ciasto na pizze - 9852 przepisów (strona:427/657)

Kolorowa wiosenna focaccia z nocnego ciasta 61

chleb, czy inne pieczywo. Ale wystarczy obłożyć ciasto świeżymi i kolorowymi dodatkami, takimi jak pomidorki, cebula, szparagi, świeże zioła i mamy już przekąskę lub przystawkę. Bardzo lubię ciasto na pizzę, ciabattę, czy właśnie focaccię, które długo fermentuje.  Ma ono bogatszy smak, a dodatkowym atutem jest to, że możemy ciasto przygotować dzień wcześniej i wyjąć z lodówki następnego dnia

Tajemnice Smaku
Pizza z pieczarkami, cebulą i kukurydzą 147

ponieważ wykorzystałam zalegające w lodówce warzywa. Pomimo tego, że w jej składzie nie ma ani grama mięsa - pizza jest bardzo sycąca. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.  Składniki: ciasto na pizzę (przepis tutaj ) 3 pomidory lima 200 g pieczarek 1 średniej wielkości cebula 1/2 puszki kukurydzy sól, pieprz zioła prowansalskie starty żółty ser olej lub oliwa z oliwek Na samym(...)Przełożyć na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Spód posmarować sosem pomidorowym. Następnie ułożyć pieczarki z cebulą i kukurydzę. Wierzch pizzy posypać startym, żółtym serem. Przygotowaną pizzę zapiekać 20-25 minut w 180ºC (ciasto powinno lekko zarumienić się od spodu).  Przygotowaną pizzę podawać, np. z sosem czosnkowym

Ugotować
Pizza kebab na szybkim cieście drożdżowym 79

Długi czas ‚rośnięcia’ ciasta drożdżowego zawsze mnie zniechęcał. Pewnego wieczoru Betka uświadomiła mnie, że można takie ciasto zrobić momentalnie! I faktycznie, przygotowanie tej pizzy jest niesamowicie szybkie i proste Ciasto bardzo polecam! Składniki oczywiście można dobrać według własnych upodobań Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi(...)kawałki serka topionego i rozkładamy cebulę pokrojoną w talarki. Wieńczymy zółtym serem i przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie upieczone od spodu. Smacznego! Post Pizza kebab na szybkim cieście drożdżowym pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Szybka pizza na suchych drożdżach 255

szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka suchych drożdży 2 łyżeczki oleju 3/4 szklanki letniej wody szczypta soli 1 płaska łyżeczka cukru   + dodatkowo: sos pomidorowy do posmarowania ciasta, ulubiony farsz do pizzy, ser żółty     *** Do szklanki z letnią wodą dodajemy drożdże, sól, cukier oraz olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy w nie wodę z drożdżami(...)być pewnym, że pizza jest dobrze upieczona, należy podnieść jej brzeg drewnianą łopatką. Jeśli ciasto jest miękkie i opada po bokach łopatki, to znaczy, że pizza jest jeszcze nie dostatecznie dopieczona. Jeżeli natomiast ciasto trzyma się sztywno, prawie poziomo na łopatce, oznacza to, że pizza jest już dobra *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI

Blog z Apetytem
Ciasto na pizzę 126

brzegów naczynia. Smaruję miskę olejem i przekładam i odstawiam przykryte na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam na blachę do pieczenia posmarowaną olejem, rozpłaszczam ciasto i dodaję składniki na pizzę. Piekę w 210 stopniach przez 30 - 35 minut - ja mam dość słaby piekarnik, ale jeśli Twój ma moc przynajmniej 2700 W to spokojnie może być 180 stopni(...)minut powinno wystarczyć. * www.youtube.com/watch?v=PvdtUR-XTG0   jest tu dość dobrze pokazana ta metoda wyrabiania ciasta Ciekawostka:  Sposób pieczenia pizzy - sposobem na ciągnący się ser Jeśli posiadasz piekarnik z oddzielną funkcją grzania : tylko góra, tylko dół i góra - dół  to piecz pizzę używając tylko dolnej grzałki - ważne, by spód był upieczony. Na  ostatnie 3 minuty pieczenia włącz

apetytnapieczenie
Domowa pizza z salami 153

teraz wspieramy polskich zawodników na Igrzyskach Olimpijskich. Jak wiadomo nie można kibicować bez przekąsek! Dlatego mamy dla Was przepis na  DOMOWĄ PIZZĘ Z SALAMI , idealną dla mięsożerców! Składniki: Na ciasto: 300 g mąki 180 ml ciepłej wody 20 świeżych drożdży 2/3 łyżeczki soli szczypta cukru Na sos: 1 puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku(...)mozzarelli odcedzamy z wody i kroimy w plastry. Wyrośnięte ciasto rozciągamy w dłoniach, pamiętając o zachowaniu grubszych brzegów. Rozsmarowujemy sos, kładziemy plastry mozzarelli, pieczarki, salami i szynkę. Posypujemy suszonym oregano i tartym serem. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, pizzę pieczemy na blaszce przez 15 minut do momentu kiedy spód

Menmagazine
Włoska Pizza Eksperymentalna 104

Ostatnio moja świadkowa zaprosiła nas na pizze...  Robi ona tradycyjną włoską pizze na cienkim chrupiącym cieście. Rewelacja! Trochę jej tego pozazdrościłam, bo ja zawsze robiłam taką domową pełną składników pizze. Sekretem jej przepysznego ciasta jest "kamień do pieczenia pizzy".  Poszperałam w internecie...taki kamień  to koszt ok 90 zł.  My nie robimy zbyt często pizzy(...)solą.  Zrobić wgłębienie i wlewać wyrośnięte drożdże, oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej wody.  Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h  do wyrośnięcia.  W tym czasie można przygotować pozostałe składniki pizzy. Pokroić szynkę, warzywa... zredukować pomidory z puszki, przyprawić czosnkiem.  Blat obsypać mąką, kolejno rozwałkować na cienkie placki

MarciochaKucharzy
Pizza wiejska 128

jednej jedynej rzeczy nie mógł jej nigdy "wyrzucić"- każdej pizzy, impanaty czy słynnej scacciata siciliana- tu teściowa była lepsza od jego matki.Stąd pizza byla pewniakiem. Każdemu pizza kojarzy się z cienkim ciastem. Biedota sycylijska jednak wyrosła na pizzy o spodzie lekko grubawym i dodatkach szalonych ,sytych i niejednokrotnie zupełnie przypadkowych. Wszystkie składniki lokalne, najwyższej jakości o niespotykanym smaku(...)ogrodów cytrynowych lub w pola. Pizza z dnia poprzedniego to świetny sposób na obiad dla ludzi pracujących fizycznie. Jest pyszna , aromatyczna i przez tę swoją rustykalność, specyficzne wyrabianie ciasta- jest to pizza zawsze mięciutka

Z Kuchni Do Kuchni
Paluchy drożdżowe z mozzarella i ziołami 116

ciasta pizzowego są wspaniałym „finger food” na imprezę. Przypominają w smaku pizzę. Posypuję je obficie serem, czasami nadziewam salami lub kabanosami. Paluchy drożdżowe powstały z typowego ciasta na pizzę . Właściwie obok wypieku tradycyjnej pizzy zawsze można sobie upiec kilka takich paluchów. Paluchy z ciasta pizzowego w łapę i gotowe. Paluchy to fajna przekąska na karnawał czy domową imprezę(...)można je nadziać czym popadnie. Moje pieczywo na imprezach zawsze jest mile widziane. Pozytywna krytyka skłania mnie do wymyślania wciąż nowych przepisów jak ten na paluchy drożdżowe ala pizza . Paluchy drożdżowe Składniki: 350 g pszennej mąki 150 g semoliny 300-350 ml mleka, lekko podgrzanego 1½ łyżeczki soli 3 łyżki pomidorowego przecieru 2 łyżki wody 1 łyżka oliwy sól

codojedzenia
Domowa pizza na grubym cieście (z farszem na bazie kiełbasy, pieczarek i papryki) 226

Lubicie pizze? My uwielbiamy. Ale która jest najlepsza? Prosta odpowiedz – domowa Zapraszam Was na przepis na domową pizze na grubym cieście z farszem na bazie kiełbasy, pieczarek i papryki. Idealna od tak na weekend, jak i na przyjęcie. Farsz oczywiście możecie dobrać według własnych upodobań Choć polecam to połączenie smaków. Przepis jest naprawdę prosty. Pyszna, gruba pizza(...)odstawiamy jeszcze na 10-15 minut. Po tym czasie wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika. Spód smarujemy sosem do pizzy około 1 łyżka. Następnie na wierzch wykładamy nasz farsz. Pizze znów wkładamy do piekarnika na kolejne 12-15 minut. Po tym czasie znów wyciągamy pizze

Słodkie okruszki
Pizza z rukolą,pomidorkami i prosciutto 166

nudzą. Najlepiej oczywiście smakuje we Włoszech, prosto z pieca opalanego drewnem. Jednak w domu również można uzyskać całkiem niezły efekt. Czasami nawet więcej, niż zadowalający. Tym razem przygotowałam ciasto na pizzę na zaczynie (biga). Nie wymaga ono dużo pracy, ale sporo cierpliwości. Jeżeli chcecie szybszą wersję, możecie skorzystać z przepisu na ciasto, który jest tutaj (klik) Składniki na 2 pizze(...)godzin. Gdy ciasto podwoi objętość, odgazować (uderzyć pięścią) i krótko zagnieść. Podzielić na 2 kule (można zostawić w całości, wtedy wyjdzie bardzo duża pizza. U mnie taka nie mieści się w piekarniku). Kule z ciasta odstawić na 20-30 minut. Można również ponownie ułożyć w misce, szczelnie przykryć i wstawić do lodówki (do 20 godzin). Ciasto schłodzone w lodówce wyjąć

Pełny talerz
Ciasto na pizzę bez drożdży 175

szybkie, proste i bez wyrastania. Ciasto wyszło chrupiące, ale raczej twardawe - może dlatego, że zrobiłam cienki spód taki jak lubię. Na pewno jest różnica między tym, a drożdżowym ciastem na pizzę jednak ma ono swoje zalety. Przepis jest taki : 2 szklanki mąki pszennej ( ja użyłam typ 550) 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru 3/4 szklanki mleka - ja użyłam wody(...)niedużą ilością mąki. Ciasto wyszło miękkie, elastyczne, nieco luźne, ale zachowujące okrągły kształt. blachę do pieczenia posmarowałam olejem i rozpłaszczyłam na niej ciasto - moje wyszło cienkie, ale kształt i grubość mogą być dowolne. Bazą sosu do pizzy u mnie jest zwykle kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego wymieszanego z przyprawami np.: suszoną bazylią, oregano, tymiankiem etc. Oprócz sera żółtego dodaję zwykle zielone

apetytnapieczenie
Pizza z salami, szparagami, fasolką i oliwkami 158

kupić szparagi, a miałam ochotę właśnie z nimi wypróbować pizzę. No i mecz oczywiście był, więc było "mamo, zrób coś dobrego i  żebyś tylko zdążyła". Pizza wyszła smaczna, tym razem puszyste, grubsze ciasto, dodatki to salami, fasolka czerwona, oliwki czarne, no i szparagi. Fajnie(...)pasują do pizzy, więc polecam wypróbowanie :). Przepis na ciasto tutaj - klik Dodatki: sos pomidorowy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem szparagi oliwki czarne fasolka czerwona salami tarta mozzarella Ciasto na pizzę robię według przepisu. Szparagi podgotowałam, bo moje dziecko woli jak są miękkie (gotowałam w wodzie jakieś 10 minut). Oliwki pokroiłam. Do kubka dałam troszkę sosu pomidorowego i suszonych pomidorów

kruche babeczki
Pizza z mięsem mielonym. 113

Szukałam dziś idealnego przepisu na ciasto do pizzy. Nie mogłam się zdecydować, który wybrać. Więc skorzystałam z pierwszego, który wpadł mi w oko, oraz który ma same pozytywne komentarze. Sama nie chciałam eksperymentować, ponieważ to jest moja pierwsza pizza jaką upiekłam. Także padło na przepis z  bloga zajadam.pl . Farsz już sama skomponowałam i wyszedł całkiem smaczny. Składniki: Ciasto(...)ciasto na blaszkę i ręką je równomiernie rozprowadzić.    Ciasto posmarować łyżką oliwy z oliwek (może być olej). Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią i rozprowadzić po cieście. Wyłożyć farsz.  Posypać pizzę startym serem żółtym. Włożyć do rozgrzanego piekarnika 220 stopni na 15-25min. Należy samemu ocenić czy pizza jest już gotowa - najlepiej zajrzeć na spód pizzy, jeżeli

W kuchni u Moniki
,,Pizza z leśnymi grzybami” 113

Dzisiaj proponuję najsławniejszą włoską potrawę, szybkie, proste danie czyli pizzę z grzybami. Samo ciasto na pizzę jest miękkie i elastyczne, z farszem grzybowym smakuje wyśmienicie. Pyszna pizza powstała dzięki uprzejmości marki ePrezenty oraz Frisco,   Składniki: Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Farsz 600 gramów

Podróż w kulinaria