ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:466/1075)

Mazurek śliwkowy 199

Mój pierwszy mazurek :) W moim domu rodzinnym nie było tradycji pieczenia mazurków, więc to moje pierwsze podejście do tematu :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej Młynomag 1/2

czarrna od kuchni
Pieczarkowce 257

Krucho-drożdżowe ciasto i pieczarkowy farsz :) Składniki ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny 2 żółtka 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka octu 2 dkg drożdży świeżych + … Czytaj dalej Pieczarkowce

czarrna od kuchni
Tarta - kruche ciasto wytrawne 198

Niezawodny, sprawdzony i szybki przepis na wytrawne ciasto. Idealne do tart czy małych babeczek. Zawsze robię podwójną porcję (z kostki masła) i mrożę połowę ciasta, przydaje

Gotowanie i blogowanie
Tarta miodowa 276

  Delikatne ciasto, aksamitna masa i orzeszki w karmelu, to przepyszne połączenie :) Składniki ciasto: 150 g mąki 1 jajko 7 dkg margaryny 2 łyżi cukru pudru

czarrna od kuchni
SZARLOTKA BABCINA NA PÓŁKRUCHYM CIEŚCIE – NAJLEPSZA! 282

Kiedyś już Wam to opowiadałam … Że zawsze jak byłam mała … jak jeździliśmy do babci, na wieś, za Wieliczkę … to tam zawsze była szarlotka

Ostra na Słodko
Rogaliki listkowe 196

Pyszne, niezbyt skomplikowane rogaliki z ciasta przypominającego smakiem i wyglądem ciasto francuskie. Kruche, lekko rozwarstwiające się ciasto listkowe z dodatkiem drożdży nie wymaga wielogodzinnej pracy, robi się je w ciągu kilkunastu minut" tak pisze o nich Dorota z bloga Daktyle w Czekoladzie . Są fajne, mięciutkie tylko polewa cukrowa coś mi nie wyszła... Jest z nimi trochę pracy, zwłaszcza jeśli robi

Na Ciasteczkowych Papierach
Stefanka 198

margaryny 1 cukier waniliowy 9 łyżek kaszy mannySkładniki na polewę:1/4 kostki margaryny 1/4 szklanki cukru kilka łyżek mleka 2 łyżki kakaoWszystkie składniki ciasta zagnieść jak zwykłe kruche. Podzielić ciasto na trzy części (fot.1) i wylepić nimi blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto, każdy placek ciasta osobno - około

Świat Ciasta
Szarlotka - Najlepszy Przepis 217

Szarlotka - uwielbiane i niezwykle popularne w Polsce ciasto z jabłkami, co ciekawe pochodzące z Francji. Poniższy przepis na Szarlotkę, to tradycyjna, klasyczna receptura na aksamitne mocno

Słodka Strona
Kruche babeczki z owocami i bitą śmietanką 125

Kruche babeczki z owocami i bitą śmietanką Składniki na babeczki: 130 g mąki 90g masła szczypta soli 50 g cukru pudru żółtko 13g kakao Składniki na bitą śmietanę 250 ml śmietanki 36% 30 g cukru pudru 6 g żelatyny 60 ml wody Wykonanie : Mąkę z kakao i solą przesiać na stolnicę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło(...)krawędziach. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem, aby wyszło powstałe powietrze. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni ok 12-15 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Wystudzone korpusy wyciągnąć z foremek. Foremki obrócić na ręce do góry dnem i delikatnie nacisnąć foremkę. Każdy korpus nadziać za pomocą worka cukierniczego bitą śmietaną, przyozdobić owocami. Kruche babeczki z owocami i bitą

Pomysłowa kuchnia
Faworki na piwie – bardzo kruche 175

bardzo kruche, lekkie i delikatne ciastka karnawałowe. Składają się tylko z czterech składników: żółtek, cukru, mąki i piwa. Dodatek piwa dodatkowo napusza faworki. Ważne aby ciasto rozwałkować jak najcieniej, wówczas chruściki wychodzą bardzo kruche. Z podanych składników wyszły mi dwie patery pysznych faworków. Polecam!     Składniki: 6 żółtek 3 łyżki cukru 1/2 szklanki piwa 2 i 1/2 szklanki mąki(...)najwyższych obrotach przez 4-5 minut, aż staną się jasne i puszyste *** *** Do żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wlewamy piwo i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie ciasto bijemy wałkiem, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Gdy będzie już płaskie to składamy na pół i jeszcze raz na pół

Blog z Apetytem
Kruche ciasto milionera 205

słodzone, 400ml czekolada mleczna, 150g Przygotowanie Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy schłodzone masło pokrojone w kostkę. Rozcieramy, aż powstanie coś w rodzaju zacierki, dodajemy cukier i wyrabiamy ciasto. Wykładamy ciasto na natłuszczoną blaszkę 30x16cm. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 190st przez około 20 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru. Studzimy. Do teflonowego rondla wrzucamy masło, cukier i mleko skondensowane. Gotujemy(...)małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa się zagotuje. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od boków rondla.Wylewamy masę na kruchy spód, studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, rozprowadzamy na masie karmelowej. Wkładamy na godzinę do lodówki

Gotowanie moimi oczami
Oreowa tarta 191

Moja propozycja kruchego, lekkiego ciasta wypełnionego delikatną masą serową o smaku charakterystycznych ciasteczek. W sam raz do niedzielnej kawusi. Składniki: Spód: 24szt ciasteczek Oreo 70g masła Masa serowa: 540g waniliowego serka homogenizowanego 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 120g masła 4 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki mleka 2 łyżki soku z cytryny Dekoracja: kilka ciasteczek Oreo Wykonanie: 1.  Spód(...)ciasteczek Oreo wydrążyć ze środka białą masę i przełożyć do oddzielnej miski. Ciemną, kruchą część ciasteczek zmiksować malakserem do postaci „piasku”, dodać rozpuszczone zimne masło, dokładnie wymieszać, wyłożyć dno formy do tarty (średnica 26cm). Wstawić do lodówki na około 30 minut. 2.  Masa serowa: Żelatynę zalać 1/4 szklanki mleka żeby napęczniała a resztę mleka podgrzać i dodać do żelatyny

Szalona Kuchnia Eweliny
Seromak na kruchym spodzie z bakaliami 160

sernika o smaku pomarańczowym z pyszną masą makową z dużą ilością bakalii takich jak: suszone morele, daktyle, żurawina, rodzynki, orzechy włoskie i migdały. Seromak na kruchym spodzie z bakaliami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Tarta kokosowa z bitą śmietaną 205

mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 60 g cukru pudru 150 g zimnej margaryny/masła 1 żółtko 30 ml lodowatej wody Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 1h. Ciastem wyłożyc tortownicę (24cm).   Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a na papier wysypać suchą fasol. Piekarnik nagrzać do temp. 200ºC, wstawić ciasto

Mia Cucina Sofieta