popisowych przepisów. Jej zawdzięczam to, gdzie właśnie się znajduję na kulinarnej drodze. I wiem, że podążam w dobrym kierunku, bo zawsze wedle jej rad. BABCINY JABŁECZNIK. (tym razem - ciasto przyrządzone przez Babcię;) biszkopt: /wersja ekspress - gotowy/ 6 białek 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku od pieczenia cukier waniliowy Ubiła białka na sztywno, po czym(...)dodaję tylko tyle wody, by galaretkę rozpuścić). Zostawiła do wystudzenia. Kiedy zaczęła gęstnieć, zmiksowała z jabłkami. Wyłożyła na biszkopt. wierzch: 2 kartoniki śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru łyżeczka żelatyny odrobina wody gorzka czekolada Śmietanę ubiła na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuściła w możliwie najmniejszej ilości wody, jak w przypadku galaretek. Chłodną, dolała do śmietany i zmiksowała
W kuchni Karmel-itkiTiramisu – chyba każdemu z nas kojarzy się z Włochami … gorącym słońcem i ulubionym deserem zakochanych. Dziś mam dla Was przepis na Tiramisu , ale w
Ostra na SłodkoSezon owoców letnich w pełni. Nic tylko wybierać, przebierać... Czasami decyzja jest bardzo trudna. Człowiek przechadza się między straganami i kupiłby wszystko... Dziś padło na jagody
Kulinarne przygody GatitySezon truskawkowy niestety powoli zbliża się ku końcowi... Pora więc wykorzystać jeszcze ostatnie świeże truskawki, oczywiście na słodko. Dziś będzie to
Kulinarne przygody GatityChyba moje jedno z wielu ulubionych ciast. 3 warstwy sernika pasują do siebie idealnie, tworząc bardzo lekki i pyszny serniczek. Bardzo dobrze smakuje z borówkami, truskawkami jak i innymi owocami :) Podaję porcję na małą blaszkę. Składniki na biszkopt: -3 małe jajka -0,5 szklanki mąki orkiszowej -1/3 szklanki ksylitolu(może być cukier) Białka ubić na pół sztywno, powoli wsypywać(...)uchylonego piekarnika na około 10 minut. Składniki na masę: - 1 cytrynowa galaretka(najlepiej bez cukru-posłodzić ksylitolem) -0,5kg białego sera do serników -0,5l kremówki -1-2 łyżeczki żelatyny Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i przestudzić. Do sera dodać ubitą kremówkę i przestudzoną galaretkę. Wymieszać i wyłożyć na upieczony spód biszkoptowy. Składniki na górę
Smaczne Zdrowestygną i czekają na udekorowanie. Sernik pięknie spękany ubywa z blaszki. Kto tu taki łasuch? Żur na gazie delikatnie bulgocze, kaczka skwierczy w piekarniku, schab marynuje się w lodówce. Żelatyna tężeje. W kuchni ruch. Pisanek koszyk stoi na stole, pachnie zielona rzeżucha. Para z żelazka bucha - prasuje się śnieżnobiały obrus. Dzieciaki kleją kartki, wyjadają z miseczki resztki lukru, podkradają jajka(...)dodałam do płynnych składników. Wcisnęłam sok z cytryny i dokładnie zmiksowałam. Na końcu delikatnie wmieszałam łyżką płatki czekoladowe. Foremki (wedle już uznania piekącego, jakie duże) natłuściłam. Przełożyłam ciast, wypełniają foremki do 3/4 wysokości. Piekłam 20-25 minut w 175 stopniach. Cukier puder dokładnie utarłam z sokiem z cytryny tak, aby powstał gęsty lukier. Pokryłam wierzch całkowicie wystudzonych babeczek
W kuchni Karmel-itkiwiele czasu. Poniższy jabłecznik poznałam za sprawą Babci. To właśnie ona przyrządzała go zawsze wtedy, gdy była ochota na coś innego, niż ucierane. Dobrze też sprawdza się jako ciasto na niedzielę, dla gości. JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. /od Babci;/ biszkopt: /wersja ekspress - gotowy/ 6 białek 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku(...)dodaję tylko tyle wody, by galaretkę rozpuścić). Zostawiam do wystudzenia. Kiedy zacznie gęstnieć, miksuję z jabłkami. Wykładam na biszkopt. wierzch: 2 kartoniki śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru łyżeczka żelatyny odrobina wody wiórki/płatki czekoladowe Śmietanę ubiłam na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuściłam w możliwie najmniejszej ilości wody, jak w przypadku galaretek. Chłodną, dolewam do śmietany
W kuchni Karmel-itkiKiedy na zewnątrz szaro, smutno i ponuro warto zjeść "kilka" smakowitych kalorii;-) Pogody to nie zmieni, jednak warto przynajmniej w ten sposób poprawić sobie nastrój. Sernik
Kuchnia Pełna PasjiDziś ciasto proste w wykonaniu , orzeźwiające dzięki dodatkowi owoców. Ja robie je z jogurtem naturalnym , bo lubię jego kwaskowaty posmak , ale można zastąpić go także owocowym , lub waniliowym. Efekt końcowy będzie troszkę inny , ale równie pyszny. Biszkoptowy spód ... masa jogurtowa i solidna warstwa zatopionych w żelu truskawek . Użyłam mrożonych ,ale w sezonie oczywiście jak najlepsze będą świeże. Biszkopt(...)Masa Jogurtowa : 600 ml jogurtu naturalnego 3-4 łyżki cukru pudru (w zależności od własnych upodobań ) 4 opakowania cukru waniliowego 400 ml śmietany 30 % 8 łyżeczek żelatyny . Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i następnie rozpuścić wstawiając szklankę do gorącej wody. Jogurt utrzeć z cukrem i 2 op cukru waniliowego , Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem
Malinowa KawiarenkaZamarzyło mi się piernikowe tiramisu, takie na podstawie tiramisu Nigelli Ekspresowo. Już wiedziałam, jak będzie obłędnie smakować. Najpierw oczywiście musiałam zrobić coś bardzo, ale
Sto kolorów kuchniWiosna i początek lata, to czas który uwielbiam, obfituje on w świeże, sezonowe i przepyszne owoce i warzywa. Zaczyna się sezonem na truskawki, potem maliny, czereśnie
SMYKWKUCHNIprzesiałam do masy i delikatnie wymieszałam łyżką.Wyłożyłam papierem do pieczenia dno blachy prostokątnej. Boki pozostawiłam bez zmian, nie smaruję niczym i nie obkładam papierem. Ostrożnie wyłożyłam ciasto. Piekę w 160-170 stopniach przez około 30-40 minut (patyczkiem sprawdzam, czy się upiekł). Na chwilę zostawiam go w piecu, żeby nie upadł, po czym wyjmuje(...)dodałam go do galaretek. Odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Kiedy galaretki zaczęły tężeć, gęste wyłożyłam na krem. Wstawiłam do lodówki, na ok. 2-3h. wierzch: 500ml kremówki 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżek cukru łyżka kakao Żelatynę rozpuściłam z cukrem w odrobinie wrzątku, przestudziłam. Tym czasem ubiłam na sztywno kremówkę. Ciągle ubijając, dodałam zimną i tężejącą żelatynę. Całość ozdobnie
W kuchni Karmel-itkiczerwone serca i pluszaki patrzące na mnie z każdej witryny sklepowej raczej mnie bawią niż drażnią. Kiedy słyszę, że ja nie obchodzę Walentynek, to głupota, ale zobacz, jakie fajne ciasto w kształcie serca z różowym lukrem upiekłam , to śmiać mi się chce. Bo, jeśli przygotowujesz się do tego dnia, to znaczy, że go obchodzisz i nie pozostajesz obojętnym na jego(...)drugiej połówki... Jabłka ? A może raczej kiwi ...? Choć dzisiaj najlepsza byłaby przecież truskawka . Nie przepadam za panną cottą, ale muszę przyznać, że ta udała się znakomicie. Dałam nieco więcej żelatyny, żeby mi bez problemu wyskoczyła z foremki, jeżeli planujecie przygotować deser w szklankach, wystarczą dwie łyżeczki. Mocno waniliowa, pachniała cudownie. Do tego sos truskawkowy - kwaskowy, wyraźny za sprawą octu balsamicznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzecoś kawowego, później stwierdziłam, że może jednak zrobię brownie z malinami, a na koniec postanowiłam, że mam jednak ochotę na coś kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym, na to dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym(...)wanilii 2 jajka 1 szklanka mąki 3/4 szklanki kakao 1/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ MALINOWĄ: 500 g malin (użyłam mrożonych) 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody SKŁADNIKI NA KREMY - KAWOWY I KOKOSOWY: 500 g mascarpone (całkowicie zimnego
Słodko-Słony Świat IlonySernik na zimno, to bardzo prosty deser/ciasto bez pieczenia więc nie może się nie udać! Wystarczy wymieszać składniki, schłodzić i na tym kończy się nasza praca
Kraina Miodem Płynąca