ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:40/476)

Sprawdzone przepisy na wigilię 121

Święta. Weź głęboki oddech, włącz muzykę, którą lubisz i spokojnie zabierz się do pracy. Żeby było Ci łatwiej podrzucamy nasze sprawdzone przepisy na wigilię: na pierogi z kapustą i grzybami (najlepsze ciasto ever), idealnie doprawiony barszcz z uszkami (lepszy niż z kartonu!), kapustę wigilijną (najprostszy przepis pod słońcem) i rybę po grecku w tarcie (oryginalny pomysł, który ozdobi każdy(...)będzie się gotować około godziny. Zagnieć ciasto na pierogi i uszka – musi odpoczywać pół godziny (uszka i pierogi możesz zrobić z tego samego ciasta, choć w cieście na pierogi powinno być jajko, a w tym na uszka nie). Zrób farsz do ryby po grecku w tarcie. Wstaw tartę z rybą po grecku do piekarnika. Ulep pierogi

Niedzielny kucharz
Pierogi ruskie. 1110

majerankiem). CIASTO: 500 g mąki pszennej  350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego płaska łyżeczka soli      Przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę i sól formując stożek, robimy w nim wgłębienie i wlewamy trochę mleka. Delikatnie mieszamy za pomocą noża i znów dolewamy trochę ciepłego mleka, mieszamy i wlewamy resztę mleka, mieszamy i wyrabiamy ciasto nożem(...)rzadkie podsypujemy mąką, gdy za twarde dolewamy troszeczkę mleka. Gdy ciasto jest już zwarte wyrabiamy chwilkę rękoma, aż będzie gładkie.       Teraz zabieramy się za lepienie pierożków. Można rozwałkować porcję ciasta i szklanką wyciąć równe krążki, ja natomiast postępuję zgodnie ze sposobem babci, czyli odkrawam część ciasta, roluję w wałeczek, kroję na równe cząstki, które rozwałkowuję tworząc

Rozpustne gotowanie
KETO PIEROGI BAMBUSOWE Z KAPUSTĄ (LCHF, bez glutenu) 118

dodatkiem tłuszczu oraz przyprawiając. Ciasto Wszystkie składniki dokładnie zmiksować a następnie zanim ciasto zgęstnieje wyjąć z misy na oprószoną mąką bambusową stolnicy. Ciasto zagniatać aż uzyska elastyczną formę i nie będzie się przyklejało do rąk. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki bambusowej. Na stolnicę wysypać trochę mąki. Obok postawić farsz, coś do wykrawania pierogów(...)mnie kubek) i wałek. Z ciasta uformować kulę i przystąpić do wałkowania. Ciasto jest delikatne i nie powinno byc zbyt cienkie, ale też niech nie będzie za grube. Gry ciasto jest już rozwałkowane należy wyciąć kółka. Każdy placek rozłożyć na dłoni. Na środek nałożyć odrobinę farszu. W zależności do wielkości pieroga będzie to pół lub jedna łyżeczka farszu

Ola la LCHF
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa 198

farsz w lodówce. SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli) WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO: Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę z mlekiem - pół(...)olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto. Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący. W mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto. - Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie) Nie ładnie jest

Wypisz Wymaluj
Najłatwiejsze ciasto na pierogi. Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą 1272

ciasto. Po zagnieceniu ciasta należy je pozostawić przynajmniej na 15 minut, by odpoczęło. Ten zabieg również wpływa na plastyczność ciasta. To czas na uformowanie glutenu, siatki białkowej, która odpowiada za strukturę ciasta (w przypadku mąki pszennej). Nie polecam dodatku do ciasta pierogowego jajka, jego dodatek sprawia, że ciasto robi się twarde. Na początek najlepiej zacząć zabawę w lepienie pierogów(...)umieścić w misce i stopniowo dolewać gorące mleko (wodę) mieszać np. widelcem, by nie poparzyć palców. Po połączeniu składników przenieść ciasto na stolnicę i zagniatać do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta. Gdyby się za bardzo lepiło podsypać mąką. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić, by odpoczęło ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać posiekaną kiszoną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Polskie specjały. Pierogi, pierożki, uszka. Niebo w gębie 108

narodowe. I to nie jedno, lecz więcej. Do jednych z najbardziej popularnych polskich dań należą pierogi. Pierogi powstają z kawałka cienkiego i elastycznego ciasta, które uprzednio zostało dobrze wyrobione. Ciasto do pierogów powstaje na bazie ciasta makaronowego. Lecz na pierogi nadaje się także ciasto drożdżowe lub cisto ziemniaczane. Przygotowane ciasto po rozwałkowaniu i pokrojeniu nadziewane jest

ProstePesto.pl
PIEROGI Z PŁUCKAMI 108

Klasyczne pierogi z płuckami. Pierogi z płuckami, czyli przepis na pyszne pierożki, które pozwolą odpocząć od tradycyjnych pierogów ruskich ze skwarkami.      Pierogi z płuckami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów ruskich lub pierogów z kapustą i grzybami. Przepis na pierogi z płuckami nie jest bardzo skomplikowany, jednak na przygotowanie dania(...)pierogi z płuckami serwuje się prosto z wody polane masłem ze zrumienioną bułką tartą albo obsmażone z cebulką. Oto wypróbowany przepis na klasyczne pierogi z płuckami.  Zobacz składniki, przyprawy i przygotowanie pierogów z płuckami krok po kroku. Przepis na pierogi z płuckami. Składniki, przyprawy i zioła potrzebne do przygotowania pierogów z płuckami: NA CIASTO

Moja Książka Kucharska
Kołduny w rosole (kuchnia kresowa) 186

Farsz: Mięso z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, doprawić solą i pieprzem i dobrze wmieszać. Ciasto na kołduny robi się identycznie jak na ciasto do pierogów. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko, dodając wodę, olej i sól. Wszystko wymieszać i zagnieść na elastyczne ciasto. Ciasto partiami rozwałkować, na cienką warstwę, wykrawać krążki np. szklanką, na każde

Bon Appetit Małgorzaty
Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 297

znajdzie się u Nas na stołach. Mam nadzieję, że pierniki dlugodojrzewajace już są w trakcie przygotowania. Poniżej ponad 40 przepisów, skatalogowane, aby łatwiej było znaleźć to czego szukacie. PIEROGI Ciasto na pierogi Pierogi z kapustą i pieczarkami   Pierogi z kaszą Pieczone pierogi z łososiem   Pieczone pierogi z mozzarelą i pomidorami Pieczone pierogi(...)łezką Sernik śmietankowy Sernik z łezką na czekoladowym spodzie Sernik z musem brzoskwiniowym   Seromak świąteczny Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie CIASTECZKA Babeczki świąteczne Ciasteczka czekoladowe Ciasteczka cynamonowe CIASTA  Piernik długodojrzewający Babka z likierem kawowym Śmietanowiec z galaretkami Ciasto czekoladowe z orzechami i jabłkami 3bit bez pieczenia King bez pieczenia Ciasto cappuciono Ciasto Kilimandżaro MIĘSA Schab ze śliwką Pieczeń

Lena Gotuje
Pierogi z mięsem z rosołu 176

jeszcze inaczej – w rosole. Do rosołu robimy oczywiście mniejsze pierożki, pozostałe – większe. Z powyższych proporcji zrobiłam ok. 180 pierogów – różnych wielkością i kształtem. Kilka słów o cieście na pierogi, bo naprawdę warte jest wspomnienia. Z tego przepisu robię już nie po raz pierwszy. Poprzednie na blogu były z truskawkami . Ciasto wychodzi bardzo elastyczne, nie wymaga podsypywania mąką(...)rozklejją podczas gotowania, a już ugotowane, nawet zimne, są mięciutkie. Kolejny atut – nie sklejają się po ugotowaniu (mimo, że do wody nie dodaję oleju). To przepis na ciasto, który mogę polecić każdemu. Pierogi z mięsem z rosołu to bardzo dobry sposób na wykorzystanie mięsa nie tylko z rosołu i nie tylko drobiowego. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post

mojewypiekiinietylko
PIEROGI RUSKIE - Z SEREM I ZIEMNIAKAMI 188

udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Ważne jest jeszcze aby woda dodana do mąki była bardzo ciepła - jednak nie gorąca!! Raczej unikajmy zaparzania mąki w tym przypadku. Ciasto nie będzie(...)ugotowaniu ciasto często rwie się na kawałki (właśnie po tym poznamy zaparzoną mąkę). A dodanie zbyt dużej ilości tłuszczu do ciasta, to już w ogóle szok. Wystarczy max. 2 łyżeczki, aby ciasto było bardziej elastyczne. Przerabiałam ten temat wielokrotnie... do czasu kiedy nie dopracowałam nowego przepisu :)   fot. Moja Książka Kucharska fot. Moja Książka Kucharska Najlepsze pierogi ruskie

