Składniki ciasto: 1 czubata szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 2-3 łyżki gęstej śmietany duża szczypta soli nadzienie: 1 cukinia (ok. 0,5 kg) 15 dkg
czarrna od kuchniSzarlotka to jedno z naszych ulubionych ciast. Ostatnio upiekłam jej zdrowszą i nieco inną wersję. Na bazie mąki razowej i orzechów włoskich, z dodatkiem suszonej żurawiny
Z miłości do słodkościSpędzamy weekend u syna w Sztokholmie . Pogoda jest okropna, cały czas pada, wieje mocno, naprawdę ciężko wystawić nos za okno! W nocy przeszedł pierwszy, jesienny sztorm
codojedzeniaSkładniki: ciasto: 2 kubki mąki krupczatki 1 kubek maki kukurydzianej 1 kostka masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Serowa: 1
Luźna Kuchniasamej miski i "dziabiemy" dalej masło z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy je najlepiej drewnianą łyżką, a później dosłownie chwilę wyrabiamy dłonią - im krócej będziemy wyrabiać ciasto, tym będzie bardziej kruche. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy w folię i do lodówki. Składniki na farsz 1 duży por (lub 2) spory kawałek boczku wędzonego (lub nie, ilość też zależnie
Symfonia SmakówKiedy jedyne o czym marzysz, to zaszyć się pod kołdrą :P Ciastka inne niże te tradycyjne kruche z marmoladą. Ciasto przygotowuje się jak kruche, jednak w swojej strukturze bardziej przypomina półkruche. Mięciutkie, ze słodkim wnętrzem i chrupiącą posypką z cukru na wierzchu. Dlaczego zdecydowałam się zamieścić je w kalendarzu adwentowym? Ponieważ moja druga babcia piekła je tylko na święta(...)pieczenia marmolada 1 jajko do posmarowania cukier do posypania Mąkę, masło, cukier puder, 1 jajko, śmietanę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny zagnieść ze sobą na elastyczne ciasto. Cienko je rozwałkować i za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wycinać kółka. Na środek każdego okręgu za pomocą łyżeczki kłaść porcję marmolady. Brzegi zlepić ze sobą. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej
My simple kitchenZrobiłam to na prośbę jednej czytelniczki mojego bloga, która poprosiła o przepis na paszteciki drożdżowe, ewentualnie kruche. Wyszłam naprzeciw temu zadaniu i zrobiłam dwa w jednym, czyli z ciasta połączonego. Kruche i drożdżowe razem. Są doskonałe Składniki na około 30 sztuk: 500 g mąki pszennej (luksusowej typ 550) 250 g tłuszczu (pół na pół, masła i margaryny) 1 jajko(...)pokrojone w kostkę masło i margarynę, oraz jajko i żółtka. Drożdże wymieszałam ze śmietaną na gładki mus. Dodałam do miski do pozostałych składników. Wymieszałam i szybko zagniotłam. Uformowałam z ciasta kulę, przykryłam folią i wstawiłam na 3 godziny do lodówki. Zrobiłam farsz do pasztecików: Pieczarki po oczyszczeniu drobniutko pokroiłam. Cebulę posiekałam w drobną kosteczkę, wrzuciłam na patelnię na rozgrzany olej
Kuchnia u Krysiokazji święta mojej rodzicielki, postanowiłam przygotować bardzo wystawny i smakowity, niepospolity tort. Wydaje mi się, że mi się to udało. Zapraszam na Kruchy torcik z mlecznym kremem i białą czekoladą oraz kiwi. Minus? Pierwszego dnia ciasto ciężko pokroić,, dlatego proponuję przygotować go dzień wcześniej."Składniki:5 szklanek mąki1/2 kokosu3 jajka100 g cukru300 g masłaKrem45 g białej czekolady35 g cukru3/4 szklanki
Słodkie PrzyjemnościUrocze, kruche rogaliki, które cieszą oko, rozpieszczają smakiem i niestety, jak to bywa z tego typu wypiekami, zdecydowanie za szybko znikają. Idealne o każdej porze dnia do kubka gorącej herbaty, białej kawy czy kakao z odrobiną cynamonu. Koniecznie spróbujcie. Składniki (16 rogalików): 2 szklanki (280 g) mąki pszennej 3/4 kostki (150 g) zimnego masła 1/2 szklanki (125 ml) kwaśnej śmietany(...)żeby podczas pieczenia nie wypływało) cukier puder do oprószenia Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone, zimne masło, cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę oraz szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. 2) Ciasto podzielić na dwie części, każdą delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny
Fitsweet.meUrocze, kruche rogaliki, które cieszą oko, rozpieszczają smakiem i niestety, jak to bywa z tego typu wypiekami, zdecydowanie za szybko znikają. Idealne o każdej porze dnia do kubka gorącej herbaty, białej kawy czy kakao z odrobiną cynamonu. Koniecznie spróbujcie. Składniki (16 rogalików): 2 szklanki (280 g) mąki pszennej 3/4 kostki (150 g) zimnego masła 1/2 szklanki (125 ml) kwaśnej śmietany(...)żeby podczas pieczenia nie wypływało) cukier puder do oprószenia Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone, zimne masło, cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę oraz szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. 2) Ciasto podzielić na dwie części, każdą delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny
Fitsweet.meTarta to smaczne ciasto o kruchym spodzie. Przygotowałam je z masą śmietanową i owocami. Wyszła smaczna. Ciasto przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik. SKŁADNIKI : 100 g masła 1 jajko 200 g mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny szczypta proszku do pieczenia MASA : 250 ml śmietany 30 % 2 serki waniliowe ( homogenizowane
Kulinarne Fantazje MarioliMazurek z makiem i bakaliami jest dość łatwym do wykonania ciastem, którego smak każdy może dopasować do swoich upodobań. U mnie kruchy spód wypełniony jest masą makową z rodzynkami, żurawiną, orzechami i polany czekoladową polewą. Może sam mak nie jest dość(...)oczywistym wypełnieniem tego smakołyku, gdyż mak nie jest kojarzony z Wielkanocą, kiedy to najczęściej pieczemy mazurki, ale ja bardzo lubię jego smak i chętnie go używam. Mazurek będzie kruchy, jeśli ciasto będzie krótko zagniatane i schłodzimy je przed wałkowaniem. Do rozwałkowania i pieczenia spodu do mazurka zawsze wykorzystuję papier do pieczenia firmy Stella . Papier jest z obu stron powleczony silikonem
Kuchcik gotujeczasu do czasu lubię przygotować pizzę na obiad, najczęściej robię ją na drożdżowym cieście, ale tym razem pokusiłam się na ciasto krucho-drożdżowe, które bardzo polecam. Tak przygotowana pizza jest pyszna. Idealne ciasto, aromatyczny sos, ulubione pieczarki i ser. Przygotujcie ją na obiad. Zapraszam :) Do przygotowania sosu użyłam ketchupu, który otrzymałam od JAMAR w ramach współpracy , jest
Izabelawkuchnistół. Są oryginalne i można zaskoczyć bliskich. Najbardziej skuszą się dzieci, chodź nie ukrywam, że te większe dzieci też !. W internecie jet wiele przepisów na różne rogaliki np. kruche, drożdżowe, z ciasta francuskiego itd. Moja wersja to krucho drożdżowe o smaku i zapachu zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga leżenia
Kuchnia Paulettes