ciasto orzechowe - 7759 przepisów (strona:104/518)

Ciasto owsiano-orzechowe po raz drugi i trzeci!:) 252

Zaledwie zniknął ostatni okruszek ciasta z brzoskwiniami mój małżonek już się pytał kiedy będzie następne;) Więc za 2 dni już było, lekko zmienione i równie pyszne

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasto Kruszynka / Niebo 12486

łyżeczki amoniaku Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe 1 łyżka masła Masa orzechowa: 1 kostka masła 20 dag orzechów mielonych 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: polewa kakaowa duża paczka herbatników Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników na kruche ciasto, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie połowy, wykładamy jednakowe blaszki i pieczemy(...)masę orzechową: Mleko zagotowujemy, wsypujemy orzechy i mieszamy. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimne orzechy. 4. Przekładamy ciasto od dołu: ciasto kruche-masa jabłkowa-ciasto kruche-masa orzechowe-herbatniki-polewa 5. Można też pominąć warstwę herbatników i bezpośrednio na masę orzechową wylać polewę. Udekorować wedle uznania. Ja użyłam mielonych orzechów. Smacznego!!! *Ciasto robiłam w blaszce 24x36cm

Kuchnia domowa Ani
Brzoskwinowy raj 272

mnie zachęcająco z jednego ze straganów. W towarzystwie orzechowego biszkoptu, kremu budyniowego i galaretki smakowały wybornie, a jak całość pięknie się prezentowała możecie zobaczyć na zdjęciach.  Biszkopt orzechowy: 6 jajek 1/2 szklanki cukru 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g mielonych orzechów włoskich 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżka bułki tartej Białka ubijamy na sztywno z połową cukru, pozostały(...)brzoskwiniowa  Brzoskwinie obieramy, kroimy i zagotowujemy. Gdy zmiękną blendujemy na mus i dodajemy rozpuszczoną w szklance wody galaretkę. Odstawiamy do zgęstnienia Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe herbatniki Złożenie ciasta: Na przestygnięty orzechowy spód wykładamy połowę masy, a na nią układamy równomiernie herbatniki. Na herbatnikach rozsmarowujemy mus brzoskwiniowy i wstawiamy ciasto do lodówki by mus stężał. Na musie smarujemy resztę masy

Cynamonowe szczęście
Szarlotka z orzechami włoskimi 153

najsmaczniejszych ciast, jakie ostatnio jadłam. Kruche, maślane ciasto, a w środku warstwa orzechów oraz duszonych jabłek z dodatkiem rumu i rodzynek. Mięciutkie, pachnące, bardzo dobre. W oryginalnym przepisie ciasto nazywa się ,, Orzechowo- jabłeczny tort z przepisu babci“ . W moim wykonaniu wyszło bardziej ciasto niż tort, dlatego

dolcevitainmykitchen
Ciasta , ciasteczka na święta 136

Zapraszam wszystkich na mix świątecznych wypieków. Od ciasteczek do ciast,które mam nadzieje, posłużą jako propozycja na świąteczny stół.                                               CIASTECZKA ORZECHOWE(...)CIASTO BAUTY                                                           CIASTO MIODOWE                                     LEKKA ROLADA CYTRYNOWA

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto z masłem orzechowym 142

ostatnio Wam mówiłam , moim ulubionym ciastem zaraz po Rafaello z malibu jest Blondies – jaśniejsza siostra Brownie – czyli ciasto z dodatkiem masła orzechowego i białej czekolady. Nie potrafię poczekać aż wystygnie … znika prosto z piekarnika. Już od pierwszego kęsa zapominam o kaloriach .. dietach .. nie liczy się nic tylko obłędny smak , który wyczuwamy jeszcze przez długi czas po zjedzeniu(...)Spróbujcie! SKŁADNIKI: - mąka pszenna – 125 g - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - masło ( w temperaturze pokojowej ) – 100 g - masło orzechowe – 150 g - cukier – 175 g - jajko – 1 szt - olejek do ciast waniliowy – 1 łyżka - biała czekolada – 80 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W osobnym garnku miksujemy masło orzechowe

Ostra na Słodko
Engadyński tort z karmelem i orzechami 140

odstawiamy do wystudzenia. 4. Przygotowujemy foremkę, najlepiej wyłożyć ją w całości papierem do pieczenia. Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy na spód i boki, wlewamy masę karmelowo - orzechową. Pozostałą częścią ciasta przykrywamy wierzch, można wykonać ręcznie wykonane ozdoby. Im prościej tym lepiej i piękniej. Wierzch smarujemy żółtkiem roztartym z wodą. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy przez

Apetyczna babeczka
Ciasto orzechowe z bezą. 150

CIASTO: - 200 g masła - 200 g mąki owsianej - 200 g mąki pszennej - 3 żółtka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 180 g cukru pudru szybko zagnieć ciasto i schłodź w lodówce przez 30 minut MASA ORZECHOWA: - 2,5 szklanki orzechów włoskich sparzonych wrzątkiem - 350 ml dżemu gruszkowego lub dyniowego - 80 g cukru pudru - 1 żółtko - 2 białka ubite na sztywną pianę(...)łyżki płaskie cukru - łyżka proszku budyniowego o smaku Krówki Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i proszek budyniowy. Dużą tortownicę wysmaruj masłem. Wyłóż dno i boki ciastem (3/4 części). Wylej masę orzechową. Na nią wyłóż delikatnie dżem porzeczkowy, bezę i resztę ciasta. Pieczemy 60 minut w temp 170 stopni. Ostatnie 25 minut z termoobiegiem. Filmik z ciastem wyjętym prosto

SMYKWKUCHNI
Muffiny czekoladowe 167

łyżki dowolnego mleka 4 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko 4 czu­bate łyżki mąki pszen­nej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 banan masło orzechowe (najlepiej 100% orzechów) Wodę zagotować i wsypać płatki, zmniejszyć ogień i pozwolić płatkom napęcznieć. W tym czasie obrać połówkę jabłka i zetrzeć na tarce, dorzucić do płatków, wymieszać i zostawić(...)przestudzone płatki ryżowe z jabłkiem i wkroić całego banana (najlepiej pokroić go w półplasterki, żeby nie były za duże). Nakładać do silikonowych papilotek do połowy wysokości, na ciasto nakładać po łyżeczce masła orzechowego i przykryć ją drugą łyżką ciasta. Piec 35 minut w 180 stopniach (najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy są już upieczone, ale z boku, żeby nie trafić na masło

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tarta z masłem orzechowym i bananem 85

Tarta z masłem orzechowym i bananami to ekspresowe ciasto bez pieczenia! Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 10-12 kawałków Składniki: 200 g herbatników czekoladowym 100 g masła 100 g białej czekolady 250 g serka mascarpone 2-3 duże dojrzałe banany 150 g miękkiego masła orzechowego 2 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Rozpuścić masło w rondelu. Herbatniki rozkruszyć za pomocą blendera

KuchniaWeDwoje.pl
Drożdżowa babka z orzechowym nadzieniem 178

przeze mnie tortownicę, jak i wiele innych produktów w promocyjnych cenach. Ciasto: 50 g świeżych drożdży 1 szkl. ciepłego (nie gorącego!) mleka 1/2 szkl. drobnego cukru 500 g mąki pszennej tortowej 1 op. cukru wanilinowego 2 żółtka 100 g masła skórka otarta z 1 małej cytryny Masa orzechowa: 200 g mielonych orzechów laskowych 1 szkl. mleka 2 łyżki cukru(...)czasu aż masa ostygnie i zgęstnieje. Formę z kominem (26cm) natłuszczamy masłem, posypujemy mąką (jej nadmiar usuwamy). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy. Wałkujemy na duży prostokąt. Na cieście równo rozprowadzamy masę orzechową, pozostawiając jednak z jednej strony około 3 cm wolnej przestrzeni. Ciasto zwijamy w roladę. Przenosimy do formy. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30-40 minut, po czym wstawiamy

Smaki Na Talerzu
Tort orzechowy z kawą 940

Puszysty i lekki biszkopt orzechowy przełożony kawowym kremem budyniowym. Te dwa smaki łączy czekoladowy ganache tworząc bardzo smaczny tort urodzinowy. BISZKOPT ORZECHOWY: 3 jajka 2 białka 1/2 szklanki cukru 150 g orzechów włoskich mielonych 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli KREM KAWOWY: 2 szklanki mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku(...)wystudzonym budyniem. Kremówkę mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać posiekaną czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę i wystudzić. Gęsty ganache rozsmarować na każdym blacie ciasta. Składać biszkopt orzechowy w tort przekładając masą kawową. Polewa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Do garnuszka wsypać kakao i cukier. Wymieszać, zalać mlekiem i postawić na małym ogniu

https:KKuchniaMniam
Sernik z Kulkami Orzechowymi 483

składniki łączymy razem i zagniatamy. Ciasto lekko rozwałkowujemy. Wykładamy na dużą, prostokątna formę 24 x 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozciągamy dłońmi i lekko dociskamy. Na ciasto układamy kulki orzechowe. Zalewamy serem. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 – 70 minut. Chłodzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie w chłodnym miejscu, najlepiej całą noc. Polewamy(...)pianę z białek. Mieszamy szpatułką do połączenia. Masę serową wylewamy na kulki orzechowe.   Kulki orzechowe: 250 g zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%   Składniki łączymy razem. Formujemy kulki. Układamy na wyłożonej ciastem formie.   Czekoladowe ganache: 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany kremówki   Śmietankę podgrzewamy

Made By Mom And Son
Piernik delicjusz 145

łyżki przyprawy do piernika 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 2 budynie waniliowe bez cukru 30 g masła 5 łyżek cukru 3 szkl mleka Masa orzechowa: 250 ml mleka 3/4 szkl cukru 200 g zmielonych orzechów włoskich 300 g miękkiego masła mały słoik powideł śliwkowych Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 100 g śmietanki 30% Biszkopt: Białka ubić(...)posmarować powidłami. 2 opakowania budyniu wymieszać z 2 szklankami zimnego mleka. Pozostałe mleko, masło i cukier zagotować. Ugotować budyń. Gorący wylać na powidła i przykryć drugim blatem ciasta. Ostudzić. Masa orzechowa: Mleko, cukier i orzechy prażyć aż odparuje cały płyn, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce uprażonych orzechów. Masę wyłożyć na biszkopt, schłodzić. Polewa

Smakołyki Asi