Ice tea to idealny napój na orzeźwienie w upalne dni. Domowa mrożona herbata jest bardzo prosta w przygotowaniu i znacznie zdrowsza niż kupna wersja. Herbaciane orzeźwienie
Na-talerzu.plsię jeszcze pigwa, przyłączcie się do robienia nalewki. Jeśli pigwę już spożytkowaliście, wróćcie do tego przepisu za rok. Jestem pewna, że będzie warto. Pamiętajcie, żeby w tym tygodniu nastawić ciasto na piernik . Składniki: • 1 kg owoców pigwowca • 1 kg cukru • 1 l spirytusu 70% Dodatkowo (opcjonalnie): • miód, cynamon, goździki, wanilia, skórka pomarańczowa, jabłka, Sposób przygotowania: 1. Dojrzałe owoce pigwowca dokładnie(...)dolewając do 95% spirytusu około 400 ml czystej źródlanej wody. 3. Wszelkie ingrediencje - cynamon w dużych kawałkach (zmielony przysporzyłby nam kłopotów z filtracją), wanilię przekrojoną wzdłuż, skórki pomarańczowe, mandarynowe, cytrynowe, korzeń arcydzięgla dodajemy podczas maceracji. 4. Litrem miodu, możemy zastąpić cukier, najlepiej jeśli będzie to miód lipowy, wielokwiatowy, raczej nie poleca się zbyt wyrazistych jak np. gryczany, gdyż może
W mojej kuchniNie ukrywam - uwielbiam desery. Zresztą nie tylko ja, Karmele-on mógłby jeść praktycznie wszystko na słodko, co i tak w niczym by
W kuchni Karmel-itkipracy z ludźmi i nauczaniu nie mają bladego pojęcia; chodzi mi o to, ile ja mogę. Dostaję do zabawy nowe foremki, które sama mogę wybrać, sama decyduję jak dekorować ciasta, jeśli nie ma szczegółowych wytycznych od klienta; wreszcie niemal codziennie dostaję od Henryka smsy z pytaniami, jak mi idzie i czy czegoś mi nie brakuje. To doświadczenie sprawiło(...)tutaj pasuje na przykład limonka, ale też świeża żurawina czy rabarbar. Dzisiaj jednak klasyk - w wersji odchudzonej. Zamiast duuużej ilości masła, łyżeczka oleju. Skusicie się...? Przepis od Doroty . Cytrynowy curd Składniki: (na 300 g kremu) sok z 3 cytryny skórka otarta z 1 cytryny 2 jajka 2 żółtka 200 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oleju
Pożeraczka, czyli raz adobrzePamiętacie czekoladową kopułę ? w ten sam sposób powstała owocowa kopuła czyli po prostu sernik zrobiony w misce. Tylko tym razem na owocowo i powstał z tego
Monia miesza i gotujeKochani- nareszcie zebrałam się do publikacji nowego przepisu, a raczej wreszcie jestem w stanie J Ostatnio trochę przychorowałam, ale powoli wracam do żywych i śpieszę z
Domowe ciastaPisałam to i powtarzałam już wielokrotnie - niezwykła siła wspólnego stołu otwiera serca, sprawia, że po paru minutach czujemy się jak starzy, dobrzy znajomi. Łączy nas nie tylko wielka misa ciasta, garnek pełen konfitur i łzy spływające nad krojoną cebulą. Jest coś więcej, to nieopisane i nienazwane coś, co pozwala na parę godzin zapomnieć, odetchnąć, poczuć i doświadczyć pasji. Uwielbiam(...)mnie podwójny powód do radości. Co robiłyśmy? 1. Dropsy żurawinowe i syrop żurawinowy / Granolę czekoladową* 2. Konfiturę z pomarańczy, cebuli i chili - do serów 3. Syrop cytrynowo-waniliowy do herbaty / Syrop piernikowy* 4. Czekoladowo-bananową konfiturę z kardamonem 5. Czekoladowy makaron tagliatelle 6. Trufle daktylowo- pomarańczowe 7. Sól smakową cytrusową / cytrusowo-rozmarynową * 8. Gorącą czekoladę na patyku 9. Krakersy
KUCHARNIAinnym mocnym alkoholem – po miesiącu płyn ściemnieje i nabierze waniliowego aromatu – tym sposobem uzyskamy naturalny ekstrakt waniliowy . Potem wystarczy co jakiś czas dorzucać laski wanilii po robieniu ciast i uzupełniać alkohol. Zarówno cukier i ekstrakt są ważne praktycznie bezterminowo. Cukierki czekoladowo-orzechowe z jagodami goji Prezent dla czekoladoholików. Własnoręcznie zrobione cukierki czekoladowo-orzechowe są tak smaczne, że wprost(...)kąpieli . Same kule oczywiście jadalne nie są, ale świetnie nadają się do nawilżania ciała i aromaterapii. Do wykonania 12 kul potrzebujemy: 500 g sody oczyszczonej, 250 g kwasku cytrynowego, 3 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz 1 łyżeczkę naturalnego olejku zapachowego (u mnie spożywczy – pomarańczowy, ekologiczny). Sodę warto kupić w dużych
Poezja smakudołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec 35-40 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika(...)zmiksować do połączenia 2-3 minuty, cały czas miksując łyżka po łyżce dodać mus owocowy. Miksować tylko do połączenia składników. Dodatkowo: 0,5 szklanki przegotowanej wody kilka kropel olejku cytrynowego 4-6 rurek do napojów, im grubsze tym lepsze, dno od mniejszej tortownicy Wykonanie: Na paterę położyć pierwszy blat z większego biszkoptu, zwilżyć, bardzo delikatnie ponczem, wyłożyć trochę ponad
moj przepis nadołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec 35-40 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika(...)zmiksować do połączenia 2-3 minuty, cały czas miksując łyżka po łyżce dodać mus owocowy. Miksować tylko do połączenia składników. Dodatkowo: 0,5 szklanki przegotowanej wody kilka kropel olejku cytrynowego 4-6 rurek do napojów, im grubsze tym lepsze, dno od mniejszej tortownicy Wykonanie: Na paterę położyć pierwszy blat z większego biszkoptu, zwilżyć, bardzo delikatnie ponczem, wyłożyć trochę ponad
moj przepis naRogaliki z czekoladą i lukrem pomarańczowym . Na początku lutego obchodzono święto rogala, upiekłam więc rogaliki dla taty z gorzką czekoladą i lukrem z sokiem pomarańczowym, oraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTak bardzo nas kusi... ryzyko... Znasz ten dreszczyk emocji przed decyzją, której nie jesteś pewien, ale która może zmienić Twoje życie o 360 stopni? Lubisz wrzucić
Kuchnia Pani WiosnySą różne Teściowe. Kawały o nich krążą niesamowite, a niektóre wręcz groteskowe. Dowcipy z tej serii - choć czasem bardzo śmieszne są fantastycznym źródłem i
Kuchnia po mojemuGorzka 70% z nadzieniem wiśniowym - 100 g, · Gorzka 70% z nadzieniem cytrynowym -100 g. Miałam okazję testować czekolady i naprawdę przypadły mi do gustu. Udało mi się stworzyć z nich wyśmienite wypieki. Czekolada jest również smaczna sama w sobie, nawet miłośnicy słodkiej, mlecznej czekolady znajdą tu coś dla siebie. Zapraszam na przepis(...)ognu do momentu uzyskania konsystencji kisielu. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Na ciasto czekoladowe wykładamy wiśnie, następnie bitą śmietanę. Przechowujemy w lodówce
Mania GotowaniaTen aromatyczny i prosty dip ziołowy będzie świetnym dodatkiem do wrapów, placków warzywnych lub do mięs czy warzyw z grilla. Dip ziołowy przygotowuję na bazie jogurtu
Na-talerzu.pl