ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2068/2705)

Pieczemy pierwszy tort, czyli rady, by wypiek się udał. Poradnik dla mniejszych talentów kulinarnych 92

szklanki mąki pszennej i 3 łyżek mąki ziemniaczanej. Masę delikatnie mieszamy, można użyć łyżki, ale również miksera, byle na małych obrotach. Ciasto przekładamy do okrągłej formy, tzw. tortownicy i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Pamiętajcie, aby wcześniej nie otwierać piekarnika, gdyż biszkopt opadnie. Gdy biszkopt będzie gotowy czekamy aż ostygnie, następnie przekrawamy go na 3 części. Następnym krokiem(...)ananasa czy brzoskwinie, ale także maliny (oczywiście ich nie przekrawamy). Pozostaje już tylko umieścić je na górnej części ciasta. Efekt wow gwarantujemy Własnoręcznie przygotowany tort zachwyci wasza rodzinę i przyjaciół. Jest to także świetny pomysł na prezent również ten bez okazji. Gwarantujemy, że wypiek z naszego przepisu zawsze się udaje i co ważne smakuje wybornie. Efekt wow gwarantowany. Zatem

jakszef.pl
Domowe bułki z chrupiącą skórką 87

Lubicie bułki z chrupiącą skórką, a puszyste w środku? Mam dla Was prosty przepis na takie domowe pieczywo, zupełnie bez konieczności wyrabiania ciasta. Bułeczki te pysznie smakują solo, a z domowym dżemem i ciepłym kakao dostają laur Najpyszniejszej Kolacji Koniecznie je wypróbujcie! Składniki (na 8 bułek): 2 1/2 szklanki (600 ml) mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 1/4 łyżeczki(...)mieszamy. Ciasto będzie klejące i takie ma być Odstawiamy na blacie kuchennym na około 3 godziny do wyrośnięcia. Uwaga: nie stawiamy na grzejniku, tylko w temperaturze pokojowej! Po upływie przy pomocy szpatułki wykładamy ciasto na matę hojnie posypaną mąką. Szpatułką i palcami przyprószonymi mąką w kilkunastu ruchach “zawijamy” ciasto do środka i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy

Lamarida.pl
Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami 153

wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąki, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego(...)wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż 30, bo drożdżowe nie lubi upałów ;)), po 45 minutach jest już wyrośnięte. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30-45 min. do suchego patyczka (ostatnie 15 min pod folią aluminiową, aby rabarbar się nie spalił). Ciasto wyjąc, odstawić na kratce do wystudzenia. Można posypać cukrem

moj przepis na
Czy można bezpiecznie smażyć na oliwie z oliwek? Jaką oliwę wybrać do smażenia? 251

szkodliwych aldehydów niż podczas smażenia w oliwie – niezależnie od jej rodzaju. W tradycyjnej kuchni śródziemnomorskiej wykorzystuje się oliwę do głębokiego smażenia małych rybek, owoców morza, plasterków cukinii, pierożków z ciasta filo, a nawet "greckich frytek" patates tiyanites . Takich dań nie jada się jednak często (bo wyrzucenie oliwy do kosza po skończonym smażeniu uznawano za marnotrawstwo) i równoważy bardzo wysokim spożyciem(...)niefiltrowanej. Taka oliwa zawiera małe cząsteczki oliwek, które w czasie smażenia zaczną się spalać jeszcze zanim oliwa osiągnie swój punkt dymienia. Lepiej stosować ją na zimno - do sałatek, polania pieczonych warzyw, do past kanapkowych, do bruschetty. ➤  Jak prawidłowo smażyć na oliwie? Kupuj oliwę extra vergine najwyższej jakości, pakowaną w butelkę z ciemnego szkła. Chroń ją przed światłem i tlenem

Chilli Czosnek i Oliwa
Łatwe czekoladowe ciasto z porzeczkami, wegańskie wiadomo! 235

Mój tata życzy sobie co niedzielę dużą blachę ciasta, z uwagą „bez udziwnień i nie mów z czego zrobiłaś”. Oczywiście w między czasie ukochał mnie kilkoma kilogramami porzeczek, których ja osobiście nie lubię, ale nie względu na smak, tylko na traumatyczne przeżycie z nimi związane. Wiecie o co chodzi, jak się było dzieciakiem i jadło prosto(...)jeszcze nóżkami… Skoro Maniek przytargał te porzeczki to musiałam jej jakoś ogarnąć. Wpadłam na pomysł zanurzenia ich w cieście czekoladowym, które przeważnie robi się z wiśniami, ale wiśnie są równie kwaskowate, więc to połączenie nie mogło się nie udać! Ciasto jest naprawdę łatwe do wykonania, nie da się go spieprzyć. Wystarczy wszystko wymieszać i upiec. Podane składniki

greenscarf
Pełnoziarniste cebularze z czarnuszką 171

Cebulowy farsz: 3 średnie cebule 1 łyżka oleju 1 jabłko 2 łyżeczki czarnuszki sól i pieprz do smaku Aby przygotować ciasto, do miski wsyp wszystkie suche składniki wlej mleko, wodę oraz olej i ręcznie lub za pomocą miksera wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut, aż będzie gładkie i przestanie się kleić. Przykryj miskę ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce(...)smaż na małym ogniu przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.  Wyrośnięte ciasto podziel na 6 części i uformuj małe bułeczki. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i lekko spłaszcz. W środkowej części każdej z nich wyłóż podsmażoną cebulkę (nie przejmuj się, że jest jej zbyt dużo, ponieważ

Roślinna - blog wegański
Piernik staropolski dojrzewający 156

Świąt Bożego Narodzenia bez pierników. Zazwyczaj kupowaliśmy już gotowe wypieki, ale w tym roku postanowiłam się zmierzyć z piernikiem staropolskim. Upiekłam go co prawda wcześniej, ale tylko żeby przetestować przepis, sprawdzić smak ciasta i jeżeli nam „przypasi” to upiekę go na Wigilię. prezentuję Wam ciacho w wersji takiej jak wyszło z piekarnika, tylko przełożone powidłami i nutellą(...)przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka (ja przełożyłam do zwykłej porcelanowej miski). Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 – 6 tygodni. Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką). Piec

Szybko Tanio Smacznie
Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi - grudniowa piekarnia 175

koszyczkach. Ostatnio piekę głównie takie co w foremce rosną. Tym chętniej przystąpiłam do pieczenia. Pozmieniałam typy mąk, na dostępne w Polsce. Nie obyło się bez małych wpadek. W dniu pieczenia zorientowałam się że zapomniałam przygotować zaparkę, nastawiłam ją więc rano,zostawiłam na blacie kuchennym zamiast w lodówce, użyłam po ok 7 godzinach. Poza tym przez nieuwagę wrzuciłam(...)czyli łączeniem do dołu - ostatni błąd dał akurat ciekawy efekt, gdyż chleb podczas pieczenia naturalnie się rozszedł, nie musiałam go nacinać - spodobało mi się , będę tak robić częściej. I ostatnia uwaga. Chleby wyrastają bardzo szybko, warto jeden bochenek trzymać w chłodniejszym miejscu aby ten pieczony jako drugi, nie wyrastał zbyt długo. Chleby z pyszną, chrupiącą skórka, zajadaliśmy jeszcze ciepłe

Stare Gary
Aromatyczny makowiec czekoladowy 155

Tradycyjny makowiec świąteczny w nieco innym wydaniu. Marzyliście kiedyś o cudownym makowcu, bez warstwy ciasta, ze skórką pomarańczową, rodzynkami i... właśnie - czekoladą. To ciasto będzie zdecydowanym faworytem na świątecznym stole. Pokochają go nawet osoby, które do tej pory niechętnie sięgały po tego rodzaju wypieki. Wbrew pozorom, ciasto nie kruszy się, idealnie kroi na kawałki i długo zachowuje świeżość. Gorąco(...)masy maślanej dodać mak i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy, uważając, aby piana nie opadła.  Formę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i wyrównać.  Piec 60 minut w 175*C. Wyjąć, wystudzić.    Polewa 50 g gorzkiej czekolady 20 g masła Masło rozpuścić z czekoladą i wymieszać

Chocolate Muffin Blog
Tarta Bakewell Gordona Ramsaya 175

dłużej będziemy to robić, tym ciasto będzie twardsze.  Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Pozostawiamy nieco, wystającego poza formę, ciasta. Formę wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie lokujemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na około 15 minut (aż zarumienią się brzegi). Odstawiamy do przestygnięcia. Z resztek ciasta możemy przygotować paski na kratownicę. Składniki(...)dodajemy jajka i wanilię, dokładnie mieszając. Następnie wsypujemy migdały i mąkę.  Spód wyrównujemy - ucinając upieczone, dodatkowe ciasto i wykładamy na niego (spód) dżem truskawkowy (cienką warstwę). Na konfiturze lokujemy migdałową masę. Jeżeli pozostawiliśmy kawałki ciasta na kratownicę - teraz ją układamy. Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy trochę przestygnie, smarujemy ją dżemem morelowym rozmieszanym z wrzącą

Życie zamknięte w smaku
Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem na drożdżach 144

wstydzę się do tego przyznać). Oczywiście nie mrożone (bo tego bym nie przeżył), tylko z naszej ulubionej pizzeri. Obejrzeliśmy trzy filmy, objadłem się creme brulee, tartą cytrynową z bezą (przepisy na te smakołyki za będą jakiś czas), a w międzyczasie upiekłem jeszcze dwa chleby. Nie te, na które przepis wam teraz dajemy, inne zupełnie. Historia tych chlebów jest zupełnie inna(...)wyrabiamy ciasto. Niestety mąką żytnia ma to do siebie, że bardzo się klei do rąk. Dlatego warto użyć miksera. Mikserem wyrabiamy 7-8 minut, ręcznie 12-15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto do niewielkich keksówek (mniej więcej do połowy wysokości) wyłożonych papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Lemon curd - idealny krem cytrynowy 232

tego kremu przymierzałam się od dawna. I w końcu przeszedł na niego czas przy okazji pieczenia świątecznych ciasteczek. Szybko, prosto, bez sterty naczyń do zmywania, a efekt niesamowity. Teraz rozumiem te zachwyty nad lemon curd :) Krem konsystencją przypomina bardzo gęsty budyń, jest aksamitny i przede wszystkim cudownie smakuje. Przepis zaczerpnęłam od Doroty z Moje Wypieki >>klik(...)kremu, jeszcze ciepłego, dodać masło i miksować do połączenia składników. I co, trudne? :)  Lemon curd najbardziej mi smakuje w połączeniu z kruchym ciastem. Można go używać jako masę do przełożenia kruchych placków lub do dekoracji kruchych ciasteczek. Jeśli dodacie więcej cukru, wtedy będzie słodszy, ale obawiam się, że cały jego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb z sezamem z nutą czosnku 189

chlebek na zakwasie, tym razem z dodatkiem sezamu i posmakiem czosnku. Bardzo lubie chlebek z czosnkiem jednak taki chlebek dłużej rośnie no i nie wyrasta tak ładnie jak te bez jego dodatku. Próbowałam różne opcje: całe ząbki  i zmiażdżone, sól czosnkową i czosnek granulowany. Jednak w każdym przypadku czosnek nieco hamuje rośnięcie chlebka. Od czasu do czasu jednak(...)dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Następnie ciasto odgazować (wymieszać) i przełożyć do natłuszczonej keksówki u mnie o wymiarach 13x24. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na kolejne 3-4 godziny. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut, potem zmniejszyć temperaturę

Monia miesza i gotuje
Makowiec świąteczny. 234

niego widelczyk. Masa makowa musi być wilgotna. Doszłam do wniosku, że skoro upiekłam pyszny sernik, muszę spróbować zrobić równie dobry makowiec. Boże Narodzenie bez niego , tak i jak bez pierników nie może się odbyć. W ubiegłym roku też zrobiłam na święta, ale nie byłam zadowolona jak dla mnie był trochę za suchy-wszyscy twierdzili, że jest pyszny(...)roztopić, dodać miód, zmielony mak, kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie smażyć około 15 min. na małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Można na wierzch włożyć kruszonkę lub polukrować

Kuchnia Beaty