święta Bożego Narodzenia bez ciasta z makiem to święta stracone :D więc u mnie babka z makiem i kokosem. Prawie nie ma w niej mąki, bo jest napełniona na full makiem i kokosem :). Dla kogo: dla tych, którzy nadal nie zdecydowali co będą piekli w święta dla zapracowanych dla fanów kokosu Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej(...)dolać sok wyciśnięty z połowy cytryny. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. W małej misce mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia dosypując do niej mak i wiórki kokosowe. Wmieszać delikatnie w masę jajeczną. Ciasto piec ok. 50 minut w temp. 175 stopni (najlepiej sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone). Po upieczeniu ciasto pozostawić chwilę
Mania Wypiekaniałyżeczki proszku do pieczenia na bezę: 6 białek 3 opakowania kisielu wiśniowego 6 łyżek cukru 2 litrowe słoiki czereśni lub wiśni w kompocie (wydrylowanych) na krem: litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru Składniki ciasta zagnieść, zważyć ciasto i podzielić na sześć równych części. Każdą rozwałkować na osobnym papierze do pieczenia na prostokąty tej samej wielkości(...)odsączyć z soku. Pianę kisielową podzielić na trzy części i rozsmarować na trzech płatach ciasta. Na wierzchu rozłożyć wiśnie. Przykryć pozostałymi płatami ciasta, odwracając je papierem do góry i delikatnie go zdejmując. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200*C i piec około 20 minut (piekłam wszystkie na raz na termoobiegu). Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawspomniałam o najważniejszym - ciasto robi się bez miksera, wystarczy widelec w roli mieszadła. Proporcja na keksówkę 35 x 12 cm - 3 szklanki* mąki pszennej - 3 jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mleka - 1 szklanka kwaśnego dżemu - 2 łyżki miodu - 3/4 szklanki oleju - 4 pełne łyżki ciemnego kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki sody(...)szklanki suszonej żurawiny i rodzynek Wszystkie składniki wymieszać w misce widelcem do momentu połączenia ( nie rozbijać małych grudek).Dodać bakalie i wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec 55-60 minut w temperaturze 180'C ( do suchego patyczka). Polewa: - 7 cukierków krówek - 7 dag masła - po garści orzeszków ziemnych i włoskich Orzechy przesiekać na grubo nożem. Uprażyć
kawawszklanceoraz galaretka o ulubionym smaku. Wykonanie ciasta: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtka. Ze wszystkich składników ugnieść ciasto i odstawić na ok godzinę do lodówki. Następnie wykładamy ciasto na formę do tarty (wcześniej posmarowałam ją delikatnie masłem i obsypałam bułką tartą). Ciasto nakłuć w wielu miejscach widelcem(...)włożyć do rozgrzanego do 190*C piekarnika. Piec przez ok. 25 minut do złotego koloru. Wykonanie kremu: 3/4 mleka wlać do garnka, dodać cukier razem z cukrem wanilinowym. Zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem i dodać do gotującego się mleka. Mieszać do uzyskania jednolitej masy (należy uważać, żeby budyń nie przywarł do dna garnka). Budyń odstawić do ostygnięcia. Następnie miksujemy
The Sweet Damselnastępnego kroku. Z ciasta odrywamy po małym kawałku i toczymy kulki wielkości małego orzecha włoskiego (wychodzi ok. 30-35 kulek). Kulki wkładamy do lodówki w celu schłodzenia, na około 15 minut. Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę na 180°C z termoobiegiem (lub 190°C bez). Dużą blachę (taką od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kulki, zachowując odstępy(...)piekarnika i pieczemy 10-12 minut. Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Powoli stopniowo dosypujemy cukier puder. Miksujemy jeszcze dwie minuty. Wyjmujemy blachę z gorącymi ciasteczkami i nakładamy na każde ciastko łyżeczkę piany z białek. Wszystkie ciastka posypujemy po wierzchu kolorową posypką cukrową. Zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy jeszcze około 10 min. Wyłączamy
Poezja smakusię z sernikami. Ostatnio przedstawiałam Wam sernik z brzoskwiniami , a dziś chciałabym pokazać Wam przepis na sernik tradycyjny. Jest to sernik bez ciasta na spodzie, ja zrobiłam go takiego „czystego” bez żadnych dodatków, ale oczywiście można wzbogacić go o rodzynki, czy kawałki czekolady. Bardzo prosty w przygotowaniu, ale pyszny i taki wyjątkowy. Ogólnie uwielbiamy serniki, więc(...)twaróg ucierając. W osobnej misce utrzeć całe jajka z cukrem na puch, dodać do masy serowej i krótko zmiksować. Do masy serowej dodać kaszę, budyń, cukier wanilinowy i krótko zmiksować. Kremówkę ubić, delikatnie wmieszać do masy serowej. Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Studzić
dom-agi.plNiektórzy podchodzą do niego jak do jeża :-) Pytają ze skrzywioną miną: "ciasto z marchwią?" Po czym jak zjedzą kawałek, to zakochują się tak jak ja około dwa lata temu :-) Przepis jest znakomity! Zachęcam Cię do wypróbowania! Obiecuję, że zakochasz się w tym cieście marchewkowym :-)Zwykle piekę to ciasto na blaszce, ale tym razem postanowiłam wykorzystać prezent, który dostałam - formę(...)średniej wielkości marchwi2 tabliczki białej czekolady2 łyżki śmietanki słodkiej 18% (lub więcej)Wykonanie:Jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i miksujemy na puszystą kremową jasną masę. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Do tego wszystkiego wlewamy olej i miksujemy około 4-5 minut.Marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach
Anielska Kuchnia Anibez czegoś "dobrego"? Po prostu nie można! W związku z czym upiekłyśmy przepyszne ciasto kakaowe z gruszkami. Bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagające jakiś ekstramalnych składników. Ponadto jeśli nie mamy w domu gruszek można je zastąbić jakimkolwiek innym owocem i powinno wyjść równie smaczne! Ilość porcji: blacha 26cm x 12 cm Czas przygotowania 30 minut + 60 minut pieczenia Składniki: 2 gruszki ¼ kostki masła 1 szklanka cukru* Niecałe opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju 4 jajka 1 ½ szklanki mąki* Łyżeczka proszku do pieczenia ½ tabliczki czekolady ¼ szklanki wody *Na zdjęciu widać jakby tych produktów było więcej ale są one po prostu przedstawione w małych szklankach Masło, cukier, cukier waniliowy oraz kakao rozpuszczamy na małym ogniu
Kolizje Smakówdoba, tydzień, miesiąc, tak bez ustanku. Dlatego warto jest mieć coś w swoim "repertuarze", co smakuje wybornie, nie jest skomplikowane i nie zabiera aż tak wiele czasu. Poniższy jabłecznik poznałam za sprawą Babci. To właśnie ona przyrządzała go zawsze wtedy, gdy była ochota na coś innego, niż ucierane. Dobrze też sprawdza się jako ciasto na niedzielę, dla gości(...)mąkę z proszkiem i drewnianą łyżką łączę delikatnie. Przekładam do blachy o wymiarach 25×36 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w 160 stopniach na funkcji termoobieg przez około 50-55 minut. masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych na szarlotkę 3 galaretki agrestowe Galaretki rozpuszczam w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody (dodaję tylko tyle
W kuchni Karmel-itkiRewelacyjny sernik na zimno z delikatnym aksamitnym cappuccino. Finezyjny posmak cappuccino z mocniejszą nutą kawy Velvet to idealne połączenie i z pewnością każdy wielbiciel tego trunku
