ciasto pychotka - 658 przepisów (strona:33/44)

Szkockie placuszki ziemniaczane 152

słodko z dżemem i mocną herbatą. Placuszki ziemniaczane, które dziś przygotowałam były niezwykle smaczne, mięciutkie i puszyste, tak mi smakowały, że zjadłam sporą porcję, gorących prosto z patelni. Pychotka - polecam!  Szkockie placuszki ziemniaczane Składniki:  500g ugotowanych ziemniaków (najlepiej mącznych) 100-150g mąki (ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków, bardziej suche będą potrzebowały jej mniej, a wodniste więcej(...)Przygotowanie:  Ugotowane ziemniaki dobrze posolić, dodać masło i dokładnie ugnieść na jednolitą masę, aby nie było grudek. Masę przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, stopniowo dosypywać mąki i zagnieść ciasto na plastyczną masę, która powinna być miękka, ale nie lepiąca się. Stolnicę oprószyć ponownie mąką i ciasto ziemniaczane delikatnie rozgnieść lub rozwałkować na placek grubości około centymetra. Ciasto pokroić

Codzienne Gotowanie
Bułki z ziołami i kminkiem, jako dodatek do zup i różnych dań 139

Zrobiłam te bułeczki do dania tajskiego, super się razem zgrywało. Można je podać razem z jakąś zupą krem itp. Bułki są pychotka. Przepis na thermomix na dole Do dużego kubka wlać ciepłą wodę, dodać drożdże, sól, cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać resztę mąki, zrobić w niej dołek. Do dołka w mące(...)dodać jogurt, roztrzepane jajko, kminek, zioła suszone, roztopiony smalec. Na koniec dodać wyrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie zagnieść i wyrobić jak każde drożdżowe ciasto. Musi być gładkie i sprężyste. Miskę lekko natrzeć oliwą z oliwek i dodać wyrobione ciasto, pzykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie to jeszcze raz lekko ugnieść i zwinąć w rulon. Pociąć ciasto

Kuchnia Pokoleń
PYSZNE RACUCHY ORKISZOWE NA SODZIE I KEFIRZE, Z JABŁKAMI 261

zajadają się nimi wszyscy, bez wyjątku. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. U mnie w dwóch wersjach, z samymi startymi jabłkami i z jabłkami i cynamonem...mmmm... pychotka... :-). Do białej mąki dodałam także mąkę pełnoziarnistą, to takie moje małe uzależnienie... ;-) Z podanych ilości wychodzi ok.30 sztuk. Składniki: - 400g mąki orkiszowej typ750 - 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 500ml kefiru(...)dodawałam po 1 łyżeczce oleju na partię placuszków), na niezbyt dużym palniku tak, by dopiekały się wewnątrz, a nie paliły z zewnątrz. Na jeden placuszek wylewałam pełną łyżkę ciasta. W trakcie smażenia przewracałam kilka razy na drugą stronę. By sprawdzić czy racuchy są już dopieczone można delikatnie przydusić łyżką na środku, jak z wnętrza nie wypłynie surowe ciasto, racuchy

Smaczne Zdrowe
Deser z granatem i orzechowym krokantem 262

Dzisiaj przedstawiam Wam dosyć lekki, pyszny i bardzo szybki deser. Ostatnio mam mniej czasu na czasochłonne ciasta, remont zdaje się nie mieć końca, a taką miałam nadzieję, że skończymy do końca roku, ale chyba nic z tego. Armatura łazienkowa, panele, tapety ścienne - ciągle coś wybieram, zmieniam i próbuję się odnaleźć w świecie wykańczania wnętrz. Szkoda tylko, że nowa kuchnia pozostaje(...)sferze dalekich planów ;) Wracając do deseru - delikatny krem śmietankowy, połączony z chrupiącymi orzechami, udekorowany lekko kwaśnymi ziarenkami granatu. Pychotka :) Polecam! Składniki: 200 g śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 200 g mieszanki orzechów włoskich, laskowych i migdałów 2 łyżki cukru 3 łyżki wody 1 owoc granatu Orzechy włoskie, laskowe oraz migdały posiekać. Na patelnię wsypać cukier i wlać wodę. Wstawić

