W jednej z książeczek z przepisami na ciasto znalazłam przepis na Pina Colada. Postanowiłam je upiec. Ale spotkała mnie niemiła niespodzianka. Osobiście unikam surowych jajek a
Ewa w kuchniCzasami mam ochotę zrobić jakieś ciasto ale wydaje się ono tak pracochłonne, iż obawiam się, że efekt końcowy może nie zrekompensować poniesionych trudów i odkładam
UgotujmyTo.plDzisiaj namówię Was na Miłosny Przekładaniec, a więc ciasto idealnie pasujące do zbliżającego się Dnia Zakochanych czyli Walentynek :) Przepis ten pojawił się wcześniej w serwisie
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwięta już tuż tuż, dlatego zaczęłam piec ciasta "na próbę", żeby w porę zdecydować, które wylądują na świątecznym stole :) Pierwsza propozycja to babka z nadzieniem pół
My Culinary ArtNie piekę na Święta klasycznego piernika, natomiast robię ciasto marchewkowe z korzenną nutą piernikową i pomarańczową. Doskonale zastępuję ono piernik, a ciasto nie
Kulinarne przygody GatityNie będzie przesadą jeśli powiem, że to ciasto jest po prostu REWELACYJNE! :) Całkowicie podbiło moje kubki smakowe. Wspaniale czekoladowe, delikatnie migdałowe, mięciutkie, puszyste... Koniecznie do wypróbowania
coolinarnastrefa.blogspot.comSernik na kruchym spodzie z cząstkami gruszek. Ciasta kruchego wyszła mi dość spora porcja, dlatego pozostałą część ciasta wyłożyłam na wierzch. Można również wybrać inny wariant
coolinarnastrefa.blogspot.compiernikowe ciasto typu murzynek. Z dnia na dzień coraz smaczniejsze, jeszcze bardziej wilgotne. Długo zachowuje świeżość, więc na kilkudniowe święta doskonały.. Ten piernik się obronił, nie to, co świąteczny sernik, który pozostawiał wiele do życzenia (nie do końca udany eksperyment, ale kilka poprawek i będzie extra ;)). Polecam tego aromatycznego przekładańca nie tylko na Boże Narodzenie, w ciągu(...)proszek do pieczenia, sodę oraz wsypać przyprawę do piernika. Całość wymieszać. Jajka ubić do spienienia i zwiększenia objętości. Połączyć z czekoladową mieszanką oraz suchymi składnikami krótko miksując. Tak przygotowane ciasto na piernik przelać do keksówki o dolnych wymiarach około 28x8 cm wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej mąką pszenną. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 50 minut
Nastoletnie WypiekaniePięknie dziś w Liverpoolu :). Słonko od samego rana przebija się do mojego mieszkania. Wróciłam z porannego spaceru uśmiechnięta i szczęśliwa. Mam nadzieję, że taka pogoda utrzyma
Przepisy AleksandryKolejne ciasto "wygrzebane" z zeszytu mojej Mamy. Ostatni raz pieczone bardzo dawno temu (z reguły na różne święta). Masa jest wyjątkowo pyszna (piszę to
Przepisy AleksandryA o to i nasza pierwsza słodka propozycja na zbliżające się święta. Ubite mascarpone z kremówką tworzy niesamowicie delikatną masę. Wszyscy domownicy byli jej smakiem zachwyceni
Przepisy AleksandryWitajcie! Kolejna świąteczna słodkość, oczywiście nie ostatnia, jeszcze Was nieco pomęczę! :-) Tym razem wariacja z udziałem żurawiny (tutaj zobaczycie inne świąteczne przepisy z jej udziałem - blok
Pora coś zjeśćPierniczki na Boże Narodzenie. Thermomix przepisy. Propozycja na wykorzystanie ciasta na piernik staropolski Wykonanie: 500g prawdziwego miodu 220 g cukru kryształu 125 g smalcu 125 g masła 1000 g mąki pszennej tortowej 3 całe jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 120 g mleka 1/2 płaskiej łyżeczki soli 50 g przyprawy do piernika lub 3-4 łyżki domowej przyprawy(...)Wyrobić ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał . Masę przelać do pozostałej mąki i wymieszać już ręcznie. Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 5-6 tygodni. Ciasto dobre jest również po 2 tygodniach leżakowania. Część ciasta wyciągamy z miski w której leżakowało, kładziemy na blat podsypany mąką. Ciasto po rozwałkowaniu jest bardzo plastyczne. Ciasto wałkujemy
Themo przepisyMakowiec na kruchym cieście Łatwy przepis na szybkie ciasto makowe na kruchym spodzie. Prosty wypiek, który musi się udać. Delikatne, maślane ciasto z dużą ilością wilgotnej
Blog z ApetytemSkładniki na spód: 250 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 125 g miękkiej margaryny
Świat Ciasta