Słodka StronaNigdy nie mów nigdy... oj tak, potwierdzam. Jeszcze o godzinie 12 zarzekałam się, że pączków dzisiaj piec nie będę, co najwyżej zrobię pączusie serowe... Wystarczyło włączyć komputer... widok wyrastającego ciasta u Margarytki zmienił diametralnie dzisiejsze plany... :-) Już przed 13.00 ciasto było odstawione do wyrastania. Po godzinie z minutami gotowe pączki odstawione do napuszenia, a przed 16.00 pączki posmażone. Pozostało tylko(...)ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.60 minut, do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny (u mnie oklejony folią spożywczą) podsypany lekko mąką, delikatnie rozwałkować lub rozpłaszczyć dłońmi na grubość ok.0,5cm. Wycinać koła szklanką lub metalową obejmą (u mnie o śr.7,5cm) i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Smaczne Zdroweciasto! Nie wszystko można przekazać i opisać słowami, na szczęście jest fotografia kulinarna. Mam nadzieję, że zdjęcia podobają się Wam i zachęcają do przygotowania owsianki! Ostatnio zakochana jestem w tych delikatnie nakrapianych czarną farbą talerzykach, które kupicie w jednym z popularnych szwedzkich sklepów. Smacznego! PS. Ja idę po kawałek owsianki, jeszcze jest, ale pewnie do 20-tej zniknie ;) Pieczona(...)bez dodatku cukru i soli 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko cukier, miód lub zamiennik do smaku cynamon do posypania tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: Śliwki suszone kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski. Dodajemy płatki owsiane, jogurt, mleko, cukier lub zamiennik, masło orzechowe i jajko. Całość starannie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wylewamy do naczynia masę owsianą
Moja smaczna kuchniaktóry można przygotować bez użycia miksera. Jest to ciasto całoroczne, więc zachęcam do korzystania z przepisu nie tylko w sezonie na jabłka. Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 21cm . Cynamonowe ciasto jogurtowe z jabłkami Składniki: 220g mąki pszennej 200g jogurtu naturalnego 100g masła 100g cukru trzcinowego 2 jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)pieczenia - wszystko wymieszać - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, a te z kolei na kilka grubych plasterków - formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć mąką - do formy przełożyć gotowe ciasto, na wierzchu poukładać plasterki jabłka, wąską stroną do dołu (jak na zdjęciach), wciskając je lekko w masę - kawałki owoców poukładać
Smakołyki Berenikinich zapomniała :) Jest takie przysłowie, które mówi że szewc bez butów chodzi i ja tych butów, tzn tortu na swoje urodziny zazwyczaj nie mam. Chyba, że sobie sama go upiekę, a skoro życzenia były, to i torcik też musiał być :) Powstał na moim ulubionym cieście czekoladowym, które oczywiście musiało wyrosnąć z wielką górą na środku. Na taką górę(...)myślą o moich synkach i mężu, którzy śpiewali mi „sto lat” :D CIASTO CZEKOLADOWE: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 4 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki mleka MASA Z KIWI: 500 g kiwi (około 8 szt) 1/4 szklanki cukru 2 szklanki wody 1 budyń śmietankowy
https:KKuchniaMniamzmielić na jednordną, dość gęstą masę marcepan zetrzeć na dużych oczkach tarki lub drobno pokroić. Dodać mleko i alkohol i zblendować na gładką masę. Na koniec wmieszać posiekane orzeszki pistacjowe mielone orzechy laskowe podprażyć na patelni bez tłuszczu (lub użyć kupnych podprażonych), ostudzić. Z pomarańczy zesterem ściąć skórkę, następnie wycisnąć sok. Orzechy wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową, sokiem(...)połowy pomarańczy i miodem. Jeśli używasz cukru, podgrzej go do rozpuszczenia w soku pomarańczowym. Na koniec wmieszać pianę ubitą z 1 białka wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, następnie podzielić na 2 równe części. Każdą część z osobna rozwałkowć na kwadrat 45x45 cm. Przeciąć go na 3 pasy szerokości 15 cm. Smarować je kolejno przygotowanym nadzieniem, tak by z jednej strony
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!