ciasto na herbatnikach - 4518 przepisów (strona:180/302)

Śnieżny puch 303

jednak na niego wtedy przepisu, a później o nim zapomniałam, do czasu aż zobaczyłam je na blogu Po Prostu Pycha. Zrobiłam je na Święta, aby przypomnieć sobie tamten smak ciasta, które jest niezbyt słodkie, orzeźwiające i lekkie. Coś pomiędzy sernikiem, a pianką typu ptasie mleczko. Dodatkowym atutem jest prostota jego przygotowania. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, aby całość stężała(...)Herbatniki wyłożyć na spodzie foremki. Na nie wylać masę, wyrównać górę. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc. Kokosowy wierzch: Masło stopić w garnuszku, dodać cukier (1/2 łyżki) oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się lekko zarumieni (uważać, aby nie spalić). Gdy wiórki przestygną to posypać nimi wierzch masy serowej. Ciasto przechowywać

Fabryka pomysłów
Baci di dama - włoskie ciasteczka z migdałami i czekoladą 126

Włoszech. Pierwotny przepis przewidywał, że ciasto przygotowywano z mąki, cukru i posiekanych orzechów laskowych z Piemontu,  łatwiejszych do znalezienia i tańszych niż migdały. Z biegiem lat orzechy s topniowo zastępowano migdałami, dokonał tego  rycerz Stefano Vercesi  pod koniec 1810 r.   Ciasteczka składają się z dw ó ch połówek herbatników połączonych czekolad ą ,  przypominają(...)migda łami bez sk ó rek .   PRZYGOTOWANIE Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, cukier, szczyptę soli i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę  kruszonki, dodajemy 1 żółtko. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce ok. 1 godz. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Schłodzone ciasto dzielimy

La grande e la piccola cuoca
Sernik cynamonowy bez pieczenia 410

cynamonem, fanom tej przyprawy ciężko będzie poprzestać na jednym kawałku. Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba zbyt wielu składników, jest też prosty w wykonaniu, dlatego polecam na deser w gorące dni, najlepiej smakuje podany prosto z lodówki. Sernik cynamonowy bez pieczenia Składniki: 18-20 herbatników 0,5 kg serka waniliowego z wiaderka 3/4 szklanki cukru pudru cukier wanilinowy(...)ciastka wylać masę, na wierzchu ułożyć w całości lub w większych kawałkach resztę herbatników, schłodzić w lodówce - przygotować pół opakowania galaretki w około 0,2 litra wody, ostudzić - z pozostałym mlekiem ubić drugą Śnieżkę, wymieszać ze schłodzoną galaretką - na zastygniętą masę cynamonową wylać masę śmietankową, ciasto schłodzić w lodówce Można użyć galaretki o innym smaku, ale według mnie lekki

Smakołyki Bereniki
Ciasto lion 224

Kolejne pyszna ciach,ale jak mogłoby być inaczej skoro składa się na nie lekki biszkopt,bita śmietana,herbatniki,ryż preparowany z masą kajmakową i batoniki

Swojskie jedzonko
Szybki serniczek z owocami 187

Składniki: 2 duże jogurty greckie (800 g) 3-4 łyżki cukru pudru 4 łyżki żelatyny + 3/4 szklanki mleka 170 g herbatników 100 g masła po

czarrna od kuchni
Sernik na herbatnikach z wiśniami 178

Smaczny serniczek, który rozpływa się w ustach, idealny do porannej kawy i do popołudniowej herbatki. Składniki: Spód herbatnikowy: 20 dkg herbatników 10 dkg margaryny słoik

Kuchnia u Bietki
CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIAMI 256

Obłędny w smaku: kusząca wiśnia, herbatnikowy spód oraz lekka piankowa czekoladowa masa. PYCHOTA!!!   SKŁADNIKI Spód herbatnikowy: 130 g  herbatników maślanych regionalnych , 60 g

słodki bratek
Migdałowiec 175

Kolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE. Dziś przetestowałam migdały w płatkach. Przygotowałam rewelacyjne ciacho migdałowe Migdałowiec  SKŁADNIKI: herbatniki petit beurre- 2

