białej czekolady. Kiwi natomiast to przysłowiowa kropka nad "i". Zniknął w całości... - ekspresowo! (Tortownica o średnicy 18-20 cm) Spód: 150g ciasteczek herbatników/kruchych (użyłam z kakao i bez dodatków) 70g masła Masa: 400g serka mascarpone 200 śmietanki 30-36% 150g białej czekolady użyłam z wanilią) 1/2 opakowania cukru waniliowego Lemon curd: 2 duże jajka 2 żółtka 160g cukru(...)cienką warstwą lemon curd, ułożyć plasterki kiwi i umieścić masę z serkiem. Całość wyrównać i ponownie posmarować kremem cytrynowym (tym razem jego warstwa powinna być grubsza) oraz obłożyć kiwi. Ciasto schłodzić w lodówce (minimum kilka godzin; ja pozostawiłam je na całą noc). Jeśli nie chcemy, aby lemon curd był lekko płynny - kiwi (na wierzchu sernika) należy dodać po schłodzeniu ciasta
Di gotujeorkiszowa typ 650 - 250 g mąka orkiszowa pełne ziarno - 300 g miodu - 100 g cukru - 1 jajko XL - 2 łyżeczki sody - 2 łyżki kakao - 60 g przyprawy do piernika bez mąki w składzie - 120 g margaryny bądź masła LUKIER NA PIERNICZKI: - 1 białko - 3/4 szklanki cukru pudru bardzo dobrze zmielonego - ozdoby do zdobienia, orzechy, kuleczki, czekolada itp. WYKONANIE: - masło, miód(...)kakao, rozpuść i rozmieszaj w rondelku; odstaw do całkowitego wystudzenia - mąkę wymieszaj z sodą - do miski z mąką dodaj masę z rondla i jajko, całość zagnieść na gładkie ciasto - ciasto owiń folią i wstaw do zamrażarki na 20 minut - ciasto wałkujemy dość cienko, wycinamy foremkami pierniczki i pieczemy - temp. 165 stopni C; czas pieczenia w zależności od grubości pierniczków
SMYKWKUCHNIKolejne domowe bułeczki, tym razem z ostropestem i ziarenkami szałwi hiszpańskiej - chia. Równie proste i pyszne jak poprzednie. Bez konieczności sporządzania rozczynu co także ułatwia ich przygotowanie. Składniki na 10 bułek: 350 g mąki pszennej typ 450 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania(...)łyżeczki nasion chia 4 łyżeczki mielonego ostropestu 1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli morskiej Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą twarde i zbite. Spód miski oprószyć mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
Ze smakiem i z pasjąmocnej kawy Przygotowanie: W małym rondelku doprowadź do wrzenia wodę wraz z masłem, solą i cukrem. Wsyp mąkę i mieszaj energicznie drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Przełóż ją do miski miksera i odstaw do ostygnięcia. W oddzielnej misce ubij na jednolitą masę jajka, dodaje je do przygotowanej wcześniej masy i ubijaj mikserem do otrzymania gładkiej pasty(...)szerokiej patelni rozgrzej olej (minimum 2-3 cm od dna). Przełóż przygotowaną pastę do szprycy z szerokim otworem w kształcie gwiazdki i ostrożnie wyciskaj po 10-15 cm paski ciasta bezpośrednio do gorącego oleju obcinając je nożem lub nożyczkami. Smaż max 4-5 jednocześnie, odwracając gdy już będą zarumienione z jednej strony. Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz na papierze
karmelowypieczenia;Sposób przygotowania:Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.Stale miksując dodać masło orzechowe oraz jajo.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta stale miksując.Z ciasta formułować kule, spłaszczać je trochę, obtaczać w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około(...)uformułowanych ciastek) 15 minut (małe ciastka), 18 - 20 minut (średnie ciastka), 23 - 25 minut (duże ciastka).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Masło orzechowe z kawałkami orzechów "crunchy" można zastąpić takim bez "smooth".Masło orzechowe z kwałkami orzechów, jak i bez, można nabyć w dobrej cenie podczas tygodnia amerykańskiego w sieci sklepów Lidl. Masło orzechowe z Lidla.Z podanych składników wychodzi około
Gospodyni MiejskaSerniki od zawsze należały do moich ulubionych ciast. Pamiętam z dzieciństwa smak tych ciężkich serników kupowanych w cukierniach i tych klasycznych robionych w domu. Czasy jednak się zmieniły i dzięki temu obecnie możemy przygotowywać sobie serniki w dowolnych smakach, kolorach i z dowolnymi dodatkami… Już nie mogę się doczekać tych wszystkich serników, które mam zamiar przygotować na potrzeby bloga(...)razie przedstawiam sernik kajmakowy znaleziony u Kasi na Bake and Taste. Sernik z nutą kajmaku, polewą i chrupiącymi migdałami… który ma jedną ogromną wadę… znika bez śladu w bardzo szybkim tempie;)! Musiałam się napracować, żeby nie dopuścić do zniknięcia tego kajmakowego cudeńka przed zrobieniem mu zdjęć..;)! A…i jeszcze jedno… masa krówkowa, której użyłam była akurat
UgotujmyTo.plpalców, pokaleczone palce, a w moim przypadku głębokie nacięcie kostki co w konsekwencji skończyło się uszkodzeniem ścięgna i dłuższej rekonwalescencji. Ten nóż jest tak cholernie ostry, że pieczywo kroi bez uszkadzania kromek i kruszenia pieczywa. Nie ważne czy kroi się nim bułkę ze sklepu czy domową, miękką, czy twardą. Z chlebem podobnie. Wchodzi w pieczywo jak w masło. Kilka ruchów(...)owoców i warzyw kiedy ten mniejszy z zestawu jest poza zasięgiem ręki. Ciekawostką dla Was może okazać się fakt, że nóż do pieczywa idealnie kroi wszelkiego rodzaju torty i ciasta z kremem, lepiej niż te o gładkim ostrzu ;) Poważnie! Nóż szefa kuchni długość ostrza 19 cm. Nóż o tym kształcie długo był moim ulubionym, ale przez firmę Fiskars osobiście "przesiadłam
Blondynka Gotujeprzeglądać magazyny remontowe, pokażę Wam kolejną Wielkanocną propozycje na Babkę. Tym razem będzie to przepis na Babkę kawową z orzechami włoskimi. Cudowne połączenie smaków. Jeżeli nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez babki, to tą chętnie Wam polecę :)"Składniki:2 jajka2 żółtka 30 ml espresso160 g cukru300 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kakao100 ml oleju rzepakowego100 g orzechów włoskich(...)orzechami.Do płynnych składników dosypujemy partiami suche, mieszając łopatką albo mikserem na najniższych obrotach.Foremkę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąka albo tartą bułka i wlewamy do niej ciasto. Wyrównujemy.Babkę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie.Gdy ciasto ostygnie wyjmujemy z formy, a wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy połamanymi
Słodkie Przyjemnościszklanki likieru bananowego (możemy zastąpić go posłodzoną kawą, herbatą lub posłodzoną wodą z paroma kroplami aromatu waniliowego) Masa z bananami:500g śmietanki kremówki 30% lub 36%40g ciemnego kakao bez cukru60g cukru4 łyżeczki żelatyny5 bananów1/2 cytrynyPolewa:250g śmietanki kremówki 30% lub 36%150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70% (jeśli użyjemy czekolady 60%, to proszę dodać jej wtedy 50g więcej, czyli(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia.3. Jaja ubić z cukrem na jasną kremową masę. Dodać w dwóch partiach mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać olej, wymieszać łyżką. 4. Ciasto przełożyć to tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (180oC na funkcji góra-dół) przez około
Mała Cukierenkaokienka Ciasto: W rondelku rozpuścić miód, cukier, margarynę, kakao i przyprawę do piernika. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie podzielić na kilka części i rozwałkowywać na ok. 3-5 mm. Wykrawać poszczególne części domku. W miejsce okien wsypujemy pokruszone(...)piekarniku nagrzanym do 180st. Ostudzić. Wymiary ścianek: Front i tylna ściana: Podstawa 10cm, wysokość 15cm. Okienka 2x2cm. Drzwi 4x2cm- wycinamy 2 takie ścianki, z tym, że drugą bez drzwi. Ścianki boczne: 10x7cm. Okna 2x3cm- wycinamy 2 takie ścianki. Dach: 11x11cm-wycinamy 2 części. Podstawa domku: 15x21cm. Lukier: Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać cukier puder
Smakołyki Asijuż z truskawkami chyba najbardziej. Gdy tylko pojawiają się na straganach soczyste i pachnące truskawki zabieram się w pierwszej kolejności za ich zrobienie. Gotuję takie tradycyjne knedle bez żadnych udziwnień i podaję obtoczone bułką tartą przyrumienioną na masełku. Knedle z truskawkami Składniki: 0,5 kg ziemniaków trochę ponad szklanka mąki 1 jajko sól(...)dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy tradycyjnie w lekko osolonej wodzie, a po odcedzeniu przeciskamy przez praskę. Gdy ziemniaki wystygną dodajemy od nich mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Ciasto dzielimy na osiem części, z każdej tworzymy kulkę, rozpłaszczamy ją i zamykamy truskawkę w środku ciasta. Formujemy kule, które wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzepis :) Składniki: paczka kleiku ryżowego 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych 3 jajka kostka masła cukier waniliowy Z podanych składników ucieramy ciasto. Po wyrobieniu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je zgniatamy, następnie na środku każdego ciasteczka robimy palcem wgłębienie. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze w dość dużych odległościach(...)piekarniku w temp. 180 st. C do momentu aż ciasteczka się zrumienią. Po upieczeniu można we wgłębienia włożyć dżem, konfiturę lub krem czekoladowy, dla mnie jednak są wystarczająco słodkie bez tego dodatku. Smacznego
chwile dla mnieDzień dobry,Niektóre potrawy po prostu nie są tak smaczne bez dodatku dipu... Dziś przygotowałam dla Was przepis na bardzo smakowity dip z pieczonych pomidorów. Słodko-kwaśno-pikantny, niebanalny w smaku dzięki dodatkowi octu balsamicznego. Dzięki niemu codzienne dania staną się bardziej interesujące. To bardzo uniwersalny sos, który możecie podać z praktycznie każdą potrawą - zastąpcie nim ketchup(...)grzanek) i zaserwujcie razem z imprezowymi przekąskami. Ja zrobiłam go jako dodatek do "cygar" z ciasta filo nadziewanych serem feta (Sigara Böreği, przepis wkrótce). Przygotowanie dipu nie jest skomplikowane - pomidory, cebulę i czosnek układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy oliwą, octem i przyprawiamy (przypomina to szykowanie sałatki z pomidorów), następnie pieczemy i miksujemy. To wszystko. Zapraszam:) Do czego można
Chilli Czosnek i Oliwapiana (5 min),następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem,potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! – najlepiej byłoby mąkę mieszać drewnianą łyżką – ale bez przesady Biszkopt wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach C 20 - 30 minut (sprawdzamy wykałaczką czy biszkopt gotowy) Opis rolady(...)lodówki. Na drugi dzień gdy biszkopt ostygnie odwijamy z ręcznika i ściągamy papier do pieczenia, smarujemy dżemem a potem kremem i znowu zwijamy w ręczniku w roladę. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej i smarujemy pędzelkiem wierzch ciasta a do polewy przyklejamy owoce. Całość wstawiamy do lodówki
Bon Appetit Małgorzatywielbicieli truskawek i bananow.Spod z dodatkiem podprazonych mielonych orzechow laskowych swietnie komponuje sie z mascarpone i truskawkami.Dla tych co szukaja nowych wyzwan,nowy przepis do wyprobowania.Na drugi dzien ciasto jest jeszcze smaczniejsze niz w dniu przygotowania.Szczegolnie nadaja sie tu dojrzale, nie za twarde owoce.Truskawki prezentuja sie tu niezwykle urodziwie,polane delikatnie Tortengussem,a nie tradycyjnie zatopione w galaretce.Polecam do wyprobowania(...)nalozenie:1 kg truskawek250 g mascarpone 2 lyzki cukru waniliowego1 opakowanie czerwonegoTortenguss(plus 2 lyzki cukru i 250 ml wody wg opakowania)WYKONANIE :Mielone orzechy laskowe podprazyc na patelni bez tluszczu. Nagrzac piekarnik do 200°C,z termoobiegiem do 180°C.Blache wylozyc papierem do pieczenia.Jednego banana obrac,rozgniesc widelcem.Maslo,cukier,skorke cytrynowa i jajka utrzec na pulchna mase.Porcjami wmieszac make
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!