Dzisiaj coś szybkiego i słodkiego - Tantallon cakes. Szkockie biskwity, choć bliżej im jest do shortbreadów , niż do herbatników. Bardzo proste do wykonania. Nie dłużej niż w pół godziny od rozpoczęcia otrzymujemy małe conieco do kawy lub herbaty, o delikatnym cytrynowym aromacie. Swoją nazwę zawdzięczają ruinom zamku Tantallon w hrabstwie East Lothian w Szkocji. Składniki: 115 g mąki pszennej(...)cukrem pudrem na jednolitą puszystą masę, dodaj roztrzepane jajka, mąkę z sodą. Krótko, ale dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły, następnie dodaj startą skórkę z cytryny. Przygotowane ciasto rozwałkuj na blacie roboczym dosyć cienko, na grubość 2 - 4 mm, nie więcej. Okragłą foremką, kieliszkiem lub szklaneczką wytnij okrągłe ciasteczka o średnicy 4 cm (oczywiście mogą być trochę mniejsze
Grahamka, weka i kajzerkaciasto pokochają amatorzy kawki , pokochają matki i dadzą swoim dzieciom, gdyż ciasto ... nie sypie się na dywan! Ciasto dla ludzi , którzy „jedzą na stojąco”- bo to ciasto jest w sam raz „do ręki”. Aromatyczne , kawowe, serniczkowe. Składniki -1 kg sera białego zmielonego 3 razyw maszynce, ale może być również ser z wiaderka -5 jajek -ok. 100 ml śmietany(...)przeciwutleniaczy dzięki dodaniu ziaren zielonej kawy. -1 łyżka oleju migdałowego, ja wykorzystałam olej od OLVITA -1 łyżka mąki migdałowej , u mnie od OLVITA -na spód : ok 20 herbatników Najpierw rozpuść kawę w 6 łyżkach wrzątku. Rozdziel do dwóch filiżanek po równo.Do jednej z nich dodaj kakao. Odstaw do wystygnięcia. Masło, cukier, sól i trochę wanilii
Z Kuchni Do Kuchniroztopione masło (bądź margarynę) . Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (boki oczywiście wysmarować margaryną ), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Odłożyć do lodówki na pół godziny Ciastka- mam na myśli herbatniki , ciasteczka maślane lub jakiekolwiek kruche. Składniki na masę serową : 900g sera białego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderczka 250g drobnego cukru [polecam brązowy] 3 łyż. mąki pszennej wanilia lub olejek(...)Pomału nalać do niego wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Po 45 min zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec następne 30 min. Podczas pieczenia najlepiej przykryć górę folią aluminiową . Ciasto po tych 65 min powinno być upieczone. Sprawdzić środek dotykając delikatnie opuszkiem palca. Powinno być ścięte na środku. Drugi sposób pieczenia jest tradycyjny wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni
Wypieki UliKto z Was uważa, że weekend rządzi się swoimi prawami i nie może obyć się bez słodkości ? Oczywiście wszystko z umiarem, bo nie chcemy wyhodować u
Przepisy na widelcuI przyszła pora na ostatni majowy serniczek , tym razem z musem malinowo-śmietanowym . Jest delikatny i wilgotny dzięki kąpieli wodnej ,rozpływa się w ustach ,mus
Wypieki ReneTo już chyba ostatni serniczek na zimno tego lata. Za to chyba najlepszy! Pyszna, kremowa masa serowa o smaku owoców leśnych, urozmaicona zatopionymi
Rozpustne gotowanie"Sernik" na zimno w wersji bez nabiału - bez sera, jogurtu i jaj. Doskonały deser dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Kremową konsystencję nadaje
głodny alergikkropki nad i . C. tak się tym połączeniem zachwycił, że później robiłam takie specjały jeszcze niejednokrotnie. Tym razem snułam się z kąta w kąt, szukając inspiracji do urodzinowego ciasta. Nie mogło być zbyt skomplikowane ani czasochłonne, bo innych planów było sporo. Patrzyłam to na figi, to na gruszki, myślałam o jabłkach... I wtedy przyszedł do mnie C. i powiedział(...)zasady nie jada, pochłonął dwa kawałki. Spore. A to mówi samo za siebie. Sernik kawowy z whisky (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g herbatników kakaowych 45 g masła masa serowa: 125 ml mleka 2 łyżki kawy (prawdziwej) 4 listki żelatyny 45 ml whisky 250 g serka kremowego 125 g cukru pudru
