mąki pszennej DODATKOWO: 3-4 łyżki powideł śliwkowych lub innego dobrze wysmażonego (gęstego) dżemu (u mnie truskawkowy) Mąkę mieszamy z orzechami, przesianym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, posiekanym tłuszczem i rozcieramy palcami. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do lodówki, a drugą wałkujemy i wykładamy nią dno i brzegi formy
Rozpustne gotowaniegotujemy aż owoce się rozgotują, sok wyparuje i nabiorą gęstej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto lekko zagniatamy, dzielimy na małe porcje. Każdą forujemy w kulkę, spłaszczamy, na środku stawiamy szklankę dnem, dociskamy, robiąc wgłębienie. Do wgłębienia wkładamy 2-3 łyżki powideł truskawkowych. Przekładamy na blaszkę i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Następnie brzegi bułki smarujemy rozmąconym
Radość kipiąca uśmiechem.Nadadzą całości ciekawy smak. Śmiało możecie również zrobić taki sernik na zimno bez żadnego spodu. Ja użyłam galaretki i truskawek, bo z takim ciastem kojarzy mi się lato. Możecie również ominąć truskawki i galaretkę i podać ciasto np. z polewą czekoladową lub karmelową. Taki sernik na zimno sprawdzi się również jako nadzienie do tart. Wystarczy jedynie upiec kruchy spód(...)jakiego użyjemy do sernika, dlatego nie polecam tanich serów dyskontowych. Na wierzch ciasta możecie położyć dowolne owoce (nie kiwi i nie ananas;) Ale maliny, winogrona, banan czy borówki nadają się świetnie. Możecie użyć galaretki w innym smaku, albo modnej ostatnio niebieskiej lub przeźroczystej. Wariantów na to ciasto jest naprawdę sporo. Zapraszam na przepis na tortownicę o średnicy 24 cm. Drukuj
Mieszam w Garnkuformy dodaj naszą masę serową. Wyrównaj wierzch. Włóż do piekarnika na około 60 minut do temperatury 160 stopni. W międzyczasie przygotujemy mus truskawkowy. Miksujemy w blenderze truskawki.Jeśli mus nie jest tak słodki, dodaj odrobinę cukru. Wyłóż ciasto z piekarnika, a następnie polej musem. Teraz można delektować się słodkim smakiem sernika. <3 Smacznego! Jakie macie plany na weekend
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoDziś na blogu proste ciasto, idealne na upały, bo jego przygotowanie nie wymaga użycia piekarnika. Torcik nie jest zbyt słodki, a przepis nie jest wcale skomplikowany. Jedyny minus to taki, że zanim będziemy mogli ukroić sobie i delektować się kawałkiem torciku(...)lodówce, żeby stężał. :-). Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Truskawkowy torcik bez pieczenia Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm Na spód: 180 g ciastek pełnoziarnistych 90 g roztopionego masła 3 łyżeczki kakao Masa grysikowa: 500 ml mleka
Kulinarne przygody Gatity"Helio" jest marką, która w swojej ofercie posiada szeroki wybór bakali oraz mas do ciast. Wszystkie surowce pochodzą z upraw, gdzie dokonuje się dokładnej selekcji. Dzięki
Truskawkowa FiestaKluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem to pyszny pomysł na prosty i bardzo szybki w przygotowaniu obiad. Wystarczy tylko kilka składników i mniej niż 30
Pogotujmy.plProste i smaczne ciasto, ale zamiast sera jest tofu! Jest jesień, więc nie może zabraknąć pięknych barw, które występują o tej porze roku. Dynia - królowa jesieni
Truskawkowa FiestaUwielbiam eksperymentować w kuchni! Uwielbiam piec ciasta, bo kocham słodkości! Ach, co za wyznania! Ciasto z twarogiem i mąką kukurydzianą? Świetny smakołyk do kawy czy herbaty
Truskawkowa FiestaKolejny hit wśród blogerów kulinarnych - ciasto pomidorowe. Ja też postanowiłam je upiec! Jest rewelacyjne i absolutnie nie czuć smaku pomidorów. Przygotowuje się je w niecałe 10
Truskawkowa FiestaBardzo puszyste a zarazem wilgotne ciasto z rabarbarem. Świetnym dodatkiem jest maślanka, która nadaje wspaniały smak! Składniki: 2 jaja 1 szklanka cukru trzcinowego 5 łyżek oleju
Truskawkowa FiestaProste, smaczne, a zarazem szybkie w przygotowaniu - ciasto z gruszkami. W końcu doczekałam się własnych gruszek z ogródka! Ciasto idealnie nadaje się na jesienne popołudnia z
Truskawkowa FiestaKolejne moje roślinne odkrycie w postaci ciasta. Uwielbiam eksperymentować w kuchni niesamowite rzeczy. Tym razem upiekłam smaczne i szybkie ciasto z fasoli. Idealne wilgotne, aż rozpływa
Truskawkowa FiestaPrzepis jeszcze ze szkoły średniej, czyli sprzed roku 1997 ;) wybróbowany dziesiąki razy, zawsze udany i zawsze pyszny. Najlepsze jest to, że do ciasta można użyć w
Z butelką mleczka w tleZapraszam dzisiaj na kolejne ciasto z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, proste w przygotowaniu, po prostu wyśmienite. Jest to świetna propozycja na deser lub podwieczorek zwłaszcza, że sezon truskawkowy w pełni. składniki na tortownicę 23 cm 500 g truskawek 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki smietany
Smakowite Dania