Upiec ciasto - białka ubić z cukrem, następnie wsypać powoli mak, wiórka i proszek do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 26x21 cm), wylać ciasto makowo-kokosowe i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut. Przygotować masę - 1 szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko, żółtka, budyń i mąkę rozmieszać dokładnie(...)makowo-kokosowy. Przygotować i ostudzić espresso (można użyć dowolnej kawy - rozpuszczalnej lub sypanej ważne, żeby była kawa). Biszkopty moczyć w kawie i wykładać na ostudzony krem. Całość polać polewą czekoladową (przepis - tutaj ) i posypać posypką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCiastka ugnieść łyżką lub zmiksować na krucho. Dodać roztopione masło i wyrobić gładką masę. Tortownicę (24 cm) wyłożyć folią aluminiową, następnie przełożyć masę ciasteczkową, dokładnie ugnieść. Wyłożyć również boki ciasta. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Zalać żelatynę wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić. W małym garnuszku rozpuścić dodatkowe masło (ok 3 łyżek) z cukrem brązowym i 2 łyżkami śmietany(...)dokładnie, dodać posiekane marsy i Baileys'a. Wyjąć z lodówki tortownicę z gotowym spodem i ułożyć na niej połowę masy serowej, następnie polać ją połową sosu maślanego i połową czekoladowego, porobić esy-floresy. Nałożyć pozostałą część masy serowej, wygładzić i polać resztą sosu maślanego i czekoladowego. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Sernik nie będzie miał zwartej konsystencji - jest
sierotka maRysia w kuchniDelikatne, bardzo czekoladowe, małe co nieco do kawy. Jest z nimi trochę pracy ale smak wynagradza wszystko. Są obłędnie pyszne :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 g masła 1/2 szklanki cukru 3 jajka cukier wanilinowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej cukier puder do obtaczania Sposób przygotowania: 1. Obie czekolady oraz(...)dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier wanilinowy. Nie przerywając miksowania dodajemy rozpuszczone czekolady z masłem. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy i miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno być zwarte. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki a nawet do zamrażarki na kilka godzin. 2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy odrywamy po kawałku, formujemy kulki
Na Ciasteczkowych Papierachblasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli placki wyszły niezbyt grube to piecz trochę krócej (ok. 15 minut). Po upieczeniu ciasta odłożyć do wystudzenia. Powidła przełożyć na patelnię i dodać pokrojone bakalie wg uznania. Rozgrzać je, by się lekko skarmelizowały, a następnie ciepłą masą przełożyć pierniki. Jedną warstwę można przełożyć powidłami(...)się "nie przegryzą". Dobrze więc upiec go wcześniej. Gotowy piernik przechowuj zawinięty w ściereczkę lub pergamin. Jeśli chcesz, by piernik jeszcze dłużej zachował swoją świeżość możesz polać go polewą czekoladową lub lukrem jednak wg mnie nawet bez tego jest przepyszny i wystarczająco słodki. Przepis znalazłam na blogu: www.smakolykialergika.pl. Wprowadziłam w nim lekki zmiany
Mania Wypiekaniapieczenia na kształt jajka. Z 1/4 ciasta formujemy krawędź. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy do lekkiego zarumienienia, czyli około 18-20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 4. Na wystudzony spód nakładamy puszkę masy kajmakowej, wyrównujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)góry. Z płatków migdałów tworzymy bazie "kotki". Tak przygotowany mazurek wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :) Uwagi: Mazurek możemy również ozdobić suszonymi owocami, czekoladowymi jajkami, kandyzowanymi skórkami owoców, lukrem. Wiele ciekawych inspiracji znajdziecie TUTAJ
My Culinary Artdłuższej przerwie, wracam do mojego piekarnika i muffinek. Z końcem października by było coś w klimacie Halloween, mam swoją wersję na słodko - czekoladowe babeczki. W miarę moich możliwości, udało mi się je przyozdobić pajęczyną bez pająka. Nic specjalnego, ale w towarzystwie horrorów klasy B, w nastój Halloween już się wczułam :) To co - trick or treat?:) Składniki suche 2 szklanki(...)Suche składniki wymieszać razem ze sobą. W oddzielnej misce jajka roztrzepać z kefirem. Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzone dodać do jajek. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać ciasto kilka razy. Napełniać ok 3/4 wysokości foremek i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 - 20 min. Rozpuścić obie czekolady w osobnych naczyniach. Białą wysmarować gotowe muffinki
pink envelopeMoże jeszcze komuś przyda się przepis na perfekcyjne, czekoladowe muffinki idealne na sylwestra z przyjaciółmi. Są tak szybkie w przygotowaniu, że z pewnością zdążycie zrobić je przed wieczorną zabawą. Pięknie rosną, nie opadają, są po prostu najlepsze. Zapraszam! Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki ciemnego kakao 170 g cukru pudru(...)miski. W jednej wymieszać suche składniki (również czekoladę), a w drugiej mokre składniki i jajko. Połączyć zawartość misek mieszając delikatnie, ale szybko (zbyt długie mieszanie spowoduje utratę puszystości). Gotowe ciasto nakładać do papilotek umieszczonych w formie lub do foremek silikonowych. Piec 20-25 minut w 190*C. Przepis Pani Doroty
Chocolate Muffin BlogWielkość formy : Ciasto kruche:60 dag mąki 3 jajka25 dag margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao15 dag cukru pudru Z podanych składników zrobić kruche ciasto, podzielić na trzy części,do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.Rozwałkować i upiec blaty. Piec w 180 stopniach około 20 min.Masa jabłkowa:60 dag prażonych jabłekgalaretka owocowa (wiśniowa) Jabłka prażone(...)rozpuszczony w mleku budyń i gotować aż zgęstnieje,przestudzić. Na kruchy jasny blat wyłożyć masę jabłkową,przykryć blatem kakaowym ,wylać masę serową,przykryć ostatnim blatem.Oblać polewą czekoladową
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapodjęcie decyzji o "budowie domu" 😍 Znajdziecie go TUTAJ Drugi dzień (czyt. wieczór) należał więc do pieczenia. Ciasto robiłam z trzech porcji, bo domek spory, a ja jeszcze z ciasta chciałam zrobić podkład (również odpowiednio większy), kilka ozdób czyli bałwanka, choinkę, płotek, drabinę, drwa na opał, ławeczkę i kilka innych, które nie zmieściły się "na planie", no a z pozostałości, które(...)która jest na tyle duża, że wszystko pomieściła, ale Wy możecie wykorzystać choćby kawałek sklejki. Dach- nie zrobiłam dachówek z prostego powodu- zapomniałam ;) Ale tu z pomocą przyszły potłuczone czekoladowe płatki corn flakes. Przyklejone do cieniutkiej warstwy gęstego lukru siedzą na tym dachu tak jak powinny. Jeśli chodzi o oświetlenie, to możecie w środek włożyć takie choinkowe (20sztuk
Kuchnia w czekoladzieDzień dobry, lubicie makaron na słodko? Mi z dzieciństwa kojarzy się zawsze makaron ze śmietaną i truskawkami. Dziś pokażę wam jak taki prosty przepis może
Niezły Młynekchcesz zapiekać ich z kwaśną śmietaną, myślę, że fajnie sprawdziłby się do polania gotowych naleśników jakiś słodki sos: owocowy (np zmiksowane truskawki połączone z jogurtem) lub rzadki budyń czekoladowy (przygotowany na nieco większej ilości mleka, niż podane jest na opakowaniu). Naleśniki: 3 jajka 500 ml mleka 200 g mąki 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju Dodatkowo: brzoskwinie(...)migdałowe Na wierzch: 200 g gęstej, kwaśnej śmietany wiejskiej 18% 1-2 łyżki cukru pudru, do smaku 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego płatki migdałowe owoce drobne – opcjonalnie Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w garnku, miksujemy do połączenia. Odstawiamy na około 30 minut, po czym, na rozgrzanej, suchej patelni, smażymy cienkie naleśniki. Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy w drobną kostkę
Smaki Na Talerzużurawiny lub świeżej 160 ml golden syropu 3 łyżki soku z pomarańczy otarta skórka z jednej pomarańczy 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki imbiru w proszku Krem maślano czekoladowy 400 g masła 300 g białej czekolady 240 g cukru pudru Dekoracja tortu 1 gałązka rozmarynu 50 g żurawiny 1 łyżka syropu 2 łyżki cukru Zacznij od biszkoptu. Nastaw piekarnik(...)składniki do masy i zmiksuj do połączenia składników. Przygotuj dwie okrągłe formy o średnicy 23 cm. Wyłóż dno papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i oprósz mąką. Rozdziel ciasto na dwie formy. Nastaw piekarnik na 180ºC. Piecz biszkopt przez 25 minut lub do suchego patyczka. Drugi biszkopt może stać na stole i czekać aż upiecze się pierwszy, chyba
codojedzeniamokre-mieszamy trzepaczką do połączenia. Do drugiej miski dajemy składniki suche-mieszamy. Następnie do składników suchych dajemy mokre i wszystko mieszamy trzepaczką do połączenia składników, i uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto ma być lekko lejące. Dzięki temu babeczki idealnie wyrosną, będą puchate, puszyste i wilgotne. Następnie formę na muffinki wykładamy papilotkami, i napełniamy je do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy do suchego(...)cukrem pudrem na sztywno dodajemy masło orzechowe i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Krem przekładamy do rękawa, lub szprycy i dekorujemy babeczki według własnego uznania. Ja posypałam je czekoladową posypką, orzechami. Babeczki wstawiamy do lodówki i gotowe :) Bardzo polecam, są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Mega orzechowe. Życzę smacznego :) Zapraszam również na film
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku