ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:432/508)

A to było tak... 101

Pisałam to i powtarzałam już wielokrotnie - niezwykła siła wspólnego stołu otwiera serca, sprawia, że po paru minutach czujemy się jak starzy, dobrzy znajomi. Łączy nas nie tylko wielka misa ciasta, garnek pełen konfitur i łzy spływające nad krojoną cebulą. Jest coś więcej, to nieopisane i nienazwane coś, co pozwala na parę godzin zapomnieć, odetchnąć, poczuć i doświadczyć pasji.  Uwielbiam(...)mnie podwójny powód do radości.  Co robiłyśmy? 1. Dropsy żurawinowe i syrop żurawinowy / Granolę czekoladową* 2. Konfiturę z pomarańczy, cebuli i chili - do serów 3. Syrop cytrynowo-waniliowy do herbaty / Syrop piernikowy* 4. Czekoladowo-bananową konfiturę z kardamonem 5. Czekoladowy makaron tagliatelle 6. Trufle daktylowo- pomarańczowe 7. Sól smakową cytrusową / cytrusowo-rozmarynową * 8. Gorącą czekoladę na patyku 9. Krakersy

KUCHARNIA
Własnoręcznie zrobione apetyczne prezenty na Święta 206

innym mocnym alkoholem – po miesiącu płyn ściemnieje i nabierze waniliowego aromatu – tym sposobem uzyskamy naturalny ekstrakt waniliowy . Potem wystarczy co jakiś czas dorzucać laski wanilii po robieniu ciast i uzupełniać alkohol. Zarówno cukier i ekstrakt są ważne praktycznie bezterminowo. Cukierki czekoladowo-orzechowe z jagodami goji Prezent dla czekoladoholików. Własnoręcznie zrobione cukierki czekoladowo-orzechowe są tak smaczne, że wprost(...)kąpieli . Same kule oczywiście jadalne nie są, ale świetnie nadają się do nawilżania ciała i aromaterapii. Do wykonania 12 kul potrzebujemy: 500 g sody oczyszczonej, 250 g kwasku cytrynowego, 3 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz 1 łyżeczkę naturalnego olejku zapachowego (u mnie spożywczy – pomarańczowy, ekologiczny). Sodę warto kupić w dużych

Poezja smaku
Tort ombre jogurtowo-truskawkowy 94

dołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec 35-40 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika(...)zmiksować do połączenia 2-3 minuty, cały czas miksując łyżka po łyżce dodać mus owocowy. Miksować tylko do połączenia składników. Dodatkowo: 0,5 szklanki przegotowanej wody kilka kropel olejku cytrynowego 4-6 rurek do napojów, im grubsze tym lepsze, dno od mniejszej tortownicy Wykonanie: Na paterę położyć pierwszy blat z większego biszkoptu, zwilżyć, bardzo delikatnie ponczem, wyłożyć trochę ponad

moj przepis na
Tort ombre jogurtowo-truskawkowy 221

dołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec 35-40 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika(...)zmiksować do połączenia 2-3 minuty, cały czas miksując łyżka po łyżce dodać mus owocowy. Miksować tylko do połączenia składników. Dodatkowo: 0,5 szklanki przegotowanej wody kilka kropel olejku cytrynowego 4-6 rurek do napojów, im grubsze tym lepsze, dno od mniejszej tortownicy Wykonanie: Na paterę położyć pierwszy blat z większego biszkoptu, zwilżyć, bardzo delikatnie ponczem, wyłożyć trochę ponad

moj przepis na
Rogaliki z czekoladą i lukrem pomarańczowym 69

Rogaliki z czekoladą i lukrem pomarańczowym . Na początku lutego obchodzono święto rogala, upiekłam więc rogaliki dla taty z gorzką czekoladą i lukrem z sokiem pomarańczowym, oraz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cytrynowe bułeczki z żurawiną 120

Tak bardzo nas kusi... ryzyko... Znasz ten dreszczyk emocji przed decyzją, której nie jesteś pewien, ale która może zmienić Twoje życie o 360 stopni? Lubisz wrzucić

Kuchnia Pani Wiosny
Truskawkowe serniczki Teściowej dla ochłody. Tradycyjnie oryginalna receptura. 125

Są różne Teściowe. Kawały o nich krążą niesamowite, a niektóre wręcz groteskowe. Dowcipy  z tej serii - choć czasem bardzo śmieszne są  fantastycznym źródłem i

Kuchnia po mojemu
Torcik czekoladowy bez mąki z wiśniami ala czarny las 273

Gorzka 70% z nadzieniem wiśniowym - 100 g, ·          Gorzka 70% z nadzieniem cytrynowym -100 g. Miałam okazję testować czekolady i naprawdę przypadły mi do gustu. Udało mi się stworzyć z nich wyśmienite wypieki. Czekolada jest również smaczna sama w sobie, nawet miłośnicy słodkiej, mlecznej czekolady znajdą tu coś dla siebie. Zapraszam na przepis(...)ognu do momentu uzyskania konsystencji kisielu. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Na ciasto czekoladowe wykładamy wiśnie, następnie bitą śmietanę. Przechowujemy w lodówce

Mania Gotowania
Dip ziołowy 32

Ten aromatyczny i prosty dip ziołowy będzie świetnym dodatkiem do wrapów, placków warzywnych lub do mięs czy warzyw z grilla. Dip ziołowy przygotowuję na bazie jogurtu

Na-talerzu.pl
Naturalny Zielony Koktajl od BlendyGo - 5 przepisów + recenzja 138

Jesień nadchodzi wielkimi krokami, więc warto zacząć wzmacniać swój organizm. W tym celu świetnie sprawdzą się naturalne zielone koktajle. Nie od dziś wiadomo, że zielone warzywa

Kuchnia MagdaLeny
SEKRET UDANEGO SERNIKA 150

Wbrew skojarzeniom, ten typ sernika wymyślono w naszym kraju – Polsce. Dlaczego „wiedeński” gdyż deser przypomina przysmak Topfenkuchen.   Krakowski – to najbardziej znana z polskich odmian deseru. Wyróżnia go kruche ciasto, bakalie, tłusty twaróg i charakterystyczna kratka, jako element ozdoby. Trudno w naszym kraju znaleźć kogoś, kto go nie jadł.   Sernik na zimno – najczęściej spotykany we wschodniej części Polski(...)cukier waniliowy.Polecam również zamiast zwykłego cukru dodać tylko cukier waniliowy ja tak zrobiłam i miał piękny aromat i smak wanilii. Dodatki – nic tak nie wzbogaca smaku sernika jak odrobina cytrynowego zapachu. Oprócz soku z cytryny warto dodać startą skórkę z cytryny. Zawsze mile widziane są rodzynki (mogą być wcześniej namoczone w rumie), pokrojona kandyzowana skórka z pomarańczy, posiekane orzechy włoskie

Ciastka - domowe słodkości
Chlebki z pieca i co mają z nimi wspólnego Bake Rolls 212

pomidory w proszku, maltodekstryna, dekstroza,cebula w proszku,laktoza, seler,oregano w proszku,aromaty,ser w proszku,przyprawy,barwniki / kurkumina, karmel amoniakalno-siarczynowy , karmel amoniakalny /regulator kwasowości /kwas cytrynowy /,olej roślinny, wzmacniacze smaku / glutaminian monosodowy , 5-nukleotydy disodowe / emulgator / fosforan disodowy /, Ciekawostka! Występuje w lakierach do paznokci. sól,cukier,drożdże,ocet jabłkowy,mąka sojowa,emulgator /lecytyna sojowa /. Moim zdaniem producent(...)soli morskiej. Składniki mokre 400ml mleka, 2 jajka, 2 żółtka 100g roztopionego klarowanego masła, Dodatkowo ·         papier do pieczenia. Wszystkie suche składniki ciasta umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy składniki mokre i zagniatamy niezbyt luźne, ale miękkie ciasto przez około 10minut. W zależności od wielkości jajek regulujemy ilość mąki. Ciasto przykrywamy

Leśny Zakątek
Mintaj jak smażyć 31

minuty z każdej strony, aż skóra będzie chrupiąca i złocista. Na talerzu ułóż porcję puree ziemniaczanego i połóż na nim smażonego mintaja. Możesz dodać sos masełkowy lub cytrynowy, polewając nim rybę przed podaniem. Mintaj w Sosie Czosnkowym: Składniki: 2 filety mintaja 3 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki masła Sok z 1 cytryny 2 łyżki świeżo posiekanych ziół (np. natka pietruszki(...)Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie Dania do mrożenia Jak mrozić warzywa ? Jak mrozić warzywa na rosół

Podstawy Gotowania
Opiekacz Dezal o wszechstronnych możliwościach - recenzja 105

mieć.     Opiekacz befsztyk-gofry posiadam już prawie 5 miesięcy i jestem naprawdę z niego zadowolona! Urządzenie to jest przeznaczone do pieczenia mięsa, a także gofrów z ciasta biszkoptowego i wytrawnego, warzyw oraz kanapek.  Dzięki niemu można przygotować naprawdę mnóstwo lekkich, zdrowych i smacznych potraw, ponieważ zarówno mięso, jak i warzywa po takiej obróbce termicznej nie zmieniają swoich(...)czasie postaram się jeszcze zaprezentować naszą hitową marchewkę i inne warzywa, za którymi przepada moja córka. Nigdy nie nadążam zrobić dobrych zdjęć. Jeśli chcecie to również mogę sfotografować biszkoptowo-cytrynowe gofry. Robiłam je tyle razy, że dziwne, że ich receptura do tej pory nie znalazła się na blogu. Dajcie mi znać w komentarzach to będzie szybciej

Di gotuje