Każdy zachwyca się tortami pavlowa, ja jednak dzisiaj trochę cieniej i mniej słodko ale bardzo pysznie i naprawdę bezowo. Taki tort z pewnością Was zachwyci.
Niezły MłynekŚwięta utrzymywała się w naszym domu, warto zadbać o trzy elementy: zapach, wygląd i funkcjonalność. Zapach- Nic tak nie wprowadza klimatu świątecznego, jak zapach cynamonu, pomarańczy czy pieczonych razem z domownikami pierniczków, warto zachęcić do wspólnych wypieków dzieci, które uwielbiają wycinać foremkami ciastka, czy lukrować już gotowe pierniki. Wygląd- Nasze wnętrza warto udekorować już wcześniej i zaangażować(...)grudzień będą smaczną przekąską do kawy a podczas świąt smacznym poczęstunkiem, ale również pięknym sposobem na dekoracje stołu. Zawsze możesz też sięgnąć po gotowe ciasto na pierniki , a sobie zostawić już tylko pieczenie. Sprawdzonym przepisem na pierniczki, które mogą leżakować ponad miesiąc, chętnie się z Wami podzielę. PRZEPIS NA PIERNICZKI: - 450 g mąki orkiszowej jasnej
SMYKWKUCHNIJabłecznik przekładany może się stać jednym z ulubionych waszych ciast. Naprawdę Mamy teraz lato i dostęp do wielu owoców jednak jabłka są tak naprawdę zawsze, cały
RelaxtimeWitajcie! Pozwólcie, że podzielę się z Wami przepisem na dość efektownego i w miarę łatwe go przekładańca. Bazą będzie tutaj biszkopt 4 jajeczny i herbatniki
Domowe ciastaGotowanie i pieczenie wymaga dokładności. Szklanki są bardzo wygodne w odmierzaniu. Dowiedz się ile gram waży szklanka: mąki, cukru oraz cukru pudru. Sprawdź mój przelicznik kulinarny i ułatw sobie pracę w kuchni. Na moim blogu podaję w przepisach składniki w gramach oraz w przeliczeniu na szklanki o pojemności 250 ml. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma w kuchni(...)wagę kuchenną i trudno jest bez niej zmierzyć składniki. Z pomocą przychodzi moja mała ściąga z przelicznikiem kuchennym Moje miary kuchenne W moich przepisach kulinarnych ilekroć używam zwrotów: szklanka, łyżka i łyżeczka mam na myśli standardowe wielkości. szklanka to pojemność 250 ml łyżka to pojemność 15 ml łyżeczka to pojemność 5 ml. Łatwo jest zatem odmierzyć składniki płynne. Gorzej
Ania gotujekonieczności wykorzystania pięknego rabarbarowego bukietu. Upchnęłam go właśnie w poniżej prezentowaną babeczkę. W oryginale to babka z kominkiem, z dodatkiem soku i skórki z cytryny, bez owoców. Zapewniam jednak - moja modyfikacja jest trafiona i w pełni udana. Poza rabarbarem, dodałem również chałwę - rabarbar w jej towarzystwie czuje się naprawdę dobrze, przekonałam się(...)smakowego odnalazło się mleko w proszku. Babeczka wyrasta bardzo wysoka, mięciutka, nie zbyt wilgotna, a w smaku zaiste mleczna. W przygotowaniu nieskomplikowana, jednak jak to w ciastach ucieranych bywa - najważniejszą kwestią i gwarancją braku zakalca jest długie ubijanie piany z jajek i cukru. Zamiast rabarbaru oczywiście można wykorzystać inne owoce, truskawki, jagody - również wpasują
Kronika Piekarnikaowoce pod kruszonką – prosty i szybki deser, który w towarzystwie domowych lodów smakuje najlepiej. Kruszonkę najczęściej łączę z ciastami kruchymi i drożdżowymi. Nie wyobrażam sobie też drożdżówki bez kruszonki. Kruszonkę polecam na wszelakie słodkie wypieki, dodadzą słodkości i chrupkości ciastom, drożdżówkom, rogalikom. Na wspaniałą, prostą, domową kruszonkę jest łatwy przepis, który znajdziecie poniżej. W opisie także porady na smakowe(...)resztą składników kroję w kosteczkę. Mieszam w misce wszystkie składniki. Szybko zagniatam ciasto. Mają powstać grudki. Kruszonkę schładzam w lodówce przez 20-30 minut. W międzyczasie przygotowuję ciasto. Po tym czasie wysypuję ją na przygotowane ciasto/owoce lub po prostu na blachę z papierem do pieczenia. Pieczę do zarumienienia czyli około 20 minut. Taką zapiekaną kruszonką możesz posypać owocowe desery
Zasmakuj KuchniRewelacyjny w smaku, mięciutki w środku, z idealnie chrupiącą skórką, a przy tym bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Bez drożdży, bez wyrastania, długo utrzymuje świeżość. To główne zalety domowego szpinakowego chleba. Jeśli jeszcze dodam, że nie może się nie udać, to myślę, że skusicie się i spróbujecie. Smakuje nawet tym co nie specjalnie przepadają za szpinakiem. Jedyną(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Dodatkowo - słonecznik lub inne ziarna do posypania ( opcjonalnie ) Wykonanie Szpinak, mleko, ocet, cukier i sól przekładam do blendera i miksuję na papkę. Do miski wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaję szpinakową papkę, całość mieszam dokładnie łyżką, potem wyrabiam ręką. Ciasto przekładam do uprzednio wyłożonej
Kuchnia z widokiem na ogródpropozycje śniadaniowe. Każdą z nich uzupełnia szklanka soku pomarańczowego, o której warto pamiętać przy każdym śniadaniu. Dlaczego? Sok pomarańczowy świetnie komponuje się z porannym posiłkiem, bez względu na to czy wybierzemy propozycję na słodko, czy wytrawnie. Uzupełniając nim nasze śniadanie dostarczamy naszemu organizmowi 1 z 5 zalecanych dziennie porcji owoców lub warzyw, bo szklanka soku 100% to właśnie porcja(...)cukrem i miodem. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną mieszankę rozprowadzamy na całej powierzchni blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20-25 minut (do zezłocenia). Po około 10 minutach mieszamy (bez wyjmowania z piekarnika) drewnianą łopatką. Pilnujemy, aby granola zbyt mocno się nie przyrumieniła. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy
Smaki Na Talerzupół - wtedy otrzymuję trochę zdrowszy pełnoziarnisty chleb na drożdżach . Chleb powszedni to chleb bez formy . Aby ładnie wyrósł i nie popękał za bardzo, warto uformować bochenek zwijając go jak roladę biszkoptową. Jeśli lubicie pieczywo z ziarnami, nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucić do ciasta drożdżowego trochę słonecznika, sezamu, siemienia czy innej mieszanki pestek. Ziarnami możecie też obsypać skórkę(...)około 10-15 minut, pod koniec dodając olej - jeśli w trakcie zagniatania ciasto będzie bardzo się kleić, można podsypać mąką. Odstawić na 60-90 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu uformować w podłużny bochenek (ja zawsze robię to w ten sposób, że spłaszczam kulkę ciasta dłonią tak, by uformować prostokąt, następnie zawijam jak roladę). Odstawić do podrośnięcia
Lekcje w kuchniMoja kolejna propozycja, na wykorzystanie białek. Bardzo smaczna rolada. Zrobiłam podobnie jak roladę biszkoptową, tylko bez żółtek. Zamiast mąki ziemniaczanej, dodałam budyń i dodatkowo odrobinę oleju. Nadzienie z dżemu i bitej śmietany. Tak zwyczajnie, prosto. Rolada bardzo wszystkim smakowała. Myślę, że i Wam posmakuje :) Tym bardziej, że to smaczny sposób na zaległe białka. Białka oczywiście, można zamrozić(...)śmietankowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Masa: 250 g. śmietanki 30 % dżem brzoskwiniowy (miałam swojski) Dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawać po łyżce cukru. Kiedy cukier połączy się z białkami, wyłączyć mikser. Dodać mąkę, budyń, proszek do pieczenia i olej. Wymieszać łyżką
