mąki ziemniaczanej ½ szklanki mleka kokosowego ok. ½ szklanki wody 4 jajka szczypta soli olej kokosowy do smażenia Smażone banany: 4 banany (o żółtej skórce) 2 łyżki miodu 1 łyżka masła szczypta cynamonu Dodatki: kilka owoców liczi w syropie wiórki kokosowe * PRZYGOTOWANIE Ciasto naleśnikowe na mące kokosowej Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe oprócz wody roztrzep mocno rózgą i odstaw na kwadrans. Następnie(...)nań cienką warstwę ciasta. Smaż z obu stron na lekko złoty kolor. Pamiętaj, aby z ciastem obchodzić się delikatnie — dość ciężko je obrócić i należy najpierw delikatnie podważyć je od spodu. Z przepisu powinno wyjść około 6 naleśników o średnicy 24 cm. Smażone banany Banany obierz i przekrój wzdłuż. Możesz je pokroić również na ćwiartki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła
Food SquarePatelnię mocno nagrzej i nakładaj po 1 łyżce masy. Smaż na nieco mniejszej mocy po ok. 1 minucie. Przewróć w momencie pojawienia się pęcherzyków na cieście. Podawaj z jogurtem wymieszanym z połową rozgniecionego banana i rodzynkami
Zdrowie na języku :Pmleka 2 jajka szczypta soli 190g mąki pszennej 3-4 łyżki oleju 1 łyżka kakao DODATKOWO: na każdego naleśnika : - pół banana - 1 łyżka kremu typ nutella - do posypania cukier puder - owoce do ozdobienia 1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na jednolitą masę. Smażymy z obydwóch stron. 2. Na usmażone naleśniki smarujemy po łyżce kremu i układamy banana pokrojonego w plastry
Dziś Ja gotujeformie o wymiarach 24 x 24 cm. Idealna do weekendowej herbatki:) Spróbujcie koniecznie;) Składniki Ciasto - 40 g mąki kukurydzianej - 4 jajka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu - 20 g słodzika lub cukru Masa - 100 g namoczonych daktyli - 1 banan - 3 łyżeczki kakao Polewa - 40 g gorzkiej czekolady - posiekane orzechy - 2 łyżeczki lub dowolna inna posypka Wykonanie Białka(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. Po tym czasie wyciągamy i przekładamy na ściereczkę oraz zwijamy (jeszcze ciepłe) ciasto w rulon na kształt rolady. Pozostawiamy do wystygnięcia. Daktyle odsączmy z wody. Dodajemy do nich kakao oraz banana. Całość blendujemy na jednolitą masę. Tak przygotowanym kremem przekładamy naszą roladę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią nasze ciasto
Health-Fit-Lifeoleju kokosowego 100 g ksylitolu (lub cukru) 70 g białej czekolady 4 jajka 1 dojrzały banan 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody szczypta soli Sos mango: 2 dojrzałe mango sok z 1/2 limonki Przygotowanie: Ciasto Formę do pieczenia wyłóż papierem. W rondlu podgrzej olej kokosowy, zdejmij z kuchenki, dodaj połamaną czekoladę(...)Podawaj schłodzony lub na ciepło. Wersja na thermomix: Ciasto Formę do pieczenia wyłóż papierem. W rondlu podgrzej olej kokosowy, zdejmij z kuchenki, dodaj połamaną czekoladę i rozpuść, lekko przestudź. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Wiórki kokosowe zmiksuj 40 s. /obr.10 , przełóż do innego naczynia. Do naczynia miksującego włóż fasolę, banana, roztopioną czekoladę, ekstrakt waniliowy, proszek
SzczyptaSmaQ500g mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru Nasączenie: pół szklanki ciepłej wody sok z połowy cytryny łyżka cukru pudru Dodatkowo: 5-6 sztuk bananów sok z cytryny dżem morelowy, brzoskwiniowy lub porzeczkowy czekolada mleczna Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier, ubijamy. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem(...)wysokości 30cm. Taki manewr pozwoli nam zabezpieczyć się przed opadnięciem ciasta. Studzimy. Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i również zostawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt kroimy na 2 blaty. Mieszamy wodę z sokiem z połowy cytryny i cukrem pudrem. Nasączamy dolny blat i smarujemy 3-4 łyżkami dżemu. Banany kroimy na pół, smarujemy sokiem z cytryny z obu stron i układamy
Czerwona PorzeczkaCiasto 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki amarantusa ekspandowanego 1-2 łyżki kakao olej kokosowy (do smażenia) syrop klonowy (opcjonalnie)* Nadzienie serek + banan twarożek + miód / syrop klonowy/banan Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą i smażyć na patelni z dwóch stron. Gotowy placek przekroić na pół, posmarować nadzieniem i pokroić w wybrany kształt. * okazjonalnie daję
lady-och-mistrzyni.blogspot.comłyżeczka agaru SPÓD: 5 łyżek amarantusa ekspandowanego łyżeczka cynamonu banan 2 łyżki płatków owsianych 70g obranego batata WYKONANIE: batata parujemy do miękkości, blendujmy z bananem płatki owsiane mielimy na mąkę wszystkie składniki na spód ciasta dokładnie mieszamy- przekładamy do aluminiowej formy maliny gotujemy na niewielkim ogniu (nie dodajemy wody), dosładzamy je ksylitolem szklankę wody gotujemy, dodajemy agar, mieszamy energicznie
healthy dreamsByły tu już ciasta, ciasteczka, więc pora na kolejną propozycję i słodki debiut: bananowo-orzechowe muffiny po raz pierwszy! Jednak aby tradycji stało się zadość nie będzie to klasyczna wersja, na przygotowanie której znajdziemy przepis w pierwszym lepszym czasopiśmie. Te są wegańskie, bezglutenowe, bez mąki i cukru, zdrowe i smaczne! Banan i masło orzechowe- nie ma chyba nic bardziej
