ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1385/2671)

Domowe bułki z żółtym serem 78

czasie ciasto krótko wyrabiamy na podsypanej mąką macie i dzielimy na 6-8 równych kawałków z których formujemy bułeczki. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdą z wierzchu smarujemy białkiem. Na wierzch ścieramy na drobnych oczkach ser. Bułki pieczemy około 25-30 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia

Słodkie okruszki
Pałki z kurczaka zapiekane z ziemniakami 267

Fajny pomysł na prosty, niedrogi i przede wszystkim smaczny obiad. Danie jest bardzo proste do zrobienia, idealne na rodzinny obiadek. Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam

Alle Dobre!
Sos paprykowy z tofu (low carb, wegański) 77

sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone Więcej wegańskich przepisów znajdziesz tutaj . A może coś wegańskiego na słodko? Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy(...)Zobacz również >> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE << >> OBIADY WEGAŃSKIE << >> ZUPY WEGAŃSKIE << >> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE << >> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE << Przepisy sezonowe Frittata ze szpinakiem Sałatka grecka Pieczone placki z cukinii (keto) Jajeczne placki z cukinii (keto) Tort bezowy z malinami Curry z cukinią Sałatka z buraków Burgery z buraka Keto pad thai z tofu Zobacz więcej przepisów

WegePrzepis
Ciasto potrójnie kakaowe 60

Ciasto potrójnie kakaowe  Ciasto potrójnie kakaowe to pyszne, ekspresowe ciasto dla wielbicieli czekolady. Jest puszyste, wilgotne, długo zachowuje świeżość. Zobaczcie przygotowanie ciasta na filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Dzisiejsze ciasto czekoladowe zawiera kakao w trzech formach - w cieście, w czekoladzie i w polewie. Uda się Wam bez najmniejszego problemu, jeśli będziecie pamiętać(...)składniki mieszać tylko do połączenia. Zbyt długie mieszanie może spowodować zakalec lub to, że ciasto wyjdzie suche. Moje kakaowe ciasto to zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson na jej czekoladowe muffinki - jeśli bardzo Wam się spieszy, możecie to ciasto upiec właśnie w formach do muffinek. Czas pieczenia skróci się wtedy do 20-25 minut. Ciasto potrójnie kakaowe nie rośnie bardzo wysokie

Lekcje w kuchni
Ciasto Hukzulka 223

kruchego ciasta z bezą i kremu na bazie masy kajmakowej. Jest przepyszne, słodziutkie i sycące. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Hukzulka może wyglądać na nieco pracochłonne i trudne. Tak naprawdę jest to bardzo łatwe i przyjemne w przygotowaniu ciasto. Należy postępować zgodnie z instrukcją, którą dla Was przygotowałam poniżej. Ciasto Hukzulka to jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie(...)miałam okazję piec. Smakuje obłędnie i dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Poniżej zaprezentuje Wam przepis na fenomenalne ciasto Hucułka, które idealnie sprawdzi się na święta. Pięknie udekoruje świąteczny stół i z pewnością zachwyci każdego gościa swoim smakiem. Świetnie sprawdzi się również na inne domowe uroczystości, a także jako dodatek do niedzielnej kawy. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA CIASTO

Przepiski.pl
PUSZYSTA BABKA ZE ŚMIETANĄ 83

wszelkich ciast ucieranych nie były prosto z lodówki (jajka czy śmietana) tylko miały temperaturę pokojową, polecam przestrzegać tej zasady. Składniki: (na dużą foremkę z kominkiem) 7 jaj 370 ml śmietanki kremówki 30% 1 szklanka cukru 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru ( 40 gramowe) 1,5  szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta

Walijskie Pichcenie
Weka pszenna – przepis 86

zaczynamy wyrabiać ciasto na wekę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto formujemy w kulkę i przykryte bawełnianą ściereczką pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, oba kawałki chwilę zagniatamy po czym formujemy dwa wałki o długości około 30cm każdy, uformowane ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając kilkucentymetrowy(...)nacinamy z wierzchu nożem i smarujemy przygotowanym rozczynem wody z cukrem, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia tym razem na 30min. Wyrośnięte weki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 0 C przez 30min. Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo – obiegu, blacha włożona na najniższej półce.        Weka pszenna | Ksiega-smaku.pl Zapraszam również do skorzystania

Księga-Smaku
Deser Truskawkowy: 15 Pysznych Przepisów 64

być ciasto, sernik, mus czy też koktajl. Świetnie też smakują pierogi z truskawkami a także makaron. Ale dzisiaj bardziej skupimy się na deserach. W dzisiejszym wpisie zestawiłam dla Was 15 przepysznych przepisów na deser truskawkowy. Każdy z poniższych deserów jest inny, więc każda z Was znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. 1. Truskawkowa chmurka bez pieczenia Przepis na: Przepiski.pl

Damusia.pl
Babeczki marchewkowe 77

mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,25 łyżeczki soli WYKONANIE: piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, formę do pieczenia (24x24) natłuścić masłem, odstawić, z pomarańczy za pomocą obieraczki do warzyw obrać skórkę, bez białych błonek,pokroić na kawałki, wycisnąć sok,odstawić(...)małych oczkach tarki lub rozdrobnić w blenderze, odstawić, do miski włożyć jajka, dodać olej i cukier pomarańczowy , dobrze wymieszać, dodać startą marchewkę, mąkę, proszek do pieczenia,sodę, cynamon,gałkę i sól, wymieszać, ciasto przełożyć do kokilek, piec 20-25 minut do "suchego patyczka", po wyjęciu z piekarnika pozostawić w kokilkach do całkowitego wystudzenia, babeczki można posypać cukrem pudrem

Kuchnia Beaty
Przekładane korzenne ciasteczka kakaowe 84

czarnej porzeczki itp. Przygotowanie: Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Wkładamy do lodówki na 1h. Wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy obficie podsypując mąka. Wykrawamy kształty - najlepiej podobne, część może być z okienkiem aby można było je na siebie nałożyć. Przekładamy ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasteczka pieczemy przez(...)Studzimy. Przekładamy dżemem/powidłami. Sprawdź również przepis na: Mini bezy z karmelem Miękkie pierniczki z nadzieniem Migdałowe włoskie ciasteczka Babkę piernikową Piernikowe brownie z dżemem Mus chałwowy Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama -> czarna.wisienka

Czarnawisienka
Kawiorek/Kawiarka/Baton - pieczywo pszenne 120

Ciasto właściwe na kawiorki : do dużej miski dodaj- mąkę, wodę, sól oraz zaczyn. Składniki najpierw wymieszać łyżką, a następnie wyłożyć wszystko na blat i wyrobić ciasto. Ciasto umieścić w misce, przykryć ręcznikiem i zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto ponownie wyłożyć na blat oprószony mąką i odgazować je, czyli przerobić je kilka razy. Teraz ciasto(...)wyposażenia piekarnika. W tym momencie kawiorki będą miały średnicę ok. 7 cm. Kawiorki ułożyć na papierze do pieczenia ( zachowując sporą odległość) Przykryć ręcznikiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Włączyć piekarnik na temperaturę 220 stopni (bez termo obiegu). W środku zostawić 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika. Przy pomocy żyletki lub ostrego noża ponacinać kawiorki. Wyjąć

