Włoszech. Pierwotny przepis przewidywał, że ciasto przygotowywano z mąki, cukru i posiekanych orzechów laskowych z Piemontu, łatwiejszych do znalezienia i tańszych niż migdały. Z biegiem lat orzechy s topniowo zastępowano migdałami, dokonał tego rycerz Stefano Vercesi pod koniec 1810 r. Ciasteczka składają się z dw ó ch połówek herbatników połączonych czekolad ą , przypominają(...)migda łami bez sk ó rek . PRZYGOTOWANIE Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, cukier, szczyptę soli i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę kruszonki, dodajemy 1 żółtko. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce ok. 1 godz. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Schłodzone ciasto dzielimy
La grande e la piccola cuocacynamonem, fanom tej przyprawy ciężko będzie poprzestać na jednym kawałku. Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba zbyt wielu składników, jest też prosty w wykonaniu, dlatego polecam na deser w gorące dni, najlepiej smakuje podany prosto z lodówki. Sernik cynamonowy bez pieczenia Składniki: 18-20 herbatników 0,5 kg serka waniliowego z wiaderka 3/4 szklanki cukru pudru cukier wanilinowy(...)ciastka wylać masę, na wierzchu ułożyć w całości lub w większych kawałkach resztę herbatników, schłodzić w lodówce - przygotować pół opakowania galaretki w około 0,2 litra wody, ostudzić - z pozostałym mlekiem ubić drugą Śnieżkę, wymieszać ze schłodzoną galaretką - na zastygniętą masę cynamonową wylać masę śmietankową, ciasto schłodzić w lodówce Można użyć galaretki o innym smaku, ale według mnie lekki
Smakołyki BerenikiKolejne pyszna ciach,ale jak mogłoby być inaczej skoro składa się na nie lekki biszkopt,bita śmietana,herbatniki,ryż preparowany z masą kajmakową i batoniki
Swojskie jedzonkoSkładniki: 2 duże jogurty greckie (800 g) 3-4 łyżki cukru pudru 4 łyżki żelatyny + 3/4 szklanki mleka 170 g herbatników 100 g masła po
czarrna od kuchniSmaczny serniczek, który rozpływa się w ustach, idealny do porannej kawy i do popołudniowej herbatki. Składniki: Spód herbatnikowy: 20 dkg herbatników 10 dkg margaryny słoik
Kuchnia u BietkiObłędny w smaku: kusząca wiśnia, herbatnikowy spód oraz lekka piankowa czekoladowa masa. PYCHOTA!!! SKŁADNIKI Spód herbatnikowy: 130 g herbatników maślanych regionalnych , 60 g
słodki bratekKolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE. Dziś przetestowałam migdały w płatkach. Przygotowałam rewelacyjne ciacho migdałowe Migdałowiec SKŁADNIKI: herbatniki petit beurre- 2
Kuchnia DanusiCoś słodkiego na niedzielne popołudnie. Kremowe połączenie kawy, czekolady i aksamitnej śmietanki. Po prostu pycha. TORCIK A'LA TRIAMISU Składniki: (forma 24 cm) spód: 300 g herbatników czekoladowych (lub po 150 jasnych i ciemnych) 100 g masła masa czekoladowa: 4 tabliczki czekolady deserowej 500 ml śmietany 30% 100 ml likieru kawowego lub amaretto masa śmietankowa: 250 g serka mascarpone(...)śmietankowa: Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie łączymy z cukrem i zmiksowanym serkiem mascarpone oraz skórką pomarańczową. Masę przekładamy na warstwę czekoladową i odstawiamy na noc do lodówki. Wierzch ciasta po wyjęciu z lodówki posypujemy gruba warstwą kakao
Bon appetit mon amiepapierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzić spód z herbatników Masę makową, ser biały jajka dokładnie zmiksować. Dodać startą czekoladę. Masę wyłożyć na spód i piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Wszystkie składniki z masy makowej wymieszać. Wyłożyć na spód makowy i piec kolejne 30 minut. Na wystudzone ciasto wylać polewę i dowolnie dekorować Kochani to pomysł
Ania i Marcin gotująochłody poleca się ciasto z jogurtów naturalnych i nasion chia. Bardzo lekki deser i nie za słodki. Składniki: * 990 ml jogurtu naturalnego gęstego * 4 – 5 łyżek nasion chia * 2 galaretki cytrynowe * 1 łyżeczka żelatyny * 2 galaretki wiśniowe * wiśnie świeże lub mrożone * 2-3 łyżki cukru Na spód: * 15 dkg herbatników kakaowych * 1 tabliczka czekolady mlecznej(...)Herbatniki zmieliłam w blenderze na sypko. Masło roztopiłam w rondlu i dodałam połamaną czekoladę. Mieszałam dotąd aż czekolada roztopi się. Nie gotowałam. Połączyłam z rozkruszonymi herbatnikami i wyrobiłam masę na spód. Wylepiłam tym tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Galaretki cytrynowe, cukier i żelatynę rozpuściłam
Pieprzyć z Fantazjąoraz aromatu do śmietanki, która zdobi wierzch sernika. Całość fantastyczna, ciasto bardzo mi smakuje, polecam! W poście znajdziecie również przepis na orzeźwiający drink Cointreau Fizz. Nie wymaga wielu składników i jest smaczny, troszkę cytrusowy. Idealny na ciepłe dni! Delikatnie śmietankowy sernik z pomarańczowym likierem Cointreau Składniki: Spód: 220g herbatników 100g masła – roztopionego, ostygniętego Masa serowa: 300g schłodzonej śmietanki kremówki(...)likieru Cointreau Wierzch: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki likieru Cointreau 1 fix do śmietany (niekoniecznie) Do ozdoby: cienko pokrojona skórka pomarańczowa Spód: 1. Herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Przesypać je do miski i dodać roztopione masło, wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm lub 25cm, wyrównać i docisnąć
Mała Cukierenkałyżeczka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli Dodatkowo: herbatniki ok 2 opakowań 1 galaretka czerwona Warstwę żółtą przygotowujemy w identyczny sposób jak kakaową, wykładamy na nią i chłodzimy w lodówce. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i tężejącą wylewamy powolutku na wierzch. Gdy galaretka zastygnie ciasto jest gotowe. Smacznego
Cynamonowe szczęściesię kupić w końcu te kulki ceramiczne :) i francuskie ciasto (gotowe w lodówce na czarną godzinę) G - galaretki w kolorach tęczy, w razie gdyby naszła nas ochota na szalony deser H - herbata - najlepiej melisa na uspokojenie, gdy z nerwów siedzimy przed piekarnikiem z nadzieją, że wyciągniemy coś zjadliwego; herbatniki lub ciasteczka owsiane/maślane, gdy jednak przy pieczeniu coś(...)zawahaj się go zakupić, na pewno wymyślisz co z niego stworzyć O - owoce (zarówno świeże, jak i mrożone), bo nigdy nie wiesz kiedy przyjdzie Ci ochota na ciasto ucierane z owocami, czy owoce pod kruszonką; olej P - proszek do pieczenia; płatki kukurydziane i owsiane R - rodzynki S - soda (przyjaciółka proszku do pieczenia); serek mascarpone lub ricotta (ostatnio gości u mnie
Mania Wypiekania