Rustykalna tarta to najprostsze z ciast. Do jej upieczenia nie potrzebujesz nawet foremki. Dzisiaj tarta ze śliwkami w zdrowszej wersji, bo raz upieczona z mąki orkiszowej, dwa z dużym dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Bez dodatku cukru, słodka słodyczą śliwek. Pyszna, bardzo krucha. Możesz skusić się na to ciacho bez wyrzutów sumienia! Składniki: 250 g mąki orkiszowej (pół na pół jasna(...)ksylitolu/erytrolu płatki migdałowe 2 łyżki mleka cynamom 600 g śliwek Przygotowanie: mąkę, ksylitol i szczyptę soli wymieszać z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Na koniec wbić jajko i zagnieść ciasto. Ukształtować w dysk, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki z umytych śliwek usunąć pestki, przekroić na pół, a większe na ćwiartki ciasto ulożyć na papierze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomarańczy) sok z połówki pomarańczy Składniki na bezę: 4 białka 2/3 szklanki cukru Suche składniki na kruchy spód mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i zagniatamy, tak długo aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i ponownie zagniatamy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Można lekko(...)kremówkę. Mieszamy na najniższych obrotach miksera, masa powinna być jednolita i dobrze wymieszana, ale nie należy jej za bardzo napowietrzać (tzn. długo miksować na wysokich obrotach miksera). Schłodzone ciasto na kruchy spód rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość kilku milimetrów. Wykładamy nim spód i rancik tortownicy. Na przygotowany spód wlewamy masę serową. Pieczemy ok. 1 godzinę
Ciastkozercyciasto składa się z czterech warstw. Pierwszą stanowi spód z kruchego, niezbyt słodkiego ciasta, drugą soczyste i pachnące cynamonem nadzienie z jabłek. Przykryte jest ono wilgotną pianką, która przy brzegach zamienia się w kruchą bezę. Ostatnią warstwę stanowi kruszonka z ciasta. Smakuje doskonale i znika błyskawicznie. Czytaj więcej
Wiem co jemugotowane na twardo (jajka L) otarta skórka z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego foremki do ciastek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Kruche ciastka Przygotowanie: Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, żółtka przecieram przez sitko. Ciasto zagniatam w misce, tak żeby składniki się połączyły w jednolitą masę. Następnie wykładam na blat i kilka razy zagniatam(...)Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 0,5 centymetra. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam ciastka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrawki ciasta zagniatam, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na czas pieczenia pierwszej partii ciastek. Następnie je rozwałkuję i wykrawam kolejne ciastka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie ciastek: Blachę z ciastkami
Uwaga Babcia Gotujeidealnie pasującą masą z serka mascarpone. Zniknął dość szybko. Ja upiekłam wersję bezglutenową, bez mąki, ale z mąką wyjdzie bardziej puszysty i wyższy. Inspiracja przepisem z Kwestii smaku. Składniki: Ciasto ? 300 g startej i odciśniętej z soku marchewki ? 300 g mąki migdałowej – starte migdały lub 300 g mąki pszennej ? 1 szklanka cukru ? 1 cukier waniliowy ? 3/4 szklanki oleju(...)serek mascarpone i wymieszać na wolnych obrotach dość szybko, aby masa się nie zważyła. ? Wystudzone ciasto delikatnie przekroić na dwa krążki. Ciasto jest dość wilgotne. ? Położyć jeden krążek na tortownicy, posmarować kremem i przykryć drugim krążkiem. Należy to robić ostrożnie, bo ciasto jest kruche, najlepiej delikatnie zsunąć krążek. ? Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu. ? Posypać wiórkami czekoladowymi i schłodzić
To co kochamŁosoś w cieście francuskim z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i serem parmezan. Podany z dodatkiem puree z selera naciowego i ziemniaka. Czas przygotowania
karolgotujePierwszy raz próbowałam tego ciasta na urodzinach u koleżanki. Tak mi posmakowało, że postanowiłam je zrobić u siebie w domu. Okazało się, że wszyscy domownicy również
Prosty przepis naPyszne ciasto miodowe, z wkładką orzechową oraz grysikową masą. Najlepsze na drugi dzień po upieczeniu. Ciasto fantastyczne w sezonie jesienno – zimowym. Wkładka orzechowa jest prosta
Smaki Na TalerzuFilet z kurczaka w cieście serowym Kruche i soczyste mięso z kurczaka smażone w cieście serowym to pomysł na prosty, szybki i bardzo smaczny obiad. Polecam! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka (może być również z indyka) 1 jajko 70ml mleka 1/2 szklanki mąki pszennej 10dkg żółtego sera 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta pieprzu
Blog z Apetytemdodatkiem owoców. U mnie są to truskawki i borówki. Budyń to delikatna pianka, która rozpływa się w ustach. Ciasto z dodatkiem mąki gryczane wyszło pyszne i kruche. Składniki: CIASTO: 200 g masła 250 g mąki pszennej 50 g mąki gryczanej 200 g posiekanych migdałów 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka OWOCE: 500 g owoców
Kuchnia w oparachDziś przepis na roladę orzechową, do której upieczenia bardzo Was zachęcam:) Na początku ma mocno maślany smak, jednak już na 2-3 dzień zdecydowanie przeważa smak
Smaki Na Talerzu