zakochał się w nich od pierwszego kęsa, a i mi bardzo posmakowały. Delikatne, ale stosunkowo sycące, cudnie pachnące migdałami, z chrupiącymi płatkami na wierzchu, i soczystą truskawką zatopioną w cieście... Pyszności.Tym razem białek miałam więcej, za to truskawek permanentny brak. Znaczy się - w sklepie można znaleźć, ale co to za truskawki...? Nie, zdecydowanie się nie nadają. I wtedy mnie(...)wylądować na bezie, będą przecież idealne! Pokroiłam je w dość grube plastry, i rozłożyłam na babeczkach. Okazało się to strzałem w dziesiątkę - soczyste i aromatyczne, rewelacyjnie skomponowały się z migdałowym smakiem. Eksperyment uważam za niezwykle udany, i polecam nie tylko w przypadku wyraźnego nadmiaru białek...Babeczki migdałowe z figami (na białkach)Składniki:(na 10 sztuk)6 białek130 g cukru pudru190
Pożeraczka, czyli raz adobrzeużyłam pełnoziarnistych: pszennej, z orkiszu i żytniej) 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 szklanka mleka (użyłam migdałowego) Przyprawy: szczypta soliszczypta przyprawy korzennej Dodatkowo: 4 kostki gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70%3 łyżeczki wody Przygotowanie: Mieszamy ze sobą mąkę, cukier trzcinowy, cukier(...)ponownie krótko mieszamy, tak tylko, aby wszystkie składniki się połączyły. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Mieszaninę odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie nabieramy 2 łyżki ciasta i wylewamy je na blachę natłuszczoną olejem lub pokrytą papierem bądź folią do pieczenia. Rozsmarowujemy je na kształt okrągłych placków. Pieczemy w piekarniku ok. 15-25 minut
Weganizm infantylnyłyżek zmielonych płatków migdałowych - 1 i ½ szklanki drobnego cukru do wypieków * - suszona żurawina - suszone jagody goji - 6 jaj - 1 szklanka oleju (smak uniwersalny) * - 2 szklanki maślanki * - 1 łyżeczka esencji migdałowej - 1 łyżeczka aromatu rumowego - 8 łyżek wiórków kokosowych - 8 gruszek odmiany Konferencja - skórka starta z cytryny - sok z cytryny (do gruszek, aby nie ściemniały) * szklanka – u mnie metalowa miarka(...)łyżką lub szpatułką – tylko do połączenia składników. Gruszki osuszamy na papierowych ręcznikach, odkrajamy wąskie końcówki, „od strony ogonków” (zostaną do zjedzenia) a pozostałą część przekrajamy na pół. Ciasto przekładamy do formy, równamy powierzchnię i posypujemy 4 łyżkami wiórków kokosowych. Na cieście układamy gruszki (wydrążoną częścią do góry), ponownie posypujemy 4 łyżkami wiórków kokosowych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylkoWłaściwie nie potrafię powiedzieć, dlaczego ma opinię takiego trudnego ciasta, bo mojego sernika wiedeńskiego w zasadzie nie sposób zepsuć. Nawet jeśli zdarza mu się trochę opaść, wcale się tym nie przejmuję, bo nadal jest pyszny. Przygotuj kilogram dobrze odciśniętego tłustego białego sera (nie może być kwaśny. Możesz też ułatwić sobie zadanie i kupić zmielony już ser), dwie niepełne szklanki cukru(...)waniliowy, olejek waniliowy lub 3-4 torebki cukru waniliowego a jeszcze lepiej laskę prawdziwej wanilii, którą kroi się drobno, cytrynę i bakalie: torebkę (10 dag) rodzynek, 3 dag płatków migdałowych, 5 dag smażonej skórki pomarańczowej. Jeśli nie lubisz skórki, kup olejek pomarańczowy. Będą ci też potrzebne mikser, duża gliniana miska z rowkowanym wnętrzem zwana makutrą, maszynka do mięsa lub mocne
Kocham CzekoladęWczoraj był spis przepisów na ciasta, które możecie wykorzystać na Święta, dzisiaj spis przepisów na ciasteczka. Tych będzie mnie, ale zawsze to w jednym miejscu. Jutro postaram się dorzucić jeszcze sałatki :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) 1. Legnickie bomby piernikowe 2. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 3. Ciasteczka z lemon curd 4. Zdrowe i szybkie ciasteczka Beaty Pawlikowskiej 5. Ciasteczka(...)masy krówkowej 6. Maślane serduszka 7. Szybkie pierniczki 8. Kruche rogaliki migdałowe 9. Cynamonowe ciasteczka 10. Półksiężyce z lukrem 11. Wafle z masą z dodatkiem galaretki 12. Kruche ciasteczka z budyniem 13. Rogaliki z nutellą 14. Kruche ciasteczka z posypką orzechową 15. Budyniowe wersja II 16. Wafel z masą
kruche babeczkipasztet ;) Mimo tych niedogodności jest niesamowicie smaczna. potrzebujemy: - 250 ml mleka roślinnego - 50 g oleju roślinnego - 100g mąki gryczanej - 200g mąki z orzechów włoskich (mam wrażenie, że na mące migdałowej wypiek był ciut lżejszy!) - proszek do pieczenia - mus z 3 jabłek - 50 g cukru - 1 łyżeczka cynamonu - 3 łyżki mąki z ciecierzycy Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić(...)zblendować na jednolitą masę. Ostudzić. Mleko z olejem i cukrem zagotować. Ostudzić. Mąki przesiać, dodać proszek i cynamon. Dodać płynne składniki i mus jabłkowy. Całość wymieszać. Wymieszać i przelać ciasto do blachy wyłożonej papierem. Piec w 160 stopniach ok 40-45 minut
Szybko Tanio SmaczniePotrzebujecie super szybkiego ciasta ucieranego, którego składniki zawsze będą w głowie? Jest takie ciacho. Proste jak drut. Ten oto placek, puszysty, będzie idealny do herbatki, idealny na sytuacje podbramkową typu „ Za godzinkę będę u ciebie...”! Składniki -4 jaja -szklanka cukru -lekko ponad półtorej szklanki mąki typ 500 u mnie mąka ECO od Młyn Kopytowa -łyżeczka proszku do pieczenia -pół(...)kostki margaryny -jabłko lub kilka jabłek -mieszanka keksowa od Skworcu -Migdałowy przylądek, mieszanka prażonych ziarenek od Ziarenkowo Polewa 2 łyżki margaryny 2 łyżki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody Rozpuścić margarynę, wystudzić. Włączyć piekarnik na 190 stopni.Obrać jabłka i pokroić w plastereczki. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać delikatnie mąkę wymieszaną z proszkiem
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj ciasteczka z konfiturą, których nie może zabraknąć w świątecznym repertuarze, bo są lubiane przez wszystkich. Upiekłam dwie wersje - migdałową i orzechową, a do przełożenia wykorzystałam domowe przetwory. Całość naprawdę jest bez cukru - nawet przypudrowane są zmielonym ksylitolem :) Orkiszowo - migdałowe ciasteczka z domową konfiturą (bez cukru) 170 g mąki orkiszowej razowej 85 g zmielonych migdałów lub orzechów 80 g ksylitolu(...)żółtka 2 łyżki mleka domowe powidła (ja użyłam konfitury z pigwowca i malin i konfitury pigwowej) do posypania: zmielony w blenderze ksylitol Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w 180 stopniach koło 12 minut. Ciasteczka przestudzić. Przekładać upieczone ciasteczka powidłami, zlepiając część z dziurką i posmakowane "pełne" ciastko. Gotowe
FitKotznajomych i przyjaciół. Co roku mazurek jest inny. Tym razem bez mąki i tradycyjnego cukru. Za to są migdały i maliny i gorzka czekolada. Cudowne zestawienie smaków. Mazurek migdałowy z malinami i czekoladą składniki na spód: 200 g mielonych migdałów 1 jajko 1 łyżka masła 1 łyżka miodu składniki na masę malinową: 2 garście malin mrożonych 2 łyżki miodu(...)żelatyny składniki na masę czekoladową: 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao) 1 łyżka masła 1 łyżka serka mascarpone do dekoracji: maliny migdały w płatkach wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem na gładkie ciasto. Formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy blaszkę wysmarowaną masłem. Ciasto jest elastyczne i można nim spokojnie wykleić
Przysmaki Karolkiproste danie. Składniki : 0,5 kg mąki + troszkę do podsypania 1 szklanka mleka 5 dag drożdży 100 g margaryny 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka Ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa - http://www.ziarenkowo.com/ Truskawki ze śmietaną jako dodatek Wykonanie : Do miseczki wlać 1/2 szklanki ciepłego mleka , dodać drożdże , 2 łyżki cukru i około 3 łyżek(...)odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać resztę mąki , dodać resztę ciepłego mleka i cukru. Jajka rozbić widelcem i dodać do mąki. Wyrośnięty rozczyn wlać do mąki, wyrobić ciasto , na końcu wlać roztopioną letnią margarynę i jeszcze raz wymieszać . Ciasto tak długo wyrabiamy aż będzie odchodzić od ręki. Mój sposób na szybkie wyrośnięcie ciasta to : wlewam do innej miski
Sama słodycz i szczypta chiliżelatyny, 3 - 4 łyżki miodu, krokant: 100 g orzechów laskowych, 200 g cukru, Deser czasochłonny lecz łatwy w przygotowaniu. Ale chyba wart czasu jaki się jemu poświęci. ciastka migdałowe: Migdały podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Zetrzeć. Ubić białko dodając szczyptę soli. Dodając cukier dalej ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać(...)przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka z kompotu: Owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (woda ma je tylko przykryć). Zagotować, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć
królestwo garówpszennej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli2 jajkapół szklanki oleju 1 szklanka mleka (u mnie wystarczyło 3/4 szklanki)1,5 szklanki pokrojonych truskawekKruszonka migdałowa:100 g zmielonych migdałów20 g masła3 łyżeczki cukruPrzygotowanieWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko(...)mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.Smacznego :)Uwagi: Nie zrobiłam kruszonki, zaginęły mi mielone migdały :( Ale i bez kruszonki wyszło super
Stare Garybloga Ciasteczkolandia. Efekt przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. Wyszło smacznie, puszysto i nieco walentynkowo :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao parę kropel aromatu migdałowego + herbata do nasączenia Masa: 200ml zagęszczonego mleka w puszce 100g wiórek kokosowych 100g masła 50g cukru Krem: 500ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru gorzka czekolada(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dosypujemy przesianą mąkę oraz aromat. Te składniki mieszamy już ręcznie by biszkopt nie stracił swojej puszystości. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części. Do jednej dodajemy trochę więcej kakao, a do drugiej trochę mniej. W ten sposób biszkopty będą miały różne odcienie brązu. Na koniec masę przekładamy
Kolizje SmakówCiasteczka wyciskane z maszynki Ciasteczka kocie oczka z marmoladą Ciasteczka z marmoladą Ciasteczka z marmoladą z ciasta francuskiego Ciasteczka z białą czekoladą Ciasteczka z m&m's Ciasteczka marcepanowe z marmoladą Ciasteczka z marcepanem i suszonymi wiśniami Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą Ciastka dwa kolory Ciastka kawowe Ciasteczka marchewkowe przekładane powidłami Ciasteczka owsiane Ciastka z kaszy manny Ciastka(...)skórką pomarańczową Choinki pistacjowe Czekoladowe jeżyki Dekoracja pierniczków Faworki Karmelowe płatki z migdałami Karnawałowe róże Kwiatki na waflach Marcepanowe ciasteczka Maślane ciasteczka z żurawiną Migdałowe ciastka Migdałowe ciasteczka z żurawiną Owsiane batoniki Owsiane ciasteczka z żurawiną Palce czarownicy Popękane czekoladowe ciasteczka Pierniczki Pierniczki - czerwone serca Pierniczki - mikołaje Pączki z serka homogenizowanego Rudolfy Rurki z kremem Serowe oponki Sezamki biało-czarne
Aga w kuchnitrzy). Każdy blat musimy przygotować jeden po drugim, gdyż ubite białka trzeba od razu wstawiać do pieca. Gotowe blaty powinny być miękkie – nie przypominają chrupiącej bezy, a raczej ciasto na roladę. Masa budyniowa: W rondelku miksujemy: żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i trochę mleka. Gdy się zmiksuje dolewamy resztę mleka. Stawiamy na ogień i gotujemy, aż budyń zgęstnieje(...)puch. Następnie powoli dodajemy po jednej łyżce budyniu, ciągle miksując. Masa z bitej śmietany: Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając dwie łyżki cukru. Orzechy lub płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni, a następnie siekamy na małe kawałki (orzechy można też rozbić młotkiem). Cukier rozpuszczamy na suchej patelni, na małym ogniu, bez mieszania, aż zrobi się karmel (bursztynowy syrop
Poezja smaku