ciasto czekoladowe najlepsze - 11000 przepisów (strona:350/734)

Przepis na orzeszki z przepiśnika babci 203

kruche i pyszne ciasteczka w kształcie orzeszków (choć kiedyś również szyszeczek, czy muszli), które znikają zawsze w uśmiechniętych buziach uwielbiających je dzieciaków. Nadziewa się je zwykle masą orzechową lub czekoladową. Można je piec w specjalnych maszynkach elektrycznych. To kolejny z moich smaków dzieciństwa kojarzący mi się nieodzownie z babcią. I właśnie dzisiejszy przepis na orzeszki pochodzi z jej oryginalnego przepiśnika(...)posypuje cukrem pudrem. Przepis na orzeszki: Orzeszki- składniki Do zrobienia orzeszków potrzebujemy: (na ciasto) – 0,5 kg mąki pszennej -3/4 kostki masła (prawie) -pół łyżki smalcu -2 jajka+ 1 żółtko -3 łyżki octu -1 łyżeczka cukru -1 łyżeczka sody (do przygotowania nadzienia czekoladowego) -1/2 szklanki mleka -1/2 szklanki cukru -kostka masła -4 łyżki kakao -1 cukier

Arbuziaki
Fiołkowy omlet z ricotty! 129

własny/ Ciasto: 150 g ricotty 30 g mąki gryczanej płaska łyżeczka zmielonej kawy Gran Caffe' 35 g mąki graham 30 ml mleka gryczanego (u mnie The Bridge) 2 jajka kilka kropli ekstraktu z wanilii szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oliwy z oliwek Taggiasche Novello do natłuszczenia patelni 2 łyżki syropu z fiołków jabłko Sos czekoladowo-rumowy: łyżka(...)Jabłko pokroić w drobną kostkę  (pozostawiając kilka plastrów do dekoracji) i dodać do ciasta. Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym  ogniu około 5 minut z każdej strony. Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej. Podawać z sosem czekoladowo-rumowym, cukrem pudrem i jabłkiem. Smacznego! Wszystkie produkty wyróżnione kursywą możecie kupić w sklepie

Poranek na słodko
Ciasto czekoladowe 326

cieście mogę powiedzieć jedno – urzekło mnie swoim smakiem! Nie należę do czekoladoholików. Czekoladę lubię w nieprzetworzonej postaci, a to ciacho kupiło moje kubki smakowe. Przygotowałam je do pracy i najlepszą dla niego rekomendacją jest tempo, w jakim zniknęło :) Inspiracja: W kuchennym raju Składniki na formę 22x20 cm: 200 g cukru (1 szklanka) 200 ml świeżo zaparzonej kawy 200 g gorzkiej(...)solą, pod koniec ubijania dosypując pozostałą ilość cukru (1/3 szklanki cukru). Piana powinna być mocno sztywna. Delikatnie, łopatką wmieszać ją do czekoladowej masy aż wszystko się dobrze połączy i będzie miało jednolity kolor. Tak przygotowane ciasto wlać do formy silikonowej lub blaszki wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch ciasta. Formę wstawić do większego naczynia i nalać do niego

Fabryka pomysłów
Naleśniki toffi z pomelo 185

twarogu półtłustego 5 łyżek płynnego miodu kilka cząstek pomelo posypka czekoladowa Dodatkowo: bita śmietana – u mnie dyżurna w sprayu Naleśniki toffi z pomelo Żółtka oddzieliłam od białek. Mąkę przesiałam do miski, dodałam szczyptę soli, proszek budyniowy, żółtka i mleko. Całość dokładnie zmiksowałam i odstawiłam ciasto na 15 minut. Twaróg utarłam z miodem na gładką, puszystą masę. Białka ubiłam na sztywną(...)sposób, że każdorazowo przed wylaniem porcji ciasta, przecieram patelnię nasączonym olejem papierowym ręcznikiem. Usmażone już naleśniki odkładam na płaski talerz, jeden na drugim. W międzyczasie mąż umył i obrał pomelo, każdą cząstkę obrał ze skórki. Przestudzone naleśniki posmarowałam twarożkiem, obłożyłam połamanymi na drobniejsze kawałki cząstkami pomelo i posypałam posypką czekoladową, zwinęłam w rulony. Na talerzach przystroiłam rozetkami bitej śmietany, kawałkami

Kuchenne zapiski Edyty
Słodki "Salceson" 188

Jeśli lubicie bloki czekoladowe, to z pewnością i ten deser Wam się spodoba. Ja go uwielbiam i to chyba jedno z kilku ciast, które kojarzą mi się z Mamą i domem rodzinnym.  Pamiętam jak wracała z "miasta" z woreczkiem galaretek w cukrze i pilnowała, byśmy jej nie zjedli, bo to właśnie do salcesonu.  Do przygotowania prościutkie, więc

Kuchnia w czekoladzie
3 bit ciasto bez pieczenia. 165

herbatników na blaszkę 20 cmx30 cm 400 ml śmietany kremówki 3 opakowania śmietan fix mleczna czekolada, lub posypka czekoladowa Masa budyniowa: 500 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 180 g masła Ciasto 3 bit sposób przygotowania. Przygotowujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z mąkami i żółtkami

Pani domowa
Naleśniki z bananem i czekoladą 136

każdy ma swoje ulubione: dżem, czekolada, twaróg lub świeże owoce.   Składniki: Ciasto na naleśniki: 500 ml mleka 2 jajka 250 g mąki pszennej 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli odrobina oleju do smażenia naleśników Krem bananowy: 1 waniliowy serek homogenizowany 2 banany Sos czekoladowy: 100 g czekolady 70% kakao 15 g masła 1,5 łyżki miodu(...)cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Odstawiamy ciasto do lodówki na około 30 minut. Przed smażeniem smarujemy patelnię cienko olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Banany obieramy, wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy serek waniliowy i dokładnie mieszamy. Przygotowanie sosu czekoladowego rozpoczynamy od połamania czekolady na małe kawałki i roztopienia

Smakowity Blog Kulinarny
Brownie na wypasie 141

laska wanilii 250ml mleka 1,5% 2 żółtka 50g brązowego cukru Demerara 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej 20g masła w pokojowej temperaturze 2 czubate łyżki gładkiego masła orzechowego Na ciasto 230g masła (plus 1 łyżka do natłuszczenia formy) 250g ciemnej czekolady 70% 230g brązowego cukru Demerara 4 jajka 150g mąki 2 łyżki dżemu malinowego 100g świeżych malin Zaczynamy od przygotowania(...)ognia, dodajemy jajka po jednym i mieszamy miotełką. Na koniec odypujemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Teraz najlepsza część. Masę czekoladową przelewamy do przygotowanej formy. Na wierzch wylewamy custard, usuwając oczywiście waniliowy strąk. Lekko mieszamy, żeby na powierzchni ciasta powstał ładny wzorek. W miarę równomiernie dekorujemy ciasto ciapkami dżemu malinowego. W miejscach, w których nie ma dżemu, układamy maliny. Pieczemy

les mirabelles
Mazurek kakaowo- kokosowy 177

typu „Palma”, „Kasia” 100g cukru pudru Łyżka zimnej wody 50g mleka w proszku 50g kokosu Dodatkowo: Kilka kostek deserowej czekolady Kilka małych czekoladowych jajeczek Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy pozostałe składniki prócz kakao. Siekamy ciasto, a następnie zagniatamy. Dzielimy w proporcji ⅓ i ⅔ . Do większej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Można również podzielić składniki przed przygotowaniem ciasta

Kuchnia w czekoladzie
Pijany przekładaniec (Pijak) 246

bezalkoholowej) Polewa czekoladowa: 150 ml śmietany (użyłam 30% do ubijania) 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: I warstwa: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto (biszkopt i bezę(...)warstwa: Biszkopty moczyć w alkoholu i układać na kremie. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić polewę by przestygła, następnie polać ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki. Źródło/ Inspiracja: Najlepsze wypieki czytelników "Poradnika

Domowa Cookierenka Agi
Piankowy sernik 332

Delikatny, wilgotny i puszysty serniczek z polewą czekoladową. Po prostu rozpływa się w ustach. Pieczony w kąpieli wodnej jest po prostu rewelacyjny! 250 g twarogu 2 żółtka 6 białek Szczypta soli 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g mlecznej czekolady Twaróg miksujemy z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną (tylko do połączenia składników). Białka ubijamy na sztywną pianę(...)zewnątrz). Foremkę wstawiamy do większej prostokątnej blaszki. Wlewamy ok. 1,2 litra wrzątku. Sernik pieczemy w temperaturze 170*C przez 50 minut. Około 15 minut przed końcem wierzch ciasta przykrywamy folia aluminiową. Upieczony sernik wyjmujemy z kąpieli wodnej, studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dekorujemy ciasto.  Inspiracja: Gazetka Gotuj Krok po kroku

VioletoweKucharzenie
Sernik jagodowy 316

gęsty). Ozdabiamy sernik, według gustu, następnie wstawiamy go do lodówki. Do ozdoby, z braku świeżych jagód, użyłam borówki amerykańskiej, notabene… kupionej w Irlandii, a pochodzącej z Polski. RADY : - Ciasto na spód zawsze szykuję z minum ½ kg mąki (nawet z 1 kg), po podzieleniu na porcje zamrażam i zawsze mam gotowe pod ręką, nawet na ciasteczka. - Wszystkie składniki masy serowej(...)ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik „Zebra” Sernik malinowy Chatka Puchatka W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Sernik , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział w pieczeniu

mojewypiekiinietylko
9. Wegańska surowizna: czyli pyszne ciasto orzechowo-czekoladowe ★ 177

starzenia), B6  (zwiększa produkcję przeciwciał i czerwonych krwinek), a także wpływa świetnie na procesy trawienia. Wegańskie ciasto na surowo: - pół szklanki orzechów włoskich - pół szklanki rodzynek (bez dodatku siarki) - dwie łyżki siemienia lnianego - mrożone/świeże owoce (ja użyłam mrożonych malin) Mus czekoladowo-bananowy: - pół szklanki daktyli - 2-3 banany (najlepiej czarne - są słodsze i zawierają mniej skrobi) - 2 łyżki

Pland based fille
SERNIK REWELACJA 29700

ciasto było równiutkie z nią.Wszystkie składniki kruchego ciasta umieścić w misce i zagnieść. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć, dodać 1-2 łyżeczki wody lub mleka. Przygotowanym ciastem wykleić dokładnie dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.Masło utrzeć w misie miksera razem z dodawanymi do niego stopniowo serem i żółtkami. Dosypać proszek budyniowy i wymieszać.W międzyczasie ubić(...)wyjęciu boki okroić nożem i pozostawić do wystygnięcia.Mój serniczek dodatkowo polukrowałam mielonym cukrem trzcinowym rozrobionym ze śmietaną i posypałam płatkami czekoladowymi bez cukru (z ksylitolem). Wyszedł pyszny, puszysty i wart powtórzenia. Nie dodałam rodzynek do ciasta gdyż mi nie pozwolono...(bunt rodzinki). A byłyby tu bardzo wskazane. Mimo iż nie jestem fanką rodzynek w sernikach

Smaczne Zdrowe
Sernik gotowany z czekoladowymi herbatnikami 149

jest stary ale jary. Przepis i wykonanie mojej mamy.  Pamiętam jak byłam mała i w zimne, ponure wieczory mama przygotowywała jakieś słodkości między innymi właśnie to ciacho. Dzisiaj to ciasto przygotowuje moja młodsza siostra i serducho mi się cieszy, bo przyznam szczerze ja uciekam od "przepisów" od dechy do dechy, zazwyczaj sama coś urozmaicam i zapominam, o Starych(...)przykrywamy masę herbatnikami i wykładamy pozostałą. Jeżeli chcemy ułożyć zwykłe herbatniki na wierzch układamy od razu. Natomiast jak chcemy użyć herbatników czekoladowych jak ja, to musimy trochę poczekać inaczej od ciepłej masy czekolada nam się stopi. Ostudzone ciasto wkładamy do lodówki na 3h.   Przygotowałam ciasto w blasze prostokątnej 25 x 39 cm  Smacznego

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania