robi się sama". Pieczarkowego farszu nie należy nakładać zbyt oszczędnie, powinien wypełniać ciasto po brzegi, jak na domowe paszteciki przystało. Składniki: świeże ciasto francuskie (50x25 cm) 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz mielony, kolendra mielona mleko skondensowane lub białko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić, wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym. Cebulę(...)która powinna odparować. Pieczarki i cebulę smażyć do miękkości. Po przestudzeniu doprawić farsz solą, pieprzem i kolendrą . Farsz wyłożyć na ciasto francuskie , zawinąć w roladę, pokroić na paszteciki. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego pasztecika posmarować mlekiem skondensowanym . Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Codziennik Kuchennyroztopione masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (powinno być zwarte, miękkie i lekko się lepić). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godz. Wyrobione ciasto rozwałkować na prostokąt (mniej więcej o wymiarach 30×40 cm). Wierzch posmarować mlekiem. W miseczce wymieszać składniki na nadzienie i posypać nimi całą powierzchnię ciasta. Zrolować i pokroić(...)kawałków. Formę na muffiny wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej pokrojone kawałki ciasta. Odstawić je do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 min. (aż nabiorą złotego koloru). Po wystudzeniu, można bułeczki oblać lukrem
Pink Envelopemisce miksera lub blendera (z nakładką do ciast) wymieszaj mąki z cukrem, po czym dodaj masło i miksuj do uzyskania grudkowatej konsystencji. Dodaj jajko i miksuj tylko do momentu utworzenia się jednolitej kuli. Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię, podziel ciasto na 2 części (jedną trochę mniejszą na wierzch ciasta), zawiń je w folię i umieść na co najmniej(...)Natłuść głęboką formę do ciasta o średnicy ok 26 cm. Rozwałkuj większy kawałek ciasta na wielkość formy i wyłóż nim spód i boki naczynia, pozostawiając 1 cm krawędzie. Włóż do wnętrza nadzienie i na wierzch wyłóż rozwałkowany drugi kawałek ciasta. Połącz krawędzie obu kawałków ciast i natnij też wierzch, aby w trakcie pieczenia mogła uchodzić para. Wysmaruj ciasto rotrzepanym
karmelowydeszczowe i przez to "bez-spacerowe" popołudnie, trzeba więc było plan wcielić w życie. Składniki (na 12-15 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru (użyj 1/2 szklanki) 1/2 opakowania śmietany 12% (lepiej użyj jogurtu naturalnego) 1/2 kostki masła 2 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)wykonania jeszcze nie widziałam. Nic a nic nie chciały trzymać masy babeczkowej w ryzach. A co dopiero nadzienia budyniowego. Aby nie stracić budyniowej koncepcji niecałą połowę budyniu wymieszałam z ciastem babeczkowym i wyłożyłam do foremek. Piekłam niecałe 30 minut w temperaturze 185 stopni. W smaku babeczko - bułeczki są pyszne, ale o formie muffinkowej musiałam zapomnieć, a formę babeczkową udało się
Kuchnia po mojemutruskawkowe pole? Ha! Zniknęły! Poddały się bez walki! I dobrze im tak! Teraz z radością i uśmiechem odkroję sobie największy kawałek i będę celebrować to najsmaczniejsze zwycięstwo! A Wy jak sobie z nimi dajecie radę? Jakie macie sposoby? TARTA TRUSKAWKOWA STRAWBERRY FIELDS FOREVE R** SKŁADNIKI Na kruche ciasto 300 g mąki (użyłam krupczatki(...)cytryny można zmniejszyć lub zwiększyć, to zależy od Waszych preferencji smakowych). Piekarnik rozgrzać do ok. 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, ja użyłam podłużnej (można ją zastąpić dużą keksówką). Wstawić do piekarnika i piec ok. 15-20 minut, aż ładnie zbrązowieje. Wyjąć i wystudzić. Gotowy krem rozprowadzić na wystudzonym spodzie. Na wierzchu ułożyć
KUCHARNIAludzie uwielbiający czekoladowe wypieki, są tacy, którzy nie wyobrażają sobie weekendu bez szarlotki, są również osoby, które nie mogą obyć się bez sernika. Rozumiem ich. Rzadko go robię, ale zawsze gdy już znajduję czas jestem w siódmym niebie! Gdy go jem, zastanawiam się dlaczego tak długo musiałam czekać na ten wypiek. Kiedyś ktoś mnie nastraszył, że sernik jest(...)taki trudny, że opada, że nigdy nie wychodzi. Ej! Przecież sernik zawsze wychodzi! Są po prostu dwa rodzaje - pierwszy to lekki i puszysty, drugi cięższy i bardziej przypominający ciasto. Lubię oba, choć bardziej skłaniam się ku temu drugiemu. A jak jest z Wami, lubicie serniki? Mam nadzieję, że tak, ponieważ dzisiejszy przepis jest propozycją dla każdego. Zapraszam na sernik
Słodkie Przyjemnościprzygotować ciasto drożdżowe.W garnuszku lekko podgrzać mleko.Pod koniec dorzucić masło pokrojone w małe kawałki.Zestawic z palnika do misy miksera odważyć suche składniki,dodać mleko z masłem i żółtka.Przy pomocy haka zagnieść gładkie,sprężyste ciasto.Przykryć misę folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść.Odważając po około 60 g ciasta uformować(...)wgłebienie na owoce.Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do napuszenia na 20 minut poprawić szklanką wgłebienia .W kazdy dołek wcinąc po 6 - 7 jeżyn.Boki bułeczek wysmarować rozbełtanym białkiem piec w 200`C 20 - 25 minut studzić na kratce roztopic czekoladę w kąpieli wodnej z 1 lub 2 łyżkami kremówki i polać bułeczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepis jaki postanowiłam wprowadzić w tym roku, to moje – od lat robione – ciasto z galaretkami. Bardzo proste i smaczne ciasto, które można też przygotować w wersji dla dorosłych (do ponczu dodać ulubiony alkohol). Są dwie istotne rzeczy, o których trzeba pamiętać przygotowując to ciasto z galaretkami… 1. Jeśli masa nam się zwarzy (w trakcie ucierania się rozwarstwi(...)rozpuszczą (kiedyś coś tak głupiego zrobiłam i masa miała okropny szary kolor….) Ciasto z galaretkami – składniki i przygotowanie: Biszkopt: 4 jajka (białka i żółtka oddzielone) 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki (w tym 2 łyżki ziemniaczanej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia), mąkę zwykle przesiewam przez sitko. 1. Ubijać białka z cukrem na sztywno. Dodawać
UgotujmyTo.plinnych substancji słodzących, prezentowane dzisiaj ciasto jest bardzo niskokaloryczne i niskowęglowodanowe. I o to nam właśnie chodzi! O chwilę przyjemności bez wyrzutów sumienia! Kawowy keto sernik z kalafiora Kalafiorowy zawrót głowy Oczywiście głównym bohaterem dzisiejszego przepisu jest kalafior , który na dobre już zagościł we wszystkich moich keto sernikach bez nabiału. A były już dwa – jeden z dodatkiem(...)rafinowanego Sposób przygotowania Spód Wszystkie składniki na spód włożyć do malaksera i rozdrobnić na gładką masę. Rozłożyć ją równomiernie w formie o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 12- 15 minut. Ostudzić Masa kawowa Kalafiora ugotować do miękkości, odcedzić i odcisnąć z nadmiaru wody. Jeszcze dość mocno ciepłego
Modern Cave GirlMuffinki to taka mini wersja na raz pysznego, mocno czekoladowego brownie z cukinii, na które przepis pojawił się na blogu rok temu i które bardzo gorąco
Healthy food explorerWaniliowe rogaliki są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach. To klasyk niemieckiej tradycji adwentowej. Jedne z najprostszych, a jedyną ich dekoracją jest gruba warstwa cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Totalnie słodka mieszanka smaków:) Pomysł na to ciasto powstał w mojej głowie po emisji jednego z programów kulinariach, których w telewizji ostatnio pod dostatkiem Sernik jest
Ania i Marcin gotująDziś moje urodziny :) Dopiero wróciliśmy z urlopu więc chyba nie zdążę przygotować tortu ale dla Was i tak mam przepis. Tort Pavlova przygotowałam 2 tygodnie temu
Mienta blogOd kiedy pracuję na gotowanie i bloga mam coraz mniej czasu i niestety sił. Moje wczesne wstawanie i dojazdy dają czasami o sobie znać i
Szybko Tanio Smacznie