W garach u Gosi
Kawiorek/Kawiarka/Baton - pieczywo pszenne 100

Ciasto właściwe na kawiorki : do dużej miski dodaj- mąkę, wodę, sól oraz zaczyn. Składniki najpierw wymieszać łyżką, a następnie wyłożyć wszystko na blat i wyrobić ciasto. Ciasto umieścić w misce, przykryć ręcznikiem i zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto ponownie wyłożyć na blat oprószony mąką i odgazować je, czyli przerobić je kilka razy. Teraz ciasto(...)wyposażenia piekarnika. W tym momencie kawiorki będą miały średnicę ok. 7 cm. Kawiorki ułożyć na papierze do pieczenia ( zachowując sporą odległość) Przykryć ręcznikiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Włączyć piekarnik na temperaturę 220 stopni (bez termo obiegu). W środku zostawić 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika. Przy pomocy żyletki lub ostrego noża ponacinać kawiorki. Wyjąć

W garach u Gosi
Szpinakowe pankejki 110

jajko 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru 1½ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli ok. 1 szklanka mąki pszennej (ciasto nie może być rzadkie, ale i nie za gęste) Sposób przygotowania: Kefir, olej, szpinak i żółtko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białko ubijamy ze szczyptą soli, do sztywnej piany dodajemy cukier(...)Delikatnie szpatułką łączymy z masą szpinakową. Pankejki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, ewentualnie lekko posmarowanej olejem. Podajemy na ciepło z miodem, syropami lub owocami. Możemy także oprószyć cukrem pudrem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority

Kuchnia w czekoladzie
Focaccia bez zagniatania - włoskie pieczywo 145

rozmarynu czy pomidorków koktajlowych. Poniżej wynik mojego pierwszego podejścia do przepisu na rewolucyjną focaccię bez zagniatania z jednej z moich ulubionych stron wegetariańskich -  Jadłonomia .  Składniki  - potrzeba naprawdę niewiele: mąka, woda, drożdże*, oliwa, sól.  Od siebie na czas pieczenia dodałam świeży rozmaryn, oliwki, pieczarki i oliwę truflową.  * możemy użyć zarówno drożdży mokrych(...)suchych. Przygotowanie  - łączny czas realnej pracy to ok 15-20 minut , doliczyć należy leżakowanie ciasta w lodówce przez 8 do 24 godzin, czas wyrastania pod pod przykryciem ok 1-3 godziny oraz samo pieczenie. Rezultat - na swojej stronie Marta poleca piec przez 15-20 minut. Ja w piekarniku trzymałam prawie 30 minut czekając aż ciasto zarumieni się

Pora na pora i pomidora
Ciasto kruche z budyniem 169

takiej wielkości bez problemu „zejdzie” Wam w dwa dni. Tym bardziej, że jest naprawdę smaczne i dość lekkie, ze względu na skład: 2/3 wypieku to budyń, a 1/3 ciasto kruche. Smaczku całości dodaje dżem wiśniowy. Składniki na kruche: 2 ½  szklanki mąki pszennej 3 żółtka cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 kostki

Domowe ciasta
Domowa chałka z kruszonką 80

czasie podzielić ciasto na 4 wałeczki, spleść chałkę i pozostawić do ponownego rośnięcia na ok. 40 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 175 st C bez termoobiegu. Zimne masło na kruszonkę posiekać nożem z mąką i cukrem, a następnie szybko zagnieść kruszonkę. Wyrośniętą chałkę posmarować za pomocą pędzelka białkiem, a następnie obficie posypać kruszonką. Piec 25 minut

Krylowa Kuchnia
Kruche ciasteczka cynamonowe 135

zwykłe kształty, bez wzorów. Składniki: 200g masła w temperaturze pokojowej 100g cukru lub cukru pudru 1 jajko 400g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: W misce ucieramy dokładnie masło z cukrem, do uzyskania jasnej masy maślanej, dodajemy jajko, miksujemy jeszcze chwilę. Do masy dodajemy mąkę, proszek dopieczenia i cynamon, wyrabiamy ciasto nadal mikserem

NiePieprz.pl
Placek tarty czarno-biały 173

ciasto zarabia się bez cukru, a cały smak pochodzi z piany i nadzienia. Podobno to ciasto znane jest jako pleśniak, ale u mnie zawsze będzie plackiem tartym. Składniki na placek tarty czarno-biały 40 dag mąki 4 jajka - żółtka oddzielone od białek 25 dag masła lub margaryny 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 - 5 łyżek

Gotujemy i jemy
Placek tarty czarno-biały 182

ciasto zarabia się bez cukru, a cały smak pochodzi z piany i nadzienia. Podobno to ciasto znane jest jako pleśniak, ale u mnie zawsze będzie plackiem tartym. Składniki na placek tarty czarno-biały 40 dag mąki 4 jajka - żółtka oddzielone od białek 25 dag masła lub margaryny 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 - 5 łyżek

Korniszonki
Kruche z jabłkami i kaszą manną 137

ciasta bez udziwnień, a to robiłam już w kilkunastu wersjach z różnymi owcami i zawsze było pyszne. Tym razem postawiłam na typowo jesienne klimaty i do ciasta dodałam jabłka. Częstujcie się. Ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 1  szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła lub margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli

Cynamonowe szczęście
Keto brownie (Paleo, LowCarb) 133

papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 25- 30 minut (do suchego patyczka). Krem z awokado Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Wyłożyć na ciasto po całkowitym wystudzeniu. Pozostałe informacje Do sporządzenia opisanego wyżej brownie mogą się przydać się następujące składniki: Mleko kokosowe firmy Real Thai (bez konserwantów) Better

Modern Cave Girl
JOGURTOWE BUŁECZKI DROŻDŻOWE 148

wyrośniętego ciasta formujemy wałek, który dzielimy na 9 równych części, po około 100 g.  Z każdej formujemy kształtną bułeczkę i układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 20 minut w temp. 200༠C bez termoobiegu

cool and minty
Ciasto bananowo-czekoladowe - bez miksera, w 15 minut 165

Ciasto idealne - mocno czekoladowe, wilgotne a do jego zrobienia możemy wykorzystać banany, które zbyt mocno dojrzały i na które nie mamy już ochoty:). Do tego zrobimy je w 15 minut, bez użycia miksera! 3 bardzo dojrzałe banany 125g masła 100g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki cukru  2 jajka 150g mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia + 50g mlecznej

Szefowa kuchni
Ekspresowy chlebek z masła orzechowego bez mąki i nabiału (tylko 4 składniki!) 121

masła orzechowego (bez dodatków) 3 jajka 1/2 łyżeczki octu (najlepiej np. winnego lub jabłkowego) 1/2 łyżeczki sody Dodatkowo u mnie: 1 łyżeczka miodu (płaska) 1/2 łyżeczki soli Wszystkie składniki należy zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. (Masa będzie bardzo gęsta, ale taka powinna być.) Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonej formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch. Chlebek

