ciasto biszkoptowe - 2947 przepisów (strona:23/197)

Ciągnik 202

Ciasto szybkie do zrobienia, pieczone w ekspresowym  tempie..a zjadane jeszcze szybciej..Przepis na ciasto o nietypowej nazwie [ jestem ciekawa czemu ktoś tak nazwał to

Moje domowe kucharzenie
Pieczona lodowa Arktyka 127

wyszła moja Arktyka. Niektórzy kupują gotowy biszkopt a ja jestem zwolennikiem własnego pieczenia. Przepis na biszkopt podawałam już przy tarcie biszkoptowej. Pasuje on tu idealnie. Składniki na ciasto biszkoptowe: - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Reszta składników: - 1/2 szklanki cukru - 6 białek - szczypta sody - szczypta soli - 1 litr(...)ubijania białek z cukrem. Po ubiciu piany wrzucamy żółtka i delikatnie łączymy. Następnie mieszamy ze sobą poszczególne mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Gotowe ciasto wylewamy do formy prostokątnej i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok.20-30 minut jak biszkopt nam lekko zbrązowieje. Po ostudzeniu biszkoptu wycinamy z niego kółka wielkości miseczki

Kuchenne Wariacje
Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką jagodową 221

zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy do ostudzenia. Ostudzoną roladę oprószamy cukrem pudrem. Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką jagodową – miękka, puszysta, wilgotna i bardzo aromatyczna – do kawy, herbaty, dla dorosłych i dla dzieci. Największą wadą tego ciasta jest to, że… zjada się je zbyt szybko. Najlepszy przepis na biszkopt na rolady znalazłam u Weroniki . Dzięki(...)dodatkowi wrzątku ciasto wychodzi delikatne, miękkie, nie pęka i się nie kruszy. Gorąco polecam i życzę smacznego. Na blogu znajdziecie przepisy, między innymi, na: Roladę Huragan Śnieżną roladę Roladę bezową z truskawkami Roladę biszkoptową z jabłkami Granny Smith Roladę bananową z cytrynowo pistacjową nutą Roladę kokosową Truskawkowiec Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie Wydrukuj przepis The post Rolada biszkoptowa z jabłkami

mojewypiekiinietylko
Rolada żyrafa z kremem śmietanowymi i borówkami 370

Ciasto, które wywołuje uśmiech, a zarazem pięknie prezentuje się na rodzinnym spotkaniu - rolada biszkoptowa ("żyrafa") z kremem śmietanowym nadziana borówkami. Ciasto wbrew pozorom szybkie do przygotowania. Zachęcam Was do przygotowania poniższej rolady, ponieważ nie wymaga zbyt wyszukanych składników, a sam smak ciasta jest naprawdę rewelacyjny.  Składniki: ciasto 4 duże jajka  85 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru(...)schłodzoną śmietanę ubić na dosyć sztywną pianę. Pod koniec ubijania (partiami!) dodawać serek mascarpone i cukier puder. Przygotowanym kremem przełożyć roladę biszkoptową. Na samym końcu ułożyć umyte i osuszone borówki. Zrolować roladę. Najlepiej, aby zawinięcie ciasta było na samym spodzie, ponieważ dzięki temu rolada się nie rozleci. Ewentualnie ciasto zawinąć w folię, aby krem nie wypłynął. Schłodzić. Kroić dopiero

Ugotować
ROLADA BISZKOPTOWA Z JABŁKAMI I MALINAMI 135

Błyskawiczna, pyszna, dietetyczna rolada biszkoptowa na mące orkiszowej bez dodatku cukru, bez proszku do pieczenia, bez laktozy. Na wiosnę takie lekkie ciasta smakują najbardziej. Ja uwielbiam domowe, dietetyczne ciasta do południowej czarnej kawy... Ja wykorzystałam domowy mus jabłkowy, bez dodatku cukru, dodałam też kilka malin. Ciasto wyszło bardzo delikatne, puszyste i wilgotne. Idealne, szybkie ciasto na  Dzień Matki ;-) Składniki(...)miksera). Owoce wykładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, zalewamy masą biszkoptową, dokładnie przykrywamy nią owoce. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok. 30-35 minut na programie do pieczenia biszkoptów lub tylko góra-dół, bez termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na chwilę. Następnie (jeszcze ciepłe) przykrywamy papierem

Smaczne Zdrowe
Królewiec 95

Miodowe blaty z wkładką biszkoptową, przełożone kremem budyniowym. Przepis z maminego zeszytu, trochę pozmieniany. Składniki (blaszka 23/33): blaty miodowe: mąka pszenna 30 dag, miód 2 łyżki, margaryna 15 dag, soda 1 łyżeczka, jajko 1 szt, cukier 10 dag, biszkopt: jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, mąka pszenna 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem(...)następnie po jednym żółtku. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Suchą mieszankę wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto biszkoptowe wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170 st. C przez 30 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie zdrapujemy z niego powstałą podczas pieczenia

kulinarne odsłony pati
CIASTO Z TRUSKAWKOWE Z PIANKĄ I GALARETKĄ – BEZ PIECZENIA! 318

Pamiętajcie, że prawie wszystkie ciasta możecie przygotowywać też z mrożonych owoców – wcale nie będą odbiegać smakiem! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia – do zrobienia w kilkanaście minut. Biszkoptowy spód pokryty lekką truskawkową masą na kisielu i puszystą pianką wręcz rozpływa się w ustach! Świeże owoce i galaretka to kropka nad I, która sprawia

Ostra na Słodko
Kakaowy biszkopt z masą cappuccino, biszkopcikami i kajmakiem 143

Początkowo zamysł na to ciasto był zupełnie inny, jednak w trakcie przygotowań postanowiłam zmienić to i owo. W efekcie otrzymaliśmy biszkoptowe ciasto z masą cappuccino. Ciasto jest smaczne, aczkolwiek z dodatku masy kajmakowej śmiało można zrezygnować. Nie będzie aż tak słodko;) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka(...)niego połowę masy, wyrównujemy. Okrągłe biszkopty nasączamy delikatnie naparem kawowym i rozkładamy na masie. Rozprowadzamy na nich pozostałą masę. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym (ja dodatkowo posmarowałam drugi blat około 150-200 g masy kajmakowej, ale ciasto było przez nią zbyt słodkie). Śmietankę podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika tuż przed momentem wrzenia. Wrzucamy do niej czekoladę, a po 1-2 minutach mieszamy

Smaki Na Talerzu
Składniki ciasta – ściśle odtajnione. 85

oraz temperatury rozpadająca się na m. in. dwutlenek węgla). Amoniak (wodorowęglan amonu) także. Spulchniaczem może to być mechanicznie wprowadzony środek, jak na przykład powietrze w ubitej pianie z białek (ciasta biszkoptowe, bezy), albo nadmiar wody , jak w ciastach parzonych (ptysiowych, puddingach), który przy pieczeniu wyparowuje rozdymając ciasto. Dosładzacz/przyciemniacz Dosładzacz /przyciemniacz w przypadku słodkich wypieków pełni przede wszystkim rolę wzbogacacza

SmartBake.pl
CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 115

Przepis na ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami, bitą śmietaną i galaretką. Ciasto jest lekkie i delikatne w smaku, na każde okazje i na każdą porę roku. Do popołudniowej kawki a w sam raz. Jak zrobić takie ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną krok po kroku pokazane jest w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię

RITA food channel
Ciasto z galaretką , jagodami i bitą śmietaną 160

Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na pyszne ciasto z jagodami i galaretką na spodzie biszkoptowym. Ciasto jest bardzo smaczne i idealnie nadaje się na upalne dni. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o wymiarach 24cm x 24cm 75 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) 75 g mąki ziemniaczanej 5 jajek rozdzielone żółtka

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto Forsetka 335

słoneczny wtorkowy poranek zapraszam na pyszne ciasto biszkoptowe z kremem waniliowym, borówkami i galaretką. Ciasto to doskonały, orzeźwiający deser dla całej rodziny. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 8 łyżek oleju, 1 łyżka octu, 1 łyżka proszku do pieczenia, Krem waniliowy: 3 szklanki mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego, 2 opakowania cukru waniliowego

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rolada malinowa z bananami 181

Kochani, wiosna zbliża się wielkimi krokami, mimo że za oknem szaro, i niezbyt optymistycznie. Wypiek, który dzisiaj prezentuje to połączenie lekkiego ciasta biszkoptowego oraz aromatycznego kremu. Jak powszechnie wiadomo ciasto na biszkopt nie zawiera tłuszczu. Jak zrobić biszkopt idealny??? Oto kilka podstawowych elementów, które przyczyniają się do jakości wypieku. Na samym wstępie należy zaznaczyć fakt, iż wszystkie składniki powinny być

vaniliowoczekoladowa
Biszkoptowa, czekoladowa rolada amaretto z wiśniami 168

Biszkoptowa rolada z wiśniami to pyszny deser na lato. Świetnie się prezentuje, jest łatwa w przygotowaniu i smakuje obłędnie. Ciasto biszkoptowe upieczone z dodatkiem kakao jest bardzo delikatne, nie wymaga ponczowania i zawsze się udaje. Krem z mascarpone i bitej śmietany uperfumowany likierem amaretto jest lekki i puszysty. Wisienki to nie tylko element kolorystyczny, rolada dzięki ich dodatkowi jest winna(...)jest sztywna i lśniąca dodawać kolejno po 1 żółtku. Na koniec wmieszać bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki suche składniki. Wcześniej wymieszać obie mąki z kakao i przesiać przez sitko ciasto rozsmarować równomiernie na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C przez 12 minut. Gorącą roladę wyłożyć na kuchenną ściereczką upieczoną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania