ciasto do pizzy - 4861 przepisów (strona:211/325)

Tarte flambée 153

pizzę w restauracji, gdzie ludzie przychodzą tylko na to danie, a aby wejść do knajpy trzeba czasami czekać po pół godziny. Jest to bardzo proste i nieskomplikowane danie, którego bazą jest sos na bazie creme fraiche i fromage blanc z dodatkiem gałki muszkatołowej. Ja ze sobą z Francji przywiozłam już gotowy ser do tarte flambee którym wystarczy posmarować ciasto

Delusional Trine
Pizza 131

Pizzę robiłam już kilka razy. Przyznaję się, nie potrafię jej robić. Zawsze się boję, że będzie za bardzo surowa i za długo piecze się w piekarniku. Kończy się to tym, że jest twarda jak kamień. Tym razem jednak się udało. Wyszła taka jaka miała być. Nie za gruba, nie za cienka. Idealna. Dlatego wszystkim serdecznie ją polecam. Składniki: ciasto

Pobite gary Barbary
Czy mąka orkiszowa jest lepsza od zwykłej? 133

ciast, pierogów, makaronów (np. typ 650 czy 750) a cięższe typy 1850 czy 2000 np. do wypieku chleba.   Możecie ją kupić oczywiście w sklepach ze zdrową żywnością, ale i w marketach - teraz jest dużo bardziej popularna niż kilka, kilkanaście lat temu, więc nie powinno być problemu. Na koniec polecam Wam także moje przepisy z wykorzystaniem mąki orkiszowej: Pełnoziarnista pizza

Powiedz dietom nie
Chleb polski 118

ciasto na obsypany mąką blat, złożyć kilka razy w kopertę i uformować bochenek. Ułożyć go na obficie posypanej mąką czystej ściereczce i wstawić do koszyczka do wyrastania chleba (u mnie naczynie gliniane) Posypać wierzch mąką i przykryć ściereczką. Zostawić do podwojenia objętości. 3. Nagrzać piekarnik do 240 stopni najlepiej z blachą z wyposażenia piekarnika lub z kamieniem do pizzy

UgotujmyTo.pl
Paczuszki z mortadelą i pieczarkami 135

Składniki:1,5 szklanki mąki do pizzyok. 10 g drożdżyłyżka oleju/oliwyłyżeczka cukrułyżeczka soliszklanka letniej wodyDodatkowo:kilka plasterków mortadeli300 g pieczarek cebulałyżka masłaWykonanie:Drożdże pokruszyć

Moje pyszne gotowanie
Włoska uczta i Festiwal Pizzy w SAN LORENZO 136

  Prawdziwa Włoska uczta   Ostatnio odwiedziłam po raz kolejny San Lorenzo w Warszawie. Kolejny raz wyszłam z pełnym brzuchem i zachwycona dobrym jedzeniem. 

Niezły Młynek
Pełnoziarnista tarta z cukinią i szpinakiem 100

Przepis na lekką, wytrawną tartę wypełnioną po brzegi warzywami. Sprawdzi się doskonale zarówno na lekki obiad jak i pożywną kolację. Spód tarty zrobiony jest z mąk

HealthyCreations
Frykasy z mięsem mielonym / Mięso 154

M oi przyjaciele je pokochali. Mówią, że to jedne z najlepszych przekąsek jakie mieli przyjemność spróbować. Mam nadzieję, że jeszcze nie jednej, lecz wielu osobom frykasy

W kuchni u Moniki
Ulubieńcy listopada 125

pizze i tosty. Wszystko było bardzo dobre, ale najbardziej przypadły mi do gustu frytki z majonezem wegańskim ze świeżą cebulą. Jeśli kiedyś będziecie w Hadze to zdecydowanie polecam! Ostatnim ulubieńcem jest sklep wegański Terravege. Sklep ma ciekawy wystrój, jest bardzo dobrze wyposażony i jest w nim dużo produktów niedostępnych gdzie indziej. Dla mnie jednak największym plusem jest dostępność wegańskich ciast

wegujemy
Piada z łososiem i rukolą 155

końca byłam zadowolona z efektu, więc na sprawdzony przepis ode mnie trzeba jeszcze chwilę poczekać;) Tymczasem można śmiało korzystać z tych dostępnych w sklepach. Jakiś czas temu proponowałam Wam pizzę na spodzie z piady , dziś prezentuję moją ulubioną ostatnio kanapkę z piady na ciepło - z wędzonym łososiem i rukolą. Próbowaliście kiedyś wędzonego łososia na ciepło? Jest znacznie bardziej intensywny(...)smaku i słony niż taki jedzony na zimno. Do tego garść rukoli, dobry twarożek i trochę pieprzu, a wszystko to w chrupiącym z wierzchu i miękkim w środku cieście piady - pycha! Składniki (na 2 porcje): 2 piady 2 plastry łososia wędzonego na zimno 2 garście rukoli 2-3 łyżki twarożku śmietankowego pieprz czarny młotkowany odrobina oliwy mogą się przydać

Kulinarne Inspiracje
Chleb sędziszowski żytni z piekarni Iza 178

ciasto i zwija w wałki. Potem to już czystej postaci popis kunsztu pracownika, który z kilku wałków zaplata je w znany wszystkim kształt chałki. Prosiliśmy o pokaz w zwolnionym tempie, aby móc zrobić zdjęcia. Szacunek za tempo i precyzję. Oprócz wyrobów tradycyjnych cały czas szuka się nowych pomysłów na poszerzenie oferty. Od 2013 roku piecze się w piecu chlebowym pizzę

królestwo garów
chleb pszenny z suszonymi pomidorami na liściu winogronowym 187

ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i uformować dwa chlebki owalne lub okrągłe, lub jeden duży bochen ( tak zrobiłam tym razem) Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, nakryć liściem i pozostawić na 2 - 2,5 h ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy

Stare Gary
Kluski serowe z truskawkami + trochę o mnie 129

przyjemność? zdecydowanie pieczenie! no i jedzenie co upieczone ;) 3. Czy jest jakiś produkt bez którego nie wyobrażasz sobie kulinarnego życia? chyba jajka, one zawsze do wszystkiego pasują, zarówno do ciast jak i jajecznicy 4. Co skłoniło Cię do blogowania? zachęta znajomych 5. Ile czasu poświęcasz blogowi? ostatnio bardzo mało, ale w najbliższym miesiącu nadrobię ;) 6. Kulinarny autorytet? długo się zastanawiałam(...)kogoś takiego 7. Ulubiony blog  wiele takich, jednym z nich jest  http://wieszaknawybiegu.blogspot.com/ 8. Twoja ulubiona potrawa to? nie potrafię wybrać jednej, zaczynając od tart, pizzy, kończąc na ryżu z truskawkami i makiełkach 9. Ulubiony przepis… aktualnie na tarte otrębową oraz wszystko z wykorzystaniem truskawek 10. Nie lubię/nie zjem … nie zjem robaka ;p 11. Największa kulinarna porażka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Menu na tydzień: 115 zł dla dwóch osób w 1,5 godziny 130

Pizza z kurczaka, mac&cheese w słoiku, prowansalska zupa pomidorowa z grzanką, sałatka z pieczonej cieciorki i krewetek, makaron ryżowy z warzywami – oto pięć pysznych, domowych dań na 5 dni. Sprawdź nasze menu na tydzień dla dwóch osób za 115 zł, które zrobisz w 1,5 godziny! Powrót do korzeni – tak powinniśmy zatytułować menu na ten tydzień, bo zostało(...)wykorzystaniu odpowiedniego sprzętu. Nie, nie chodzi o termomix :-D. W naszej niedzielnej kuchni żadnego specjalnie wysublimowanych urządzeń nie używamy: mikser ręczny, mikser kielichowy i robot z hakiem do wyrabiania ciasta (rzadko używany, gdyż ciasto najczęściej wyrabiamy ręcznie) – to całe nasze wsparcie! O jakie sprzęt zatem chodzi? O piekarnik!! To najlepszy przyjaciel wszystkich przyrządzających kilka potraw równocześnie. Zobaczcie jakie dania

Niedzielny kucharz