Di gotuje
Ciasto Pomarango 150

Jest orzeźwiająco- ciasto w takiej formie z powodzeniem możemy podać nawet po Wielkanocnym obiedzie, mając pewność, że nie będzie przesytu. Kajmak, owoc i śmietanka= słodycz w zrównoważonej postaci 😊 Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż postanie sztywna, lśniąca beza. Dodajemy

Domowe ciasta
BROWNIE Z BIAŁEJ FASOLI 111

Ciasto bez mąki?  Bez cukru spożywczego? Czy tak się da? OCZYWIŚCIE że tak Sama nazwa może odstraszać "fasolowe" jednak.... niebo w gębie, nawet nie czuć fasoli. Smak pysznego Fit deseru.  Składniki: -fasola biała ugotowana (500 g)/ przed gotowaniem 200 g - kakao ½ szklanki (50 g) - jaja 3 szt. - banan 3 szt. - rodzynki 200 g - proszek do pieczenia

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
BROWNIE Z BIAŁEJ FASOLI 82

Ciasto bez mąki?  Bez cukru spożywczego? Czy tak się da? OCZYWIŚCIE że tak Sama nazwa może odstraszać "fasolowe" jednak.... niebo w gębie, nawet nie czuć fasoli. Smak pysznego Fit deseru.  Składniki: -fasola biała ugotowana (500 g)/ przed gotowaniem 200 g - kakao ½ szklanki (50 g) - jaja 3 szt. - banan 3 szt. - rodzynki 200 g - proszek do pieczenia

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
drożdżowe rogaliki 95

składniki (bez powideł oczywiście ;) ) i wyrobić ciasto czas 3 min/poz Interwał ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-1,5 h po tym czasie mniejsze kawałki ciasta wałkujemy robiąc koło, wykrawamy trójkąty, na koniec trójkąta układamy łyżeczkę powideł i zawijamy rogaliki - można pominąć powidła oczywiście  przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Gotowanie z pasją
drożdżowe rogaliki 123

składniki (bez powideł oczywiście ;) ) i wyrobić ciasto czas 3 min/poz Interwał ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-1,5 h po tym czasie mniejsze kawałki ciasta wałkujemy robiąc koło, wykrawamy trójkąty, na koniec trójkąta układamy łyżeczkę powideł i zawijamy rogaliki - można pominąć powidła oczywiście  przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Gotowanie z pasją
Ciasto jogurtowe ze śliwkami + film 120

przygotować bez użycia miksera. Jest to znakomita propozycja dla wielbicieli śliwek ale wyśmienicie smakuje również z innymi owocami np. jabłkami czy gruszkami. Ciasto jogurtowe ze śliwkami to świetny pomysł na podwieczorek, idealny do popołudniowej kawy.     składniki na tortownicę 26 cm 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Smakowite Dania
Gofry po włosku z pastą rybną 136

same bez dodatków. Można się nimi najeść bo są syte.Gofry nie muszą być tylko na słodko, można je przygotować na wiele sposobów. #mpm #właczgoscinnosc Przepis powstał w ramach konkursu marki MPM która to, prezentuje nowość gofrownicę MPM z systemem Piramid. ciasto na gofry: 6 sztuk 140 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta

wesoła kuchnia
Wiśniowa rolada na cieście francuskim 152

pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 1 godzine i 25 minut. Wiśniowa rolada na cieście francuskim O czym warto pamiętać przygotowując ciasto owocowe z wiśniami. Po wyłożeniu wiśni na ciasto, załóżmy delikatnie stronę ciasta, na której nie ma wiśni na tą z wiśniami. Ciasta nie powinniśmy przesadnie rolować a tylko delikatnie założyć część bez

mecooks
Ciasteczka chałwowo-kokosowe z kleiku ryżowego 149

kokosowych 100g cukru   2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło/margarynę oraz pastę sezamową z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka. Do powstałej masy dodać kleik, wiórki i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć

Di gotuje
Sernik na kruchym spodzie z masą kajmakową i prażonymi wiórkami kokosowymi. 126

łyżce twarogu, miksuj. Następnie dodaj budyń oraz olejek. Na sam koniec dodaj ubitą pianę z białek - wymieszaj delikatnie łyżką. Tortownicę wylep ciastem (razem z brzegami), wylej masę serową. Piecz w rozgrzanym piekarniku- 180 stopni około 1h (ja zawsze piekę"na oko"). Gdy sernik będzie upieczony, poczekaj aż wystygnie, następnie nałóż 1 opakowanie masy kajmakowej krówkowej, na to wyłóż prażone wiórka(...)KUCHAREK >> KLIK  << Zajrzyj również tu: 1.  Placuszki jajeczne - idealne na śniadanie 2.  Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady 3.  Kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą

My World by Dagmara Rek
Tarta cytrynowa z bezą 182

formy, nadmiar ciasta ścinamy ostrym nożem. Czas pieczenia ok. 25 minut w 180 C. Krem cytrynowy: - 4 żółtka - 2 jaja - 4 cytryny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki masła 1. Jajka, żółtka i cukier ubijamy na parze przez ok. 5-7 minut. Cytryny należy sparzyć wrzątkiem, następnie zetrzeć dokładnie żółtą część skórki bez białego albedo

Apetyczna babeczka
Wielkanocna babka 126

stole, jest bez wątpienia babka. Doskonała babka wielkanocna musi być wilgotna i puszysta. Tylko taka będzie prawdziwą ozdobą stołu. Jak zrobić doskonale pulchną babkę wielkanocną, by zachwycała nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem? Przy jej wypieku musimy być wyjątkowo ostrożni. Pieczenie babki wymaga cierpliwości, dlatego warto poznać sposoby, które pomogą w stworzeniu tego świątecznego ciasta. Składniki

The Slow Life Wife
Ciastka francuskie z kaparami, serem i pomidorkami 179

kosteczkę. Ciasto francuskie układam na blacie, kroję na nieduże kwadraty. Na każdym układam porcje tartego sera, po dwa kapary, kilka kosteczek suszonych pomidorów i po dwa / jednym plastrze pomidorka. Wszystkie ciastka doprawiam, polewam kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Piekę ułożone na papierze do pieczenia przez 20 minut w temp. 180 C grzaniem góra-dół bez termoobiegu

Zasmakuj Kuchni
Tarta z orzechami włoskimi i gorgonzolą 231

prażycie na patelni bez tłuszczu. Gruszki kroicie w plastry. Formę do tarty wykładacie rozwałkowanym ciastem. Wkładacie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut i przygotowujecie farsz: do miski dodajecie jajka, ser gorgonzola i śmietanę, mieszacie, aż powstanie gładka masa. Podpieczony spód wykładacie podsmażonym boczkiem i gruszkami, wszystko zalewacie masą serowo-jajeczna i pieczecie przez kolejne 15 minut

GRUBY WAŁEK
Babka drożdżowa z majonezem 154

Bez lukru i cukrowych ozdób.. ta baba jest tak dostojna i idealna, że nie potrzebuje niczego więcej, by się dobrze prezentować :-) - wyrasta bardzo równo - jest mało słodka - dodatek majonezu sprawia, że pachnie i smakuje jeszcze lepiej Gorąco polecam! Czas przygotowywania:  do 40 minut Wyrastanie:  15 minut zaczyn + 1,5 h ciasto Pieczenie:  175 stopni

AniaGotuje.pl
Ciasto pomidorowe bezglutenowe 288

odzwierzęcych i bez glutenu. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie to nadróbcie. I dajcie znać jak smakowało :) Składniki (na keksówkę o wym. 11x30 cm): 1 szklanka mąki z brązowego ryżu pół szklanki mąki owsianej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu

Domowa Cookierenka Agi
Placki z ricotty z bananami 200

również podawać bez niczego, albo z cukrem pudrem. Z podanych składników wychodzi około 15-17 placków. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać serek ricotta z jajkami, roztopionym masłem lub olejem i mlekiem (na początek wlać 1/4 szklanki mleka, a resztę wlać tylko wtedy, jeżeli ciasto będzie zbyt

Świat Domowej Kuchni
SAŁATKA Z RUKOLI I GRUSZKI 173

talerzu, bez mieszania składników - na dnie rukola, następnie kawałki gruszek, serka i orzechy, a całość polana olejem. Sałatka świetnie smakuje z ślimaczkami z ciasta francuskiego: Rozwijamy świeże ciasto francuskie i dokładnie smarujemy go ulubioną pastą warzywną. Zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy w plastry ok. 1 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy

Kuchnia MagdaLeny
Sernik na biszkoptach 325

masa nabierze konsystencji lekkiej bezy. Ser zmiksować z żółtkami. Następnie dodać budyń oraz wystudzone masło i całość ponownie zmiksować. Masę serową wymieszać z ubitymi białkami za pomocą łyżki. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Na spód blaszki (forma 20 cm x 30 cm) wyłożyć papier do pieczenia, wyłożyć biszkopty(...)pomocą łyżki wyłożyć masę serową. Po włożeniu ciasta do piekarnika zmniejszyć temperaturę pieczenia do 170 stopni i piec przez 40 – 45 minut. Krok po kroku: 1. Rozpuścić masło 2. Ubić białka z cukrem 3. Zmiksować ser z żółtkami 4. Do sera dodać budyń 5. Wlać wystudzone masło 6. Wymieszać delikatnie masę

KuchniaWeDwoje.pl
Pizza w 6 min. / 250 st. C 920

Rozwałkowany placek ciasta przekładamy na blachę i okładamy wszystkim tym co lubimy,  należy pamiętać, że wszystkiego dajemy bardzo mało jak w pizzerii, wówczas będzie w sam raz. Po obłożeniu brzegi zawijamy do środka, wówczas cała pizza jest jadalna, bez spalonych obrzeży. Piekarnik rozgrzewamy dłużej niż zazwyczaj na 250 st. C góra/dół z termoobiegiem. Pieczemy tylko

chleba naszego
Chleb oliwkowy 105

biegu drugim. Dodać oliwki i wyrobić tak aby połączyły się z ciastem. Można też wyrobić je ręcznie. Zostawić do wyrośnięcia pod folią na 2,5 godziny. W tym czasie odgazować dwukrotnie, delikatnie rozciągając i składając. Podzielić ciasto na dwa bochenki lub uformować bochenek z 1100 g ciasta, a z pozostałych 500 g zrobić foccacię (uformowałam jeden bochenek). Bochenek ma wyrastać(...)lodówce przez 12-18 godzin. Można go też zostawić do wyrośnięcia na blacie na 1-2 godziny. Piec chleb na kamieniu lub wygrzanej blasze w piekarniku nagrzanym do 250 st. przez 15 minut z parą, a następnie bez pary w temperaturze 220 st. jeszcze przez 15-20 minut (u mnie 15 minut dłużej). Foccacię rozciągnąć na papierze do pieczenia

Pieguskowa Kuchnia
CIASTECZKA KOKOSOWE Z MASZYNKI 160

mojej mamy. Bez proszku do pieczenia i zbędnych dodatków wyszły bardzo kruche i pysznie kokosowe. CIASTECZKA KOKOSOWE Z MASZYNK I 0,5 kg mąki 1 szklanka cukru pudru 1 i 3/4 kostki miękkiego masła 3 żółtka 6 łyżek wiórków kokosowych Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać miękkie masło i resztę składników. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić

Pieguskowa Kuchnia
Naleśniki z mleka kokosowego (wegańskie) 114

nawet same bez żadnego dodatku. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na naleśniki odpowiednie dla wegan, które zrobiłam z mleka kokosowego. Naleśniki były bardzo delikatne w smaku z lekkim aromatem kokosu...pyszności :) Podałam je z galaretką malinową domowej roboty 😋 Składniki (6 szt): ciasto naleśnikowe: mleko kokosowe z puszki 400 ml, mąka pszenna 1 szklanka, proszek do pieczenia pół łyżeczki, sól

kulinarne odsłony pati
Ciasto jogurtowe (wersja bez miksera) 294

studenta bez miksera! Ciasto jest niezwykle puszyste.Nie ma opcji,aby Wam nie wyszło.Składniki odmierzamy kubkiem od jogurtu. Składniki 200 g jogurtu naturalnego 3 jaja u mnie kacze 3 kubeczki (od jogurtu) mąki pszennej 1 kubeczek (od jogurtu)  nierafinowanego cukru trzcinowego 1 kubeczek (od jogurtu)  nierafinowanego oleju kokosowego 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 kopiasta

Z Kuchni Do Kuchni
EKSPRESOWE BABECZKI JABŁKOWE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 184

owsianych bez glutenu,  odrobina kakao lub karobu. Wykonanie: Składniki na kruche ciasto łączymy. Dzielimy na 4 części. Wylepiamy powstałym ciastem spód foremek.  Jabłka myjemy, kroimy na kawałki i umieszczamy wraz z daktylami i cynamonem w kielichu blendera. Miksujemy do uzyskania musu. Nakładamy nadzienie na spód babeczek. Posypujemy płatkami owsianymi i, opcjonalnie, kakao lub karobem. Pieczemy 25 minut

Jeść, by żyć w zdrowiu
Grahamki z masłem czosnkowo -pietruszkowym 161

Następnie podziel ciasto na 16 kawałków i uformuj okrągłe bułeczki. Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia, tym razem na 30 minut. Wymieszaj masło z posiekaną pietruszką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Natnij bułeczki. W nacięciu ułóż nadzienie. Wstaw blachę do nagrzanego na 250ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu

codojedzenia
chleb z zakwasem z ogórków 126

mąki :) Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut, można do lodówki w folii na całą noc,następnego dnia będzie jeszcze lepsze :) Po wyrośnięciu dzielimy na pół i zagniatamy chlebki do dwóch keksówek 30x11... Możemy ponacinać, posmarować jajkiem i posypać ziołami lub zostawić bez cudowania :) Gdy chleby w foremkach trochę podrosną, to włączamy piekarnik... Pieczenie: przez pierwsze

chleba naszego
Sernik wiedeński 167

pianę z białek. Piec 60 minut w 180°. Jeśli chodzi o ser to próbowałam robić ten sernik z sera z wiaderka, ale nie za bardzo mi odpowiada. Ser wychodzi zbyt wilgotny, rozpadający się i od tego czasu wróciłam do starego sposobu mielenia zwykłego białego sera w maszynce. Biorę ser tłusty lub półtłusty. Skład ciasta krótki bez dodatku zapychaczy typu

Państwo Wojtczuk gotują
9 lutego – Międzynarodowy Dzień Pizzy. Krótka historia + sprawdzone przepisy na pizzę! 198

ojczyźnie pizzy, to bez wahania wskazujemy Włochy. W dużej części słusznie, bowiem to właśnie w Italii zapoczątkowany został prawdziwy szał na tę potrawę. Ponadto właśnie Włochom zawdzięczamy pizzę w formie, jaką znamy dzisiaj. Ciasto na pizzę Grecy byli pierwsi Jednak zanim Włosi zaczęli wypiekać pizzę, robili to przed nimi Grecy, którzy jeszcze przed naszą erą piekli placki z dodatkiem

Jakugotujesz.pl
Pierniczki mocno czekoladowe 154

sobie świąt bez pierniczków. Na początek proponuję takie, które od kilku lat piekę i zawsze smakują wszystkim. Co ważne w przepisie występuje dosyć duża zawartość czekolady, kakao. Z miłości do czekolady i by wydobyć i wręcz podbić jej smak w przepisie występuje również kawa... a dla tekstury  i smaku dodałam trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto piernikowe jest bardzo

vaniliowoczekoladowa
Pierniczki ciemne mocno czekoladowe 154

sobie świąt bez pierniczków. Na początek proponuję takie, które od kilku lat piekę i zawsze smakują wszystkim. Co ważne w przepisie występuje dosyć duża zawartość czekolady, kakao. Z miłości do czekolady i by wydobyć i wręcz podbić jej smak w przepisie występuje również kawa... a dla tekstury  i smaku dodałam trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto piernikowe jest bardzo

vaniliowoczekoladowa
Waniliowe muffinki z dżemem brzoskwiniowym 164

pieczenia, cukier z wanilią oraz cukier wsypujemy do mniejszej miski i mieszamy. Jajka wbijamy do większej miski i roztrzepujemy widelcem. Dolewamy masło oraz mleko i całość ponownie mieszamy widelcem (około 10 sekund). Suche składniki przesypujemy do mokrych i całość krótko mieszamy widelcem. Tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami.  Do papilotek wykładamy 2/3 ciasta. Następnie(...)wykładamy pozostałe ciasto. Papilotki będą wypełnione do około 3/4 wysokości. Na koniec każdą muffinkę posypujemy odrobiną brązowego cukru. Cukier da efekt chrupiącego wierzchu. Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 33 minuty w 175 stopniach (do uzyskania efektu suchego patyczka). Muffinki powinny się ładnie zarumienić. Ja piekę w temperaturze 175 stopni, grzałka dół + góra, bez termoobiegu. Smacznego

Smak mojego domu
Pieczone kotlety z dynią i kukurydzą 154

zamieszanie ciasta zajmuje tylko chwilę. Dodatek wędzonej papryki i mielonych ziaren kolendry sprawia, że nabierają wyjątkowego smaku i aromatu. Lekko pikantne, ale nie ostre. Idealne. Podane z jogurtem lub surówką będą smakowały i na obiad i na kolację. Zamiast mięsa mielonego można dodać ugotowaną kaszę jaglaną.   Pieczone kotlety z dynią i kukurydzą Kuchnia Bez glutenu Porcje 12 placków(...)Sposób przygotowania Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pozostałe składniki (kukurydzę odsączamy) i mieszamy dokładanie, aby się połączyły. Formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut

Kucharzyca
Muffinki ze śliwkami i czekoladą 132

umyte, bez pestek) pokroić na około 8 części - tak, aby każdy kawałek wielkością przypominał drobne owoce. W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i posiekaną czekoladę, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do ciasta wmieszać śliwki

Di gotuje
Tarta z kremem tiramisu i malinami 921

godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim spód oraz boki formy 24 cm posmarowanej masłem. Należy zwrócić uwagę, żeby spód w żadnym miejscu nie był zbyt gruby, ponieważ po upieczeniu będzie twardy. Spód wielokrotnie podziurkować widelcem (fot.1) . Wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 190°C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez 20-25 minut(...)uzyskania złotego koloru. Tutaj zrezygnowałam z pieczenia z obciążeniem i pokrywania folią aluminiową z góry - i efekt był w 100% zadowalający. Wyjąć i dokładnie ostudzić. Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej (lub sparzyć skorupki wrzątkiem). Do żółtek dodać połowę cukru pudru i ubić mikserem na puszysty i jasny krem (ok. 7 minut). Osobno ubić białka z dodatkiem szczypty soli

Świat Ciasta
Babeczki czekoladowe 150

Przygotowanie: Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, dodajemy cukier ( babeczki nie należą do tych bardzo słodkich, dlatego jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie 3/4 szklanki cukru.). Dodajemy proszek do pieczenia, przesiewamy kakao i wszystko razem mieszamy. Czekoladę używamy jakiej chcemy, ja polecam deserową, z mleczną mogą być za słodkie, a z gorzką zbyt gorzkie. Deserowa czekolada jest idealna(...)wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 15-20 minut, funkcja piekarnika góra-dół. Każdy piekarnik jest inny, należy zobaczyć patyczkiem, czy ciasto się nie klei. Wyjąć i ostudzić na kratce. Można udekorować polewą czekoladową i na to wiórki kokosowe lub posypka kolorowa. Choć i tak bardzo dobre są bez niczego i szybko znikają. Smacznego ;) Sypkie

Wołowina od rekina
Domowy chleb pszenny na żytnim zakwasie (zdrowe kanapki) 159

godzinach ciasto wyłożyć na blaszkę lub włożyć do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą lub mąką i pozostawić do wyrastania na 2-3 godz. w ciepłe miejsce. 4.     Po wyrastaniu chleb posmarować wodą, następnie włożyć do nagrzanego piekarnika do 250C na 10 min, po czym zmniejszyć temperaturę do 200C i piec kolejne

IMPRESJA SMAKU
Owsiane placuszki 109

sycące. Do ciasta nie dodajemy cukru, więc możemy z powodzeniem podać je na słodko, jak i z jajkiem i warzywami, czyniąc śniadanie pożywnym i smacznym. Ja podałam z jogurtem naturalnym i truskawkami. Owsiane placuszki Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Składniki 200 g mąka owsiana 100 g płatki owsiane 2 łyżeczka proszek do pieczenia

Kucharzyca
Batoniki Snickers w wersji fit 143

prawie bez wyrzutów sumienia. Moja propozycja na jutrzejszy Tłusty Czwartek :) Spód: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki ksylitolu lub miodu   Karmel: 1 szklanka daktyli 2 łyżki masła orzechowego 1/2 szklanki orzeszków ziemnych Dodatkowo: pół tabliczki gorzkiej czekolady   Składniki na ciasto dokładnie

Chocolate Muffin Blog
Bułeczki z Suszonymi Pomidorami 138

ciasto zwijam w rulonik i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – trudno jest to opisać ale na filmie i na zdjęciach dokładnie to pokazałam . Tak uformowane bułeczki będę piekła . Pieczenie bułeczek: Blachę z bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 18 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez

Uwaga Babcia Piecze Chleb
,,Mini szarlotki” 118

masłem, oprószamy mąką. Ciastem wykładamy foremki na babeczki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC na złoty kolor. Wyjmujemy i wystudzamy. Nadzienie jabłkowe: 500 g jabłek 1 łyżka masła 3 łyżki cukru cynamon Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paseczki. Wrzucamy do garnka i dodajemy masło, cukier, cynamon. Chwilę podgotowujemy, by jabłka lekko zmiękły. Beza: 3 białka

Podróż w kulinaria
Co na śniadanie? Tosty francuskie z sosem gruszkowo-karmelowym 219

szykować żadnego ciasta. Do takich tostów najlepiej nadaje się bułka typu weka czy paryska lub chałka , ale od biedy nada się też jasny chleb bez dodatków albo tostowy. Ważne żeby pieczywo nie było pierwszej świeżości - powinno być przynajmniej wczorajsze a najlepiej nawet czerstwe. Dzisiejsze tosty to pomysł z akcji Wypiekanie na śniadanie i chociaż żadnego pieczenia tym razem

Smaczna Pyza
Jagodzianki 90

ciasto wałkować cienko , wykrawać spore krążki o śr. ok 8-9 cm. Nadziewać i sklejać w kształcie pierożków, układać na papierze do pieczenia zlepieniem w dół. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem ( ja posypałam odrobiną kruszonki takiej jak się robi do szarlotki. Mąka cukier i margaryna)  Piec ok 15 - 20 min w temp 170 st z termoobiegiem, bez

Gotowanie jest łatwe
Placuszki na serkach homogenizowanych. 173

pieczenia, 2 łyżki mleka ( w zależności jak gęste jest ciasto, ja musiałam dodać). Ponadto: sos do polania placuszków, ja użyłam złocisty syrop ( golden syrup ). Przygotowanie:  Przygotować odmierzone składniki. Wszystkie składniki dobrze razem wymieszać .  Na rozgrzaną patelnię nakładać ciasto ( dwie łyżki na jeden placek). Jeżeli masz grubą patelnię lub taką, na której można smażyć bez tłuszczu

W kuchni u Moniki
Kruche tarteletki z rabarbarem, konfiturą z borówki i kruszonką 116

się nimi zajadać bez końca. Te tarteletki są moim zdaniem idealne pod względem harmonii słodko-kwaśnej. Są lekkie i... silnie uzależniające :) KRUCHE TARTELETKI Z RABARBAREM, KONFITURĄ Z BORÓWKI I KRUSZONKĄ Składniki na ciasto: - 250 gram mąki - 50 gram cukru pudru - 180 gram masła - 3 żółtka - 1 łyżka śmietany 18% (kwaśnej) - pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta: Przesiewamy

Życie zamknięte w smaku
Słodkie środy - Cytrynowe muffiny z czereśniami 199

przyjaciół bez najmniejszych przeszkód. Jednak nie tylko za to są one uwielbiane przez wielu .... również za to że są one tak proste i szybkie w przygotowaniu. Połączenie cytrynowych muffin z czereśniami które ukryłam pod kruszonką jest dobrym wyborem.  Cytrynowe muffiny z czereśniami SKŁADNIKI : ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta z advocaatem, białą czekoladą i czarną porzeczką 269

dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Nadzienie : 250 g serka mascarpone 100 ml advocatu 150 g białej czekolady, rozpuszczonej  Składniki zmiksować na gładką masę bez grudek. Dodatkowo

Chocolate Muffin Blog
Kuchnia Lidla: Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową 253

Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce. Rozwałkowujemy (podsypując mąką) na grubość około 3 mm i wycinamy okrągłe ciasteczka. Za pomocą mniejszej foremki (np. kieliszka) wycinamy dziurki w połowie wyciętych wcześniej ciastek. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C. Studzimy. Spody (bez dziurek) smarujemy

WojnaNaSmaki.pl
PIZZA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I SEREM HALLOUIMI 112

stopni bez termoobiegu, niech się dzieje co chce. W tym czasie wypij wino, obierz szparagi, pokrój ser, zadzwoń do znajomych, przecież gotujesz :) Nim obierzesz szparagi- połam je- część od główki do złamania jest wyśminita na pizzę, resztę wykorzystaj do zupy lub sosu. KIEDY CIASTO PODWOI OBJĘTOŚĆ  rozsmaruj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ja używałam szpatułki

Kuchnia bezglutenowa Loli
64. Szarlotka pod bezą na bardzo kruchym spodzie 184

mała ilość cukru sprawi, że ciasto będzie bardzo kruche. 2. Jabłka rozgotować, dodać cukier do smaku, mączkę rozmieszać w 3/4 szklanki wody i dodać do gorącego musu, dokładnie rozmieszać. 3. Ciastem wylepić blaszkę i piec 25 minut w 170 stopniach. 4. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem i mączką ziemniaczaną. 5. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i posypać(...)bułką tartą, zapobiegnie to zawilgoceniu ciasta musem jabłkowym, następnie wyłożyć mus, a na to pianę z białek. Całość włożyć do piekarnika na dalsze 20 minut.Uważać, aby beza nie spiekła się zbyt mocno, w razie potrzeby przykryć pergaminem

Jadło i czytadło
Gryczane placuszki z jogurtem naturalnym i bananem 159

placuszków bez miodu i dodatków Składniki: 3 łyżki mąki gryczanej (lub kaszy zmielonej na mąkę) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 łyżeczka miodu   Dodatkowo : jogurt naturalny, plasterki banana Rozgrzewamy patelnię. Zmieloną kaszę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek

Chocolate Muffin Blog
Ciasto otrębowe, pełnoziarniste "na bogato" (ok. 344 kcal/100g) 238

bez). 4. Do białek dodajemy żółtka, chwilkę miksujemy na wolnych obrotach, tylko żeby się połączyły. 5. Dodajemy otręby, przesianą mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, mleko i chwilkę miksujemy. 6. Dodajemy resztę składników poza rodzynkami, śliwkami i daktylami, miksujemy. 7. Rodzynki odsączamy z wody, dodajemy do daktyli i śliwek, oprószamy mąką. 8. Do ciasta dodajemy pozostałe dodatki (rodzynki

Malowane smakiem
Chleb wieloziarnisty 147

Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pomagając sobie dłońmi zwilżonymi wodą, wierzch obsypać mąką. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrastania.   Naciąć bochenek przed włożeniem do piekarnika. Piecz w temperaturze 230ºC przez 15 minut z parą (czyli małą foremką z wrzącą wodą umieszczoną na spodzie piekarnika) a następnie 20 minut bez pary

w mojej kuchni
Ślimaki z różą 125

Wyciągamy ciasto i jeszcze raz wyrabiamy ręcznie, rozwałkujemy go na placek o grubości ok. 1 cm. Powidełko mieszamy z konfiturą z róży i smarujemy nim placek. Zawijamy w roladę i kroimy plastry około 2 cm szerokości.  Ślimaczki układamy na mocno natłuszczonej formie i smarujemy białkiem.  Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu: góra - dół

Lawendowe Niebo
Orzechowo czekoladowe ciasto z białek 368

nerwów, bez pośpiechu. Chcę Wam powiedzieć jedno, wyszło znakomite! Tym razem moją propozycją na karnawałowy weekend jest Orzechowo czekoladowe ciasto z białek. Kto ma ochotę? " Składniki : 4 białka 150 g cukru brązowego - drobnego 200 g mąki 50 g orzechów laskowych ( u mnie ok. 1/2 szklanki) 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao

Słodkie Przyjemności
Chleb wieloziarnisty 133

Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pomagając sobie dłońmi zwilżonymi wodą, wierzch obsypać mąką. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrastania. Naciąć bochenek przed włożeniem do piekarnika. Piecz w temperaturze 230ºC przez 15 minut z parą (czyli małą foremką z wrzącą wodą umieszczoną na spodzie piekarnika) a następnie 20 minut bez pary (wyjmując

UgotujmyTo.pl
Świąteczne ciasteczka imbirowe 167

papierem do pieczenia i pozostawić na płaskiej powierzchni do wystudzenia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi, w zależności od użytych foremek, od 40 do 50 ciastek. Mi wyszło 45 sztuk. Ja rozwałkowałam dość grubo ciasto - na około 5 - 6 mm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące. Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde(...)chrupiące będą ciasteczka. Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika. Mieszanka miodu z cukrami i przyprawami bardzo wystudzona zrobi się dość twarda, ale taka ma być. Cukier biały można zastąpić trzcinowym, wówczas ciastka będą miały bardziej brązowy kolor. Cukier puder pozostaje wówczas bez zmian. Ilość imbiru można dowolnie zwiększać, można także dodać cynamon

Gospodyni Miejska
Chleb litewski 184

ciasta. Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy je ciastem chlebowym do połowy wysokości. Powierzchnię wygładzamy łyżką umoczoną  w wodzie. Chleb odstawiamy na 4-5 godzin do wyrośnięcia. Powinien podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ponownie smarujemy go wodą. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Wkładamy chleby i pieczemy przez 15 minut z termoobiegiem. Następnie(...)zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 stopni bez termoobiegu. Na koniec zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. Chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Do jedzenia nadaje się dopiero następnego dnia. Razem ze mną chleb piekły

Kulinarne przygody Gatity
Quiche ze szpinakiem 399

podpieczone ciasto rozkładamy szczypior lub cebulę, jeśli chcecie również wędlinę (ja użyłam salami, ale bez tego dodatku quiche też jest pyszny), a następnie wcześniej wykonany szpinak.   Na szpinak układamy plastry sera lub ścieramy go do śmietany wymieszanej z jajkami i przyprawami.  Wszystkie składniki zalewamy masą ze śmietany, jajek i przypraw i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy

Taste Of My Day
Tort a'la Tiramisu (bez laktozy, cukru białego, wegański) 140

Biszkopt -200g mąki orkiszowej tortowej -100g ksylitolu -10g gorzkiego kakao -170g wody gazowanej -60g oleju rzepakowego -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki sody + spora łyżka octu Kawa -6-7 łyżek kawy -ok 200ml wrzątku Krem -200g nerkowców -80g płatków ryżowych -500g mleka kokosowego (min 85% kokosa(...)jaki lubicie) BISZKOPT 1. Mąkę, ksylitol, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem. 2. Sodę zalać octem. 3. Do suchych składników, wodę gazowaną, olej oraz sodę z octem. Połączyć na niskich obrotach miksera. 4. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. 5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 30-35 minut

Candy Pandas
Bezglutenowe muffiny z mąki owsianej – prosty przepis 41

pieczenia Przygotowanie bezglutenowych muffinów owsianych Rozpocznij przygotowanie muffinów bezglutenowych z mąki owsianej od ucierania jajek z cukrem, aż osiągniesz puszystą masę. Następnie dodaj olej, mąkę owsianą i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę. Przelej ciasto do papilotek do muffinek, wypełniając je tylko w 3/4. Wstaw muffiny do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i piecz(...)uatrakcyjnić muffiny bezglutenowe? Jeśli chcesz dodać smaku i tekstury muffinom bezglutenowym z mąki owsianej, możesz wykorzystać do swojego ciasta bakalie, jak np. posiekane orzechy lub rodzynki. Ciekawym pomysłem będzie także dodanie kilku płatków owsianych w ich podstawowej formie, bez mielenia. W ten sposób zmieni się nieco struktura babeczek. Możesz też dodać do ciasta kawałki ulubionych owoców, jak np. truskawki

Słodkie okruszki
10 rzeczy, których trzeba spróbować w Gruzji 71

obce charakterystycznie zwinięte pierożki z nadzieniem z mięsa (wołowego, wieprzowego lub jagnięcego), szpinaku albo sera. Dość istotny jest sposób jedzenia chinkali. Pierożki powinno się spożywać bez użycia sztućców. W pierwszej kolejności należy przygryźć ciasto w pobliżu “ogonka”, znajdującego się na górze, i wypić znajdujący się w środku gorący płyn. Następnie konsumujemy pierożek wraz z zawartością, pozostawiając jednak(...)wyostrzenia smaku można ponadto dodać ostrą papryczkę. Puri (gruziński chleb) Tradycyjny gruziński chleb piecze się z ciasta drożdżowego w wysokich piecach, nazywanych ton. Chleb formowany jest w zwężany po bokach kształt, przypominający trochę oko, i przyklejany do rozgrzanych do ponad 400 stopni Celsjusza ścianek pieca. Efekt końcowy jest dość miękki i raczej niski. Gruziński chleb świetnie sprawdza się jako dodatek

