W ostatnią niedzielę moja córka przystępowała do I Komunii i z tej okazji upiekłam dla niej wyjątkowy tort. Składa się on z czterech biszkoptów w różnych
Smakołyki AsiZamarzyło mi się ciasto ze śliwkami. Trochę kruche, ale jednocześnie sycące, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Mąż stwierdził, że jest zadziwiająco dobre. Trochę przypomina zapiekankę z
Smakuje zdrowoJuż dawno nie jadłam aż takiej bomby kalorycznej, ale uwierzcie mi, że warto było zgrzeszyć :) Z wierzchu chrupiąca, w środku piankowa, a do tego mnóstwo owoców
Kuchnia w czekoladzieBardzo orzeźwiająca i delikatna w smaku tarta cytrynowa. To ciasto to idealna propozycja na letnie, niedzielne popołudnie. Przygotujecie ją bardzo szybko i z całą pewnością zaskoczycie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik budyniowy z polewą z białej czekolady to smaczny i delikatny wypiek, który posmakuje każdemu miłośnikowi serników. Sernik sam w sobie jest bardzo
Przepiski.plKocham podpłomyki, chleb wcale nie musi dla mnie istnieć, ale podpłomyki co jakiś czas goszczą w moim menu. Idealne do moczenia w oliwie z oliwek, na
Quinoa Raz!Niezbędnik grillomaniaka Jak przygotować idealnego grilla, aby sąsiedzi pękali z zazdrości. Niezbędnik grillomaniaka to akcesoria bez których żaden fan grillowania nawet nie weźmie rozpałki do
Cztery FajeryRacuchy z jabłkami, to propozycja na pyszne domowe śniadanie . Uwielbiają je dzieci, więc możecie zachęcić je do wspólnego przygotowania. Racuszki są chrupiące z zewnątrz i miękkie
Przepisy na widelcuKotlety z cukinii i ziemniaków - nie wyrzucaj, wykorzystaj! Kotleciki z cukinii lub inne kotlety z warzyw to świetne danie, dzięki któremu możemy wykorzystać różne “obiadowe” resztki
Korniszonkiwózkiem bez płaczu. Zdecydowanie wolałam podać córce taki wartościowy produkt, niż np. chrupki kukurydziane które nie mają praktycznie żadnej wartości odżywczej, a jedynie zapychają żołądek i oklejają zęby sprzyjając próchnicy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste gofry z jabłkami 0 z 0 głosów Autor: Martyna Pietruszka Danie: Śniadanie Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 8 sztuk Przygotowanie 10 min. Pieczenie(...)mąki pszennej 1/3 łyżeczki 1/3 proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki 1/2 cynamonu cejlońskiego 1 łyżeczka 1 cukru z prawdziwą wanilią* 1 1 jabłko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W wysokim naczyniu zmiksuj jajko, mleko i olej. Następnie dodaj wszystkie suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon cejloński oraz wanilię i wszystko ponownie zmiksuj do uzyskania gładkiej masy
ProstePesto.plBułka wrocławska, wek, weka… spotkałam się z wieloma określeniami, tego typu pieczywa. Bez względu na nazwę jest to smaczne i delikatne pszenne pieczywo, po które zwykle sięgam planując przygotowanie kanapek, kanapek śledziowych , czy pasty jajecznej . Tym razem postanowiłam zrezygnować z wyjścia do piekarni i przygotować takie pieczywo w domu. Nie zawiodłam się. Wyszło smacznie, delikatnie i puszyście(...)elastycznego ciasta. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy. Dzielimy na pół. Każdą część rozciągamy lub wałkujemy na prostokąt. Mniej więcej 1/3 ciasta składamy do środka (wzdłuż dłuższego boku). Z drugiej strony, również składamy 1/3 ciasta do środka. Układamy (łączeniem do dołu) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce
Smaki Na Talerzumogę również przygotować kruche ciasto). Składniki na ciasto (blaszka 33×43): 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia np. kokosanek ) 1 szczypta soli 2 łyżki cukru pudru 200-220 g masła Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatam na gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest za suche, dodaję dodatkowe 20 g masła. Ciasto rozwałkowuję i wykładam(...)nakłuwam widelcem. Z resztek ciasta wycinam motylki lub inne kształty. Blaszkę z ciastem wstawiam do zamrażarki na ok. 15 minut, a w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyciągam ciasto z zamrażarki i wstawiam bezpośrednio do piekarnika na 15-20 minut, aż się lekko zarumieni. Motylki ułożyłam na osobnej blaszce i piekłam razem z ciastem. Kruche ciasto odstawiam
Słodki sentymentBardzo aromatyczny, chrupiący z zewnątrz, w środku puszysty chlebek, który idealnie pasuje do mięs, serów, wędlin z grilla ale chyba najlepiej smakuje solo bez zbędnych dodatków jeszcze ciepły… A przepis ten pochodzi z jednej z grup kulinarnych @mojakuchnia, do której mam przyjemność należeć, gdzie wspólnie powstają oto takie pyszności i nie tylko… Składniki: 600g mąki pszennej 30g świeżych(...)dodać sól, rozkłócone jajko, wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie miękkie masło wymieszać z zieleniną, solą i zmiażdżonym czosnkiem. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części wyłożyć na stolnicę, rozwałkować. Każdą z części posmarować przygotowanym masełkiem ziołowym, ciasto pokroić na paski. Każdy pasek zawinąć w nieciasny rulonik lub złożyć
W garach u GosiBardzo aromatyczny, chrupiący z zewnątrz, w środku puszysty chlebek, który idealnie pasuje do mięs, serów, wędlin z grilla ale chyba najlepiej smakuje solo bez zbędnych dodatków jeszcze ciepły… A przepis ten pochodzi z jednej z grup kulinarnych @mojakuchnia, do której mam przyjemność należeć, gdzie wspólnie powstają oto takie pyszności i nie tylko… Składniki: 600g mąki pszennej 30g świeżych(...)dodać sól, rozkłócone jajko, wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie miękkie masło wymieszać z zieleniną, solą i zmiażdżonym czosnkiem. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części wyłożyć na stolnicę, rozwałkować. Każdą z części posmarować przygotowanym masełkiem ziołowym, ciasto pokroić na paski. Każdy pasek zawinąć w nieciasny rulonik lub złożyć
W garach u Gosipokrojone na małe kawałki. Zagniataj ciasto. Potem dalej zagniatając dodaj ocet winny oraz dodawaj powoli wodę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe podziel na 5 części i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. W międzyczasie przygotuj jagody: umyj je, osusz, przełóż do miski i otocz w mące ziemniaczanej i erytrolu. Schłodzone ciasto rozwałkuj tak aby powstały niewielkie okręgi(...)środku każdego z nich ułóż nadzienie jagodowe i przykryj je brzegami ciasta. Na koniec tartaletki ułóż na blasze do pieczenia. Piecz ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Podawaj po przestygnięciu. Smacznego Artykuł Tartaletki z jagodami pochodzi z serwisu Z miłością do jedzenia
365 dni dookoła kuchniamerykańską. Bazujemy na japońskim cieście mlecznym , a zawijamy je jak klasyczny chlebek z cynamonem , bardzo popularny w USA. Jeśli przepadacie za cynamonowymi bułeczkami (przepis TUTAJ ), to ciasto na pewno Wam posmakuje. Zawijane, cynamonowe ciasto drożdżowe jest cudownie maślane i delikatne. Taka drożdżówka to świetny pomysł na deser lub podwieczorek. Polecam, smacznego:) Przepis na drożdżowe ciasto japońskie z cynamonem, składniki(...)szklanki, jeśli ciasto ma być słodsze, dodajcie nadwyżkę do mąki), łyżeczka soli, łyżka suchych drożdży (lub ok. 30 g drożdży świeżych), 1/2 szklanki ciepłego mleka, duże jajko, 60 g roztopionego masła 2- 3 łyżki rozpuszczonego masła 1/4 szklanki brązowego lub białego cukru, 2 łyżki cynamonu mleko do posmarowania ciasta przed pieczeniem Przepis na drożdżowe
Lekcje w kuchniśniadanie. Rogaliki z twarogiem, oczywiście nadzienie może być wedle własnego gustu.Przepis na rogaliki pochodzi stąd .U mnie rogaliki bez czarnuszki, bo wg mnie jakoś ona nie pasowała do takich rogalików, ale to oczywiście moja opinia i każdy robi tak jak lubi.Do ciasta drożdżowego dałam ciut więcej cukru i do twarogu dodałam także zwykły cukier bo sam cukier waniliowy(...)kilka minut.Resztę mąki przesiać wraz z solą.Do mąki dodać jajko, żółtko , olej oraz pozostałe ciepłe mleko i wyrośnięte drożdże.Wyrobić ciasto, nakryć i odstawić do wyrośnięcia.Następnie ciasto ponownie przez chwilę wyrobić i podzielić na 9-12 części. Z każdej części rozwałkować placek, połowę naciąć nożem lub radełkiem
Moje domowe kucharzenieDomowe pieczywo zaczęłam piec dzięki blogowi Pracownia Wypieków Liski . Jest ona dla mnie bez dwóch zdań autorytetem w tej dziedzinie dlatego też bardzo się ucieszyłam widząc nowy przepis na chlebek na Whiteplate. Pieczenie go zaplanowałam na weekend bo to chleb z gruntu tych długo rosnących. Udał się nieźle. Był wilgotny, z ładnymi dziurkami, z początku skórka była(...)bardzo twarda ale zmiękła. Przepis wart wypróbowania. Pszenno-zytni chleb ze slonecznikiem, na zakwasie wieczorem, dnia poprzedzającego pieczenie: 3 łyżki aktywnego zakwasu 80 g mąki żytniej typ 720 100 g wody Mieszamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12-16 godzin następnego dnia dodajemy: 280 g dowolnej mąki pszennej 160 g wody 8 g soli morskiej okruszek świeżych
Dzieje kuchennej Wiewióryśledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na drożdżowe rogaliki z jagodami. 5 dkg drożdży 20 dkg jogurtu naturalnego (bez laktozy) 15 dkg margaryny (bez laktozy) szczypta soli 10 dkg cukru pudru 45 dkg mąki 3 jajka 25 dkg jagód 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania Rogaliki drożdżowe(...)ciasto przez kilka minut do dokładnego połączenia się wszytkich składników. Ciasto włożyć do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Do małej miseczki włożyć jagody, mąkę ziemniaczaną oraz cukier brązowy. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość kilku milimetrów. Na środek rozwałkowanego ciasta położyć
mecookssoli, cukru, oliwy z oliwek i wody zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Szpinak rozmrozić. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Dusić na małym ogniu do odparowania wody. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na cztery części. Z każdej uformować kulę(...)cienko. Na połowie ułożyć porcję szpinaku, na wierzch położyć plasterki mozarelli (jeżeli jest tarta - można ją wcześniej wymieszać z ostudzonym farszem szpinakowym). Ciasto złożyć na pół, zlebić brzegi jak pierogi. Jajko rozbić i posmarować pierogi. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 703,1 kcal Tłuszcz: 23,4g Białko: 28,2g Węglowodany
Zielona KuchniaLubicie serniczki? Ja powiem szczerze nie jestem wielką miłośniczką ale co jakiś czas mam ochotę właśnie na takie ciasto ostatnio zainspirowałam się serniczkiem z dodatkiem dyni Pobiegłam do sklepu, kupiłam składniki i raz, dwa, trzy serniczek gotowy Oj jaki on dobry Polecam przepis bo to prawdziwa „petarda” dobrego smaku Składniki /średnica(...)nimi tortownicę o średnicy 24 cm (w większej sernik będzie trochę niższy i będzie wymagał krótszego pieczenia) Następnie wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 1h i 10 minut. Podawać na zimno z ulubioną konfiturą, musem czekoladowym lub bez dodatków Smacznego. *Wskazówka Jak upiec dynię: umyć dynię i pokroić na kilka części, usunąć pestki. Położyć
I LOVE LIFEwszyscy, pomyślałem, że może by tak połączyć sezon na dynię z pierogami. I to był bardzo dobry pomysł. Pieróg ma w sobie ten plus, że przyjmuje praktycznie każde nadzienie. Bez względu na to, czy chcemy je zrobić w wersji wytrawnej czy słodkiej. Zwłaszcza teraz, kiedy częściej po przepisy sięgamy do internetu niż do książek kucharskich, okazuje się, że znane(...)gorącą wodę. Mieszamy ciasto, a następnie zagniatamy ostrożnie, aby się nie poparzyć. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na około 20-30 minut. Wodę możemy dolewać partiami. Niestety bardzo ciężko jest dobrać odpowiednią proporcję wody do mąki, gdyż każda mąka ma inną chłonność płynów Dynię obieramy ze skóry, wykrawamy nasiona i kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą i pieczemy około
