ciasto na pizze - 9928 przepisów (strona:400/662)

Zapiekane muszle makaronowe z wołowiną, grzybami, ricottą i cukinią 291

smażenia sól i czarny pieprz Sos: 3 łyżki oleju puszka krojonych pomidorów szklanka passaty pomidorowej 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 1 płaska łyżka ziół do pizzy sól, cukier i pieprz do smaku Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso i usmażyć, dodać rozmrożone i pokrojone na kawałki grzyby i smażyć kilka minut. Cukinię

Czerwień i błękit
Makaron curry w połączeniu mięsno warzywnym 214

minuty, co do produktu. Często jest tak, że poprostu przygotowujemy danie z tego co mamy w lodówce. Leniwi powiedzą, że nie ma co zjeść więc trzeba zamówić pizzę, zaś bardziej rezolutni zdołają przygotować przepyszne potrawy z podstawowych produktów.  Tak też było w przypadku tego przepisu. Miałam makaron, warzywa na patelnię, kurczaka i jogurt naturalny, a co powstało? Sami zobaczcie

Mój Smak na Życie
Empanady z tuńczykiem 345

będzie zwarty. Studzimy. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki łączymy w misce i za pomocą miksera lub własnych rąk wyrabiamy. Powinno nam powstać ciasto o podobnej konsystencji jak na pizzę. Dzielimy je na 3 części i po kolei każdą rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Za pomocą miski lub foremki do pierogów wycinamy koła o średnicy 20 cm. Na środek

Zakręcony Widelec
Śniadaniowy twarożek z pastą z awokado i orzechów włoskich z jabłkiem i wanilią. 223

wymieniać. Wszystkie i już! W serach podoba mi się najbardziej fakt, że można je łączyć z ulubionymi dodatkami, ale też kilka rodzajów sera razem, w sałatkach, zapiekankach, czy powszechnej pizzy. Dziś coś na słodko, najbardziej nadającego się na śniadanie. Wszystkie moje ulubione składniki w jednym. Do dzieła! Czego nam potrzeba? -twaróg półtłusty zmielony, lub biały serek kanapkowy, bez dodatków -kilka

BaRepas
Crepes 183

cukru Owocowa Rozkosz Polej gorącą czekoladą, rozsmaruj ją.  Przykryj drugim naleśnikiem. Zrób maziaje z czekolady i posyp po wierzchu prażonymi na patelni, płatkami migdała. Pokrój nożem do pizzy. Moje święto dwóch regionów ,odległych od siebie około 1510 km ,zamknięte w jednym, aromatycznym i pełnym wspomnień...naleśniku ! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
"Ilustrowana szkoła gotowania - kuchnia włoska krok po kroku" - recenzja + Wyniki konkursu 219

wspaniałe spojrzenia na włoską kuchnię. Wybór był bardzo trudny a wybór konieczny. Oto zwycięski tekst: "Kuchnię włoską kocham za makarony i sosy! Uwielbiam spaghetti, lasagne, cannelloni, ravioli i oczywiście pizze! Na dodatek moi teściowie wiele lat temu wyemigrowali do Włoch, mieszkają w Bolonii i również uwielbiają włoską kuchnię. Chciałabym dorównać mojej teściowej która robi znakomite włoskie potrawy, z włoskich składników

Szefowa kuchni
Nachos z placków tortilli serwowane z czosnkowym dipem 236

żółtego sera sól papryka mielona suszone zioła (u mnie bazylia) oliwa z oliwek na dip: mały jogurt 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy Placki należy podzielić na kawałki jak pizzę, posmarować je delikatnie oliwą, oprószyć solą, papryką, ziołami. Następnie posypać startym, bądź pokrojonym na wąskie paski żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Czy z tej mąki będzie chleb? 173

typy maki pszennej: 450 Tortowa – ciasta biszkoptowe, makaron 480 Szadkowska – sosy, pieczywo, ciasta kluskowe 500 Wrocławska – ciasta drożdżowe, francuskie, półfrancuskie, naleśniki, zupy, sosy 500 Poznańska – ciasta kluskowe, pierogowe, na pizzę, zasmażki, sosy 500 Szymanowska – cista drożdżowe, piaskowe, parzone, kruche, kluskowe 500 Krupczatka – ciasta kruche, półkruche, parzone, makaronowe 550 Luksusowa – cista drożdżowe i smażone 750 Chlebowa- chleb, pieczywo 950 Bułkowa – pieczywo

Pyry na Gaz
Zapiekanki 305

Ryż z jabłkami i polewą z śmietany Frittata z warzywami Zapiekanka z bułki Zapiekane ziemniaki Zapiekanka z makaronem Pizza z patelni Ziemniaczki pieczone Zapiekanka mięsno makaronowa Ziemniaki księżnej Papryka faszerowana Ziemniaki zapiekane z serowym farszem Jabłka z ryżem na mleku kokosowym

Ala piecze i gotuje
Jak zrobić najprostszy sos pomidorowy do pizzy? 195

pomidorowy to chyba najprostszy i najczęściej używany dodatek do różnych dań. Do tradycyjnej pizzy potrzebny będzie ten najłatwiejszy, który robi się zaledwie w kilka minut. Niektórzy tak idą na łatwiznę, że używają zwykłego zagęszczonego soku pomidorowego, ale to już by było arcy lenistwo ;-) Czego potrzebujemy? -pomidory w puszce -sól, pieprz -oliwa -bazylia i oregano -cebula posiekana drobno Cebulę szklimy

BaRepas
MUSZLE NADZIEWANE WARZYWAMI 123

pierwszy do szkoły. Wracając trzymała wielką tytę wypełnioną słodyczami, uczesana w dwa kucyki :) Tak, tak to już minęło 6 lat. Teraz żegna się z koleżankami, umówiły się na pizzę. A ja dzisiaj z braku czasu i obfitości wrażeń proponuję szybki obiadek. SKŁADNIKI: 10 dużych muszli (Conchiglioni) 3 plastry szynki Szwarcwaldzkiej 1/2 strąka papryki żółtej 1/2 strąka papryki czerwonej 1/2 cukinii

Kuchnia w opałach
Samosas 197

Jeśli wody jest za mało dolewamy jeszcze trochę, jeśli ciasto się za bardzo lepi podsypujemy mąką. Ciasto można zagnieść za pomocą miksera z mieszadłem hakiem, tak jak przy cieście do pizzy. Zagniecione ciasto dzielimy na 10 części, formujemy kulki, odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką. Ziemniaki gotujemy 20 minut w rondelku, następnie dodajemy roszek i gotujemy do miękkości. Na patelni

W kuchni wieczorem
Warzywny sos kuzynki Dorotki (na zimę bez octu - do mięs, na kanapkę, pizzę itp) 309

jest to, że sosik jest bardzo smaczny i z powodzeniem można go stosować jako zdrowsza alternatywa dla ketchupu. Taki sos nadaje się jako dodatek do mięs, na kanapki, na pizze, może również podkręcać smak sosów pomidorowych. Dzięki temu, że warzywa są mielone, a nie miksowane, stryktura sosu jest ciekawsza. Gorąco polecam ten przepis... jak tylko spróbowałam sosu i dostała przepis

IMPRESJA SMAKU
Pikantny sos paprykowy Lonii (w słoikach na zimę - do mięs, pizzy, kanapek) 304

jeść łyżkami:-) Przepis dostałam od koleżanki Lonii wraz z gotowymi słoiczkami do spróbowania. I oczywiście po zjedzeniu podarowanych słoiczków zrobiłam własne 1,5 porcji. Sosik można podawać do mięs, pizzy, kanapek itp., podobnie jak poprzedni sosik warzywny (klik)  Jest pikantny... idealny dla paprykowych amatorów:-) Składniki: 3 kg słodkiej papryki (wydrążonej) 3 koncentraty pomidorowe (każdy po 180 g) 3 główki

IMPRESJA SMAKU