podobnej konsystencji do pianek - jest niesamowicie puszysty! Upiekłam go już kilka razy i zawsze wychodził idealnie. Po rozcięciu ciasta widać wręcz prześwity od pęcherzyków powietrza. Pieczenie wymaga nieco uwagi i dbałości, ale delikatność sernika całkowicie rekompensuje włożoną pracę. Na zdjęciach sernik, który upiekłam z połowy porcji. Blaszka 30x25 Składniki: 1kg twarogu trzykrotnie zmielonego 400g (2 opakowania) serka homogenizowanego waniliowego(...)masy serowej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia (boki zostają bez papieru), wlewamy ciasto i delikatnie uderzamy foremką w blat, by masa równo się ułożyła. Piekarnik nagrzewamy do 220*C, wstawiamy sernik i pieczemy równo 5 minut. Otwieramy piekarnik, lekko wysuwamy blaszkę i ostrym nożem odcinamy sernik od boków formy - szybko
Gotowanie i blogowanieMedyni Głogowskiej skradł ostatnio moje serce, a raczej podniebienie. Bardzo delikatna i puszysta masa serowa połączona jest w nim z kakaowym ciastem biszkoptowym. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu ciasta, prezentuje się ono w przekroju bardzo ciekawie, ale sernik ten wyróżnia przede wszystkim jego smak i delikatność. Efekt szachownicy uzyskany jest dzięki upieczeniu dość kruchego biszkoptu kakaowego (odpowiada za to proporcja mąki(...)pasków biszkoptu w taki sposób, by leżały nad przestrzeniami wypełnionymi masą serową, a nie nad ciastem. Pozostałą masą serową wypełniamy miejsca między paskami biszkoptu i rozsmarowujemy równo na wierzchu ciasta. Pieczemy około 50-60 minut. Po ostygnięciu dekorujemy polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Sernik szachownica - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakłądki KUCHNIA PODKARPACKA po inne regionalne przepisy Szczególnie polecam przepisy
Trzeci talerzPomysł na takie ciasto jest genialny - bo robiąc jedno ciasto mamy dwa ciasta 😀 i sernik i makowiec... Wykonanie jest całkiem proste. Ja robię mak z suchego maku mielonego ale można użyć również maku z puszki. Ciasto idealne zarówno na święta jak i na zwykłą niedzielę. Składniki - na dużą blachę: Ciasto półkruche - można zrobić kruche ciasto glutenowe
Ze smakiem bez glutenuDawno nie piekłam sernika...no i trza było to nadrobić...skorzystałam z tego przepisu.Sernik wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie spód troszkę za suchy. CIASTO: 25 dag mąki pszennej 125g margaryny 4 łyżki cukru pudru kakaowego [kakao] 1 żółtko 1 jajko całe 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg serka waniliowego 0,5 l mleka 1 laska
Moje domowe kucharzeniePołączenie serków homogenizowanych z galaretką to chyba najprostszy sposób na tzw. sernik na zimno. I muszę powiedzieć, że bardzo lubię tego typu serniki
Walijskie Pichcenieskładniki na ciasto: 260 g mąki orkiszowej 120 g cukru pudru 130 g masła, miękkiego 250 ml mleka 2 jajka 2 łyżki dżemu 3 łyżki kakao
Domowy Smak Jedzeniacieście z dodatkiem wiśni. Co prawda upiekłam go jeszcze przed świętami ale dopiero teraz przypomniał mi się przepis Do upieczenia sernika możecie użyć osuszonych wiśni z kompotu lub mrożonych jeżeli takie posiadacie Ciacho jest naprawdę bardzo dobre, wychodzi cała duża podzielna blacha, która starczy do poczęstowania wszystkich łasuchów lubiących słodkości Post Sernik
Marta Gotujeformie ciastek, a serniki kocham w każdej postaci. Połączyłam te dwa smaki i zrobiłam aromatyczny sernik na piernikowym spodzie. Jest bardzo szybki do zrobienia zakładając, że ma się upieczone wcześniej pierniki (przepis na pierniki, które wykorzystałam do tego ciasta znajdziecie tu i zrobiony ser wegański (dokładną instrukcję jak i z czego go robię znajdziecie tu ). Składniki na dużą(...)cukrem waniliowym. Wszystkie składniki ma masę serową umieść w dużej misce. Dokładnie wszystko zblenduj. Pilnuj, aby Miśki nie wyżarły Ci masy. Wypełnij masą serową schłodzony w lodówce spód ciasta. Piecz sernik 60 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, wystudź i schowaj do lodówki, bo jak znam życie to Twoje Miśki zjedzą jeszcze przed świętami