Domowa cukiernia Ewy
Pychotka z twarogiem 165

Pychotka z twarogiem  Składniki Składniki 1 kostka margaryny 1 cukier waniliowy 1, 5 szkl. cukru 3 szkl mąki 2 łyżeczki proszku 8 jajek 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 1 kostka sera 250 g , pół tłustego Sposób przygotowania 1. Margarynę rozpuścić i ostudzić. 2. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać roztopioną margarynę , zmielony ser mąkę i proszek(...)Chwilę ubić mikserem . 3. Ciasto podzielić na dwie części , do jednej dodać kakao i 2 łyżki mleka. Wymieszać. 4. Wysoką formę z kominkiem wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą , 5. Do formy wlewamy najpierw ciasto jasne , ciemne, jasne . 6. Piec w temp. 170 stopni około 50 minut , sprawdzamy jednak patyczkiem czy dobrze się upiekło. 7. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Sama słodycz i szczypta chili
Mini quiche z burakiem ćwikłowym, kozim serem i orzechami czyli Lublin gotuje buraki 170

zaskoczenie bo burak to już teraz u mnie nie tylko ćwikła ale i inne pyszne dania - on jest genialny! Nie dojść, że zdrowy to jeszcze ten jego słodkawy smaczek... pychotka! A w połączeniu z octem balsamicznym to już niebo w gębie! Dzięki dziewczyny za nowe doświadczenie - sama bym w życiu nie wpadła na pomysł wykorzystania buraka do tarty :-)! W akcji(...)Gosia - http://moderntasteblog.blogspot.com/ Wiosenka- http://eksplozjasmaku.blox.pl Angelika- http://duringthefreetime.blogspot.com/ Małgośka- http://jedzismakuj.blogspot.com/ Karolina - http://stokolorowkuchni.blox.pl/html Mini quiche z burakiem ćwikłowym, kozim serem i orzechami składniki na 5 sztuk: Ciasto: 200 g mąki 1 jajko 100 g masła szczypta soli 2 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny Nadzienie: pół piersi z kurczaka 3 buraki ćwikłowe wcześniej parowane lub ugotowane

sierotka maRysia w kuchni
Tort Tiramisu 168

tortu, jestem prawdziwą amatorką. Ta wersja jest z obłożeniem biszkoptami i wcale nie jest wymagająca umiejętności. Robi się to szybko i na pewno każdemu wyjdzie. A sam tort... no pychotka :) ten akurat robiony dla mojej drugiej mamy... teściowej na urodziny. BISZKOPT: 6 jaj niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku to pieczenia 3/4 szklanki cukru białka(...)pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka i mąki przesiane razem z proszkiem, wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy (26) wyłożyć papierem, przelać gotowe ciasto. Piec 35-45 min w 170 stopniach, po upieczeniu z wysokości kolan spuścić na podłogę. KREM: 10 żółtek 10 łyżek cukru 1000 g mascarpone Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier

Pelusiowa Kuchnia
CHRUSTY, CHRUŚCIKI, FAWORKI NA MĄCE ORKISZOWEJ I KSYLITOLU 324

czwartek ale nie tylko. Przepis pochodzi z gazetki Chaty Polskiej, oryginał był na mące pszennej (po prawej stronie składników wersja oryginału), moje są na orkiszowej, obficie obsypane mielonym ksylitolem. Pychotka... ;-)Składniki:- 650g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)    / lub  600g mąki pszennej- 35g masła(...)dodatkowo :- ok.1litr oleju do smażenia, u mnie olej kokosowy bezzapachowy- mielony ksylitol lub puder do posypaniaWszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Można również wyrobić ciasto ręcznie.Z wyrobionego ciasta formujemy gładką kulę (u mnie 2), zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy na ok.40 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, składamy na kilka warstw i ponownie

Smaczne Zdrowe
CIASTA BOŻEGO NARODZENIA 432

orzechy, migdały, morele, śliwki) skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Sparzyć i namoczyć rodzynku w olejku rumowym na około 1 godziny (nie za długo, ponieważ później w pieczeniu ciasta za bardzo dominuje aromat rumu). Bakalie (orzechy, migdały, morele, śliwki) drobno pokroić. Margarynę roztopić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem. Oprószyć rodzynki i pozostałe(...)smaku, dzięki temu w smaku bardzo ładnie wyczuwalne są pozostałe bakalie.  jeśli chodzi o bakalie można dodać każde według uznania lub gotowe mieszkanki keksowe.  13. Kokosowa pychotka Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru kryształ 1 kisiel cytrynowy bez cukru (58g) 1,5 łyżki proszku do pieczenia  2 - 3 łyżeczek kakao Masa budyniowa

Ciastka - domowe słodkości
Paszteciki z kapustą i grzybami 54

Domowe paszteciki z kapustą i grzybami – pychotka!, uwielbiane przez dzieci jak i dorosłych. Wypełnione smacznym farszem idealnie uzupełniają smak wigilijnego barszczu Świetnie sprawdzą się na świątecznym stole. Przygotowanie domowych pasztecików nie jest skomplikowane, Serdecznie polecam prosty przepis na świąteczne paszteciki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki z kapustą i grzybami – składniki na farsz 700 g kiszonej kapusty 300 g pieczarek(...)średnie cebule sól,pieprz do smaku 1 łyżka maggi olej Paszteciki z kapustą i grzybami – składniki na ciasto 500 g mąki 20 g drożdży 300 ml mleka 60 g masła+ kawałek do posmarowania pasztecików 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 jaja odrobina maku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki z kapustą i grzybami – sposób przygotowania Przygotowujemy farsz.Cebulk

Olcia gotuje!
Kruche babeczki z budyniem 180

zbliżający się weekend polecam do kawki i herbatki kruche babeczki z budyniem. Wprost rozpływają się w ustach. Pychotka Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% 3 żółtka Składniki budyniu: 1,5 szklanki mleka 1 łyżka mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego 2 żółtka Przygotowanie: Mąkę(...)przesiać do misy z miksera.  Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder, śmietanę i żółtka. Końcówką do ucierania zmiksować składniki do momentu, aż zaczną się sklejać. Przełożyć ciasto na blat lekko podsypany mąką, zagnieść i uformować kulkę. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką na grubość około 4mm i foremką wykroić krążki z ciasta.  Wylepić foremki ciastem

Cukiernia Pychotki
Sernik piernikowy 133

mając czasu na 2 ciacha i odpowiedniej ilości domowników, żeby miał kto jeść postanowiłam przygotować sernik z piernikiem w jednym. Pychotka polecam. Składniki: 225 g ciasteczek Digestive 100 g masła 1 łyżka przyprawy korzennej 800 g twarogu 3 krotnie mielonego z wiaderka 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 3 jaja 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżka przyprawy(...)mąki ziemniaczanej 10 pierniczków nadziewanych masło ( do wysmarowania formy) Sposób przygotowania: Ciastka pokruszyć  i wymieszać z miękkim (lub rozpuszczonym) masłem. Dodać przypry do piernika i  zagnieść jednolite ciasto. Wykleić nim dno tortownicy. i wstawić do lodówki na 40 minut. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę wylać na ciasteczkowy spód i powtykać pierniczki. Ciasto pieczemy w temperaturze 180ºC przez

Wielki apetyt
Placuszki z serka homogenizowanego 118

składzie cukru, ani aspartamu - słodzona jest erytrolem. Zawiera aż 80% najwyższej jakości owoców! 100 g produktu to tylko 54 kalorie. A jak w smaku?  Dla mnie pychotka! Osobiście nie przepadam za kupnymi dżemami, a ta frużelina bardzo mnie zaskoczyła już od pierwszej łyżeczki. Ma intensywny, mocno owocowy smak, podobny do domowych przetworów. Na pierwszy plan wychodzi gruszka, którą czuć(...)połączenia składników. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy minimalną ilość oleju. Na rozgrzany olej wykładamy do łyżce ciasta, formując małe, okrągłe placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Wykładamy na ręczniki papierowe, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Placuszki świetnie smakują z frużeliną - u mnie: jabłko z gruszką (pycha

Kuchnia MagdaLeny
Bananowy chlebek - prosty i szybki 52

Pyszny mało słodki chlebek bananowy, idealny na podwieczorek czy drugie śniadanie do szkoły, lub pracy. Długo pozostaje wilgotny i nie ma przy nim pracy. Zrobicie go

Swojskie jedzonko

Proponowane wyszukiwania