peanutbuttermonsterprzygotowanie zdrowe i pyszne placuszki szybko zaspokoją nasz głód. Placuszki bananowe z dynią są słodkie od banana i nie trzeba dodawać do nich więcej cukru. Banan ma podobne właściwości do jajka i dobrze wiąże ciasto na placki. W składnikach jest wymienione jajko, ale dodać je tylko wtedy, gdy ciasto będzie zbyt gęste. W placuszkach zamiast mąki ryżowej dobrze sprawdzi się(...)masło klarowane do smażenia Jak zrobić placuszki bananowe z dynią? Banany rozgnieść widelcem, dodać purée z dyni, mąkę ryżową, sól, proszek do pieczenia i wymieszać. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można dodać jajko lub 1 - 2 łyżki gęstej śmietany, a jeśli zbyt rzadka więcej mąki ryżowej. Ciasto na placuszki powinno być dość luźne, ale nie lejące. Mieszając w misce
Gotuj w domusmaku warzywo, więc jej obecność jest praktycznie niewyczuwalna - za to nadaje ciastu wilgotności i zdrowotności, a to przecież ogromny plus! Najlepiej smakuje podane na ciepło, w dwóch wersjach do wyboru: z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi (jak na zdjęciach) z twarożkiem grani na wierzchu i plasterkami banana Obie wypróbowane! Ciężko poprzestać na jednym kawałku.. ;) Składniki(...)oddzielnej misce mieszamy suche składniki, tj. : mąkę, płatki, sodę i kakao. W drugim naczyniu ucieramy jajka z cukrem. Nie przestając miksować, dodajemy stopniowo składniki suche. Banany obieramy i miksujemy na gładkie puree. Do ciasta dodajemy startą cukinię i bananowe puree, a także olej (kokosowy i rzepakowy). Dokładnie ze sobą mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, wlewamy niewielką ilość wody
Kuchnia Elliezmniejsz składniki o połowę. około 800 g rabarbaru 300 g mąki pszennej (szczególnie polecam Basię Ekstra Wypiek, idealnie unosi ciężar owoców w cieście) 300 g mąki kukurydzianej (polenty) 2 średnie banany 350 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 500 ml mleka kokosowego z puszku (z 2 puszek gęsta część) lub 500 ml wegańskiego jogurtu naturalnego(...)drugiej dużej misce umieść wszystkie sypkie składniki i dokładnie wymieszaj. Zblenduj banany z olejem kokosowym na puszystą masę. Do suchych składników na przemian partiami dodawaj zblendowaną masę bananową i mleko kokosowe. Dokładnie wymieszaj (duża łyżka ogarnie temat), ale nie za długo, tylko do połączenia się składników. Ciasto jest dosyć gęste, ale spływa z łyżki. Do ciasta dodaj rabarbar z całym
greenscarfkompozycji w formie babeczki poniekąd gwarantuje zachowanie zdrowego rozsądku i poprzestaniu na zjedzeniu tylko jednej sztuki (pitu pitu). Składniki na 6-8 babeczek: ciasto: 150 g mąki pszennej 200 ml mleka sojowego 1 mały banan 100 g gorzkiej czekolady (70%) 50 g cukru (trzcinowego nierafinowanego) łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 30 g masła kokosowego(...)wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem masła kokosowego. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, dodaj cukier, sól i rozgniecionego banana. Wymieszaj całość z roztopioną czekoladą i mlekiem. Do każdej papilotki na spód nałóż 2 łyżki ciasta, na to łyżkę masła orzechowego, łyżeczkę dżemu i zwieńcz łyżką ciasta i kilkoma orzeszkami. Całość powinna zajmować 2/3 foremki. Piecz w temp
greenscarfposypka do dekoracji Sposób wykonania : Upiec biszkopt jasny i czekoladowy z podanych wyżyj składników. W biszkopcie czekoladowym, po wystygnięciu wykroić kółka np. szklanką. Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki o grubości ciasta biszkoptowego czekoladowego. Masa budyniowa : Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodać przestudzony budyń. Dokładnie wymieszać na jednolitą(...)litry gorącej wody i przestudzić. gdy zacznie tężeć połączyć z serkami homogenizowanymi i wymieszać. Przełożenie ciasta : Biszkopt jasny dajemy na spód. Wykładamy na niego masę budyniową ciemną i rozsmarowujemy po całej powierzchni. Teraz dajemy biszkopt ciemny z wykrojonymi wcześniej otworami. Do otworów wkładamy kawałki banana. Zalewamy to wszystko tężejącą masą serową, równamy. Bierzemy krążki które nam pozostały po wykrojeniu kółek
Przepisy i porady kulinarneproszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g orzechów włoskich 50g rodzynek Sposób przygotowania: Jajka z cukrem rozcieramy, dodajemy banany i rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe mokre składniki: śmietanę, a następnie masło. Ucieramy. Do ciasta wsypujemy stopniowo przesiane składniki suche (prócz cukru, który już wykorzystaliśmy!) i mieszamy rózgą lub mikserem. Na końcu dodajemy posiekane orzechy, rodzynki oraz skórkę(...)pomarańczową. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wyrównujemy i układamy na wierzchu przeciętego wzdłuż banana. Wgniatamy go lekko i wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 60 minut. Po tym czasie piekarnik uchylamy, a po upływie ok 15 minut wyciągamy chlebek bananowy i przekładamy na metalową kratkę by przestygł
Kuchnia w czekoladzie