Agusiowe smakołykiwindow.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mąkę pszenną wsypałam do miski. Dodałam szczyptę soli i cukru oraz roztarte zioła prowansalskie. Dosypałam proszek do pieczenia. Dolałam oliwę i ciepłą wodę. Wszystko wymieszałam i zagniotłam na zwarte i elastyczne ciasto. Ciasto uformowałam z kulkę i rozwałkowałam na okrągły placek wielkości patelni. U mnie ok. 25cm. Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i przesmażyłam(...)push({}); Dużą patelnię posmarowałam cienko olejem. Rozgrzałam ją i włożyłam ciasto. Smażyłam je na małym ogniu do zrumienienia i przewróciłam na drugą stronę. Ciasto posmarowałam majonezem. Rozłożyłam kurczaka, cebulę i ananasa. Posypałam wszystko startym serem, przykryłam patelnię i smażyłam pizzę kilka minut, aż ser się rozpuścił, a spód ciasta przyrumienił. Pizzę podałam na gorąco. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania
Waniliowe Improwizacjejest to idealna okazja na wypróbowanie takiego przepisu. Proste, smaczne i idealne dla kochających dyniowe klimaty! Prawdziwa strona internetowa sieci Swirls z gry MROŻONY JOGURT O SMAKU CIASTA DYNIOWEGO The Last of Us – Left Behind Dyniowy mrożony jogurt z przyprawą korzenną (pumpkin spice) CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 4h (10 min przygotowanie, 1h duszenie, 3h mrożenie) CENA: 15 zł LICZBA PORCJI(...)duś pod przykryciem ok. 30 min do miękkości. Lekko wystudź i dokładniej zblenduj. Opcja w piekarniku – dynię wydrąż i pokrój w paski bez obierania. Umieść na blaszce lub w naczyniu żaroopodornym, przykryj folią i piecz w 200 C przez ok. 50 min do miękkości. Następnie wyciągnij dynię z piekarnika, nieco wystudź, zdejmij skórę i dokładnie zblenduj miąższ. Opcja leniwa
Nerds Kitchenprzepis ze świeżych grzybów Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem Domowe gnocchi w sosie szpinakowym z fetą Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej Zupa z dyni piżmowej – bez dodatku śmietany Trudność Średnio zaawansowany Czas przygotowania 30 min. Czas gotowania 30 min. Całkowity czas 1 godzina USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA OK. 25 KOPYTEK) KOPYTKA(...)oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut w 220*C (w międzyczasie przejdź do przygotowywania kurek). 2 Upieczoną dynię obierz ze skórki, dodaj niewielką ilość wody i zblenduj na gładkie purée. 3 Miąższ z dyni przełóż do miski, dodaj mąki, jajko oraz sól i pieprz. SZYBKO zgnieć ciasto aż do połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt rzadka
A to pestkaKruche ciasto to podstawa wielu wypieków. Bez niego nie powstaną nasze ulubione ciasta np. mazurek, szarlotka czy kruche babeczki. Najlepsze kruche ciasto powinno być chrupiące pod zębami i rozpływające się na języku. W skład ciasta kruchego wchodzą: mąka i tłuszcz oraz szczypta soli. Niekiedy dodawana jest śmietana, cukier i żółtka. Do ciasta używa się mąki krupczatki. Krupczatka jest mąką(...)siekamy dokładnie całość nożem. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto ręcznie. Z ciasta wyrabiamy kulkę, którą wkładamy do woreczka foliowego i odstawiamy do lodówki na ok. 60 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy ciasto. Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez ok. 15-20 minut. Jeżeli ciasto będzie wykorzystane
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne