ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:222/1075)

ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. 2868

pochłaniania rogali świętomarcińskich. Poznań. 11. listopada, imieniny ulicy św. Marcin i setki, tysiące pochłoniętych świętomarcińskich rogali. Kolorowa parada i porywające koncerty. Tak właśnie świętuje stolica Wielkopolski.Biały mak, krucho-drożdżowe ciasto, słodki lukier i chrupiące orzechy - tak niewiele, a zarazem tak wiele. Pyszności. Nie ma Święta Niepodległości bez tych rogali. No po prostu nie istnieje, przynajmniej dla wszystkich mieszkańców Poznania(...)białym makiem. Niestety, dostać biały mak na ostatnią chwilę graniczy z cudem - spóźniłam się po prostu. Głupia ja! Ale, ale, ciasto będzie takie, jakie być powinno, niestety nadzienie... Nieco nie świąteczne, ale niemniej pyszne. Taki mały substytut :) ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. /przepis z warsztatów kulinarnych z Janem Niezbędnym,; podaję już zmodyfikowany;/ na około 35-40 małych rogalików

W kuchni Karmel-itki
Ciasto porzeczkowe z pianką 146

cukrem 1 łyżka mąki ziemniaczanej Pianka: 6 białek szczypta soli 50 g cukru 1 opakowanie kisielu żurawinowego z cukrem Dodatkowo: 2 garście płatków migdałowych garść czerwonej porzeczki WYKONANIE Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier puder, wymieszać, dodać żółtka, wodę i posiekane zimne masło, po czym zagnieść jednolite ciasto. Ciastem wylepić spód formy o wymiarach(...)soku). Gotową masę przelać do porzeczek, wymieszać i wyłożyć równomiernie na podpieczony kruchy spód. Włożyć do piekarnika i piec około 30 minut, aż masa zgęstnieje. Pianka: Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Do ubitej piany wsypać proszek kisielowy i dobrze zmiksować. Wyłożyć równomiernie na wierzchu ciasta i włożyć do piekarnika. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę

Passions hobbies life
Jabłka w cieście twarogowym 172

sokiem, dodając go stopniowo i kontrolując gęstość lukru. Polać po upieczonych ciasteczkach. Mogą być jeszcze ciepłe. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Ciasteczka , Dla dzieci , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: jabłka , polewa , twaróg

https:KKuchniaMniam
Kruche babeczki z kremem orzechowym 139

przepysznego orzechowego kremu z ostatniego tortu więc postanowiłam go wykorzystać do własnych wypieków. Od razu do głowy wpadł mi pomysł na zrobienie świątecznych kruchych babeczek. Połączenie kremu orzechowego z kruchym ciastem komponuje się idealnie. Pyszne zarówno do popołudniowej kawki bez okazji jak i na przyjęcie bądź tak jak w moim wypadku na święta. Serdecznie polecam ;)  Składniki: 150 gramów mąki

Krakowskie smaki Ani
Tarta maślano-czekoladowa 136

kruchym maślanym cieście, jeden mały kawałek zdecydowanie zaspakaja „głód „na słodkie, udekorowana wonnymi fiołkami, apetycznie wygląda, rewelacyjnie smakuje. Wypróbujcie sami, ja ją uwielbiam! Składniki: Forma 24-26 cm Maślane ciasto kruche: 25 dag mąki pszennej 15 dag masła 60 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego  cytrynowego 1 jajko Szczypta soli Nadzienie : 330 ml śmietanki 30% 25 dag  sera(...)tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao 1 płaska łyżeczka prawdziwej kawy ½ szklanki cukru pudru Dodatkowo: Zielona sól hawajska do posypania-niekoniecznie Garść świeżych kwiatów fiołka Sposób przygotowania tarty: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem, wylepiamy spód i boki natłuszczonej formy do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy suchy groch lub ceramiczne kuleczki-obciążamy, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c około

Wanilia i Kardamon
Szarlotka z gruszkami 157

dzieciństwie, to właśnie na cieście tego typu szkoliłam swoje umiejętności kulinarne. Sądzę, ze na coś się one przydały. Mam nadzieję, że i Wam, ciasto to przypadnie do gustu. Zapraszam na Gruszkową szarlotkę!"Składniki:Kruchy spód:200 g masła 400 g mąki 3 jaja100 g cukruFarsz:5 średnich jabłek8 gruszek2-3 łyżki cukru cynamonowegoSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę(...)dziurkujemy wierzch widelcem (aby podczas pieczenie nie powstał bąbel). Wkładamy do piekarnika na około 15 minut rozgrzanego do 180`C. Pieczemy do zarumienienia.W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Resztę ciasta kruchego, wcześniej schłodzonego ścieramy na tarce ( grube oczka)Na podpieczony spód nakładamy farsz który przykrywamy przygotowaną kruszonką. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 30 -40 minut

Słodkie Przyjemności
Tarta wieloowocowa 150

robiłam. Wykorzystałam herbatniki do zrobienia spodu. W sumie dały one fajny posmak całości ale sprawiły, że spód był zbyt kruchy jak dla mnie. Zdecydowanie lepiej jest zrobić spód z ciasta kruchego. Nie wyobrażam sobie po za tym, żeby taki spód z herbatników był pod sernik, według mnie załamałoby się to bardzo szybko. Może jeszcze kiedyś się skuszę na taką tartę(...)około 20 minut w 180 stopniach. Gotujemy budyń z godnie z instrukcją na opakowaniu a potem studzimy go. Gotowy budyń miksujemy z kostką margaryny. Masę wykładamy na wierzch upieczonego ciasta. Na masę układamy owoce. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcja na opakowaniu i  gdy lekko stężeje to wykładamy na ciasto. Całe wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasteczka cytrynowe 885

małe, kruche krążki przełożone pysznym, mocno cytrynowym kremem. Jeśli nie mamy wystarczająco dużo czasu jednego dnia, przygotowania można podzielić na dwa etapy. Przyrządzony krem świetnie przechowa się w lodówce i może zostać wykorzystany na drugi dzień do przełożenia świeżo upieczonych ciasteczek. Z podanego przepisu można upiec 36 pojedynczych krążków, czyli 18 złożonych ciasteczek. Ciasteczka cytrynowe Składniki: ciasto 85g mąki pszennej(...)trudno poprzestać na jednej sztuce. Można je przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce, przy czym w przypadku tej drugiej opcji, przed degustacją warto wyjąć je wcześniej, aby ciasto kruche się ociepliło

Smakołyki Bereniki
Mini mazurki pomarańczowe 147

Pyszne, kolorowe, słodkie mini mazurki z ciasta kruchego na bazie mąki orkiszowej. Wypełnione pysznym musem pomarańczowym udekorowane bezą. Mini mazurkami pomarańczowymi możemy zrobić dekorację wielkanocną na świąteczny stół :) Wyglądaj pięknie, szkoda je jeść smakują wyśmienicie :) Składniki Ciasto · 300g mąki orkiszowej · 150 g masła · 150 g cukru pudru

Kulinarne pyszności Molki
Paluszki szparagowe w kruchym cieście kukurydzianym 107

Połączenie słodyczy i wytrawnych składników? Czemu nie? Dziś mam dla Was Pieczone Paluszki szparagowe w kruchym cieście kukurydzianym. Cudowna kruchość ciasta i aksamit i delikatność szparagów, które dosłownie rozpływają się w ustach. Koniecznie wypróbujcie!"Składniki:Kruchy spód:150 g masła lekko solonego250 g mąki pszennej 150 g maki kukurydzianej3 jaja1/3 łyżeczki solidodatkowo10 szparagów białych/zielonych/fioletowychSposób przygotowania:Szparagi(...)przekładamy do miski z zimną wodą, aby nie straciły sprężystości.Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, sól, wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 2-3 h do lodówki. Po tym czasie, ciasto wyjmujemy na blat, a następnie cienko rozwałkowujemy.Każdy ze szparagów zawijamy w ciasto

Słodkie Przyjemności
Jajka z niespodzianką 152

Kruche cytrynowe ciasteczka z niespodzianką sprawią radość każdemu maluchowi. Radość będzie większa, jeśli nasze pociechy samodzielnie udekorują te pisanki. Gwarantuję świetną zabawę dla całej rodziki Składniki na 10 jajeczek : 120g mąki pszennej 130 g mąki krupczatki 170g margaryny 80g cukru pudru(...)paczuszki cukru waniliowego skórka otarta z jednej cytryny 1 żółtko i 1 całe jajko Dodatkowo: lukier kolorowa posypka do ciast barwniki do lukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 60 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy porcjami na lekko posypanym mąką blacie. Foremką w kształcie jajka wykrawamy ciasteczka. Pamiętamy

Mia Cucina Sofieta
Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami 136

ciasto. (Możesz się wspomóc robotem kuchennym). Z gotowego ciasta uformuj kulę i wstaw ją na 30 minut do lodówki. Tortownicę pokryj papierem do pieczenia. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj kruche ciasto i pokryj nim spód formy. Ciasto nakłuj widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem. Kolejno wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez

Food Square
Mazurek z malinami i białą czekoladą 287

przygotowania i ozdabiania warto zaangażować dzieci. To będzie dla nich świetna i kreatywna zabawa. Z pewnością będą prze szczęśliwe, mogąc uczestniczyć w przedświątecznych przygotowaniach. Podstawą mazurka wielkanocnego jest kruche ciasto .  Polecam zrobić klasyczne na maśle, bez dodatku spulchniaczy. Będzie idealnie kruche. Mazurek malinowy z białą czekoladą idealnie równoważy smaki.  Wbrew pozorom, jego przygotowanie nie jest skomplikowane i bardzo(...)czerwonym. Mazurek będzie wyglądał niezwykle elegancko, bez zbędnego przepychu. PRZEPIS NA MAZUREK Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki na mazurek z białą czekoladą i malinami: ( tortownica średnicy 25 cm ) Kruchy spód: 75 g mąki krupczatki 75 g mąki tortowej 100 g zimnego masła 50 g drobnego cukru 2 żółtka ( jajko "S" ) Frużelina malinowa: 100 g mrożonych malin Poltino 2 łyżki

kolorowotorcikowo
Szarlotka na kruchym orzechowym cieście 115

Jesienią nie może zabraknąć szarlotki. Ta, na kruchym, orzechowym cieście(...)smakuje wyjątkowo :) Już podczas pieczenia w domu unosi się cudowny, cynamonowo-orzechowy zapach. Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze lekko ciepła. Z filiżanką aromatycznej herbatki umili nam chłodne, jesienne popołudnia. Kruche ciasto orzechowe: 2 szkl mąki pszennej 50 g grubo zmielonych orzechów włoskich 1/4 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny jajko kilka kropel ekstraktu waniliowego Nadzienie

Smakołyki Asi