Szpinak - oprócz tego, że jest zdrowy to można go podać na wiele sposobów. Tym razem pomysł ten powstał od początku w mojej głowie i postanowiłam go
tojestpyszne.blogspot.comW ostatnim dniu roku zapraszam was na warstwową sałatkę,, Ananas“. Szybki, prosty przepis i bardzo efektowny wygląd. Oczywiście można wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać z
dolcevitainmykitchenPrzy takiej aurze zaczynam rozmyślać o świętach i Sylwestrze. Może pojedziemy w góry? Karkonosze bardzo nas zachęcają, a hotele w karpaczu kuszą zimowymi atrakcjami. Nigdy nie byliśmy w Karkonoszach, a chyba warto się wybrać i odkryć nowe, interesujące miejsca. Na dzisiaj mam dla Was fajną, lekką tartę z gruszkami, na cieście drożdżowym. Bardzo delikatne ciasto, soczyste owoce i pyszna polewa
Domowa cukiernia EwyNie jestem orłem jeśli chodzi o ciasta, ale to wyjątkowo mi się udało i dodam, że sama je zmodyfikowałam, a więc to niejako przepis autorski Składniki
Oka w rosole czyli KaFka gotujeskładniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam truskawki, świeże, pachnące soczyste owoce które można wykorzystać do wszystkiego! Na śniadanie, do obiadu, deser czy na kolację. Mogłabym je jeść przez cały rok, ale
Słodkie Przyjemnościkońcu mam chwilę, aby się pokazać. Żyję i mam się dobrze, choć bywało lepiej. Ale ja nie o tym. Kiedy zaczynam myśleć, co przygotować na domówkę w Sylwestra, zawsze ogarnia mnie szał. Tysiąc pomysłów na minutę, gdzie największym przeciwnikiem jest... czas. Gdybym jednego roku chciała przygotować wszystko, co mi przyjdzie na myśl, przez cały kolejny rok chyba(...)przyjaciółmi czy wieczór spędzony we dwoje. Albo nawet z młodszym rodzeństwem i psem ;) W końcu to Sylwester! Jednocześnie zaprezentuję to, co w tym roku na 100% pojawi się na naszym party. KRUCHE TARTALETKI Z POMIDORAMI I RICOTTĄ (dla 4-6 osób) ciasto : 100 g zimnego masła 150 g mąki pszennej 1 żółtko szczypta soli szczypta suszonego oregano dodatkowo: duży dojrzały
W kuchni Karmel-itkidzieciństwie 😋 W dorosłym życiu zdecydowanie bardziej wolę ptysie z wytrawnymi pastami. Podaję je na różne sposoby jako przekąski, np. na Sylwestra. Niezależnie od tego, czy przygotowuję je na słodko czy na wytrawnie, używam tego samego sprawdzonego przepisu. Ciasta robi się szybko i bardzo łatwo. Dłużej trwa suszenie ciastek. Dlatego polecam pieczenie ptysiów czy eklerków wieczorem. Składniki (na 16 ptysiów
Weekendy w domu i ogrodziePostanowiłam upiec tort na Sylwestra, taki wypasiony, wielosmakowy. Uwielbiam domowe torty , bo mogę w nich łączyć smaki, które akurat lubię. Lubię tort , który przynajmniej zawiera dwie masy do przełożenia. Ba, tort na Sylwestra przełożyłam nawet trzema masami. Każda masa jest inna w smaku. Znajdziecie tu popularny w moich wypiekach curd z marakui oraz malinowy mus . Poza tym ukręciłam pyszny krem(...)ostatni kawałek i naprawdę delektowałam się każdym kęsem. Tort na Sylwestra to tort wielosmakowy i bardzo owocowy. Owocowy nieco kwaśny smak świetnie balansuje krem bezowo czekoladowy. Krem jest bardzo słodki i mimo sporej porcji tłuszczu bardzo puszysty. Według mnie to idealny krem czekoladowy do przełożenia tortu. Tort na Sylwestra 16 porcji Składniki: Biszkopt z cytrynową skórką 4 jajka
codojedzeniazakład, że większość z nas ma już ich serdecznie dosyć. A poza tym za pasem Sylwester... Dlatego dzisiaj propozycja czegoś zupełnie innego, co świetnie sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe każdego dnia, jak i przekąska na imprezę sylwestrową. :)Składniki (na 6 porcji):1 opakowanie ciasta francuskiego100 g łososia wędzonego1 kulka mozzarelli3 pomidory200 ml śmietany 30%4 jajkakilkanaście listków bazyliisólpieprz białypłatki
Zakręcony WidelecTen torcik czekoladowy idealnie sprawdza się jako tort urodzinowy lub ciasto na specjalne okazje. Niektórych połączenie banana z borówkami i kremem czekoladowym może nieco zaskoczyć ale
MeCooksJeśli lubicie wytrawne wypieki, Tarta ze szpinakiem to zdecydowanie danie, którego musicie spróbować. Pyszny klasyk! Dobra i na ciepło i na zimno. Wspaniały pomysł na kolację
Dorota SmakujeKilkanaście lat temu nie piekłam w ogóle serników, wydawało mi się zawsze że to trudne ciasto, kapryśne, takie które raz wychodzi a raz nie. W końcu
Dorota SmakujeWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 (wychodzi 8 pasztecików) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (275 g
JejKuchniaŚwięta zleciały wyjątkowo szybko, może dlatego, że przypadły na weekend. Cały ten zgiełk przygotowań minął, teraz można planować Sylwestra. Siedzę więc z herbatą i kawałkiem makowca (z niemiłosiernie dużą ilością maku:) i się zastanawiam nad przekąskami. Ciasto też jakieś będzie. Chodzi za mną tort makowy, wiec może się porwę na upieczenie. Ale dziś przychodzę do Was z keksem marcepanowym, który
Obiad gotowy