Moja Książka Kucharska
Pierogi z mięsem 132

różnym farszem , czy ruskie , czy z kapustą i grzybami , ale dziś zapraszam na bardzo smaczne pierogi z mięskiem , mam nadzieje że znajdzie swoich zwolenników . Składniki  na ciasto na pierogi  0,5 mąki ( typ 405 ) 1 szklanka ciepłej wody  szczypta soli  4 łyżki oleju  1 jajko oraz mąka do podsypania Składniki na farsz mięsny(...)gotowe . Jak nasze mięso jest gotowe , blenderem bardzo dokładnie mielimy,aż uzyskamy gładką masę , po uzyskaniu gładkiej masy , farsz mamy gotowy do pierogów .  Składniki  na ciasto na pierogi  0,5 mąki ( typ 405 ) 1 szklanka ciepłej wody  szczypta soli  4 łyżki oleju  1 jajko  Wykonanie  Do  miski wsypuję mąkę

Mój Smak
POMIDOROWE PIEROGI Z SOCZEWICĄ 148

czerwoną soczewicą to mój autorski pomysł 😉 Do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy, który wcześniej rozprowadziłam w gorącej wodzie. Dzięki temu uzyskałam pomidorowe ciasto, które nadziałam farszem z gotowanej, czerwonej soczewicy z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Pychota! Zaliczam już je do moich ulubionych ❤ Świetnie smakują podane ze smażona cebulką... Składniki: (30-35 szt.) Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki(...)oraz majerankiem. Studzimy. Ciasto: W gorącej wodzie rozprowadzamy koncentrat pomidorowy. Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę pszenną i dodajemy sól oraz masło, a na końcu wlewamy porcjami gorącą wodę z koncentratem pomidorowym. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło. Pierogi: Ciasto rozwałkowujemy

Kuchnia MagdaLeny
Kremówka z bitą śmietaną 109

niedzielny deser. To ciasto, które można kupić w wielu cukierniach. Jest przygotowane na cieście francuskim z masą budyniowa i bita śmietaną. Ciasto to jest bardzo delikatnie, super wyrasta i delikatnie się rozwarstwia tak jak to ma miejsce w kremówkach kupionych w cukierniach. Ja jestem zwolennikiem sporej ilości budyniu w tym cieście. Pokażę Wam również jak przygotować ciasto francuskie, jednak jeśli(...)porcji mąki zagniatamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu układamy w kwadrat, delikatne rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm i zawijamy w folię. Ciasto wkładamy na około 1 godzinę do lodówki. W tym czasie z 1 jajka, pozostałej części mąki, octu i wody, zagniatamy ciasto. Wody dajemy tyle aby ciasto było dość elastyczne i przypominało ciasto na pierogi. Ciasto po wyrobieniu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
5 rzeczy, które musisz mieć w swojej domowej cukierni 76

elastyczne, więc znacznie łatwiej z nich wydobyć ciasta i ciasteczka, nawet jeśli mają wymyślny kształt. Silikonowe foremki  są też bardzo wygodne do czyszczenia. Ciasto do nich nie przywiera i można je myć w zmywarce. Forma do ciastek typu financier Forma do magdalenek Forma do mini babeczek Wałek do ciasta Ciasto na pierogi, ciasto francuskie, ciasteczka wycinane, kruche ciasto

Na-talerzu.pl
Domowe Hot-Dogi z Parówką i Serem w Wersji Mini 105

zapoznania się z naszym przepisem na pyszne i domowe hot-dogi z parówką i serem w wersji mini . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA HOT-DOGI Z PARÓWKĄ I SEREM Ciasto: 300 g mąki pszennej  100 g mleka 2 łyżki oliwy 1 jajko 8 g drożdży suchych  1 łyżka cukru  1 łyżeczka soli Nadzienie: 20 krótkich parówek(...)wymieszać i odstawić zaczyn na 20 minut do wyrośnięcia.  Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Całość przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 h.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek (grubość jak ciasto na pierogi). Ciasto pokroić na paski o szerokości ok. 2 cm i długości

Przepiski.pl
Mini Hot-Dogi w Cieście Drożdżowym 107

będą idealnym wyborem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecamy także skorzystanie z naszych innych przepisów na domowe przekąski jak na przykład: Pierożki Kebabowe czy Ślimaczki z Ciasta Francuskiego . PRZEPIS NA MINI HOT-DOGI W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM Ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g mleka 50 g masła 1 jajko 8 g drożdży suchych 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 15 krótkich(...)pokojowej, cukier, drożdże, wymieszać i odstawić zaczyn na 20 minut do wyrośnięcia.  Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Całość przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 h.  Ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek (grubość jak ciasto na pierogi) . Ciasto pokroić na paski.  Każdą parówkę owinąć paskiem wykrojonego ciasta. Ułożyć na wyłożonej papierem

Przepiski.pl
Ciasteczka ze skwarkami i cebulą 123

przestygnięcia. Skwarki zemleć dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać do nich mąkę, cebulę wraz z tłuszczem, proszek do pieczenia, jajko, śmietanę, chilli, sól oraz pieprz. Wyrobić ciasto o konsystencji ciasta do pierogów. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, cienko rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym

niecodziennikpary
Rogaliki kokosowe z nutą migdałową 118

części, nie używane przykrywamy np. folią spożywczą, żeby nie obsychało. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości min. 16 cm i dowolnej długości, nieco grubsze niż ciasto na pierogi. Ciasto można delikatnie podsypać mąką (najlepiej sprawdzi się stolnica sylikonowa) . Od trójkątnej tekturki, nożykiem do pizzy, kroimy ciasto. Podstawę trójkątnego ciasta w połowie nacinamy na długości ok 2 cm. Ciasto zwijamy

Moniki Smakołyki
Pierogi podlaskie 255

odciskamy na sicie. Wrzucamy na patelnie i smażymy, aż ziemniaki zsinieją (usmażą się) i będą szkliste. Na koniec doprawiamy dobrze solą i pieprzem. Farsz studzimy i napełniamy nim pierogi. Ciasto na pierogi zawszę robię z tego przepisu . Podajemy ze skwarkami i tłuszczem lub odsmażane. Smacznego

Mam apetyt na ...
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 267

siebie, ale przez chwilę tylko. Ponownie obróć o 90 stopni i wałkuj dłuższy bok prostokąta. Płat ciasta powinien być dość cienki, niewiele grubszy jak w przypadku ciasta na pierogi. Ciasto jest elastyczne i dobrze się wałkuje. Kontroluj, czy ciasto nie przykleja się do stolnicy, jeśli tak – podsypuj blat delikatnie mąką. To samo dotyczy wałka – jeśli się klei do ciasta

Niedzielny kucharz
Obiad na szybko - pieróg z ciasta francuskiego 328

między palcami i jakoś trzeba racjonalnie nim gospodarować, by być zadowolonym ze swojego życia. Oj, rozpisałam się - wracajmy do tematu :) Miało być pyszne i szybkie danie, które nazwałam: pieróg z ciasta francuskiego Pieróg z ciasta francuskiego   Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pół piersi z kurczaka opakowanie mozzarelli pół opakowania mrożonego szpinaku jedna cebula 2 ząbki czosnku Przygotowanie: 1. Cebulę

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Pierogi z truskawkami 158

sezonu truskawkowego na obiad zrobiłam pierogi  ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szkl. gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól farsz: 30 dag truskawek 3-4  łyżeczki cukru  Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką(...)odstawić co najmniej na 15 minut.  Truskawki umyć,odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Wymieszać z cukrem. Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję truskawek,złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta. Uformowane pierogi porcjami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia.  Pierogi podawać na ciepło

Kolorowa kuchnia Elki
Faworki albo chrust 181

octu sól do smaku olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypywania Mąkę mieszamy z żółtkami, śmietaną, wlewamy ocet lub spirytus. Zagniatamy ciasto - powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego paski o wymiarach 2x7 cm Środek każdego paska nacinamy w środku Jeden z boków wkładamy do środka i przewijamy Smażymy z obu stron

Szczęśliwa kuchnia
Dwa rodzaje konsumentów 189

Druga sprawa: Trend slow food  się rozwija, ale rozwija się również druga gałąź - gotowe jedzenie. Czasami aż oczy przecieram jakie rzeczy widuję w sklepowych zamrażarkach: ciasto na pierogi, ciasto na piernik, gotowe spody do pizzy, desery, ciasta gotowe do zapieczenia i tak dalej i tak dalej. Kiedyś z gotowców w mojej pamięci utkwiło ciasto francuskie, jakieś amerykańskie zupy

Blondynka Gotuje
Faworki albo chrust 183

octu sól do smaku olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypywania Mąkę mieszamy z żółtkami, śmietaną, wlewamy ocet lub spirytus. Zagniatamy ciasto - powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego paski o wymiarach 2x7 cm Środek każdego paska nacinamy w środku Jeden z boków wkładamy do środka i przewijamy Smażymy z obu stron

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com