Pożeraczka, czyli raz adobrzebrzmi pysznie? :) Polecam na Wielkanoc! :) Składniki na tortownicę o średnicy ok 24 cm: Spód: 100g orzeszków ziemnych prażonych (mogą być solone, jeśli lubicie słodko-słone połączenia) 100g herbatników 50g masła 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka brązowego cukru Szczypta soli Wszystkie składniki rozdrabniamy razem w malakserze, powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku, którą wykładamy spód lekko natłuszczonej(...)utrzeć z oboma rodzajami cukru, dodać 300g masy kajmakowej (w puszcze jest ok 500g, resztę zostawiamy na polewę. Tak samo robimy, jeśli gotujemy puszkę zagęszczonego mleka słodzonego- 300g do ciasta, a resztę odkładamy na polewę), jajka, ser i mąkę. Wszystko dobrze miksujemy. Konsystencja masy zależy od sera, którego używacie. Może wyjść naprawdę rzadka, ale jeśli dodacie mąkę ziemniaczaną, po upieczeniu
Zawsze głodna!Sernik z toffi na korzennym spodzie Sernik z toffi na korzennym spodzie to mój sernikowy hit Spód z ciasteczek o korzennym smaku, masa serowa z białą
WSZYSTKO SMACZNEKOSTKA MIGDAŁOWA BEZ PIECZENIA Lubicie migdały? To te ciasto jest dla Was :) Jest delikatne, bez pieczenia i łatwe w przygotowaniu. Idealne na imprezy, święta i nie tylko. Robi furorę i jest pyszne, ale uprzedzam ! bo słodkie też jest :) ~~SKŁADNIKI~~ KREM: mleko 3 szklanki cukier 1/2 szklanki cukier waniliowy 1 opakowanie jajko 1 sztuka żółtka 4 sztuki mąka ziemniaczana(...)zgęstnieje na małym ogniu. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na jasną masę. Stopniowo dodawać zimny budyń., dalej miksując na niskich obrotach. Wstawić do lodówki. WARSTWA I: herbatniki około 18 sztuk podgrzana/ roztopiona w garnuszku masa krówkowa 1/2 puszki (230 g.) krem 1/2 masy Masę krówkową podgrzać na bardzo małym ogniu, aż będzie płynna i bez grudek, cały
Kuchnia Pauletteswww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Feerie Smaków . Masło orzechowe w łatwy sposób można przyrządzić samemu ( klik ). Ciasteczka są reeewelacyjne. Przypominają orzechowe herbatniki, a samo masło nie dominuje smaku i w żaden sposób go nie przytłacza. Cukrowa otoczka idealnie komponuje się z kruchym i sypkim ciastkiem. Przyznam, że często je piekę, jeśli mam dylemat(...)puszystości. Dodać masło orzechowe i aromat waniliowy. Po wymieszaniu - wbić jajko. Następnie wsypać mąkę - wymieszaną z sodą. Całość dokładnie zagnieść (ręcznie lub mikserem z końcówką do mieszania). Z ciasta formować kulki (mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych). Kuleczki obtoczyć w cukrze, lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy, bo odrobinę urosną i "rozpłyną się") na blasze wyłożonej papierem
Di gotujeDziś coś na miłośników czekolady. Obłędny sernik, mocno czekoladowy, przekładany ptasim mleczkiem. Polecam również: Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z
Tradycyjna Kuchniadłuższego czasu chodziło za mną ciasto z kajmakiem. Klasyczny popularny 3-bit już nam się przejadł ale chciałam, żeby było to coś podobnego. Kajmak zamieniłam więc w pyszną piankę, którą przełożyłam słone krakersy. Do tego gorąca masa budyniowa,, bita śmietana i dżem porzeczkowy dla przełamania słodyczy. Smakowo wyszło bajecznie. A polecam tym bardziej, że jest łatwe i szybkie do zrobienia(...)żółtka 30 g mąki pszennej 2 łyżki cukru kostka masła 70 g płatków migdalowych 2 łyżeczki żelatyny opakowanie śnieżki Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Dwie szklanki mleka zagotować. W reszcie rozrobić cukier, make, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Wlać na wrzące mleko i ugotować budyń. Kiedy zgęstnieje dodać masło i mieszać (lub miksować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaŚwięta Bożego Narodzenia nieodzownie łączą się ze słodkimi przysmakami. To o tej porze roku śliwki w czekoladzie smakują najbardziej. Cukierki te od czasów dzieciństwa są już
Bon appetit mon amie