Moja rodzina to dwa fronty. Jeden anty bananowy, drugi bananolubny. Ja z Synciem piję bananowe koktajle i jem bananowe chlebki, Małżon i Córcia omijają podobne przysmaki
Dzieje kuchennej Wiewióryminut, do lekkiego przyrumienia. Blaszkę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Ja swoje ciasto po wystudzeniu (skurczyło się dość sporo) przełożyłam do mniejszej formy wyłożonej dokładnie papierem do pieczenia (boki również). Warstwa budyniowa: W garnku umieszczamy masło, ok.600g mleka oraz cukier zwykły i waniliowy i zagotowujemy. W innym naczyniu mieszamy 200g mleka z żółtkami oraz proszkiem budyniowym(...)gotującego się mleka. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy mieszając ok.1 minuty. Garnek zdejmujemy z palnika. Odstawiamy na ok.5 minut. Następnie masę budyniową wylewamy na spód z ciasta francuskiego. Równo rozsmarowujemy i odstawiamy do przestudzenia. Chłodne wstawiam do lodówki, by bardziej stężało. Warstwa śmietanowa: W małym garnuszku (kubeczku) mieszamy 5g żelatyny z 30g gorącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
Smaczne ZdroweBardzo szybki i łatwy do zrobienia deser z truskawek. Truskawki zapiekane z kokosem nie wymagają od nas dużo pracy. Bardzo smaczny i niezbyt słodki deser, który
Kuchcik gotujenaprawdę tylko banany zostały na swoim miejscu Udało mi się stworzyć ciasto wegańskie, bezglutenowe i bez cukru! Po przekrojeniu świetnie się prezentuje, widzimy kilka pysznych tekstur. Banany , jak i inne produkty pochodzą z Zielonego Sklepu – w poprzednim przepisie na dyniowe ciasto również polecałam Wam ten sklep internetowy. Jakie produkty znajdziecie w Zielonym Sklepie ? Przede wszystkim ekologiczne warzywa(...)bezglutenowy) 120 g manny kokosowej (musu kokosowego) 2 łyżki erytrolu lub innego słodzika Dodatkowo: 2 banany płatki migdałowe do posypania Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto wszystkie składniki wymieszaj i wyłóż na formę. Ciasto wyrównaj i piecz około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ostudzone ciasto posmaruj karmelem – przygotuj go mieszając ze sobą masło orzechowe oraz syrop z daktyli. Jeśli
Via GustoDziś ponownie śliwki w roli głównej. Tym razem w wydaniu wegeteriańskim. Składniki : 1 szklanka otrębów gryczanych 1 szklanka mąki gryczanej 1/2 szklanki rodzynek( u mnie pół
Proste Potrawydrożdże. Dodać mąkę, sól i dobrze wymieszać. Ciasto zrobi się lepkie i kudłate. Przykryć miskę folią spożywczą. Niech wyrasta co najmniej 8 godzin, a nawet 12 do 18, w temperaturze pokojowej, około 21. 2. Ciasto będzie gotowe, kiedy na powierzchni będzie dużo pęcherzyków. Na posypanym blacie kuchennym lub stolnicy umieścić ciasto, złożyć je na raz lub dwa. Przykryć luźno(...)odstawić na około 15 minut. 3. Delikatnie uformować z ciasta kulę, dodając tylko mąki by nie kleiło się do dłoni i powierzchni roboczej. Czystą ściereczkę kuchenną obwicie posypać otrębami, położyć na nim ręczniku ciasto, opatulić zostawić do wyrośnięcia na jeszcze 1-2 godziny. Ciasto będzie gotowe do pieczenia kiedy podwoi objętość a miejsce po wgnieceniu palcem nie będzie
Anioły w kuchniHej! Jak mijają Wam letnie dni? U mnie bardzo pracowicie, ale mimo to staram się znaleźć trochę czasu na ulubione zajęcia. 💗 Ostatnio udało mi się
Kuchnia Elliemoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Dzisiaj polecam drugi przepis na placek drożdżowy, tym razem na margarynie KASIA! Ja UPIEKŁAM Z POŁOWY SKŁADNIKÓW , czyli na jednej blaszce. ( wymiary blaszki(...)wygarowane”drożdże, W miarę potrzeby dodać mąki, na końcu wyrabiać drewnianą łopatką. Gdy ciasto w misce „wygaruje”, wyłożyć na dwie blaszki, na blaszkach musi też „wygarować”, potem nakładamy owoce i na wierzch kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni C. ok. 30 -35 minut. Ciasto musi mieć złoty kolor. Smacznego ! Składniki
Pysznosci Babci Basiwłaściwie w zastępstwie mąki. Ja jestem zachwycona - tym, jak ładnie się udał i jak cudownie smakował. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen , cytuję przepis bez większych zmian. Składniki: 6 jajek (białka oddzielone o żółtek) 225 g cukru (dałam 180) 25 g mąki (dałam typ 550) 175 g mielonych migdałów, najlepiej mielonych ze skórką starta(...)ilości) starta skórka i sok wyciśnięty z całej pomarańczy (zużyłam także tylko połowę) 1 mała łyżeczka esencji migdałowej płatki migdałowe do posypania ciasta 450 g cukru pudru (dałam połowę, w zupełności wystarczyła na pokrycie ciasta lukrem) 1 . Piekarnik rozgrzać do 180°C. Natłuścić tortownicę (23-24 cm średnicy). 2 . Ucierać żółtka z połową cukru, aż nabiorą jasnożółtego koloru i zgęstnieją
