mleka (200 ml) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropelek aromatu wanilinowego 2 łyżki oleju ewentualnie cukier puder do posypania Jabłka, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek wbić jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wlać olej oraz mleko. Składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Ciasto odstawić na kilkanaście minut. Placki smażyć na mniejszym
UgotowaćKryzysowa tarta z dżemem – bez jajek, bez masła, bez drogich i trudno dostępnych obecnie składników. Bardzo prosta do przygotowania, tania, smaczna i pożywna. Stanowi bardzo porządny deser, ale też jest pomysłem na kolację czy śniadanie. Nie trzeba mieć robota kuchennego czy specjalnej formy na tartę – i tak się uda! Tartę przygotowałam z mieszanki maki jasnej(...)jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też będzie ok! PRZEPIS KRYZYSOWA TARTA Z DŻEMEM Składniki kryzysowa tarta z dżemem: ciasto: 200g mąki jasnej 100g mąki pełnoziarnistej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 2 łyżki suchego maku – opcjonalnie 0,5 szkl wody nadzienie: duży słoik (500ml) dżemu niskosłodzonego – u mnie domowe
Dorota SmakujeSzybki przepis na muffinki bananowo- czekoladowe. Muffinki są pyszne, nie wychodzą zakalcowate, ciasto jest elastyczne, bez sody, pachnie pysznie i też tak smakuje! Babeczki są mocno bananowe i ze sporą ilością gorzkiej czekolady. Oczywiście zamiast czekolady możesz dodać np. orzechy laskowe czy posiekane krówki. Ale dla mnie najlepsze połączenie to banan plus czekolada. Babeczki są przygotowywane na maśle dzięki(...)prawdziwy aromat! Polecam! PRZEPIS NA MUFFINKI Z BANANAMI I CZEKOLADĄ - 4 jajka - 250 g masła - 120 g drobnego cukru - 250 g uniwersalnej mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cytryna - 2 banany - 70 g gorzej czekolady Wykonanie: Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło umieść w misie robota, zacznij ubijać, jak mocno zbieleje, dodawaj partiami cukier na przemiennie
SMYKWKUCHNIrazem pizza robiona na patelni, na bardzo cienkim cieście bez drożdży. Pizza jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, bo nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie. Samo ciasto bardzo przypadło mi do gustu, bo jest lekko chrupiące. Od tej pory będzie to chyba moje ulubione cienkie ciasto na pizzę. Dodatki można dobrać dowolne. U mnie to ketchup z cukinii(...)jako sos, smażona cebula i kotlety mielone. Dodatkowo oczywiście ser żółty. Oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej ok. 80ml wody 1 łyżka oleju + do posmarowania patelni 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta cukru szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki: 1-2 kotlety mielone 1 cebula 2-3 łyżki ketchupu z cukinii
Waniliowe Improwizacjepowstało pyszne i kruche ciasto z delikatnym kremem mascarpone w środku. Zobacz przepis na tort bezowy, z którym poradzisz sobie nawet nie mając doświadczenia w wypiekach. Jak przygotować tort bezowy? Tort bezowy jest lekki i słodki, co przełamuje subtelnie kwaśna konfitura z owoców leśnych. Ja przygotowałam go z dwóch blatów i kremu, jednak możesz bez problemu zrobić wyższą wersję(...)udekorować ją świeżymi owocami. To taka wersja zimowa i dla mnie, czyli alergika :D Grunt to przygotowanie dobrze wysuszonych blatów bezowych. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat ich pieczenia, zobacz podstawowe informacje, które umieściłam w przepisie na mini bezy . Przepis na różowy i pyszny tort bezowy Składniki: Beza: 6 białek, 300 g cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, odrobina
Rozdomowionawyrośnięcia. -- Gdy ciasto wyrośnie wówczas krótko jeszcze zagniatamy i dielimy na dwie części. Wyrabiamy dwa chlebki i wkładamy do foremek 30 cm x 11 cm, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce-włączamy piekarnik żeby się rozgrzał- potem smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy nasionami i nacinamy ostrym nożem, żeby nie pękał w dowolnych miejscach. -- -- Pieczemy w 200 st.C(...)czasie wyjmujemy chleb i stukamy palcem w spód, gdy jest głuch odgłos to chleb sie upiekł. Jeżeli jest inaczej to wtedy wkładamy z powrotem do pieca bez blaszki na 3-5 min. i się dopiecze. Studzimy minimum 60 min. i kroimy bardzo ostrym nożem. Smacznego
chleba naszegomleko i szczyptę soli. dokładnie wymieszaj patelnię posmaruj tłuszczem, postaw na małym ogniu nakładaj porcje ciasta łyżką stołową, nadając plackom okrągły kształt. przykryj patelnię na 2 minuty. po tym czasie odkryj, przerzuć placki na drugą stronę i smaż jeszcze ok 1 minuty, już bez przykrywania gotowe placki bananowe układaj pojedynczo na kratce – w ten sposób nie opadną
SandraFrej.comzapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie (dzięki potasowi) Ciekawostki: cukinia należy to warzyw lekkostrawnych i niskokalorycznych - zawiera 15 kcal w 100 g w cukinii nie odkładają się metale ciężkie - bez obaw można podawać ją małym dzieciom pestki cukinii zawierają kukurbitacynę, który ma działanie przeciwrobacze młode cukinie możemy zjadać ze skórką, starsze obieramy cukinia i kabaczek to jedno(...)większej, z pestkami Przepisy z cukinią 1) CUKINIOWE SPAGHETTI Z SOSEM SEROWYM 2) RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ 3) CUKINIA FASZEROWANA PĘCZAKIEM 4) KORZENNE CIASTO CUKINIOWE 5) MEDALIONY INDYCZE W CIEŚCIE CUKINIOWYM 6) ZUPA Z PIECZONEJ CUKINII Z TYMIANKIEM
Kuchnia MagdaLenyboków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut. Boczek drobno kroimy i podsmażamy na patelni do wytopienia tłuszczu. Przekładamy do miseczki (bez tłuszczu). Na tłuszczu wytopionym z boczku podsmażamy posiekaną w półplasterki cebulę. Podsmażony boczek nakładamy na podpieczone spody, przykrywamy warstwą zeszklonej cebulki. Jajka roztrzepujemy z śmietanką, startym na drobnych oczkach(...)około 15 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Rada! Jeśli nie mamy dużo czasu na przygotowanie tartaletek użyjmy gotowych babeczek z ciasta kruchego. Czas przygotowania: 50' + pieczenie Trudność: średnie Ilość porcji: 12 Kaloryczność: 420 kcal / porcja
Pyry na Gazpewno bez kawy się nie obejdzie. Dostałam sporą ilość cukinii jakiś czas temu. Część poszła na leczo, trochę na obiad a końcówkę tego warzywa wykorzystałam do upieczenia tego ciasta. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Zaintrygowało mnie głównie jego wykończenie, czyli posmarowanie go sporą warstwą konfitury i czekolady. I powiem, że to nadało charakteru temu ciastu. Składniki ma małą keksówkę(...)cukinii obranej i startej na grubych oczkach 1 jajko 90 g cukru 1 cukier waniliowy 210 g mąki 60 g mielonych orzechów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 125 ml oleju 2 łyżki konfitury morelowej (u mnie z renklod) 100 g mlecznej czekolady Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę. Następnie wlewać
My simple kitchenstolnice i formujemy bagietki o długości 45-50 cm. Przekładamy na natłuszczoną blachę i czekamy około 25 minut aby ciasto podrosło. Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC (termoobieg) . Wstawiamy naczynie z wrzącą wodą na dół piekarnika. Bagietki pieczemy na środkowej półce przez 18-20 minut aż zrobią się rumiane. Obrane pieczarki kroimy w ćwiartki i smażymy na oliwie z oliwek(...)smażymy przez 2 minuty. Doprawiamy pieprzem i solą. Ostudzone bagietki kroimy na pół. Smarujemy masłem na całej długości. Dodajemy pieczarki z cebulą, pokrojone oliwki w plastry, szynkę, ser mozzarella (bez zalewy) oraz tartą, żółtą mozzarellę. Wstawiamy zapiekanki na środkową półkę i pieczemy w 180ºC (termoobieg) przez 8-10 minut aż ser całkowicie się rozpuści. Dodajemy na koniec ketchup tworząc
chefintheforestzapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie (dzięki potasowi) Ciekawostki: cukinia należy to warzyw lekkostrawnych i niskokalorycznych - zawiera 15 kcal w 100 g w cukinii nie odkładają się metale ciężkie - bez obaw można podawać ją małym dzieciom pestki cukinii zawierają kukurbitacynę, który ma działanie przeciwrobacze młode cukinie możemy zjadać ze skórką, starsze obieramy cukinia i kabaczek to jedno(...)większej, z pestkami Przepisy z cukinią 1) CUKINIOWE SPAGHETTI Z SOSEM SEROWYM 2) RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ 3) CUKINIA FASZEROWANA PĘCZAKIEM 4) KORZENNE CIASTO CUKINIOWE 5) MEDALIONY INDYCZE W CIEŚCIE CUKINIOWYM 6) ZUPA Z PIECZONEJ CUKINII Z TYMIANKIEM
Kuchnia MagdaLenypietruszki i kefirem Składniki zaczynu Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba 25g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 300g mąki żytniej typ 720, 150g kefiru, 150g wody. Składniki zaczynu łączymy w misce, przykrywamy i pozostawiamy do przefermentowania w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin. Zaczyn ma urosnąć i delikatnie opaść. Ciasto właściwe 624g zaczynu, całość, 530g mąki chlebowej, u mnie
Leśny Zakątekzapraszam. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę ok 10x35cm-duża keksówka BISZKOPT -3 jajka -0,5 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej KREM -900ml mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej -3/4 szkl cukru -300g masła lub margaryny DODATKOWO -150g obranych migdałów -200g orzechów włoskich -1 tabliczka czekolady(...)łyżki kakao BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, dodajemy żółtka, cukier i wszystko miksujemy delikatnie. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy do blaszki posypanej bułką tartą i posmarowanej tłuszczem. Biszkopt pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka. Studzimy. ***by ciasto było łatwiej wyciągnąć z blaszki polecam wyłożyć ja folią
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku