Delikatny i pyszny sernik kakaowo-waniliowy bez pieczenia to idealny deser na święta. Sernik jest łatwy do przygotowania i na pewno wykona go nawet osoba niezbyt
Kuchcik gotujeKremowa mrożona uczta ze świeżych truskawek i posypane chrupiącymi finest cookies. Łatwe do wykonania i idealne na gorące letnie dni! Składniki 2 łyżki brązowego cukru
w mojej kuchniDzisiaj przedstawiam przepis na znakomity tort bez pieczenia, które jest świetną alternatywą dla mniej zdrowych ciast z cukrem, kremami, margarynami itp.. Do wykonania go nie użyłam żadnych produktów zawierających gluten, dlatego osoby cierpiące na jego nietolerancję nie muszą odmawiać sobie kawałka :). Tort nadaje się także dla wegetarian i wegan oraz osób z nietolerancją laktozy. Do wykonania go użyła jedynie(...)jednolitej masy. Tak przygotowaną masę wyłóż na zastygniętą podstawę i dokładnie rozprowadź po całej powierzchni. Całość włóż jeszcze raz do zamrażalnika w celu zastygnięcia. W tym czasie przygotuj dżem truskawkowy. Truskawki zmiksuj w robocie kuchennym z syropem klonowym i nasionami Chia. W moim przypadku użyłam truskawek mrożonych, które wcześniej rozmroziłam. Następnie przełóż całość do pojemnika i wstaw do lodówki
Smiling ShrimpJuż dawno go nie robiłam i naszła mnie ochota na taki serniczek, w necie można znaleźć multum przepisów na serniki na zimno, ze śmietanką 30 %, z
Piekielna Kuchnia PatiSernik na zimno jest chyba jednym z najbardziej popularnych letnich deserów, który nigdy się nie znudzi. Dziś w wersji dwu kolorowej różowo-białej i dwu smakowej
La grande e la piccola cuocaChciałam zamieścić przepis na pyszne smoothie truskawkowe, które robiłam bardzo często w ostatnim sezonie. Używałam do niego mleka migdałowego – w tym roku postanowiłam, że będę robić domowe. Kiedyś nakupiłam w promocji bardzo dużo krokantu migdałowego (posypki migdałowej), który świetnie nadaje się do zrobienia takiego mleka. Mleko wychodzi pyszne, więc zaczynam od przepisu na nie. Oczywiście nie należy się oszukiwać(...)barwy. Dosładzamy mleko według smaku (np. miodem), dodajemy szczyptę soli i rozrzedzamy dodając jeszcze pół szklanki wody. Przelewamy przez kilkukrotnie złożoną gazę lub pieluszkę (pulpę migdałową wykorzystuję do pieczenia ciast lub muffinek ). Mleko jest gotowe. Mleko migdałowe w niskiej oraz wysokiej temperaturze rozwarstwia się. Jeśli przechowujemy je w lodówce – przed użyciem należy je wstrząsnąć kilkukrotnie. Nie należy go dodawać
Poezja smakuTrzymam kciuki - niech zadziała! :) Nie tylko ja ostatnio tak sprytnie pogodę zaklinam. Razem ze mną podobnie czarują uczestnicy akcji Desery na zimno , która w aktualny weekend na fejsbuku przez Ciasto na niedzielę jest organizowana. Duuuużo zimnych słodyczy tu do wyboru. Lato nie ma wyjścia, musi wrócić, żeby popróbować tych pyszności ;) Aby warstwie jogurtowe j deseru nadać dodatkowo lekko kokosowego posmaczku(...)aromatu kokosowego. Dolać rozpuszczoną żelatynę z drugiego kubeczka. Dokładnie wymieszać do połączenia składników i uzyskania jednolitego koloru. Pucharki do lodów oprzeć w lodówce pod skosem. Przelać do nich mus truskawkowy - robić to delikatnie, tak aby nie pobrudzić ścianek naczynek . Odczekać 30 minut do stężenia. Następnie pucharki ustawić pionowo i wlać warstwę jogurtową. Odczekać kolejne 30 minut - lub więcej - do stężenia
Grunt to przepis!pewno nie ostatni! Przepis na bezę podpatrzyłam w którymś z programów telewizyjnych. Tort powstał na cześć rosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej. Pani Magda Gessler opisała go w taki oto sposób " Ciasto przypomina spódnicę baletnicy, uszytą z białego tiulu przybranego czerwonym i zielonym jedwabiem niczym kwiatami". Opis idealnie pasuje do tortu, który jest kruchy, delikatny a zarazem bardzo bogaty. Po prostu(...)wypełnić ubitą masą. Piec ok. 50min w temp. 140st. Ostudzić. Sos owocowy: 200g świeżych malin, 2 płaskie łyżki cukru, 1/4 szkl. wody, łyżka likieru z truskawek, 1/2 szkl. dżemu truskawkowego. Maliny rozgnieść widelcem, po czym zagotować wraz z cukrem i wodą. Gotować ok. 5 min na małym ogniu. Dodać likier oraz dżem z truskawek, dokładnie wymieszać. Schłodzić
Z miłości do słodkościBasta! Przygotuję nam fajne śniadanie jeszcze dziś... jak tylko chłopcy zasną :) Na rano będzie jak znalazł. Tak mniej więcej narodził się pomysł na śniadaniową pizzę. Nie znajdziecie tu grama ciasta, ciężkich sosów czy mało wartościowych dodatków, które może i wyglądają ładnie, ale prócz pustych kalorii, nie dostarczają nam nic wi ęcej . Na dodatek to śniadanie jest bardziej na słodko(...)układamy obok siebie. W pozostałe miejsca układamy plasterki banana. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130st C na ok 45 minut. Po tym czasie studzimy i podajemy z przygotowanym sosem truskawkowym. Sos truskawkowy: Rozmrożone truskawki wraz z sokiem podgrzewamy na małym ogniu z łyżką dżemu z czarnego bzu. Zagotowane owoce miksujemy na gładki krem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy w wodzie i dodajemy
Kuchnia w czekoladziesłodkie owoce, jakie można było skosztować latem. Jednak mimo wszystko ogromnie zapragnęłam wrócić wspomnieniami właśnie do tych pyszności, jakimi obżerałam się hurtowo w ramach sezonu truskawkowego. Stąd właśnie namiastka truskawkowego lata w poniższych placuszkach. Zamieszałam, zmiksowałam i wyborne placuszki na śniadanie uzyskałam! :) Wyszły mięciutkie, puszyste i soczyste owocami . Petarda! :) Do smażenia użyłam tu oleju kokosowego OstroVit Coconut Oil . Można(...)patelnię, wrzucić mały kawałek oleju kokosowego - ok 1/2 łyżeczki - poczekać aż się rozpuści i rozsmarować go po całym dnie patelni - można tu użyć pędzelka . Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując znaczne odstępy - placki mocno urosną w górę i na boki, więc jednorazowo najlepiej mieć na patelni nie więcej niż 4 sztuki . Smażyć na niezbyt dużym ogniu
Grunt to przepis!Maj to najpiękniejszy miesiąc,wszystko budzi się do życia,pięknie zakwita.Chce się żyć.Zresztą ten czas jest bardzo obfity w małe rodzinne uroczystości.Urodziny siostry,bliskiej
Niespełnione zdolności kulinarnefarsz był trochę za suchy. Dodatki ciekawe, zwłaszcza ananas z chili był bardzo przyjemnym. Niestety całe danie jest dość ciężkie przez to, że pierogi są obsmażone. Zapiekana mozzarella z ciastem francuskim trochę nas zaskoczyła, Wojtkowi smakowało, chociaż w jego opinii przydałby się do niej jakiś sos. Według mnie propozycja była niestety mało interesująca, a kiełki mocno przebijają się w smaku(...)razu zrobiło się przyjemniej. Zamówione przez nas menu prezentowało się następująco: Zestaw mięsny: Bliny ze śledziem i śmietaną Kaczka z koprem włoskim, ziołowymi kluskami w sosie buraczano–wiśniowym Tarta truskawkowa Zestaw bezmięsny: Bliny z łososiem gravlax i kremem z pieczonego buraka Linguine, ośmiornica baby z rukolą i pomidorami Semifredo z truskawką i bananem Jako jedyna wybrałam zestaw mięsny, więc
Pasja SmakuPamiętacie czekoladową kopułę ? w ten sam sposób powstała owocowa kopuła czyli po prostu sernik zrobiony w misce. Tylko tym razem na owocowo i powstał z tego
Monia miesza i gotujeprzywołuje wiosnę, a raczej lato. Serniczek jest orzeźwiający z truskawkowo -jogurtowym musem. Aksamitny, z równymi warstwami i najlepszym spodem chałwowym. Pomysł na spód był spontaniczny. Od razu zaznaczę, że ciasto zrobił mąż z moją małą pomocą. Ten sernik to jego ulubiony i już nieraz był robiony z małymi zmianami. PRZEPIS Spód suchary 250 g. masło czekoladowe(...)Następnie podgrzewamy w garnuszku lub mikrofali tak, aby nie doszło do wrzenia, gdyż straci swoje właściwości żelujące. Gdy żelatyna będzie płynna, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Strużką wlewamy do musu truskawkowego. Mus wylewamy na stężony sernik. Wstawiamy do lodówki. RADA ! Jeżeli w naszym serniku zrobią się grudki żelatyny, należy misę z masą serową przed wylaniem na spód umieścić w większej misce
Kuchnia Paulettes