ProstePesto.pl
Rustykalne ciasto gryczane z gruszkami 85

obraz, jaki trudno jest w pełni odtworzyć. Ta historia utwierdza mnie przy tym w przekonaniu, że prostota w kontekście jedzenia sprawdza się najczęściej najlepiej. Gruszki zanurzone w bardzo delikatnym cieście, kilka składników, niewyszukana i niepozorna forma, odrobinę rustykalny i surowy charakter – oto kwintesencja kulinarnej prostoty. Prostota łączy się tu w dodatku z niebanalnym smakiem. A może, przy tej okazji, najdą(...)mielonego kardamonu, 2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów, 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego, szczypta soli, 3 nieduże, miękkie gruszki Siemię lniane zmielić, przełożyć do miseczki, zalać wodą, wymieszać i odstawić do spęcznienia. Gruszki obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne, owoce ponacinać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub delikatnie natłuścić i wysypać mąką gryczaną

Even Better Food
Rustykalne ciasto gryczane z gruszkami 153

łyżki wody 1 szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki orzechów pekan lub włoskich (ewentualnie migdałów) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego szczypta soli 3 nieduże, miękkie gruszki Siemię lniane zmielić, przełożyć do miseczki, zalać wodą, wymieszać i odstawić do spęcznienia. Gruszki obrać, przekroić(...)połówki i wydrążyć gniazda nasienne, owoce ponacinać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub delikatnie natłuścić i wysypać mąką gryczaną. Orzechy zmielić na mąkę, przełożyć do miski, dodać mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i sól – wymieszać trzepaczką i odstawić. Do osobnego naczynia przełożyć olej kokosowy i syrop – ucierać mikserem około 3 minuty na gładką masę. Dodać spęczniałe siemię, mielony

Even Better Food
Rozetki – bezglutenowe 110

Czas czytania: 2 min Ciastka rozetki były bardzo popularne w latach 80-tych, później odeszły do lamusa. Stara rozetka do pieczenia ciastek zagrzebana był gdzieś pod stosem „przydasiów” została odnaleziona przez moją Mamę. Dziś przy okazji tłustego czwartku postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania rozetek bezglutenowych. Pączki, oponki serowe , faworki to główne smakołyki dzisiejszego dnia, które przygotowujemy głównie(...)dzień się zajadacie? Może rozetki przypadną Wam do gustu, bo są bardzo, bardzo chrupiące, słodkie no i bez glutenu . Jeśli nie macie wspomnianej rozetki do smażenia ciastek, to nic nie szkodzi. Można poradzić sobie bez niej wystarczy, że przygotowane ciasto przelejecie do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego. W woreczku wytnijcie małą dziurkę i wyciskajcie fantazyjne kształty na gorący

SprawdzonaKuchnia.pl
Łatwe bułeczki pszenne 176

dłuższy czas ręką, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. W trakcie wyrabiania można podsypać rękę mąką. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (czas około 45-60 minut w zależności od panujących warunków). Ciasto przekładamy na podsypany mąką blat/matę. Dzielimy na mniejsze bułeczki. Ja zazwyczaj formuje gruby wałek z ciasta i kroję go na kawałki(...)mnie na dwóch mniejszych). Odstawiamy jeszcze na chwile przykryte ściereczką (najlepiej około 10 minut, ja dziś zostawiłam krócej). Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przed pieczeniem bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zarumienienia około 20 minut. Bułeczki należy obserwować, bo czas pieczenia jest różny w zależności od piekarnika

Słodkie okruszki
EKSPRESOWE i WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE 613

niespodziewanych gości. Ciasto w momencie wykładania do formy jest lekko płynne - takie ma być - dzięki temu w czasie pieczenia mocno urośnie, a po upieczeniu będzie lekkie i puszyste.  Najlepiej smakuje z powidłami śliwkowymi i domową bitą śmietaną. SKŁADNIKI 200 g mąki pszennej 200 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła(...)bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 9x27 cm (mierzoną po dnie) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy w rondelku, na małym ogniu. Dodajemy miód i kakao, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy z ognia. Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy rózgą do połączenia składników. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia

cool and minty
Migdałowy sernik 439

serka śmietankowego tłustego lub półtłustego 8 jajek 1,5 szklanki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 opakowania po 200 g śmietanki 30% 200 g herbatników 100 g płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru  sól Sposób wykonania: Ser zmielić w maszynce do mięsa(...)szczyptą soli Masę serową połączyć z mąką ziemniaczaną, budyniem, proszkiem do pieczenia oraz płatkami migdałów. Całość wymieszać delikatnie z  bitą śmietaną oraz z pianą z białek. Wlać do wyłożonej wcześniej herbatnikami  blachy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 C. Piec ok 1,5 godz. Ciasto zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczki, pozwolić mu powoli stygnąć

kgwjanczewo
Tarta cytrynowa z winem 195

zrobić, gdy zaczniemy pieczenie bez uprzedniego sprawdzenia czy mamy wszystkie składniki ? - Biec do sklepu albo kombinować ;) Deszcz padał, więc postanowiłam kombinować. I tak klasyczna tarta cytrynowa zyskała nową odsłonę. Też smacznie :) Składniki ( na formę średnicy około 25 cm )   CIASTO KRUCHE:  * 150 g zimnego masła  * 240 g mąki pszennej *   80 g cukru pudru(...)pulsacyjnego siekania. Następnie dodajemy żółtka i sok z cytryny - szybko zagniatamy ciastoCiasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą. Pieczemy

kolorowotorcikowo
Kryzysowe ciasteczka cynamonowe 115

Kryzysowe ciasteczka cynamonowe bez jajek, bez masła, bez drogich i trudno dostępnych obecnie składników. Nieziemsko pachnące! Bardzo proste do przygotowania, tanie, smaczne i chrupiące. Stanowią bardzo pyszny deser, ale też są pomysłem na przekąskę dodającą energii i osładzającą ten trudny czas. Nie trzeba mieć robota kuchennego czy specjalnych foremek – i tak się udadzą! Ciastka przygotowałam z mieszanki(...)CYNAMONOWE Składniki kryzysowe ciasteczka cynamonowe: 200g mąki jasnej 100g mąki pełnoziarnistej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju ok 0,5 szkl wody dodatkowo olej, cukier i cynamon Jak zrobić kryzysowe ciasteczka cynamonowe: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia, cukier, mieszamy. Następnie dodajemy olej, wodę, mieszamy i wyrabiamy

Dorota Smakuje
Rurki z kremem 203

które widzicie na zdjęciach robiłam bez formy (spokojnie można zrobić świetnie działające foremki z tego co macie w domu) i z gotowego ciasta francuskiego. Pierwszą partię zrobiłam z kremem i malinami, drugą z kremem i brzoskwiniami z puszki. Z 1 opakowania ciasta francuskiego wychodzi 8 do 10 rurek. Potrzebne będą: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego owoce do dekoracji(...)ciasto. Gotowe ciasto francuskie wyciągamy z foli, można lekko je rozwałkować, żeby wyrównać zagniecenia. Ciasto tniemy na paski o szerokości ok. 1 cm. Paski nawijamy na przygotowane wcześniej foremki. Zwijając rurkę warto uważać, żeby ciasto lekko na siebie nachodziło i nie tworzyło szpar. W małej miseczce mieszamy białko z niewielką ilością wody. Smarujemy nim rurki, posypujemy cukrem. Przygotowane rurki pieczemy

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania