Dzisiaj zapraszam Was na sernik pod bezową czapą z dodatkiem żurawiny.To jeden z lepszych serników jakie jadłam,bardzo zachęcam do upieczenia.Kto nie lubi żurawiny może ją zastąpić rodzynkami lub brzoskwiniami z puszki. Składniki: Kruche ciasto mąka pszenna 1 szk masło 15 dkg żółtko 1 szt cukier 1 łyżka proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki Masa serowa żółtka(...)cukier 3 łyżki cukier 2 łyżki żurawina 100 g Przygotowanie: Kruche ciasto : Z mąki,masła,żółtka,cukru i proszku zagnieść ciasto,(białko odłożyć do osobnego naczynia). Wylepić ciastem okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm,odłożyć na godzinę do lodówki. Podpiec na złoty kolor około 15 min w 190 st. Masa serowa : Żółtka utrzeć z cukrami, dodać
Ala piecze i gotujedigotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z moich starych zapisków. Sernik robiłam już kilkakrotnie i zawsze smakuje rewelacyjnie. Idealnie komponuje się z delikatnym, lekko solonym sosem karmelowym i łagodnymi orzechami pekan. Jednym słowem - pychotka. Jeśli macie trudności z dostaniem orzechów pekan - zastąpcie je innymi, które lubicie. Wcześniej ciasto robiłam z włoskimi (moimi "najukochańszymi"). Spód: 200g kruchych ciasteczek(...)przez kolejne 40-45 minut. Sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie przygotować karmel. Na rozgrzanej patelni rozpuścić cukier. Dodać masło i w trakcie mieszania - śmietankę. Całość podgrzewać (około 3-4 minuty) aż masa zgęstnieje i stanie się lekko brązowa. Karmel natychmiast (i ostrożnie) przelać na wierzch ciasta, posypać orzechami oraz odrobiną soli. Całość
Di gotujeSerniki praktycznie lubią wszyscy tak jak u mnie w rodzinie dlatego często gości on na naszym stole. Kiedyś miałam okazję przeglądnąć książeczkę Margaryny Kasi gdzie właśnie znalazłam ten przepis i który trafił w moje podniebienie. Przepis jest prosty ale trochę czasochłonny. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki ( ja daję 1,5 szklanki mąki pszennej lub tortowej i ½ szklanki mąki
Kuchenne Wariacjecukier z klasycznej polewy czekoladowej śmiało można zastąpić daktylami i kakao. Dzięki takim kombinacjom ciasto nie zawiera cukru i mąki pszennej, nie ma w nim też tłuszczy (oprócz tych pochodzących z jajek i nieznacznej ilości z innych składników). Gdy użyjemy sera w wersji bardzo odtłuszczonej, ciasto można jest z czystym sumieniem ;D Wiem, że dziś jest szaleństwo(...)pączkowe, ale gdy zaspokoimy swoje żądze i dopadną wyrzuty sumienia, zawsze można w weekend przygotować dużo zdrowszą wersję słodkiej chwili przyjemności ;p Zapraszam do eksperymentowania Wykonanie CIASTO Najpierw zrób „kruchy” spód sernika Przy pomocy widelca zgnieć banana. Do miseczki z pogniecionym bananem wsyp płatki i wszystko wymieszaj. Wyłóż niedużą blaszkę (małą okrągłą lub kwadratową – moja blaszka
Eat me! Fit me!smakują jak ciasto z najlepszej cukierni świata. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu , ale jakie smaczne. Gwarantuję, że ciasto zniknie ze stołu bardzo szybko, bo nasycić się smakiem z jednego kawałeczku jest niemożliwie. Nazwałem ciasto swym imieniem, bo jest to całkowicie ciasto mojego autorstwa, a powstało ono bo po prostu połączyłem swoje dwa ulubione desery: sernik na zimno(...)domowe wafle, tak właśnie powstało Ciasto Łukasza. Składniki: Domowe wafle (6-8 płatów, można użyć kupowane) 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 3 łyżki mleka 7 łyżek cukru 75 g masła 150 g jogurtu greckiego Garść rodzynek 5 łyżek alkoholu do nasączenia rodzynek np. rumu galaretka truskawkowa (opcjonalnie) Przygotowanie: Do twarogu dodajemy mleko, cukier, jogurt, roztopione masło
Kuchnia Łukaszadodatek ostatnio spaliłam mikser i wśród wypieków królują te, które wystarczy zamieszać łyżką. Jednak na Święto zapragnęłam czegoś więcej i na swoje szczęście znalazłam u Asi przepis na sernik gotowany. Zrobiłam i mogę z czystym sumieniem polecić :-) składniki: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (może być z wiaderka) 4 jajka 200 g masła 1 szklanka cukru cukier waniliowy 3 budynie(...)około 3 minut bez przerwy mieszając. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyłam folią aluminiową, ułożyłam warstwę herbatników, wylałam 1/3 gorącej masy serowej. Czynność tę powtórzyłam jeszcze dwa razy. Wierzch ciasta posypałam pozostałymi, pokruszonymi herbatnikami. Całość ostudziłam i chłodziłam całą noc w lodówce
babka w formieświęta. Przepis został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Sernik smażony ze Słomianej – kuchnia podkarpacka Składniki na ciasto, blaszka 25x35 cm: 400 g mąki pszennej 200 g margaryny lub masła 200 g cukru 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki na masę serową(...)kilka godzin do zupełnego wystygnięcia. Warto na ten czas przykryć ciasto na przykład folią aluminiową. Dzięki temu placki zmiękną odpowiednio i ciasto pozostanie wilgotne. Wierzch można polać polewą czekoladową. Po przepisy na doskonałe podkarpackie ciasta (czy raczej placki, bo tak się u nas mówi), w tym różne rodzaje serników, zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA Sernik biały Sernik krośnieński
