pianę. Cukier ucieramy-na puszystą masę - z masłem , dodajemy po jednym żółtku Następnie dodaję po trochu mąkę i proszek do pieczenia i cały olejek. Gdy mamy już gładkie ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki. Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania babki smaruję dokładnie tłuszczem. Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę. Zanurzamy formę w wodzie(...)albo z 2-3 bialek robimy tak.... białko ubić na sztywno z odrobiną soli. pod koniec dodać po łyżce 150 g cukru , ciągle ubijając. cukier ma się rozpuścić, a masa powinna być błyszcząca. ciasto posmarować masą bezową. podpalić delikatnie palnikiem kuchennym (gazowym) do karmelizowania.Jak nie ma palnika to wstawić do piekarnika na 8-10 minut na 180 stopni
w mojej kuchnibez pieczenia. Składniki: - 3 bardzo dojrzałe banany - 1 szklanka prażonych orzechów arachidowych - 1 szklanka pestek dyni - 8 daktyli ( polecam daktyle tej firmy za 1 kg zapłaciłam ostatnio niecałej 10 zł) - 1/2 szklanki płatków jaglanych Przygotowanie: Orzechy mielimy w młynku do kawy, kilka razy, aż uzyskamy konsystencję masy - nie masła. Blendujemy banany, dodajemy masę orzechową i daktyle(...)blendujemy do czasu uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pestki dyni i mąkę jaglaną. Dobrze mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy łyżką ciasteczka, by było łatwiej można przed każdym nabieraniem ciasta zamoczyć łyżkę w wodzie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni - termoobieg. Pieczemy 20 minut. Najlepiej smakują zostawione na kilka godzin w temperaturze pokojowej
Szkrab Je SamDzieciom tak smakowało, że następnego dnia piekłam kolejne. Ciasto wygląda jakby miało w środku kawałki czekolady :) Przepis podpatrzyłam od Letycji , ale zmieniłam nieco proporcje. Składniki: 350 g banana bez skórki (ok.3 dojrzałe banany) 1 jajko 100 ml oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Suche składniki mieszamy(...)niego roztrzepane jajka, olej i wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką. Pięć razy w lewo i pięć w prawo :) Wymieszać do jednolitej masy. Nie musicie się trudzić by miksera brudzić :) Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 30 cm x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4
Delicious Titbitsspód, to należy przygotować go z połowy porcji. Masę raz przygotowywałam dodając po kolei składniki, ale to był ten przypadek, kiedy przy przegrywaniu zdjęć z aparatu padła mi karta i ze zdjęć cząstkowych przetrwało tylko zdjęcie upieczonego ciasta. A kolejności dodawania składników oczywiście nie pamiętałam…;) Dlatego drugi raz, jak piekłam ten cytrynowy sernik, poszłam na łatwiznę i wszystkie składniki(...)miękkiego masła pół łyżeczki esencji waniliowej Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wyłożyć na blachę 23×34 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i zapiec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Masa: 800 g serka kremowego (np. serek Philadelphia, serek Ulubiony z Wielunia, Turek
UgotujmyTo.pltwarogu -4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy) -3/4 szklanki cukru -5 dkg masła lub margaryny -2 łyżki mąki ziemniaczanej -wanilia -czereśnie smażone Z podanych składników zagniatamy ciasto i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia. Mielimy twaróg. Odsączamy czereśnie. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, roztopione masło i miksujemy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy(...)czereśnie. Wypełniamy masą twarogową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 30 minut. W tym czasie z pozostałego ciasta formujemy cienki wałeczek i kroimy na tyle części, ile mamy serniczków. Z piekarnika wyjmujemy serniczki i pozostawiamy ok. 5 minut. Do piekarnika wstawiamy blaszkę z pałeczkami na papierze do pieczenia i pieczemy do zrumienienia
Maminek kulinarnygranity i znów masę jagodową. Wstawić do zamrażalnika na parę godzin. 30min przed planowym podaniem, należy wyjąć deser z zamrażalnika i wstawić do lodówki. Semifreddo oznacza na pół zmrożone, stąd nazwa. Smacznego :) RADA: Ze względu na to, że granita szybko się roztapia, należy ją wyjąć z zamrażarki w momencie składania deseru. Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta z owocami , Lody
https:KKuchniaMniamsię opłaciło, bo sezamki wyszły pyszne i bardziej mi smakowały niż te ze sklepu. Trudnym momentem podczas przygotowania jest sam koniec, gdy bardzo szybko trzeba wałkować jeszcze gorącą masę sezamową. Tak naprawdę, to samo przygotowanie wcale nie zajmuje aż tak dużo czasu i efekt jest prawie natychmiastowy, można je jeść od razu po wystudzeniu. Składniki: (na około 20 sztuk(...)cukru 1 1/2 łyżki naturalnego miodu 2 łyżki wody dodatkowo: 2 arkusze papieru do pieczenia lub mata silikonowa odporna na temperaturę i papier wałek do ciasta ostry nóż (dobrze się sprawdza nóż do pizzy) Przygotowanie: Sezam uprażyć na gorącej patelni bez dodatków, uważać by nie przypalić bo będzie gorzki. Po uprażeniu sezam wysypać z patelni, gdyż patelnia wciąż
Kuchcik gotujeproszkiem do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Nakładać ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię i wciskać do niego po kilka sztuk czereśni (u mnie wydrylowane połówki). Najlepiej smażyć na patelni beztłuszczowej (z nieprzywierającą powłoką) jeśli takiej nie mamy to polecam smażyć na oleju kokosowym nierafinowanym lub na maśle. Podawać bez dodatków lub polane miodem
Mania WypiekaniaBeza 5 białek, 0,5 szkl cukru, ciasto kruche : 225 g mąki, 100 g cukru, 100 g margaryny, 1 jajko. Przygotowanie: 1. Przygotuj kruche ciasto: 100 gram margaryny posiekaj, wymieszaj z mąką i cukrem pudrem, dodaj jako, zagnieć jednolite ciasto i włóż je do lodówki na 25 - 30 minut. Rozwałkuj je cienko i wylep formę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. 2. Wszystkie składniki na masę serową zmiksuj mikserem. Masa powinna być płynna. Taką masę wylej na upieczone ciasto kruche i piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. 3. Białka zmiksuj z cukrem na błyszczącą pianę. Pianę można przeczesać specjalnym grzebieniem lub nożem z ząbkami, tak by powstały
Aga w kuchniRozwiń ciasto francuskie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (krążek o średnicy ok. 30 cm), ponakłuwaj je na całej powierzchni widelcem. Wyciskaj na ciasto francuskie krąg z ciasta ptysiowego, ok. 1 cm od krawędzi, a następnie drugi krąg bliżej środka i trzeci mały krąg na środku. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut . Piecz, aż ciasto lekko się(...)dnia. **Jeśli chcesz uprościć przygotowanie ciasta Saint-Honoré i zaoszczędzić na czasie, zamiast kremu chiboust , możesz przygotować tylko krem cukierniczy, pomijając etap przygotowania bezy włoskiej, jak również pominąć przygotowanie kruszonki craquelin na wierzch ptysiów. Zapewniam, że ciasto będzie równie dobre. A podczas przygotowania ciasta Saint-Honoré przydatny będzie ten trick, pozwalający zmiksować ciasto bez bałaganu: #beko #ciastojakzobrazka
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawykonania ciasta: Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać mąkę, żółtka, śmietanę, cukier i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 – 2 godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pozostawić odrobinę ciasta na wałeczki do boków ciasta. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto ponakłuwać widelcem(...)Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C Przygotować masę do mazurka: Serek mascarpone utrzeć z frużeliną i cukrem pudem na gładką jednolitą masę a następnie całość wyłożyć na wystudzonym spodzie. Wierzch mazurka przybrać wiśniami z frużeliny i pokruszonymi wiśniami. Ciasto można przechowywać w lodówce przez 5 dni. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieBardzo szybki, banalnie łatwy sernik z jogurtów z kawałkami owoców. Składniki: spód 100 g herbatników w czekoladzie 50 g masła miękkiego masa
magiczna kuchnia KasiCiasto z kaszy manny jest ciastem bez pieczenia. bardzo szybko się je przyrządza. L ubią je wszyscy i dorośli i dzieci. Składniki 5 paczek herbatników petit beurre 1 litr mleka 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 kostka masła 2 łyżki kakao polewa czekoladowa 1/2 kostki margaryny Kasia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki wody(...)przygotować masę mleko, masło i cukier zagotować . Wsypać powoli kaszę manną, a gdy zgęstnieje odstawić. Dodać kakao i dobrze wymieszać 2. blaszkę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie schłodzoną masę i przykryć pozostałymi herbatnikami 3. przygotować polewę margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. 4. Ciasto polać polewą
Darcia w kuchnijagodami Dzisiaj ciasto na oleju z czekoladą, jasnym cukrem muscovado i pożądną dawką wanilii. Pychotka. Ciasto czekoladowe z cukinią Składniki: podłużna foremka o długości 30 cm 300 g zielonej cukinii 300 g pszennej mąki, u mnie chlebowa 3 czubate łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soda oczyszczonej ½ łyżeczki soli 3 jajka 180 g jasnego cukru muscovado(...)oddzielnej miski przesiej mąkę, kakao, proszek i sodę. Za pomocą szpatułki wymieszaj suche składniki z masą jajeczną. Na koniec dodaj utartą na grubych oczkach i odciśniętą z nadmiaru wody cukinię oraz grubo pokrojoną czekoladę. Podłużną foremkę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto do formy, wygładź powierzchnię i piecz przez około 45 minut. Dla pewności sprawdź ciasto patyczkiem, czy jest
codojedzeniaSkładniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g zimnego masła ½ szklanki cukru (można dodać więcej) 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu waniliowy lub 3 łyżeczki cukru waniliowego Jabłka: 5-6 średniej wielkości jabłek (użyłam Szarej Renety) 3 łyżki brązowego cukry 1 łyżeczka cynamonu 1,5 paczki budyniu waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru(...)Przygotowanie: Mąkę przesiać , dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy. Masło pokroić w kosteczkę, dodać do suchych składników i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki. Można również składniki umieścić w misie miksera i rozdrabniać mieszadłem, aż masa zacznie przypominać okruchy chleba. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części i włożyć do lodówki
Mania Gotowania