Niby taki zwyczajny, a jednak ma coś w sobie :) Jest delikatny, kremowy, pełen truskawek i wiórków czekoladowych, zwieńczony pyszną owocową galaretką, a na spodzie ma cudowne
DefinicjaSmakuKolejne wariacje tartowe na naszym blogu Dzisiaj waniliowa tarta sernikowa z pianką Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 150 g masła - 70 g cukru pudru
Kuchenne Wariacjepiekarnika nagrzanego do 180C i piec przez ok.45-50 minut (do tzw."suchego patyczka"). Po 35-40 minutach, można sprawdzić czy sernik się upiekł. Gdyby za szybko przybierał kolorów z góry - przykryć folią aluminiową/papierem do pieczenia. Ciasto wystudzić porządnie przed krojeniem. Smacznego
CookYourselfZnalazłam ten przepis w mojej starej gazecie. Zaciekawił mnie bo niby to sernik, a tak dużo mąki. Byłam ciekawa smaku. Konsystencja lekko wilgotna. Smak zupełnie inny jak wszystkie Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boki również. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Powoli dodawać twaróg na przemian z mlekiem i mąką. Wlać płynne masło.Dodać rodzynki(...)ubijać. Delikatnie połączyć z masą serową. Wymieszać łyżką. Keksówka nie może być mniejsza jak 35 cm x 15cm. Można również upiec w kwadratowej formie, następnie pociąć na kawałki. Wlać ciasto do dużej keksówki. Piec w nagrzanym piekarniku do 220 przez 5 minut, następnie zmniejszyć do 180 C i piec 50 minut. Zostawić w formie, aż całkowicie ostygnie. Polać polewą
Kuchnia PokoleńMoże będzie się to wydawało nieprawdopodobne, ale pomimo, że o mazurku wiele słyszałam to tak naprawdę niewiele o nim wiedziałam. Ciasto to, choć bardzo zakorzenione w tradycji, nigdy nie gościło na stole świątecznym w moim domu. Były babki, serniki i różne inne wypieki, których nazw już nie pamiętam, ale nigdy nie było mazurka. Postanowiłam więc jakiś czas temu(...)masła orzechowego. Wierzchnia warstwa gorzkiego czekoladowego kremu nadaje mu wysublimowanej szlachetności a podprażone orzechy dodają wyjątkowego smaku i aromatu. Mazurek wielkanocny na ciepło i na zimno Niewątpliwą zaletą tego ciasta, jest to, że można je jeść praktycznie od razu po przygotowaniu. Masa czekoladowa będzie wtedy bardziej delikatna i płynna. Można też schować mazurka w lodówce, dzięki temu masa zgęstnieje
Book of spellsjarzynowej ani bigosu :) podniebienie męża tez tradycyjne więc nie wiem kto te wszystkie cudaki pozjada.Chciałam zrobić jakieś ciasto z galaretką. Najlepiej z truskawkami i galaretką, ale znowu ta sama historia... pogoda i brak miejsca w lodówce...Jest więc sernik. Ale co tam sernik, sernik jak sernik :)Za to truskawki!! Pierwsze w sezonie, nie polskie
bistro mamalekki jak chmurka sernik na biszkopcie na pewno zasmakuje dzieciom. Urozmaiciłam go galaretką i ananasem. *blaszka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera sernikowego 1 szklanka cukru 5 jajek 120 g masła 2 opakowania budyniu waniliowego kilka kropel aromatu pomarańczowego(...)następnie całkowicie wystudzić. Do syropu z ananasa dolać wody do 350 ml, zagotować i zdjąć z ognia. wsypać galaretkę i odstawić. Ananasa pokroić na kawałki. Ułożyć je na serniku i zalać mocno tężejącą galaretką. Odstawić do stężenia. kroić najlepiej następnego dnia
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNajprostszy przepis na pyszny serniczek. Jesli potrzeba chwili żeby zrobić cos pysznego polecam ten przepis!Składniki:1kg sera waniliowego w wiadereczku2 galaretki owocowe( u mnie truskawkowa
Z Majeczką w kuchnidomu :) 4. Co daje ci blog?Samozadowolenie . 5. Jakie są twoje ulubione smaki z dzieciństwa?Przede wszystkim zapach pieczonego ciasta pamiętam z dzieciństwa m.in. szarlotki , rogalików serowych :) 6. Z jakimi smakami kojarzy ci się lato?Napewno truskawki i sernik na zimno z galaretką. 7. Jaka jest twoja największa pasja?Największą pasją jesr dekorowanie wnętrz i jedzenie łakoci(...)kuchnie najbardziej lubisz (włoska, polska itp.) ?Uwielbiam kuchnie włoską .A oto moje 11 pytań dla wytypowanych blogów : Skąd się wzięła nazwa Twojego bloga? Najbardziej ulubiona potrawa z Twojego bloga. Ciasto które mogłabys jeśc codziennie ;) Czy ktoś pomaga Ci w prowadzeniu bloga? Od jak dawna prowadzisz bloga? Pierwszy Twój przepis na ciasto to ..? Skąd biorą się Twoje pomysły albo skąd bierzesz
Słodkości i nie tylkoTyle smaku w jednym kawałku ciasta i to takiego bez pieczenia. Chrupiący czekoladowy spód, kremowa warstwa sernikowa i kropka nad i - wiśniowa frużelina. Pyszne i
Cynamonowe szczęścieZachwycający nie tylko wyglądem, ale również i smakiem! Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Przyznaję, że na widok tego sernika nie jednemu opadła szczęka. Tak niewiele potrzeba
Zdrowie i pysznie na talerzuczubate łyżki masła orzechowego, 1/2 szklanki śmietanki 30%, łyżka przyprawy do sernika i mas serowych Kamis. Ser zmielić, wbić jajka, dodać serek mascarpone oraz cukier puder. Zmiksować. Dodać mleko w proszku oraz tarte orzechy laskowe, masło orzechowe i przyprawę do sernika. Na koniec dodać śmietankę, zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać pokrojone drobno batony, wymieszać(...)Nakładać łyżeczką kleksy z kajmaku, delikatnie "wtapiając" je w ciasto. Piec 15 minut w temp. 180st, następnie 60 minut w temp. 150-140 st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Polewa: 100g kajmaku o smaku kakaowym, baton snickers (50g), 2 łyżki orzeszków arachidowych w karmelu Skworcu Wierzch sernika posmarować kajmakiem, posypać drobno posiekanym batonem oraz orzeszkami
Z miłości do słodkościsię w świeżej żurawinie nie zakochać...? Do tej pory znałam tylko suszoną - używam jej chętnie, bo też jest lekko kwaskowa, i świetnie nadaje się jako dodatek do wielu ciast. Świeża kusiła mnie ogromnie, ale zawsze było nam jakoś nie po drodze... Aż w zeszłym tygodniu weszłam do sklepu i bez zastanowienia - kupiłam. A w domu zaczęłam dumać(...)myśl serniczki z żurawiną i białą czekoladą - na zdjęciach wyglądają tak kusząco... Ale przecież dopiero co upiekłam sernik! A wiadomo, że co za dużo, to niezdrowo... I wtedy mnie olśniło - a jakby to połączyć...? Biała czekolada plus ciężkie, słodkie ciasto - blondies jak nic! Najlepszy przepis znalazłam na Moich wypiekach - zamiast migdałów dałam żurawinę. I dobrze zrobiłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzedeser. Pomyślcie o jakmkolwiek słodyczu i dodajcie “z jagodami”. Prawda, że lepiej?Mój hit to sernik z jagodami , ale pyszne są też najzwyklejsze jagodzianki , babeczki , muffinki z kremem jagdodowym czy pierogi na obiad. Brakowało tylko jednej pozycji: ciasto z jagodami! Tegoroczny sezon zaczynam zatem od najprostszego i najsmaczniejszego wypieku: drożdżowego ciacha z jagodami i kruszonką. No uwielbiam
Ciastkozercy