greenscarfSeromakowiec (seromak) to jedno z moich ulubionych ciast. Pyszne, soczyste, kremowe ciasto na kruchym spodzie, którego jedną część stanowi makowiec, a drugą sernik. Jest naprawdę pyszne, polecam! Składniki na seromakowiec: na formę o wymiarach 28x40 cm KRUCHY SPÓD: 170 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 g cukru pudru 110 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 2 żółtka(...)szybko zagniatamy ciasto (jeśli jest zbyt suche i się ciągle kruszy dodajemy łyżkę śmietany, mleka lub wody). Tak przygotowane ciasto chłodzimy około 30 minut, pod koniec czasu chłodzenia nagrzewamy piekarnik do temperatury około 190-200 stopni C. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o wymiarach blaszki (28x40 cm) i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto kilkakrotnie nakłuwamy widelcem
Rozpustne gotowanieCiasto nazwane jest sernikiem, gdyż smakuje i wygląda jak prawdziwy sernik. Moi goście naprawdę nie zauważyli różnicy... Gdybym się nie odezwała, myśleliby, że jedzą zwykły sernik 😉 Sernik z kaszy jaglanej jest zdrowszy i mniej kaloryczny w porównaniu z tradycyjnym sernikiem. Jedząc taki sernik nie powinniśmy mieć wyrzutów sumienia - to zdrowa alternatywa słodyczy. Sernik jaglany(...)smaku kokosowym na spodzie z ciasteczek Oreo to proste ciasto bez pieczenia! Składniki: ok. 350 g ciasteczek Oreo lub podobnych 1/3 kostki masła + 2 łyżki masła do masy+ 1 łyżka masła do polewy 1,5 szklanki kaszy jaglanej 5 szklanek mleka kokosowego 3/4 szklanki cukru kokosowego 1 op. cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie
Kuchnia MagdaLenyodsączone rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wymieszać już bardzo delikatnie. Wyłożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, boki również. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C godzinę. Po upieczeniu otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić sernik na około 10 minut. Zostawić w formie, aż ostygnie. Przygotowanie masy – masło roztopić wrzucić słonecznik i smażyć
Kuchnia PokoleńSernik jest przepyszny i oprócz kuszącego aromatu jest baaardzo szybki w przygotowaniu. Masa serowa rewelacyjnie komponuje się z kruchym ciastem czekoladowym. Całość jest lekka, delikatna..., po prostu rozpływająca się w ustach! Koniecznie spróbujcie! (Forma o średnicy 24-26 cm) Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml; około 425g) 3/4 szklanki cukru (180g) 180g margaryny 2 łyżeczki(...)białka uprzednio ubite na sztywną pianę. Formę (*) wysłać papierem do pieczenia, a na jej dno wklepać większą część ciasta. Na spód z ciasta przelać masę waniliową i na końcu umieścić pozostałe ciasto - lekko krusząc w palcach i później odrobinę dociskając. Sernik piec w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu porządnie schłodzić w lodówce. Gotowe ciasto
Di gotujestole, dzięki pianie z białek i rosie, która przepięknie wyskakuje na złociście przypieczonym wierzchu. Jeśli chodzi o smak, to wg mnie jest to jeden z najdelikatniejszych serników. Kto jeszcze nigdy tego sernika nie próbował powinien nadrobić to jak najszybciej, natomiast Ci, którzy go znają mam nadzieję, że wiedzą czemu tak go chwalę. A więc smacznego! Składniki: Normal 0 21 false(...)ciasto wlać ser. Ubić pianę z białek na sztywno, na koniec ubijania dodać szklankę cukru pudru. Na 20 min przed końcem pieczenia wyciągnąć blaszkę i wyłożyć na ciasto pianę (ogólny czas pieczenia sernika to ok. 1 h). Po upieczeniu ciasta nie wyciągać z blachy
psgotujemyhumoru. Ja proponuję sernik na fajnym łaciatym spodzie. Kto piecze razem ze mną ? Składniki: 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao masa serowa: 1,5kg sera dwukrotnie mielonego 3łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru 150 g masła Wykonanie: *Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie
Z Majeczką w kuchni