Kuchnia Danusi
Torcik a'la tiramisu 108

Coś słodkiego na niedzielne popołudnie. Kremowe połączenie kawy, czekolady i aksamitnej śmietanki. Po prostu pycha. TORCIK A'LA TRIAMISU Składniki: (forma 24 cm) spód: 300 g herbatników czekoladowych (lub po 150 jasnych i ciemnych) 100 g masła masa czekoladowa: 4 tabliczki czekolady deserowej 500 ml śmietany 30% 100 ml likieru kawowego lub amaretto masa śmietankowa: 250 g serka mascarpone(...)śmietankowa: Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie łączymy z cukrem i zmiksowanym serkiem mascarpone oraz skórką pomarańczową. Masę przekładamy na warstwę czekoladową i odstawiamy na noc do lodówki. Wierzch ciasta po wyjęciu z lodówki posypujemy gruba warstwą kakao

Bon appetit mon amie
Seromakowiec 246

papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzić spód z herbatników Masę makową, ser biały jajka dokładnie zmiksować. Dodać startą czekoladę. Masę wyłożyć na spód i piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Wszystkie składniki z masy makowej wymieszać. Wyłożyć na spód makowy i piec kolejne 30 minut. Na wystudzone ciasto wylać polewę i dowolnie dekorować Kochani to pomysł

Ania i Marcin gotują
Ciasto z jogurtów naturalnych i nasion chia na czekoladowym spodzie 86

ochłody poleca się ciasto z jogurtów naturalnych i nasion chia.  Bardzo lekki deser i nie za słodki.  Składniki: * 990 ml jogurtu naturalnego gęstego * 4 – 5 łyżek nasion chia * 2 galaretki cytrynowe * 1 łyżeczka żelatyny * 2 galaretki wiśniowe * wiśnie świeże lub mrożone * 2-3 łyżki cukru Na spód: * 15 dkg herbatników kakaowych * 1 tabliczka czekolady mlecznej(...)Herbatniki zmieliłam w blenderze na sypko.  Masło roztopiłam w rondlu i dodałam połamaną czekoladę. Mieszałam dotąd aż czekolada roztopi się. Nie gotowałam.  Połączyłam z rozkruszonymi herbatnikami i wyrobiłam masę na spód. Wylepiłam tym tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę.  Galaretki cytrynowe, cukier i żelatynę rozpuściłam

Pieprzyć z Fantazją
Delikatnie śmietankowy sernik z pomarańczowym likierem Cointreau i drink Cointreau Fizz 103

oraz aromatu do śmietanki, która zdobi wierzch sernika. Całość fantastyczna, ciasto bardzo mi smakuje, polecam! W poście znajdziecie również przepis na orzeźwiający drink Cointreau Fizz. Nie wymaga wielu składników i jest smaczny, troszkę cytrusowy. Idealny na ciepłe dni! Delikatnie śmietankowy sernik z pomarańczowym likierem Cointreau Składniki: Spód: 220g herbatników 100g masła – roztopionego, ostygniętego Masa serowa: 300g schłodzonej śmietanki kremówki(...)likieru Cointreau Wierzch: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki likieru Cointreau 1 fix do śmietany (niekoniecznie) Do ozdoby: cienko pokrojona skórka pomarańczowa Spód: 1. Herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Przesypać je do miski i dodać roztopione masło, wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm lub 25cm, wyrównać i docisnąć

Mała Cukierenka
Ptasie mleczko 403

łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli Dodatkowo: herbatniki ok 2 opakowań 1 galaretka czerwona  Warstwę żółtą przygotowujemy w identyczny sposób jak kakaową, wykładamy na nią i chłodzimy w lodówce. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i tężejącą wylewamy powolutku na wierzch. Gdy galaretka zastygnie ciasto jest gotowe. Smacznego

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania