Piernik gotowany 151miesiąc przed Wigilią. Jeśli jednak zapomnieliście o przygotowaniu na czas ciasta na taki piernik, to możecie zrobić ciasto piernikowe tuż przed świętami. Ono też popularnie nazywa się piernikiem, bo wygląda i smakuje podobnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z reguły takie pierniki last minute piecze się w piekarniku, ale ja dziś postanowiłam wypróbować jeszcze inny przepis i zrobiłam piernik gotowany, na wzór(...)wyszedł wysoki. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200g masła 4 jajka 3/4szkl. cukru cukier waniliowy 3/4szkl. mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru 2 płaskie łyżki kakao gorzkiego 2 łyżki przyprawy do piernika (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polewa: 50g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady 5 łyżek śmietany 30% Sposób przygotowania
Waniliowe Improwizacje
Puszyste zawijasy z serkiem waniliowym 79mąkę pszenną, wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszamy wszystkie składniki początkowo łyżką, kończymy zagniatanie dłonią - powinniśmy wyrobić gładkie, lekkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby - dosypujemy troszkę mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 20 minut. Po tym czasie zaczynamy formowanie zawijasów - odrywamy z ciasta kawałeczki wielkości dużego orzecha włoskiego i rolujemy(...)podsypanym mąką ), następnie wałeczek zwijamy, rolujemy, tworząc ciasteczko w kształcie małego ślimaczka, mini cynamonki. Zrolowane ciasteczka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, bez termoobiegu, grzanie góra - dół, na około 15 - 20 minut. Ciasteczka są gotowe, gdy zarumienią się z wierzchu i zaczną intensywnie pachnieć
Kronika Piekarnika
Różowy tort urodzinowy dla dziewczynki 94efektu. Smaki takie proste, bo dla dzieci. Tort lekki jak puch i różowy. Bezy i ciasteczka upiekłam własnoręcznie. I wiem, że się spodobał. Potrzebujemy: Na biszkopt: 4 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem : 250 g serka mascarpone 330 g śmietanki kremówki(...)mnie: - domowe bezy - domowe kruche ciasteczka motylki - mini pianki - draże - cukrowe serduszka - cukrowo-czekoladowe jajka -różowy makaronik 2-3 łyżki syropu z brzoskwiń do nasączenia biszkoptów Wykonanie pysznego tortu: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie
Izabelawkuchni
Sernik z chałwą 155wykładamy je do formy do pieczenia. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową, którą robimy z twarogu, mascarpone , śmietanki, cukru, jajek, budyniu w proszku oraz składnika głównego czyli chałwy. W tym przepisie stawiam na chałwę waniliową lecz jeśli chcecie użyć chałwy o innym smaku, to nic nie stoi ku temu na przeszkodzie. Sernik piekę w 165 stopniach Celsjusza, studzę(...)kremówkę i budyń waniliowy w proszku przesiany przez sitko. Ubijać przez 2-3 minuty i kiedy masa jest płynna i bez grudek, wylać ją na pokruszone herbatniki. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piec przez godzinę i 10 minut. Upieczony wystudzić. Do garnka wlać śmietankę kremówkę, zagotować, wyłączyć ogień i dodać pokruszoną chałwę. Mieszać przez
MeCooks
Półkruche paszteciki z farszem mięsnym 113śmietankę i dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia. Przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia. Wszystkie składniki z listy ciasto, umieść w misce. Wyrób na gładką nie klejącą się masę. W razie potrzeby gdyby ciasto wciąż się kleiło możesz dodać więcej mąki. Ciasto zawiń w folię i umieść w lodówce na około godzinę. Następnie wyjmij, rozwałkuj na około(...)farszem. Zwiń w rulon – raz, dość mocno dociskając. Powstały walec pokrój na małe paszteciki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch białkiem i posyp czarnuszką. Piecz w nagrzanym do 200C piekarniku. Bez termo obiegu z włączoną górną i dolną grzałką. Do czasu aż się zrumienią. Czas to około 20-30 minut w zależności
Ogrodnik w podróży
Ciasto Hukzulka 443bardzo smaczne i eleganckie ciasto, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Kruche blaty z bezą, dżemem i orzechami przełożone są maślanym kremem z dodatkiem masy kajmakowej. Całość smakuje obłędnie! Ciasto hukzulka to jedno z najsmaczniejszych ciast, które polecam Wam na święta i inne okazje. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA CIASTO HUKZULKA Składniki CIASTO KRUCHE 600 g mąki(...)pszennej 200 g masła 6 żółtek 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA 1 puszka masy kajmakowej 200 g masła DODATKOWO 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 6 białek 1 kisiel malinowy 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki posiekanych orzechów Wykonanie Mąkę cukier puder, proszek do pieczenia, śmietanę, żółtka oraz masło
Alle Dobre!
Ślimak z białej pieczonej kiełbasy 97paru lat kupuję białą kiełbasę i przyrządzam ją na różne sposoby. Najprostsza i najszybsza, a równocześnie bardzo dekoracyjna i smaczna jest moja dzisiejsza propozycja białej kiełbasy pieczonej z ciastem francuskim w kształcie ślimaka. Smakuje na ciepło i na zimno! Można ją przygotować w Wielką Sobotę wieczorem i upiec rano przed śniadaniem wielkanocnym. Składniki: ? surowa, cienka biała kiełbasa – pęto
To co kocham
Ekspresowe ciasto czekoladowe 176Ekspresowe ciasto czekoladowe Ekspresowe ciasto czekoladowe to prosty wypiek dla niespodziewanych gości. Takie ciasto z kakao i powidłami przygotujecie w kilka chwil, bez miksera - zawsze się udaje. Zobaczcie przygotowanie tego ciasta na filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Ekspresowe ciasto czekoladowe jest bardzo puszyste, delikatne, idealne do herbaty lub kawy. Nie rośnie jednak wysokie(...)upieczone w dużej blaszce będzie miało wysokość brownie. Jeśli chcecie, by było wyższe, możecie upiec je w małej tortownicy lub podłużnej foremce, ale czas pieczenia się wtedy wydłuży. Takie niskie ciasto kroimy na duże kwadraty (jak brownie). Możecie tez potraktować je jako spód, niczym biszkopt, a następnie nałożyć krem (budyniowy albo śmietanowy) i sezonowe owoce. Takie ciasto to świetna
Lekcje w kuchni
Serowa tarta z borówkami i malinami. 146prosta tarta:) Idealna do kawy na weekend, smakiem zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości. Delikatnie cytrynowe ciasto kruche, aksamitny ser z dodatkiem kwaskowatych malin i borówek... a wszystko polane gorącym sosem z borówek. Coś pysznego :) Składniki na formę 24cm: Ciasto -300g mąki pszennej (u mnie typ 550) -200g masła -100g cukru pudru -jedno(...)malin Sposób wykonania: Składniki na ciasto ugniatamy, wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na godzinkę. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni, formę na tartę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, ciasto wałkujemy na placek grubości ok pół centymetra, wykładamy na formę i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok 15 minut, wyjmujemy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem
Wypieki Rene
Ciasto Różowa Dama 164ciasta biszkoptowego? Wiele : ) Dzisiejszy przekładaniec to Różowa Dama: Orzeźwiająca, słodka i zalotna. Przynosząca ukojenie w upalne, letnie dni- ciasto sprawdzi się jako poodbiedni deserek ( jest lekkie i nie spowoduje efektu przesłodzenia). Bardzo lubię połączenie kremu budyniowego z galaretką- mniam! Blaszka 22 x 25 cm. Składniki na biszkopt: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Następnie żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki 22 x 25 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni
Domowe ciasta
Omlet ze smażoną gruszką 156gustu. Wiecie, że gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są doceniane od wieków. Starożytni pili napar z gruszek przy przeziębieniach, gorączce i uporczywym kaszlu. Z kolei pieczone owoce były pomocne w dolegliwościach trawiennych, a smażone stosowano na wzmocnienie. Natomiast współcześni naukowcy polecają gruszki na poprawę pracy mózgu i tarczycy. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają(...)120ml mleka – 4 łyżki cukru trzcinowego (można bez lub dodać zdrowszy zamiennik) -10 płaskich łyżek mąki ryżowej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 2 łyżki ulubionego tłuszczu do smażenia – dodatki wg uznania W misce ubić jajka z cukrem, dodać mleko, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Gruszkę umyć, osuszyć, przekroić na pół
Smaki Armine
Zimowa drożdżówka z cynamonem 155pomocą miksera z hakiem. Wymieszane ciasto odkładamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Wszystkie składniki na masę cynamonową mieszamy ze sobą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wysypujemy ciasto na blat, w razie potrzeby podsypując mąką i rozciągany na prostokąt (ok. 30/40cm). Ciasto jest na tyle elastyczne, że ja wykonałam to bez użycia wałka. Placek smarujemy przygotowaną masą i zwijany(...)warkocz. Tak przygotowaną drożdżówkę wkładamy do blaszki z papierem, smarujemy mlekiem i posypujemy ulubionymi dodatkami. U mnie wyparzona żurawina i płatki migdałów. Drożdżowe z cynamonem Warkocz cynamonowy Drożdżówkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35min. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zimowa drożdżówka z cynamonem pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!
Szybka zupa grochowa z drożdżowymi paluchami z makiem 224podania Na drożdżowe paluchy z makiem: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru (można dać mniej) 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania paluchów) 4 łyżki oleju szczypta soli mak do posypania paluchów Przygotowanie: Zupa grochowa: Do garnka z bulionem wsypujemy zawartość obu saszetek Dania Babci Zosi. Mieszamy, zagotowujemy. Następnie dodajemy(...)około 1 h). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12-14 części (w zależności od tego jak grube paluchy lubimy). Formujemy z każdej podłużne wałeczki. Układamy je na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką do podrośnięcia (na 20 min). Następnie smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem. Tak przygotowane paluchy pieczemy w nagrzanym
Słodkie okruszki
Karpatka 330Uwielbiam to ciasto i mogłabym je jeść bez końca. Chyba wszyscy znają to ciasto i wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia. Jedyne co wymaga odrobiny cierpliwości przy wykonaniu to rozsmarowanie gęstego ciast parzonego na blaszce, ale i to się udaje stosując trik z wodą (o tym poniżej w przepisie) KARPATKA Składniki: ciasto: 5 jajek 125 g masła(...)wody 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 200 g masła 2,5 szkl mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 2 żółtka skórka z cytryny (opcjonalnie) Przygotowanie: ciasto: Masło zagotowujemy z wodą, a następnie dodajemy mąkę. Mieszamy do powstania gęstego ciasta. Rondle z ciastem zdejmujemy
Bon appetit mon amie
Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 149szczera, to najlepsze i najbardziej kruche ciastka jakie kiedykolwiek upiekłam-po prostu petarda! Niezwykle kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku. Dzięki temu, że dodałam do pieczenia sporą ilość naturalnego masła arachidowego (bez żadnych dodatków i soli) w ciasteczkach prócz słodyczy z czekolady wyraźnie jest wyczuwalna nutka orzeszków ziemnych. Ciastka są naprawdę pyszne, ale też dość słodkie, dlatego(...)mąki pszennej 200 g masła orzechowego naturalnego (bez żadnych dodatków) 160 g masła 220 g cukru 2 jajka L 1 łyżka pasty waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 160 g mlecznej czekolady (jeżeli wolisz mniej słodkie ciastka dodaj gorzką) Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, następnie dodać do tego masło, masło orzechowe (i jedno
Krylowa Kuchnia