Jacob TastesLubię piec, ale kiedy robię ciasto i nie zamrożę od razu połowy, to część zawsze mi się marnuje. Dlatego postanowiłam zrobić sobie pasztet warzywny. Można go zjeść na obiad, zabrać do pracy i zrobić z niego zdrową przekąskę, więc na pewno nam się nie zeschnie. Z tych samych składników można upiec duży pasztet w keksówce, ale ja wolę indywidualne porcje(...)Marchewkę i kalafiorą misujemy. Do dużej miski przekładamy zmieloną marchew z kalafiorem, kaszkę, surowe jajka, cebulę, czosnek i przyprawy. Mieszamy mikserem. Następnie dodajemy dynię i groszek z puszki. Mieszamy bez miksowania. Przekładamy masę do wysmarowanej masłem lub olejem keksówki. Bardzo dobrze sprawdzą się też indywidualne porcje upieczone w foremkach do muffinów lub foremkach do tartaletek. Po upieczeniu smarujemy chrzanem
Ugotowane pozamiatanesłodki smak zawdzięczają bananom i miodowi. Jeśli jesteś na diecie, to możesz bez większych wyrzutów sumienia spałaszować taką muffinkę. Wiecie, co jeszcze fajne jest w tych babeczkach? Nie smakują jak styropian, co niekiedy zdarza się dietetycznym słodyczom i długo pozostają wilgotne. Do wszystkich ciast z bananami polecam te bardzo dojrzałe banany, takie które fragmentami zaczynają nam czarnieć. Nie nadają(...)serka śmietankowego, wymieszanego z miodem. Drukuj Fit Muffinki bananowe z masłem orzechowym Składniki Składniki suche 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki mokre 2 duże dojrzałe banany 3 czubate łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego (można wcześniej rozpuścić) 1 jajko kilka kropel aromatu
Mieszam w Garnkucóż, nie jest to ciasto dietetyczne, ale za to nad wyraz smaczne. Puszysty sernik wiedeński jest po prostu ciastem idealnym na każdą okazję. Składniki - proporcje na formę prostokątną o wymiarach 28x19x7 cm lub okrągłą o średnicy 26 cm Jako miarki używałam szklanki o pojemności 250 ml Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 1 kg tłustego, 2-3 krotnie zmielonego(...)jeszcze chwilę ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć z masą serową i bardzo delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenie formy. Piec bez termoobiegu w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 60-70 minut. Po upieczeniu pozostawić lekko uchylonym piekarniku na około 15 minut, a kiedy już całkowicie wystygnie schłodzić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajuż jest. I choć słynne pieprzne orzeszki piekłam już nie raz, tym razem w Mad og bolig , nr 11/2016 znalazłam przepis, obok którego nie mogłam przejść obojętnie. Bez jajek i amoniaku; szczególnie to drugie przemawia na jego korzyść. Za to z dodatkiem pieprzu w optymistycznej, różowej barwie. Tradycyjnie używa się pieprzu białego, najczęściej czarnego, więc taka odmiana bardzo(...)pieprzu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Cały czas ucierając, powoli wlewać kremówkę. Pieprz utrzeć w moździerzu. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z przyprawami. Partiami wsypywać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto podzielić na równe części, z każdej uformować wałeczek grubości małego
Pożeraczka, czyli raz adobrzepudru -3/4 łyżki sody oczyszczonej -1 łyżka octu -2 jajka masa -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -3 szklanki mleka -400g masy kajmakowej -250g margaryny lub masła dodatkowo -garść orzechów włoskich do dekoracji Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę. Gdy będzie stygł przygotujemy spody. 2 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy(...)ciasto. Jak się klei trzeba podsypać mąką. Ciasto ma być elastyczne i błyszczące. Dzielimy je na 6 równych części, każdą wałkujemy cienko na podsypany blacie i nawijamy na wałek i przenosimy do blaszki wyłożonej papierem. można też wałkować na papierze, ale mi lepiej robiło się na blacie i potem ubytki doklejałam ręcznie-i wszystko pięknie wyszło :-) Każdy spód pieczemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku