ciasto do pizzy - 4861 przepisów (strona:214/325)

Bułeczki z Pieczarkami i Żółtym Serem 379

Smaczna przekąska przywołująca na myśl smak pizzy. Bułeczki mogą być podawane zarówno na ciepło jak i  zimno. W obu wersja smakują znakomicie.Bułeczki z Pieczarkami i Żółtym Serem - Składniki:500 g mąki pszennej240 ml ciepłej wody30 g świeżych drożdży2 łyżki mioduszczypta soli600 g pieczarek2 cebulę2 ząbki czosnkuoregano, bazylia, słodka papryka, sól, pieprzmasłostarty ser żółty (ok. 150 g)jako(...)przygotowania:Drożdże rozpuścić w wodzie wraz z miodem, dodać ok. 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać resztę składników ciasta, dobrze wyrobić i odłożyć do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle, dodać poszatkowany czosnek, chwilę smażyć, a następnie wsypać pocięte pieczarki.Wszystko dusić

Słodka Strona
Pełnoziarnista klasyczna pizza z szynką 302

pyszną kolację. Pełnoziarnistą pizze z samymi smakowitymi, zdrowymi dodatkami. Smakowała nawet członkowi rodziny, który jest "nie do końca przekonany do #healthylifestyle".  Może Tobie również zasmakuje? :) Składniki na 1 pizzę (dla dwóch osób): 2 szkl. mąki pełnoziarnistej 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli himalajskiej 15 g drożdży Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu(...)Mąkę przesiewamy razem z solą. Drożdże zalawamy 2 łyżkami ciepłej wody. Dodajemy cukier i łyżeczkę mąki. Gdy na zaczynie pojawi się pianka dodać do przesianej mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto wyrabiamy z dodatkiem oleju rzepakowego i ok. 2/3 szkl. ciepłej (nie gorącej) wody. Powinno być lekko wilgotne. Formujemy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min i przykrywamy ściereczką

Czarnawisienka
Podpłomyki 155

Takie podpłomyki jadałam u mojej babci, były jednak pieczone bezpośrednio na płycie pieca, który stał w kuchni. Moje są pieczone w piekarniku, do tego moje podpłomyki wyglądają jak mini pizza Podstawowymi składnikami podpłomyków to mąka, sól i woda, ja dodaję jeszcze szczyptę suszonych drożdży. Kiedy nie wiemy  co przygotować do jedzenia to podpłomyki są idealnym rozwiązaniem, mogą zastąpić obiad(...)Dzisiaj wykorzystałam do obłożenia 1 pieczarkę, 1 małą czerwoną cebulę, 1/2 pomidora, 1/2 kulki sera mozzarella, oraz 2 małe gałązki rozmarynu. Mąkę zagniatamy z drożdżami, oliwą, solą na elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, układamy ciasto na papierze do pieczenia i rozciągamy je tworząc 2 płaskie placki. Zostawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia. Ciasto obkładamy plasterkami surowych pieczarek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIZZERINKI + FILMIK 149

Pizzerinki to smaczne małe bułeczki w kształcie pizzy, pysznie nadziane. Smakują każdemu na ciepło i zimno. Przygotowałam je w Thermomasterze II firmy Kalorik. SKŁADNIKI : 550 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 150 ml mleka 100 ml wody 1 łyżeczka cukru 5 łyżek oleju 1 płaska łyżka soli(...)Drożdże, mleko, olej i cukier przekładamy do dzbana robota i ogrzewamy (2 min. 30 % C/o 1 ) Kiedy drożdże się rozpuszczą dodajemy do dzbana sól, wodę i mąkę. Dokładnie wyrabiamy ciasto. ( 2 min. o/4 ). Ciasto odkładamy do miski aby całkowicie wyrosło.  Pieczarki i cebulę szatkujemy, dodajemy olej, sól i oregano.Podpiekamy aż płyny odparują.  Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę

Kulinarne Fantazje Marioli
placuszki pizzowe 2721

Takie placuszki często robię na drugie danie lub kolację a dodaję do niech to, co akurat mam w lodówce. W smaku trochę przypominają pizzę i podobnie pachną. Świetnie smakują z ketchupem lub sosem czosnkowym.  Składniki: 500 ml mleka 300 g mąki  2 jajka 150 g pieczarek 150 g żółtego sera 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki cebula(...)wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić a następnie dodać pieczarki, trochę posolić i przyprawić pieprzem. Kiedy się podsmażą, wrzucić paprykę i szynkę, doprawić ziołami. Trochę przestudzić i dodać wszystko do ciasta, wymieszać, na końcu dać ser. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po dużej łyżce ciasta i smażyć na rumiano

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Placki z dyni 164

Cześć! Od jesieni leżakowała w mojej kuchni dynia. Aż dziwne, że tyle czasu wytrzymała w domowych warunkach.  Upiekłam ciasto z dyni  przepis  i usmażyłam placuszki. To o placuszkach teraz :) Składniki: * 2 szklanki startej dyni * 1/2 czerwonej papryki * 1 jajko * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * sól, pieprz, imbir * czosnek (opcjonalnie) * olej do smażenia Dynię obrałam ze skórki i wydrążyłam(...)łyżką na rozgrzany olej i smażyłam do uzyskania złoto brązowego koloru.  Notatki: * czosnek można dodać, jeśli ktoś lubi * świetnie pasuje do tych placuszków sos pomidorowy taki jak do pizzy albo sos czosnkowy bądź jogurtowy * smażyłam na średnim ogniu * doprawiać do swojego smaku * można dodać posiekaną natkę z pietruszki Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Mini pizzeriny 235

Pizza to danie, o którym można śmiało powiedzieć, że sprawdza się na każdej imprezie. Chciałabym Wam zaprezentować jej nieco inny wariant - małe przekąski do pogryzania przy piwie lub winie (lub jakimkolwiek innym trunku sylwestrowym, który preferujecie). Składniki:2 szklanki mąki50 g drożdży5 łyżek oliwy z oliwek1 łyżeczka cukru1 ząbek czosnku0,5 szklanki ciepłej wodysóloreganozioła prowansalskiesalamioliwkimozzarellapomidory z puszki1 mała cebula(...)miski, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dajemy mąkę, sól, przyprawy, oliwę i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy wszystko razem i zarabiamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejce do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pomidory, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu, żeby odparować

Ciastkozercy
Wytrawne pierogi drożdżowe ala pizza 205

domowym zaciszu też można poszaleć !  Ja zrobiłam  pyszne drożdżowe pierożki o bazyliowej nucie z nadzieniem z pieczarek i sera żółtego bez laktozy , coś na wzór pizzy bo smakują praktycznie tak samo J Choć zabawy z nimi jest, przyznaję J  to warto, są chrupiące a nadzienie wręcz rozpływa się w ustach za sprawą ciągnącego się sera, doskonałe(...)naturalnym smakiem  ze względu na nietolerancję laktozy – cukru występującego w jego składzie. Specjalny proces produkcyjny pozwala na rozłożenie laktozy na cukry proste, nie wpływając na właściwości produktu. Polecam! Ciasto drożdżowe: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 4 g drożdży instant 2 łyżki oliwy bazyliowej 180 ml mleka  3,2 % Wydojonebez laktozy Mlekowita Nadzienie : 6-7  pieczarek

Wanilia i Kardamon
Calzone Caprese 206

Calzone czyli rodzaj pizzy, którą składa się na pół i nadzienie znajduje się w środku. Caprese czyli najpopularniejsza włoska sałatka z pomidorów i mozzarelli. Ja dzisiaj zainspirowałam się tymi dwoma daniami i zrobiłam po prostu kolejne drożdżowe pierożki z nadzieniem z pomidorów i mozzarelli, idealne aby zabrać ze sobą do pracy! Składniki 10 g drożdży 1 jajko 1/4 szklanki letniego(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z drożdży, mleka, łyżki mąki i łyżki cukru robimy rozczyn, pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, masło i rozczyn. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Pomidory i mozzarellę kroimy w drobną kostkę, dodajemy bazylię i oregano, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Odrywamy kawałki ciasta i rozpłaszczamy w dłoniach, pamiętajmy

Delusional Trine
Wytrawne drożdżówki 239

serem pleśniowym.  Wytrawne drożdżówki dobrze będą smakowały jako dodatek do śniadania, kolacji. Można je zabrać na piknik, wycieczkę lub drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Mini cebularz Mini pizza Drożdżówka z gruszką i serem pleśniowym Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej chlebowej 15 g świeżych drożdży 200 ml wody 50 g serka wiejskiego lub śmietany(...)jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Przygotowanie: Drożdże zasypać cukrem, a kiedy się rozpuszczą, dodać wodę, serek, oliwę, sól. Wymieszać do połączenia składników. Następnie stopniowo dodać mąkę. Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić ciasto na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podzielić ciasto

Codziennik Kuchenny
Podpłomyki grillowane faszerowane 199

rodzaj prymitywnego pieczywa, które ma postać okrągłego placka. Moja babcia piekła podpłomyki bezpośrednio na płycie pieca kuchennego. My pieca nie mamy, więc podpłomyki przygotowujemy w piekarniku ( jak mini pizzę gdyż są z odrobiną drożdży) lub smażymy je na grillowej patelni (tylko z mąki, wody i soli). Te placki wyglądem trochę przypominają chapati czy tortille. Wystarczy między podpłomyki grillowane włożyć farsz(...)łyżeczki soli, oraz farsz składający się z sałaty, pomidorków, 1/2 kulki sera mozzarella, oraz sosu tym razem tzw. Sos tysiąca wysp . Mąkę zagniatamy z wodą i solą, tworząc elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, formuje my z nich 2 koła. Ciasto grillujemy z obu stron, aż odbiją się na nim paski z grilla. Gorące podpłomyki smarujemy sosem, obkładamy sałatą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza z patelni 151

czekał na mnie obiad zrobiony przez męża :-) hm, jakieś nowe obyczaje? ale podobają mi się :-) za tona kolację będzie pizza :-) właśnie się robi :-) A dla Was mam przepis na pizzę z patelni - nawet ci z Was, którzy nie mają piekarnika będą mogli ją zrobić, a nadzienie możecie wybrać dowolne i takie jakie każdy z Was lubi, nawet dla każdego domownika(...)męża): szynka, cebula, ogórek kiszony, ser wersja III (moja): mozzarella, cukinia, suszone pomidory, parmezan Mąkę, sól, czosnek i majeranek mieszamy razem, dodajemy oliwę i drożdże rozpuszczone w wodzie - zagniatamy ciasto (do chwili aż zacznie odchodzić od ręki) i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy i wkładamy na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię. Pozostawiamy ciasto

Czary - gary w kuchni
Chleb pszenny na drożdżach z oliwkami 192

jeszcze zioła prowansalskie i oliwki, które nadają mu niepowtarzalny smak i zapach. Do takiego chlebka wystarczy samo masło, nie trzeba dodatkowych rzeczy. Mąż twierdzi, że smakuje doskonale, prawie jak pizza tylko bez sera Podejrzewam, że doskonale smakować będzie również z cebulką czy suszonymi pomidorami. Zazwyczaj piekę chleb z podwójnej porcji, bo mój tata jest również wielkim amatorem tego pszennego chlebka(...)wyraźnie czuć smak mięsistych dużych oliwek. Z podanych ilości wychodzi 1 spory bochenek. Drukuj Chleb pszenny Składniki Dzień wcześniej 300 gr mąki 1/4 łyżki drożdży 350 ml wody Ciasto 125 ml wody 400-500 gr mąki 2 łyżki soli 1,5 łyżeczki drożdży zioła prowansalskie, oliwki Wykonanie Dzień wcześniej Dzień wcześniej, przed wypiekiem chleba, wszystkie składniki wrzucamy do miski

Mieszam w Garnku
Mini focaccia 149

Na 6 sztuk:    350 g mąki pszennej    1/2 łyżeczki soli    7g suszonych drożdży    2 łyżki oliwy z oliwek

peggiwkuchni
Tiramisu - łatwy i szybkie deser we włoskim stylu 204

Pewnie wiecie, że już drugi tydzień walczymy z remontem kuchni i mam dostęp tylko do lodówki, mikrofali i miksera, ale to w zupełności wystarczyło, by przyrządzić tiramisu. Mi oprócz pizzy, makaronów i pomidorów ten właśnie deser najbardziej kojarzy się z Italią. Przyznam się, że to mój pierwszy raz. Owszem za czasów studenckich zdarzało mi się kupić gotowca w torebce ubić(...)łączymy ją z białkami. Biszkopty moczymy w kawie i układamy w naczyniu, blaszce, lub w czym tam komu wygodnie (ja użyłam plastikowego zamykanego pojemnika, by łatwiej było mi przechować ciasto w lodówce). Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę kremu, a na niego kolejną warstwę biszkoptów i resztę kremu. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, a przed podaniem oprószamy kakao. Ps. Moje tiramisu

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania