Ostatnio na blogu sporo słodkości. Ciasta, pierniczki, desery... Dziś zapraszam Was na zdrowe śniadanie. Pyszna owsianka chia z naturalną słodyczą melasy i owoców, to wspaniały początek dnia. Idealnie sprawdzi się również jako kolacja. Ja właśnie tak zakończyłam dzień pełen wrażeń i... remontów. Łyżka pysznej, zdrowej owsianki i kilka stron wspaniałej książki. Składniki: (na 1 porcję) 1 szklanka mleka 7 łyżek(...)oraz jabłko. Podajemy od razu. Tak przygotowana owsianka smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Opcjonalnie wierzch owsianki możemy posypać ulubionym musli. U mnie dziś chrupiące musli truskawkowe z dodatkami. Smacznego
Słodkie okruszkiŚnieżka 300 ml zimnego mleka 2 łyżki płaskie żelatyny 300-350 g kruchych ciastek - ja użyłam herbatniki, ciasteczka Amaretti oraz ciasteczka owsiane Brześć 1/3 masła lub margaryny galaretka truskawkowa truskawki WYKONANIE: Żelatynę namoczyć w około 100 ml zimnej wody - odstawić. Ciastka pokruszyć. Tłuszcz rozpuścić, dodać do okruchów - wymieszać. Wyłożyć do tortownicy, mocno ugnieść. Śnieżkę ubić(...)zastygnięcia. Truskawki pokroić na pół, ułożyć na serniczku. Zalać galaretką. Pozostawić do zastygnięcia. Owsiane ciasteczka wegańskie firmy BRZEŚĆ - to idealna przekąska do kawy, jak i składnik wielu letnich ciast i deserów. Wykorzystać je możemy do kruchych spodów na serniczki lub jogurtowe ciasta. Sprawdzą się także jako element dekoracyjny lodów i owocowych deserów. Zapraszam na fan page Brześć
kolorowotorcikowoPrzepis na tradycyjny angielski deser z truskawkami, Eton mess. Idealny dla dzieci oraz jako deser na letnie, gorące dni. Sprawcie swoim dzieciom przyjemność i przygotujcie go
Pani M - kuchnia smakowitaTo już ostatnia chwila na smakołyki ze świeżymi truskawkami, dlatego trzeba ją niezwłocznie wykorzystać i przygotować to pyszne połączenie lekko kwaśnych truskawek, słodkiej śmietanki i
Malinowo w kuchnigości. TORT SZPINAKOWY Z MASCARPONE, MANGO I MALINAMI Tym razem zamiast pieczenia tortu na tradycyjnym biszkopcie, postanowiłam wykorzystać przepis na roladę. Ciasto jak zawsze wyszło przepyszne i nie został po nim nawet okruszek. ciasto x 2: 4 jajka 1/4 szklanki cukru 0/5 szklanki mąki pszennej 50 g roztopionego i przestudzonego masła 1/4 łyżeczki sody 20 g szpinaku 3-4 listki(...)mieszamy i powtarzamy tę czynność. Papier do pieczenia układamy na blaszce i wykładamy na niego masę. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 12 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i od razu przewracamy na drugą stronę, delikatnie odrywając papier (najlepiej przewrócić je na kolejny arkusz papieru do pieczenia). Wykrawamy 3 równe krążki i czynność powtarzamy jeszcze
Mienta blogDrożdżówki z truskawkami to konieczny wypiek w sezonie truskawkowym. Drożdżówki z tego przepisu wychodzą puchate i lekkie. Przygotujecie je przez cały rok z dodatkiem rozmaitych, ulubionych owoców. Moje drożdżówki udekorowałam polewą z białej czekolady , która idealnie komponuje się z truskawkami i drożdżowymi wypiekami. Z przepisu wychodzi 8 drożdżówek. Przygotujecie je także z drożdży suszonych – wystarczy opakowanie(...)Można lekko i krótko podgrzać piekarnik (np. na 30-50 st. C) i tam pozostawić zaczyn do wyrośnięcia. Po podanym czasie powinna powstać charakterystyczna piana. Teraz możesz zacząć przygotowywać ciasto. W większej misce połącz ze sobą resztę składników, dodaj wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce
Zasmakuj KuchniHerbaciany sernik na zimno o smaku herbat: granatu,truskawki z owocem mango. Galaretki do ciasta zrobiłam z aromatycznych owocowych herbat Teekanne . Jest to bardzo fajna alternatywa do gotowej galaretki. Zaletą herbacianej jest to że, można regulować słodycz sernika. Do galaretki z herbaty o smaku granatu nie dodałam cukru, ponieważ zależało mi żeby sernik nie był przesłodzony. Jak widzicie herbaty(...)serka homogenizowanego 125 ml śmietany 30 % 1 łyżeczka skórko pomarańczownej kandyzowanej 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka pełna żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru galaretka na wierzchu: 4 torebki herbaty truskawkowej Teekanne 3 łyżeczki płaskie żelatyny 1 łyżka cukru 350 ml wody 1 mango Galaretka o smaku granatu środek sernika: Herbatę zalewam 500 ml wrzącej wody i odstawiam na 20 minut. Wyrzucam
wesoła kuchniakulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. Schłodzone ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160ºC z termoobiegiem. Ciasto podpiekamy przez 20 minut do delikatnego zrumienienia. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Nadzienie: 1 kg rabarbaru 6 łyżek cukru waniliowego 200 g dżemu truskawkowego 100% Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy prosto na patelnie w kawałki wielkości 1 cm. Całość posypujemy cukrem. Patelnie z zawartością nastawiamy na duży ogień. Całość podsmażamy przez
kulinarnyswiatdomiostatnio długi ogon do pisania postów. Sporo pracuję, a w wolnym czasie... No cóż, piekę ciasta. Mam więc w zanadrzu trzy ciekawe torty, ale o nich opowiem Wam bliżej weekendu. Dzisiaj mam dla Was coś na idealne, wtorkowe śniadanie. O ile macie wtorki wolne, jak ja. Za dwa tygodnie jedziemy na wakacje. Taki mały urlop na duże zakupy. Niemniej, obiecałam(...)brzmi. Truskawki, maliny, jeżyny, czerwone porzeczki i jagody zamacerowałam w mieszaninie miodu, soku z cytryny i ekstraktu z wanilii, a smak podkręciłam odrobiną mięty z ogródka. Do tego lody truskawkowe i, uwierzcie, wyszło tak dobrze, że nie mogłam powstrzymać się przed kolejnym i kolejnym... Spróbujcie koniecznie! Gofry serowe z sałatką owocową Składniki: (na 13 gofrów) 340 g mąki pszennej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzym byłby Truskawkowy Weekend bez choćby jednego tortu z truskawkami? Proponuję klasykę: puszysty biszkopt , delikatny krem z bitej śmietany i serka mascarpone, poncz z soku pomarańczowego i oczywiście świeże truskawki – czego chcieć więcej? :) Przepis na prosty biszkopt Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 ŚmietanFix +pomarańcza, świeże truskawki Biszkopt przygotowujemy(...)papieru do pieczenia, żeby łatwiej było je przesuwać po stole. Przecięte biszkopty nasączamy sokiem z pomarańczy, dobrze robić to od strony, która była przecięta, wtedy sok łatwiej wsiąknie w ciasto. Na dolny blat nakładamy warstwę kremu śmietankowego i układamy pokrojone na kawałki truskawki. Przykrywamy drugim blatem, nakładamy krem i dekorujemy truskawkami. Na koniec układamy na górze kilka listków świeżej mięty
CiastkozercyOsłódźmy sobie więc te chwile wiosennym, lekkim biszkoptem w równie wiosennych kolorach. Bardzo kremowe, nasączone ciacho spojone owocowymi galaretkami będzie przyjemnym, słodkim podsumowaniem leniwego już wiosennego wypoczynku. Ciasto wykonałam w blaszce 22 x 25 cm. Najlepiej smakuje mocno schłodzone:) Składniki na biszkopt: 3/4 szklanki cukru 3-4 krople aromatu waniliowego 4 jaja pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej(...)łyżki kakao i ponownie miksujemy. Dodatkowo: nasączenie: 1 szklanka gorącej wody+ 3 łyżki cukru + sok z cytryny galaretka agrestowa lub kiwi rozrobiona na 1 ½ szklanki gorącej wody galaretka truskawkowa rozrobiona na 2 szklanki gorącej wody h2 { direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } h2.western { font-family: "Liberation Serif", sans-serif; so-language
Domowe ciastapyszne, rozkosznie różowe, naturalnie słodkie, orzeźwiające, zdrowe ciasteczka w wersji RAW. Sprawdzą się one idealnie jako deser w upalne dni. Pokochają je dzieci za przepiękny kolor i słodki, truskawkowy smak. Te różowe cudeńka mogą być elementem menu na przyjęcie urodzinowe dla dziewczynki (zrobię je na pewno jeszcze raz na drugie urodzinki mojej córki). Pokochacie je od pierwszego wejrzenia, a później(...)Truskawki pozbawiamy szypułek, umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem. Dodajemy resztę składników, mieszamy, formujemy kuleczki. Naczynie, na którym układamy kuleczki, wykładamy folią spożywczą. Uformowałam 15 kuleczek, a resztę ciasta wyłożyłam do foremki (również nakrytej folią spożywczą) o wymiarach 7x12 cm. Możecie uformować kuleczki z całości. Mnie na to zabrakło czasu, spragnione słodyczy dziecko poganiało. Mieszamy składniki na polewę
Jeść, by żyć w zdrowiuTen prosty, ale pyszny torcik przygotowałam na Dzień Babci i Dziadka. Przyrządza się go szybciej niż torty z masą na bitej śmietanie i nie trzeba go
Mienta blogCiasto do pizzy jak tutaj . Sos: zblendować 2 puszki pomidorów. Dodać: 4 ząbki czosnku + oregano + bazylię. Dusić, aż odparuje i sos nie będzie rzadki (ok. 30-50 minut). / Pizza dough like here . Topping: blend 2 tins of tomatoes. Add: 4 cloves of garlic + oregano + basil. Cook until most of water has evaporated and the tomatoes are thick enough(...)obróbką termiczną . 5. W miarę możliwości i czasu robię przetwory na zimę . W tamtym roku wyjątkowo dużo: śliwkowa nutella bez pasteryzowania , sok z aronii z liśćmi wiśni , dżem truskawkowy , dżem malinowy, ogórki kiszone, do zamrażalnika (to akurat przygotowuje dla mnie moi rodzice): posiekana zielenina, tj. koperek, szczypiorek, natka pietruszki i lubczyk
Qlinarnie i Qlinarniewodzie ). No i choć nie wygląda, to smakuje naprawdę mocno bananowo :). Ja już daaawno temu pokochałam ten smak ;). Polecam na upały ;). Składniki: 5 bananów średniej wielkości, dojrzałych 3 galaretki truskawkowe 120 g masła, miękkiego 2 łyżki cukru pudru okrągłe biszkopty truskawki do przybrania wierzchu deseru Wykonanie: 2 galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Spód(...)jaką posiadacie tortownicę, jej spód najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, a boki folią spożywczą, bez problemu wówczas uwolnicie gotowy deser z jej obręczy. O tym sposobie przygotowania tortownicy do ciast na zimno pisałam pod TYM PRZEPISEM
Opowieści z piekarnikaJedno z dań, które najbardziej pod słońcem przypomina mi dzieciństwo, to naleśniki takie z jabłkami i cynamonem - albo, najnormalniej w świecie, z dżemem truskawkowym, Nutellą czy z białym serem. Dzisiaj pokażę Wam, jak ja robię naleśniki - puszyste, lekkie, słodkie o zapachu wanilii. Do naleśników zrobię coś na kształt salsy z mięty, żurawiny, miodu oraz soku z limonki(...)również stopniowo - mieszając wszystko na najwolniejszym biegu miksera. Po kolejnej porcji mąki wlewamy szklankę mleka. Dodajemy pozostałą mąkę i resztę mleka. Zawartość laski wanilii również ląduje w misce. Ciasto powinno być rzadkie - ale nie jak woda -bardziej coś o konsystencji śmietany lub jogurtu. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po wyjęciu z lodówki, ciasto będzie
Kuba GotujeTruskawkowy sezon czas start! U nas pierwsze polskie truskawki z pysznymi, puszystymi placuszkami - czyli american pancakes po polsku:) Placki i placuszki to niby typowe dania śniadaniowe, ale na naszym stole równie często goszczą na podwieczorek lub kolację. W tygodniu nigdy nie ma czasu na rodzinne śniadanie, a do wspólnego posiłku siadamy właśnie wieczorem, wówczas jemy coś na ciepło - placki(...)Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek, wymieszać mikserem z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i mlekiem oraz olejem. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z ciastem. Patelnię teflonową wysmarować olejem i rozgrzać. Smażyć placuszki na wolnym ogniu na złoto z obu stron (przekręcamy, kiedy przy brzegach zaczną pojawiać się bąbelki). Jeszcze ciepłe placki polewamy płynnym miodem
Kulinarne Inspiracje