię sałatki owocowe. Gruszki najczęściej łączę z serem pleśniowym i podaję w formie sałatki. Ostatnio jednak z guszek zrobiłam deser na słodko, bajecznie łatwy(...)miód płynny akacjowy. Jest on lekki w smaku i z winem oraz sokiem pomarańczowym skomponował się bardzo fajnie. Lubisz desery owocowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką . The post Gruszki w winie appeared first on MeCooks
mecooksMuffinki o smaku bananowym to idealne małe ,,co nie co'' do poobiedniej kawki lub herbatki. Przepis jest łatwy, szybki i przede wszystkim smaczny :-) SKŁADNIKI: CIASTO: - banany bardzo dojrzałe (3 szt.) - jajka (2 szt.) - jogurt grecki (150 g) - miód (4 łyżki) - ekstrakt wanilii (1 łyżeczka) - mąka samorosnąca (280 g) lub {280g mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia} DODATKOWO: - granat
RITA food channelMuffinki o smaku bananowym to idealne małe ,,co nie co'' do poobiedniej kawki lub herbatki. Przepis jest łatwy, szybki i przede wszystkim smaczny :-) SKŁADNIKI: CIASTO: - banany bardzo dojrzałe (3 szt.) - jajka (2 szt.) - jogurt grecki (150 g) - miód (4 łyżki) - ekstrakt wanilii (1 łyżeczka) - mąka samorosnąca (280 g) lub {280g mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia} DODATKOWO: - granat
RITA food channelwlewam letnie mleko i mieszam. Odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę drożdży, dodaję cukier, sól, 2 łyżki oleju, jogurt, puree z dyni, jajka, pokrojonego banana. Ciasto wyrabiam mikserem. Ma być luźne. Odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzewam olej, i nakładam ciasto łyżką. Łyżkę dobrze jest zmoczyć wodą wtedy lepiej się
wesoła kuchniaSynuś: Mamusiu, zjadłbym jakiś deserek. Tylko nie chcę jogurtu, banana, ciasta. Wymyśl coś. I co ja matka mogę wymyślić? Otwieram półkę ze smakołykami a tam stoi puszka brzoskwiń – samotna, bez przeznaczenia. Kilka brzoskwiń przełożyłam do wysokiego naczynia, dolałam odrobinę syropu (4 połówki brzoskwiń, około 7 łyżek syropu). Zblendowałam. Ułożyłam mus w pucharku. Na wierzch ułożyłam jogurt naturalny. (jogurt wcześniej
MojaQchnia.plsię w wyparce próżniowej do 75% suchej substancji i poddaje krystalizacji . Podsumowując, pozostanę wierna swoim dotychczasowym zwyczajom, czyli używaniu nierafinowanego cukru trzcinowego, syropu z agawy, klonowego, ryżowego i dosładzanie ciast bananami, bo to u mnie sprawdza si e najlepiej. Mam nadzieję, że jutro będzie już lepiej, i zgodnie z planami będę w stanie coś upiec . A jakie są Wasze doświadczenia
greenscarfkarmelizowane. Jeśli jeszcze takich nie próbowaliście to polecam. Ostatnio w pracy dyskutowaliśmy na temat kto lubi banany. Zdziwiłam się jak wiele moich koleżanek w pracy nie lubi świeżych bananów. Natomiast ciasto z bananami należy do ich ulubionych. Banan kojarzy im się jako dodatek do smoothie . Rozmawiając o bananowych deserach zaproponowałam im jogurtowe parfait z karmelizowanymi bananami i pekanowcami. Deser wypróbowało
codojedzeniacałkiem smaczne. Było akurat podane do cytrusowej, zimowej herbaty. Najbardziej smakuje mi w nim karmel wtopiony w ciasto. Osobom, które nie przepadają za smakiem ananasa polecam odwracane ciasto z bananami . Odwracane ciasto ananasowe: 1 puszka ananasów w plastrach 1 i 1/2 szklanki mąki (250 g) 3/4 szklanki oleju 5 ekologicznych jajek 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki na karmel 2 czubate
Poezja smakuBanana bread to amerykańskie ciasto bananowe przypominające chlebek. W Stanach przygotowuje się je zazwyczaj na śniadanie. Delikatnie wilgotne, z dużą porcją bananów, idealnie nadaje się jako przekąska dla dzieci lub dodatek do kawy. Można je wzbogacić orzechami włoskimi, wtedy smak będzie jeszcze bardziej intensywny. Potrzebne nam (na formę 11x36cm): - 7 bananów - 300 g mąki pszennej - 10 łyżek roztopionego masła(...)margaryna i bułka tarta do formy Przygotowanie: Banany obrać i rozgnieść za pomocą widelca. Dodać stopione masło i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodawać po trochu: cukier, jajka, cukier waniliowy oraz przesianą z sodą, kakao i szczyptą soli mąkę. Czekoladę pokroić w drobną kostkę, posypać odrobiną mąki i wmieszać w ciasto. Formę posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Przelać
W poszukiwaniu inspiracjiJednym CIASTEM BUDYNIOWYM Z BANANAMI już Was częstowałam ( i podobno bardzo smakowało ) , dlatego dziś mam dla Was kolejna porcję przyrządzoną w troszkę inny sposób.Ciasto oczywiście również nie wymaga pieczenia , dlatego nadaje się dla tych z Was , którzy nie lubią długo przesiadywać w kuchni.Chrupiące herbatniki przełożone delikatnym i niesamowicie smacznym kremem budyniowym napewno znajdą wielu wielbicieli!Zobaczcie jakie(...)mąka pszenna – 3 łyżki ( nie czubate )* mąka ziemniaczana – 3 łyżki ( nie czubate )* masło – 100 g* cukier – 5 łyżekDODATKOWO :* herbatniki – ok. 50 szt* banan – 4 szt* galaretka brzoskwiniowa – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :KREM :Z 500 ml mleka odlewamy 1 szklankę ,a resztę zagotowujemy z cukrem.Do odlanego dodajemy mąkę i żółtka , a wszystko to dokładnie razem
Ostra na Słodkomiesiąca kombinuje i wymyślam różne fit ciasta, na kilka już przepisy zagościły na blogu. Postanowiłam zrobić takie dietetyczne ciasto z bananów. Banany są głównym składnikiem i nadają całkowitą słodkość ciastu. Ciasto robimy bez słodzika i bez cukru. Do tego ciasta należy wykorzystać możliwie jak najbardziej dojrzałe banany. Im bardziej dojrzałe tym słodsze. Ciasto robiłam pierwszy raz kompletnie z wyobraźni
SMYKWKUCHNIDeser #ciasto Szpinakowo Bananowo Kokosowo Ciasto -1 szklanka mąki zytniej -4 łyżki poszatkowanego drobno szpinaku - 2 jajka -1/2 szklanki oleju rzepakowego extra virgin - 1 łyżeczka eko proszku do pieczenia Krem - 3 banany - 400g serka Mój Ulubiony - 2 łyżki mąki kokosowej Do nasaczenia - sok wycisniety z jednej mandarynki(...)Dodajemy dobrze odsaczony szpinak. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ostygniecia. Banany, serek i mąkę kokosowa blendujemy na gładką masę. Ciasto najpierw dobrze skrapiamy sokiem z mandarynki, następnie przekładamy kremem. Pozostałym kremem oraz grsnatem dekorujemy
Szkrab Je Samwychodziło. Porażka babeczek czekoladowych sprawiła, że postanowiłam użyć połączenia powszechnie znanego i lubianego – no bo kto nie lubi bananów, masła orzechowego i czekolady? Za pierwszym razem użyłam 3 bananów i ciasto za nic w świecie nie chciało wyrosnąć. Było totalnie gumowate i bez smaku. Pracowałam nad nim pół dnia – dosypywałam mąki, mleka, wsadzałam po jednym do piekarnika, aż wyszło coś(...)piekarnika. Zrobienie polewy zajmuje trochę czasu, głównie ze względu na czas potrzebny do jej stężenia. Dlatego jeśli potrzebujecie babeczek na już, pomińcie polewę, a będzie równie pysznie! Składniki: Ciasto 2 duże banany 180ml mleko kokosowe 60ml mleko orzechowe 1 i 3/4 lyżeczki proszku do pieczenia szklanka mąki (u mnie: mąka ryżowa i gryczana w proporcji pół na pół) 1 lyżeczka
Fill The Bowl