Sernik gotowany ,bardzo smaczny. Ekspresowy ,łatwy w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Gdy brakuje nam czasu , ten sernik gotowany sprawdza się idealnie. Jest delikatny ,a
Olcia gotuje!Świąteczny mus czekoladowy Lubicie szybkie czekoladowe desery? Dziś mam dla Was przepis na pyszny świąteczny mus czekoladowy. Prosty w przygotowaniu i dosłownie rozpływający się w ustach
Słodkie okruszkiSkładniki: 1 kg twarogu 6 jajek 1 mleko skondensowane słodzone z puszki 2 budynie bez cukru ( ja dałam o smaku słony
Gotowanie jest łatwedomowe, typowo polskie danie, które możecie potraktować jako obiad, deser, nawet jako śniadanie. A, i pamiętajcie, że one niewiele urosną. Nie ma w nich drożdży, sody. Jest proszek do pieczenia, ale on nie jest cudotwórcą. I zupełnie nie mam z tym problemu, żeby nie było. Może w letnim sezonie owocowym pokombinuję z innymi owocami. Chociaż znając życie moje dziecko(...)duże jajko 1-2 łyżki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 jabłka olej rzepakowy cukier puder do posypania (przepis na około 14 sztuk) Mleko wlewamy do miski, dodajemy do niego przesianą mąkę, jajko, cukier i proszek do pieczenia. Miksujemy aż do uzyskania gładkiego lejącego ciasta (które powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstawiamy na 15 minut. Jabłka obieramy
KardamonovyDziś przepis na najprostsze muffinki czekoladowe. Bardzo lubię ten przepis na ciasto czekoladowe i bardzo często wykorzystuje go jako bazę do różnego rodzaju wypieków. Tym razem
Healthy food explorermoże być ciekawą alternatywą dla tradycyjnej pizzy z ciasta drożdżowego. Danie na pewno zauroczy nie jedno podniebienie swoim oryginalnym smakiem a dowolność składników sprawia, że każdy może skomponować swoją ulubioną pizzę. składniki na 2 porcje ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1/2 szklanki mleka(...)żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach olej do smażenia sól przepis Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, jajka, wlewamy mleko oraz olej i wszystko mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe ciasto odstawiamy na pół godziny. Umyte i osuszone pieczarki kroimy plastry. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu podsmażamy pokrojone pieczarki do momentu
Smakowite Daniagarści mrożonej mieszanki chińskiej 150g makaronu ryżowego – cienkie nitki 2 centymetrowy kawałek imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego połówka małej papryczki chili, bez pestek lub 2 szczypty suszonego chili łyżka oleju Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia 1 jajko olej do smażenia 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki lub czarnego sezamu – opcjonalnie sos słodko-pikantny(...)mleko oraz wodę i dokładnie mieszamy do połączenia. Dodajemy szczyptę soli oraz mąkę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji kremówki – jeśli ciasto jest trochę za rzadkie, dodajemy jeszcze łyżkę lub dwie mąki. Z gotowego ciasta pieczemy duże naleśniki na dobrze nagrzanej, teflonowej patelni. Upieczone, odstawiamy. Na patelnię po naleśnikach wlewamy olej, nie nagrzewamy. Na zimny
Smaczna Stronaprzy użyciu pół produktów dostępnych w marketach. Ostatni raz robiłam to ciasto dokładnie 7 lat temu. Strasznie dawno. Aż dziwne, że nikt się o nie szybciej nie upominał Kopiec Kreta wyszedł przepyszny, chociaż zapomniałam o jednej istotnej rzeczy. Nie nasączyłam biszkopta. Oczywiście i bez tego ciasto było super. Ale jednak gdy jest nasączone ma o wiele lepszą konsystencję. Zostawiłam(...)Natomiast mąż mówił, że przy mniejszych kawałkach ciasto łatwiej by się kroiło Wybór należy do was Kopiec Kreta przepis na tortownicę o średnicy 20 cm: Biszkopt: 4 jajka w temperaturze pokojowej 8 płaskich łyżek mąki 4 płaskie łyżki kakao 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawimy na 160 stopni. Jajka
Relaxtimewody i mleka. Zagniatamy dłonią ciasto w misce, około 5 minut. Powinno odchodzić od dłoni - jeśli to konieczne, można dosypać łyżkę lub dwie mąki. Wyrobioną gładką kulkę ciasta, w misce wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni i zostawiamy tam przez pół godziny do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Gdy tak się stanie, wyciągamy ciasto z piekarnika i formujemy(...)czekamy, aż podwoją swe wymiary, wypełniając całą foremkę ( u mnie okrągła silikonowa o średnicy 22 cm ). Zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy na rumiano, około 25 minut. Wyciągamy i.. wróć do instruktarzu podziału powyżej. Bułeczki bez nadzienia - idealne do kanapek z serem, szynką, twarogiem. Drugą połowę - z nadzieniem jabłkowym, wystarczy posmarować masełkiem. albo zjeść bez dodatków
Kronika PiekarnikaSkładniki: 450 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 50 g suszonych pomidorów (odsączonych z oleju) 200 g zielonych lub czarnych oliwek (bez pestek) 3/4 szklanki wody mineralnej 2 łyżki oliwy z oliwek (+ dodatkowa ilość do natłuszczenia dłoni oraz posmarowania chlebków) 2 łyżki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki soli Sposób wykonania: Pomidory oraz oliwki siekamy na drobne kawałki. W dużej(...)letnią wodą (około 37°C). Następnie dodajemy mąkę, roztarty w dłoniach rozmaryn, pomidory, oliwki, oliwę oraz sól. Wyrabiamy dłonią jednolite ciasto. Dłonie natłuszczamy oliwą, dzielimy ciasto na dwie części. Formujemy bochenki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wierzch każdego chlebka nacinamy ukośnie ostrym nożem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia
Qchnia po prostucoś co przygotujecie bez problemu w kilka minut Składniki: – 300 g gotowego ciasta francuskiego Nadzienie – 1 duże jabłko – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1 łyżeczka cukru – 1 jajko Przygotowanie: Jabłko myjemy, obieramy i bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do miski, posypujemy cukrem i cynamonem – mieszamy. Białko oddzielamy od żółktka. Gotowe ciasto francuskie kroimy na średnie(...)kwadraty ( ok. 12 sztuk ). Z jednej strony naszych kwadratów układamy po łyżeczce nadzienia. Z drugiej strony robimy małe nacięcia. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Sklejamy kwadraty na pół. Wierzch smarujemy białkiem. Wkładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż ciasteczka się zarumienią. Artykuł Francuskie ciastka z jabłkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEmomencie dodać wodę i żółtko. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na średnicę około 28-u centymetrów. Jeśli ciasto klei się do stolnicy w trakcie wałkowania podsypać je delikatnie mąką. Rozwałkowane ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w kilku miejscach nakłuć(...)łyżką cukru. Owoce rozłożyć równomiernie na rozwałkowanym cieście pozostawiając 3-y centymetrowy brzeg ciasta pusty. Puste ciasto dokładnie posmarować białkiem jajka a następnie ostrożnie założyć je na owoce. Po założeniu ciasta posmarować białkiem również jego zewnętrzną część, którą dodatkowo posypać 2-a łyżkami cukru. Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza . Włożyć tartę. Piec przez 25 do 30 minut . Upieczoną tartę
MeCooksdoskonałe dla laików ciasto drożdżowe. Nazywana drożdżówką dla leniwych, lub drożdżówką bez wyrabiania, łatwą drożdżówką taka właśnie jest. Uda się każdemu. Ja swoją upiekłam z truskawkami i rabarbarem, ale można użyć dowolnych owoców. Z samą kruszonka tez jest bardzo smaczna. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 35x25 ) Ciasto - 100 gram świeżych drożdży - 1 szklanka cukru - 1 cukier waniliowy - 4 jajka(...)letniego mleka - 4 szklanki mąki tortowej - szczypta soli Kruszonka - 1 szklanka mąki - 0,5 szklanki cukru - 100 gram masła Dodatkowo - dowolne owoce ( u mnie truskawki i rabarbar ) - papier do pieczenia Wykonanie Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto wyjmuję z lodówki aby były w temperaturze pokojowej. W dużej misce układam warstwami: rozkruszone drożdże, posypuję je cukrem
Kuchnia z widokiem na ogródsmak będzie odbiegał od tego jaki oczekiwaliśmy. Nie odmierzamy dokładnie produktów To główny błąd podczas pieczenia ciast. Nigdy nie odmierzamy składników na ‘’oko”, szklanki, miski itp. W każdym przepisie masz napisaną dokładną gramaturę składników i liczbę osób dla których przedstawiony jest przepis. Dane ciasto nigdy ci nie wyjdzie jeżeli jednego składniku dasz trochę więcej, a drugiego trochę mniej. Najlepiej(...)gramy a nie na szklanki, dzięki czemu zawsze będziemy mieli odpowiednią ilość danego produktu. Smażenie kilku produktów na tej samej patelni Oczywiście trzeba w swoim życiu być oszczędnym, ale bez przesady. Jeżeli smażysz rybę na patelni to przed przystąpieniem do smażenie innego produktu najpierw ją dokładnie umyj. Zapachy zostają na przedmiotach w których je przyrządzamy. Chyba nie chcesz, żeby
To Musisz Wiedziećsię w ustach. Dziś już nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba. Wystarczy kawałeczek ciasta i filiżanka kawy. Składniki: Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Kawowa pianka: 600 ml śmietanki 30% 5 łyżek cukru pudru
Fascynacje Ani