MASA: * mascarpone – 300 g * śmietana 36% – 125 ml * cukier puder – 3-4 łyżki * truskawki – ok. 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Herbatniki drobno siekamy/ miksujemy, dodajemy roztopione masło i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciastem wylepiamy delikatnie natłuszczoną formę, wkładamy do lodówki. Śmietanę kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem, dodajemy mascapone, dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na schłodzone
Ostra na Słodkokremem budyniowym, śmietanowym z kawałkami czekolady i orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu świeżymi truskawkami. Takie połączenie smaków sprawia, że ciasto świetnie smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się przy filiżance kawki. Składniki: 380g herbatników Petit Buerre 50g mlecznej czekolady kakao Krem budyniowy: 600ml mleka 200g masła extra 2 budynie wanilinowe 2 łyżeczki cukru wanilinowego 5 łyżek cukru(...)całość dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Następnie dodać startą na tarce o małych oczkach czekoladę i całość dokładnie wymieszać. 4. Składanie ciasta: Blaszkę o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć warstwą herbatników. Następnie wyłożyć krem budyniowy, ułożyć drugą warstwę herbatników, wylać mus truskawkowy i wyłożyć trzecią warstwę herbatników. Wstawić do lodówki na około
Szalona Kuchnia Ewelinyładniej wyglądało. Odstawić do ostygnięcie. W tym czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie wylać na górę ciasta i rozprowadzić. Ja rozprowadziłam pędzelkiem i powstał fajny wzór. Na cieście układać plaster kiwi oraz nektarynki. Po przestygnięciu kroić w kostkę (wg ułożonych herbatników). Smacznego
e-PrzepisyKulinarnejeszcze klasycznego Krakowskiego więc pora na debiut i powiem ,że nawet wyszedł .... jest delikatny ,waniliowy i nie taki słodki jak te co zazwyczaj robię , ciasto kruche jest zdecydowanie lepsze niż sklepowe herbatniki ,trochę roboty z tymi paskami ale myślę ,że następne będą ładniejsze :) Składniki : na ciasto kruche : - 250 g maki pszennej typ 480 ( może być
Wypieki Renektóre zostały wcześniej zamrożone. Co roku przygotowuję słodkie musy, które świetnie się przydają zimową porą do deserów i ciast. Latem ciasto najlepiej jest przygotować ze świeżych truskawek. Składniki: - 500 ml śmietanki kremówki 36% - 350g herbatników czekoladowych - 200g masła - 2 śmietan fix - cukier wanilinowy - 3 galaretki truskawkowe - około(...)600g truskawek Sposób przygotowania: Herbatniki rozkruszamy a masło rozpuszczamy. Płynne masło dodajemy do herbatników i dokładnie mieszamy. Do wysmarowanej masłem formy dodajemy herbatniki i bardzo mocno ugniatamy tworząc spód ciasta. Śmietankę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach powoli dodając cukier wanilinowy a pod koniec ubijania śmietan fixy. Pilnujemy aby nie "przebić" śmietany. Jeśli nie posiadamy gotowych musów
Pan i Pani Smith w kuchnigalaretka agrestowa 1 opakowanie, jogurt gęsty 250 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie herbatniki petit beurry zmiksować z miękkim masłem w rozdrabniaczu na drobną kruszonkę tortownica 20cm - wysmarować cienko masłem miękkim, lepiej będzie zimne ciasto odchodzić od blaszki połowę ciasta wsypać do blaszki i denkiem szklanki ubić spód ciasta, rozłożyć połówki truskawek zimny serek homogenizowany bezsmakowy
W Mojej Kuchni LubięDawno temu ciasto to robiła moja Mama. Później przepis poszedł w zapomnienie, zawieruszył się gdzieś w stercie przepisów... Składniki na roladę o dł. ok35cm: Ciasto herbatnikowe: 1,5 opakowania herbatników zwykłych (200g jedno opakowanie) 3 łyżek kakao 125 ml mleka 65 g masła (1/4 kostki) lub margaryny Masa kokosowa: 80g kokosu 70 ml mleka 75 g cukru pudru(...)masła lub margaryny pół kieliszka spirytusu lub kieliszek wódki 100g kokosu Sposób przygotowania: 1. Herbatniki pokruszyć najlepiej w mikserze wraz z dodatkiem kakaa. Dodać roztopione masło i gorącą mleko. Wymieszać. Rozwałkować na prostokąt wielkości ok 30cm x 20cm. - najlepiej przez folię spożywczą. Z jednej strony posypać obficie kokosem i tą stroną położyć do spodu. 2. Kokos zalać gorącym mlekiem
Kuchnia w czekoladzieCałą robotę robi tu arbuz ale musi być słodki i soczysty. Masę serową wzbogaciłam drobinkami czekolady a całość osadziłam na czarnych herbatnikach Petit Beurre Blacky. Mają nie tylko ciekawszy kolor ale są mocno kakaowe, przepyszne. A samo ciasto jest lekkie, orzeźwiające i nie jakoś strasznie kaloryczne więc można wsunąć od razu dokładkę:) *foremka 24*24 cm Składniki(...)drobno posiekać, wmieszać do masy serowej. Na końcu wlać żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku. Blaszkę wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki. Wylać na nie masę serową. Schłodzić ciasto przez pół godziny aż masa trochę stężeje. Na górze ułożyć kawałki arbuza i zalać galaretką. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki 2 żółtka 100 g masła 4 łyżki cukru na lukier: 3 łyżki cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny kolorowa posypka Foremkę na ciasto wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. W szklance mleka rozmieszać budynie, mąkę, żółtka i cukier. Pozostałe mleko zagotować z masłem, wlać rozrobione mleko i ugotować na gęsto. Gorący budyń(...)wyłożyć na herbatniki i przykryć drugą warstwą ciastek. Odstawić aż ostygnie. Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny. Posmarować wierzch ciasta i posypać posypką. Wstawić do lodówki. Kiedy stężeje można kroić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanki cukru kryształu 3 łyżki cukru waniliowego 4 opakowania budyniu waniliowego bez cukru ( po 40 g każdy ) szczypta soli cukier puder do posypania ciasta przepis W formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Do miski przekładamy oddzielone od białek żółtka, wsypujemy cukier kryształ oraz cukier waniliowy i wszystko ucieramy na jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy
Smakowite DaniaKapucynek Bardzo smaczne i bardzo efektowne ciasto nie wymagające pieczenia Polecam! Składniki: Herbatniki kakaowe – ok 25 sztuk ptasie mleczko – ok 22 sztuki Masa orzechowo-czekoladowa: 150g schłodzonego serka kremowego typu philadelphia 200g nutelli w temperaturze pokojowej 150g schłodzonej śmietanki kremówki 2 łyżki żelatyny 30ml wrzątku ok 50g orzechów laskowych Masa śmietankowa: 2 opakowania „Śnieżki(...)ubitej śmietany dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy *** *** Masę delikatnie wylewamy na ptasie mleczko *** *** Na masie układamy warstwę herbatników *** *** Wykonujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki *** *** Aby uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady
Blog z ApetytemIdealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Tym razem na spodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach(...)osobno białka i żółtka) 100 g masła 0,5 szklanki bakalii (u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa i rodzynki) 1 opakowanie budyniu waniliowego lub kisielu cytrynowego Kruchy spód: 400 g herbatników 1 pełna łyżka gorzkiego kakao 200 g masła Przygotowanie: Spód ciasteczkowy: Masło roztopić na małym ogniu. Herbatniki rozdrobnić w blenderze na drobny proszek. W większym naczyniu połączyć masło
Ze smakiem i z pasjąZapraszam na smaczne i lekkie ciasto jogurtowe bez pieczenia. Spód ciasta zrobiony jest z cytrynowych herbatników Fit &free od Cukry Nyskie z masłem. Do tego lekko kwaśna masa jogurtowa z galaretkami agrestowymi. Polecam Składniki: 120 g herbatników cytrynowych Fit&free od Cukry Nyskie 60 g masła 800 g jogurtu naturalnego greckiego 3 galaretki(...)agrestowe w proszku oraz: blaszka 24x24cm Przygotowanie: Masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do przestudzenia. Herbatniki drobno kruszymy (na mąkę) i łączymy z masłem (robimy "mokry piasek"). Blaszkę wykładamy folią aluminiową i wykładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i lekko dociskamy do dna. Wkładamy blaszkę do lodówki. Masa: dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Jogurty
słodkie i nie tylko historie kulinarne