Trzeci talerzmnie w domu lubi. Pieczenie dwóch ciast zawsze jest pracochłonne i zajmuje sporo czasu - dlatego też powstała alternatywa, przy jednym pieczeniu mamy i wilgotny murzynek, i pyszny sernik na murzynku. Ciasto powstało w oparciu o znany sernik - Izaurę . Składniki: Na murzynek: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 250 g masła(...)Piec ok. 1 godz. w temp. 180 st. Polewa: Margarynę, wodę, cukier i kakao rozpuścić w garnuszku, gotować przez 3 min cały czas mieszając. Ciepła polewą polać upieczone ciasto. Smacznego
My sweet a lifemurzynku. Jeśli lubisz wilgotne, czekoladowe ciasta, a ponadto nie odmówisz sobie kawałka sernika, to ten przepis jest dla z Ciebie! Daje sobie rękę uciąć, że będzie to jeden z Waszych ulubionych serników! U mnie w domu jest pochłaniany w tempie błyskawicznym. W smaku bardzo podobny do sernika szachownica , który niedawno opublikowałam na Nastoletnich. Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach(...)proszek budyniowy. Wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. 3/4 czekoladowego ciasta przelać do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę serową, a na nią nałożyć resztę ciasta czekoladowego. Dodatkowo widelcem można lekko przemieszać obydwie masy, by po upieczeniu sernik ładnie się prezentował. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez
Nastoletnie Wypiekaniebłąd. Sernik przypominał mi w smaku sernik na zimno. Był bardzo delikatny, długo zachowywał świeżość. Smakował moim domownikom :) Jedynie do czego mam zastrzeżenia, to to, że ciasto pod sernikiem na środku po przelaniu masy serowej było wilgotne, boki były kruche i do końca suche
Proste Potrawyświęta. Postaram się pokazać Wam kilka propozycji a tym samym ułatwić Wam przygotowania. Na początek ciasto, które u mnie musi się zawsze pojawić a mowa tutaj o serniku. Składniki: ciasto - 600 g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 4 łyżki śmietany 18 % - 80 g gorzkiej czekolady - 2 łyżki kakao
Zainspirowana w kuchnilubią. A sernik na kruchym cieście to zupełna klasyka- dla każdego i na każda okazję. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 210 g mąki 140 g masła 70 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli na masę serową: 1 kg sera mielonego 5 jajek 2 białka (pozostałe z ciasta) 1 szklanka cukru pudru 125 g masła(...)masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 2 łyżki płatków migdałowych Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, na dnie rozwałkować ciasto i nakłuć je widelcem. Wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto podpiec w 200*C przez około 10 minut. W tym czasie przygotować masę serową: masło utrzeć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciastem rozkoszują odkąd upiekłam po raz pierwszy. I ja się nie dziwię - też go tak wielbię, że mogłabym na raz zjeść prawie całą dużą blachę! :) i to nie jest żart :D No ale do brzegu - upiekłam malinową rozpustę, ale malin mi zostało, Mąż mi nie żałował i sporo zerwał :) dlatego korzystając z okazji zamiast tortu przygotowałam sernik z malinami(...)rozgrzanego do 180 stopni (tylko grzałka dolna), pod ciasto wkładamy brytfannę wypełnioną wodą. Pieczemy około 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120-125 stopni i pieczemy jeszcze 1.5 godziny. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy przez 10-15 minut. Następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy na 20 minut. Sernik ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Ostudzony
Kolorowy PrzepisownikNieskomplikowany, bardzo prosty przepis na szybki sernik na zimno. Deser idealny na letnie dni kiedy mamy ochotę na lekkie owocowe ciasta przy których nie trzeba spędzać dłuższego czasu w kuchni. Sernik na zimno z serka homogenizowanego możemy przygotować z dowolnymi owocami co sprawia, że za każdym razem może być inny(...)bazowy przepis pozostaje taki sam. Osoby, które chcą jeszcze bardziej zaoszczędzić czas i uniknąć użycia piekarnika, zamiast pieczenia biszkoptu mogą użyć gotowych okrągłych biszkopcików - dzięki temu ciasto będzie jeszcze łatwiejsze w przygotowaniu. Sernik na Zimno z Serka Homogenizowanego - Składniki: ok. 150 g okrągłych biszkoptów lub składniki na biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Słodka Stronamoim domu jednym z najczęściej przygotowanych ciast jest sernik. Z sernikiem est tak niby ten sam przepis, a nie zawsze wychodzi. Tym razem wyszedł przepyszny, delikatny bardzo puszysty. Myślę, ze sekretem dobrego sernika są produkty. Składniki 5 jajek 200g cukru pudru 1kg sera 3 krotne mielonego 1 sernix 1 aromat waniliowy 100g masła herbatniki kakaowe Dodatkowo
Kulinarne pyszności Molki