Kuchnia PrezydentowejTorcik powstał spontanicznie, ot tak bez okazji, miałam miseczkę zebranych truskawek z ogrodu i musiałam coś z nimi zrobić, a że lubię słodkości powstał więc ten najprostszy letni torcik, skromny a jednocześnie kuszący. Składniki: Różowy biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej czerwony barwnik w żelu -opcjonalnie Masa śmietanowa: 1/2 litra(...)kremówki 1/2 kg serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 80 dag świeżych truskawek wiórki kokosowe białe Poncz: 1,5 szklanki gotowanego osłodzonego kompotu z rabarbaru i truskawek Sposób wykonania: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą pianę dodając pod koniec miksowania stopniowo cukier dalej ubijając, następnie dodajemy żółtka miksujemy, oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą przesiewamy do masy
Wanilia i KardamonZwykłe ciasteczka. A jednak wyjątkowe. Na poprawę humoru. Przecież dzień bez uśmiechu to dzień stracony:) Upieczcie je, ładnie zapakujcie a następnie wręczcie komuś bliskiemu. Z okazji lub bez. Uśmiech gwarantowany:) Bo przecież radość bliskiej nam osoby jest bezcenna...:) Do wykonania ciastek z kakaowym wzorem wystarczy przygotować szablon. W tym celu obrysowujemy kształt foremki, której używaliśmy(...)kilka kropli aromatu waniliowego 150 g masła Wszystkie składniki zagnieść na elastyczne ciasto i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować na grubość 4 - 5 mm i wycinać ciastka. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Za pomocą wykałaczki narysować buźki lub nanosić wzór używając szablonu. Piec około 12 minut w temperaturze 200 stopni
My simple kitchenpoziom cukru skoczyłby mi w kosmos. Amerykanie cronutsami się zajadają, wyczekując swojej porcji w kolejce i nawet ciotka w osobie samej Julii Roberts nie wystarczy, żeby to ciacho dostać bez kolejki. Mam parę fajnych ciotek, ale Dżulki Roberts wśród nich nie ma. Mam też świadomość, że aby spalić takie jedno cudo, musiałabym przekopać cały nasz ogród do głębokości metra(...)poczucie dekadencji zostaje. CRUFFINY Z RÓŻĄ (5 sztuk) 1 opakowanie ciasta na croissanty 1 czubata łyżka konfitury z płatków róż (nasza! mniej więcej tyle róż co cukru i sok z cytryny dla utrzymania koloru) Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Ciasto wyjmujemy z opakowania, smarujemy brzegi masłem i zawijamy je, żeby powstał kwadrat. Rozwałkujemy
les mirabellesŚwięta bez pierników – nie ma mowy! Jeśli lubicie ekspresowe przygotowania do Świąt, ten przepis jest idealny, gdyż pierniki można jeść w dzień pieczenia, chociaż na drugi są jeszcze lepsze. Nasza propozycja nieco różni się od typowych polskich pierników, gdyż inspirowana jest szwedzkim odpowiednikiem o nazwie Pepparkakor – te pierniki są cieniutkie, chrupiące i mocno korzenne dzięki sporej porcji imbiru(...)rondelka dodajemy po 3 łyżki miodu, cukru oraz masła. Podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, mieszając, aż całość utworzy jendolitą, gładką maskę. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. CIASTO (4 min) Do miski dodajemy jedno jajko i lekko roztrzepujemy je widelcem. Wsypujemy przesianą mąkę, przyprawy (jeśli nie macie mielonych goździków, zmielcie te w całości w młynku lub rozdrobnijcie w moździeżu, ew. możecie
Nerds Kitchenciasto tak wyrosło , że było o wiele wyższe niż keksówka. Polecam, naprawdę jest wspaniałe :-) Wprawdzie na zdjęciu ukroił mi się kawałek bez żurawin, ale uwierzcie mi na słowo, że naprawdę dałam żurawiny ;-) Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 45 g cukru 1/4 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki suchych drożdży ( 6 g ) 1 jajko 50 roztopionego masła(...)zagnieść dokładnie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 90 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto krótko, lekko wyrobić i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Przygotować kruszonkę: Masło, mąkę, cukry szybko zagnieść a następnie rozkruszyć ręką. Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem i posypać
Na słodko lub wytrawnie