Jeżeli jeszcze szukacie jakie ciasto upiec na święta, to podrzucam Wam jeszcze jeden pomysł :) Składniki: biszkopt - 10 jajek - 150 g mąki pszennej - 250 g cukru kryształu - 200 g mielonych orzechów włoskich - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia budyń - 0,5 l mleka - 1 budyń śmietankowy - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka mąki pszennej - 200 g masła(...)pół. Na jedną część wykładamy połowę masy budyniowej, na to kładziemy delicje (czekoladą do dołu) i drugą część masy. Całość przykrywamy drugą połową biszkopta. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową
Zainspirowana w kuchnidiecie bez.. mleka, nabiału, fodmap, dla wegan i dla każdego kto lubi po prosu dobre i zdrowe jedzenie :) Przygotowanie tego deseru nie jest pracochłonne, dlatego polecam spróbować - zamiast ciasta z cukierni zrobić takie oto zwyczajne, a jednak niezwyczajne owocowe cudo :) Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka migdałowego 1 szklanka wody 1 szklanka mleka kokosowego (z puszki) tabliczka(...)dodawać stopniowo do masy (musi być ciepła, więc jeśli już wystygła trzeba ją podgrzać i mieszając dodawać skrobię dociepłej kaszy) aż zgęstnieje Zestawić z ognia i wylać na masę czekoladową, schłodzić Smacznego
pyszne zdrowościKrem Giotto do tortu to pyszny krem o smaku pralinek Giotto. Krem ma delikatny orzechowy smak. Warto przełamać do żelką lub frużeliną z lekko kwaśnych owoców
Słodki Pomysłniepamięć. Dziś jako, że w przedszkolu miałam lżejszy dzień, jak to w piątki sfotografowałam to co przygotowałam na snack'a dla dzieciaków, a mianowicie: smażone, bezglutenowe placuszki czekoladowe z płatkami owsianymi i malinami. Bez dodatku glutenu, mleka i cukru, a więc idealne dla alergików i osób dbających o sylwetkę. Szybkie i proste danie, idealne na podwieczorek czy weekendowe śniadanie(...)ubijamy trzepaczką(ręcznie) na delikatną pianę. Analogicznie dodajemy je go masy. Kolejno dodajemy do niej mąkę, kakao i sodę oczyszczoną oraz olej i mieszamy wszystko do dokładnego połączenia ( jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej mąki, a jeśli zbyt rzadkie mleka roślinnego). Odstawiamy na około 15minut, aby składniki w cieście przegryzły się - W międzyczasie sporządzamy polewę malinową. Maliny
Symfonia SmakówJak pewne wiele osób zauważyło Fb wywalił mi ze strony wszystkie posty a było ich sporo bo prawie 8 lat pracy wywalili jednym kliknięciem. Pocieszam się
Ewa w kuchniBabeczki powstały na prośbę jednej z Czytelniczek. Nie zawierają mąki pszennej. Zamiast tego wykorzystujemy ugotowaną ciecierzycę i mąkę gryczaną - wykluczamy w ten sposób obecność glutenu. Nie
Chocolate Muffin Blogwreszcie powyższa propozycja cieciorkowa natchnęła mnie do wypróbowania mojego orkiszu w tej zachęcającej postaci. Orkisz gości u nas w postaci mąki, piekę z niej chleb, a nawet ciasta, ale dzisiejsze ciasteczka to nowość. Skoro ta pradawna pszenica ma tak liczne walory zdrowotnościowe, a zalet gorzkiej czekolady niewielu nie uzna, pozwolę sobie na stwierdzenie, że moje dzisiejsze chrupiące orkiszowe krążki(...)godzinę w lodówce. Po tym czasie są zespolone i gotowe do raczej błyskawicznej dematerializacji, o ile postawicie je na stole przed degustatorami. Proste? No przecież! Przygotowując takie czekoladowe chrupki nie możecie zostać posądzeni o propagowanie niezdrowej diety, a zaspokoicie swój i dziecięcy apetyt na słodkości. Oczywiście można użyć innego rodzaju czekolady, jednak to gorzka jest tą najbezpieczniejszą, najzdrowszą, dla mnie
I tu będę miała takie teokazji Halloween zapraszam na bananowo-czekoladowe muffinki ozdobione słodką, czekoladową polewą z motywem pajęczyny :D Muffinki są bardzo smaczne, miękkie i pięknie pachną bananami. Roztapiająca się podczas pieczenia czekolada tworzy dodatkowo uroczy, marmurkowy wzorek :) Możecie trochę pobawić się w dekorowanie i zrobić np. białą pajęczynę na mlecznej czekoladzie lub też białą czekoladę zabarwić na pomarańczowo :) Za każdym razem efekt będzie(...)sodą, dodajemy startą czekoladę. Mieszamy. Do suchych składników wlewamy składniki mokre i chwilę mieszamy (łyżką drewnianą lub rózgą), aby tylko się połączyły (nie mieszamy długo). Foremki napełniamy przygotowanym ciastem mniej więcej do 3/4 wysokości. Pieczemy je przez 25 minut. Upieczone muffinki wyjmujemy z piekarnika oraz z formy. Studzimy je w papilotkach na kratce. Po całkowitym wystudzeniu maczamy wierzch muffinek
MyCookBook.plpytanie "zgadnij z czego są te ciastka?", nikt nie potrafi udzielić prawidłowej odpowiedzi! Bo kto by wpadł na to, że można zrobić ciastka czekoladowe z czerwonej fasoli? Czekoladowe ciasteczka z czerwonej fasoli to świetny sposób, żeby przemycić do swojej diety więcej białka - ma go więcej niż mięso, dlatego jest polecana weganom i wegetarianom. Jest także bogatym źródłem witamin z grupy(...)namaczamy. 2. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, a następnie odstawiamy na kilka minut. 3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 180C 4. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy łyżką ciasto formując okrągłe ciasteczka. 5. Wierzch każdego ciasteczka posypujemy posiekaną czekoladą. 6. Pieczemy około 20 minut, studzimy, a następnie jemy. Bajecznie proste i pyszne. Ciasteczka trzeba zjeść w przeciągu
two broke sistersFerie w naszym województwie dobiegły końca. Jutro powrót do pracy. Udało mi się złapać troszkę oddechu. To dobrze, bo drugi semestr roku szkolnego niesie ze sobą
W mojej kuchniTaki deser możemy podać drugiej połówce z okazji Walentynek, ale nie tylko. Ja przygotowałam na kilka dni przed Walentynkami. Tak po prostu :) nie wyszedł idealny, ale
Kolorowy PrzepisownikMięciutkie, mocno czekoladowe muffinki, do których pasują praktycznie wszystkie owoce, a z całą pewnością będą to m.in. truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki, jabłka, gruszki, śliwki, banany, pomarańcze itp. Ja tym razem wykonałam je z jagodami ( mrożonymi, ale jeszcze chwilka i będzie można już zajadać świeże :) ). Bez owoców też będzie ok, ale po co z nich rezygnować, skoro z nimi jest(...)roztrzepane lekko jajka, olej, maślankę oraz roztopioną i przestudzoną czekoladę. Mokre składniki wlać do suchych i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać owoce i ponownie krótko wymieszać. UWAGA : Ciasto wyjdzie gęste i tak powinno być, ale jeśli okaże się, że jest zbyt gęste należy dodać więcej maślanki lub w razie braku dolać mleka. Formę do muffinów wyłożoną papilotkami
Opowieści z piekarnikasłodyczy !). Ja zdecydowanie wolę boczek :), ale od czasu do czasu staram się zrobić przyjemność moim małym łasuchom i zaserwować im coś słodkiego. Szczególnie, że przy okazji robienia tych kuleczek czekoladowych wychodzi nam całkiem smaczna i zdrowa nuttella. Sam przepis też nie jest skomplikowany, składniki są łatwo dostępne, a kuleczki po przygotowaniu znikają w kilka chwil. Jeśli ktoś potrzebuje czegoś słodkiego(...)szklanki oleju kokosowego. Wszystko mieszamy, aż połączy się w jedną całość (i tutaj wyszła nam zdrowa nuttella). Odstawiamy do lodówki na około 45 minut do 1 godziny. Czekając, aż ciasto stwardnieje możesz przeczytać np. Czy cheat meal rujnuję twoją dietę? Po wyjęciu masy z lodówki formujemy z niej kulki. Nadziewamy je całym orzechem laskowym. Pozostałą resztę orzechów kroimy na małe
PaleoLifeWszystkiego najsłodszego z okazji Dnia Dziecka ! 😚 Każdemu należą się życzenia, ponieważ wszyscy jesteśmy dziećmi dla naszych rodziców. Prezentem od nas jest recenzja pasty sezamowej ... ok, może
Candy Pandas