Muzyka łagodzi obyczaje. A taniec - połamaniec w wykonaniu pociech poprawia humor :D Sernik w świątecznym klimacie :) Wprawdzie nie wyobrażam sobie świąt bez piernika, ale jeśli takiego
My simple kitchenSernik na zimno z galaretką i truskawkami.Pyszny,kremowy i sycący,idealny dla łasuchów i wielbicieli twarogu.Jeden z moich ulubionych,robię go już kilka dobrych lat.Na szczęście
Anielskie wypiekiWitajcie :) ostatnio chodził za mną sernik a że miałam tylko 600 g sera postanowiłam jednak coś wytworzyć :) Powiem Wam że wyszedł pyszny i delikatny, podałam
Sama słodycz i szczypta chiliwody - 2 - 3 łyżki miodu lub innego słodzidła Dodatkowo - 2 koła ( o wielkości spodu formy) wycięte z arbuza na grubość 1-2 cm Wykonanie Spód Herbatniki rozdrabniamy bardzo drobno i mieszamy z masłem migdałowym. Dokładnie łączymy. Tak przygotowaną masą wyklejamy spód formy i chowamy do lodówki. Masa Wodę podgrzewamy (ale nie doprowadzamy do zagotowania) a następnie(...)masy chowamy do lodówki. Na pierwszą warstwę masy wykładamy jedno koło wycięte z arbuza i zalewamy drugą częścią masy. Układamy drugie koło z arbuza i wylewamy trzecią część masy. Ciasto chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wierzch możemy dowolnie udekorować na przykład kawałkami arbuza. Zamiast masła migdałowego do przygotowania spodu można użyć dowolnego masła orzechowego. Smacznego
Health-Fit-Lifetakie ciasta u nas goszczą:) Ostatnio "spodobały" mi się tarty, szybko i łatwo się je przygotowuje a wszyscy je lubią;) Poza tym nie wymagają pieczenia, a podczas letnich upałów jest to ogromną zaletą;) Ciasteczkowy spód, do którego tym razem dodałam wiórki kokosowe, i masa malinowa pokryta warstwą świeżych malin. Latem nie ma lepszego deseru:)) Spód: 200g herbatników
Z miłości do słodkościDziś coś bez pieczenia, rewelacyjna, puszysta pianka przypominająca ptasie mleczko z dodatkiem soczystych truskawek i galaretki. Schłodzona stanowi idealny deser na takie upalne dni
Cynamonowe szczęścieSezon na rabarbar w toku, więc spragniona świeżych smaków postanowiłam zrobić z niego galaretkę do sernika. Ciasto ma konsystencję pianki. Kolor wierzchniej galaretki zależy od odmiany rabarbaru. Ja mam dwie różne, ale na razie najsilniej rozwinęła się ta o długich łodygach, z których łatwo zdejmuje się skórkę i wybarwionej w większości na zielono. Wystarczy niewiele składników, by zrobić ten orzeźwiający(...)nieobranego) 100 ml wody 5 łyżek cukru 3 czubate łyżeczki żelatyny kilka gałązek mięty 6 kromek lekkiego pieczywa (wolę taki spód, bo jest niesłodki, ale w ostatczności mogą być herbatniki) Galaretki rozpuścić we wrzątku. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego ścięcia. Na dnie formy rozłożyć lekkie pieczywo. Zimny ser zmiksować z cukrem waniliowym. Do sera dodać ścinającą się galaretkę. Zmiksować
Weekendy w domu i ogrodziebosko, bo mango i serek mascarpone zadbały o super smak. Możesz go jednak przygotować z samym jogutrem greckim lub twarożkiem i dowolnymi owocami. Zazwyczaj do pucharkowych deserów używamy biszkoptów, herbatników lub bezików. Dzisiaj kupnym ciasteczkom nafaszerownych tłuszczami trans i syropem glukozowo-fruktozowym dziękujemy. Zamiennie użyj domowej kruszonki. Możesz jednorazowo przygotować jej więcej, przechowywać w zamkniętym pojemniku i używać według(...)laski wanilii dodatkowo: 1 mango sok i skórką z limonki/cytryny 250 g mascarpone 4 łyżki mleka 200 ml jogurtu greckego 3-4 łyżki cukru Wykonanie: składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki ciasto rozkruszyć na kruszonkę miedzy palcami i rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szukałam ostatnio pomysłu na sernik i wpadł mi w oko sernik z musem z pieczonych śliwek z Moich Wypieków. W związku z tym, że chciałam skrócić
Bon appetit mon amieSerniki uwielbiam. Pieczone, na zimno i gotowane. Na święta przygotowałam sernik gotowany z polewą kajmakową. Polecam, bo robi się szybko, nie opada :) i w smaku
O kuchni z uczuciemwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się z przepisem z blogu: Domowe-Wypieki.pl. Przerobiłam go na ciasteczka w wersji pomarańczowej. Digestive to takie pełnoziarniste herbatniki. Wyszły przepyszne i o wiele smaczniejsze od tych ze sklepu. (I w sklepie nie znajdziemy pomarańczowych.) Upieczenie ich nie wymaga żadnych umiejętności oraz nie zajmuje wiele czasu. (20 sztuk) 100g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)kawałki.) Mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Dodać masło/margarynę i wszystko razem zagnieść. Na końcu dodać skórkę i sok z pomarańczy. (Ciasto powinno być jednolite i lekko wilgotne.) Całość schłodzić w lodówce przez 15 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty
Di gotujePrzepis na ten smakołyk jest u mnie w domu już od kilku lat. Niestety zupełnie o nim zapomniałam a szkoda bo wszyscy bardzo go lubimy. Jest
Smakołyki AsiTym razem proponuję Wam pyszny i dziecinnie prosty serniczek na zimno mojej córki Oliwki. Jak to miło jest popatrzeć jak dziecko przygotowuje coś w kuchni
Smakołyki Asidomowego ciasta (też kochacie zapach ciasta drożdżowego?). Ciężko było powstrzymać się, aby zostawić kilka na wieczór! Są bardzo proste do przygotowania, warto je wypróbować. Zamiast jabłek można użyć np. gruszek czy latem – truskawek albo jagód. Wyszły mięciutkie i wilgotne. Drożdżówki z serkiem jogurtowym Almette i jabłkiem Smakują prawdziwie, domowo – jak babcine – jabłko dodatkowo je nawilża Ciasto drożdżowe(...)zimnego masła Ciasto drożdżowe: Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Pamiętaj, by przedtem rozpuścić masło! Wyrabiaj ciasto 4-5 minut, aż będzie gładkie. Odstaw przykryte do wyrośnięcia. W tym czasie zrób krem: Serek Almette wymieszaj ze śmietaną i miodem. Jabłko pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Przekrój każdą ćwiartkę na pół, a następnie w cienkie półtalarki. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiaj
Poezja smakuDzisiaj Międzynarodowy Dzień Czekolady, więc trzeba uczcić dużą dawką tego przysmaku! Polecam Kinder Country, pyszny, mega słodki deser, przypomina popularnego batonika :) Polecam małym i
Takie tam pichcenieWarstwowy deser, podany w wysokiej szklance wygląda bardzo ekskluzywnie. Zapakowany do pudełeczka i wzięty do pracy może wzbudzać zazdrość współpracowników. Proporcje na 1 porcję. 50 gram
Czerwony Gupikpieczenia. Jedyny mankament jest taki, że musi odstać noc w lodówce, jednak naprawdę warto poczekać. Ciasto jest po prostu fantastyczne! To co? Po kawałeczku ciasta dla każdego? Popularne ciasto 3bit bez pieczenia przepis na formę o wymiarach ok. 35x25 cm Do warstwy krówkowej będziemy potrzebować: 550-600 g kajmaku (może być gotowy lub ugotowane w puszce mleko skondensowane(...)śmietanki kremówki (używam 36%) 2 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady 2-3 łyżki dobrej jakości kakao ok. 650-700 g herbatników petit beurre Najpierw przygotowujemy budyń. 3/4 mleka z cukrem i ziarenkami wanilii podgrzewamy w garnuszku o grubym dnie. W reszcie mleka dokładnie rozprowadzamy obie mąki. Kiedy mleko będzie bardzo gorące (tuż
Ratunku obiad