ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:185/467)

Bezy ( lepszy przepis) 161

Składniki: ( na 33 sztuki) 4 białka z niewielkich jaj ( ok.132g białek), szczypta soli, 200g cukru pudru, 15g cukru waniliowego. Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę ( po

W kuchni u Moniki
Biszkoptowa Rolada Jabłkowa 161

bliski 2 godzin). Pod koniec duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Biszkopt:Blaszkę o wymiarach 35 x 28 cm wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić(...)ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wylewamy na formę i umieszczamy w piekarnika nagrzanym do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. "suchego patyczka".Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę i zawijamy biszkopt na kształt rolady. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie rozwijamy ciasto i smarujemy nadzieniem jabłkowym zostawiając koniec rolady pusty

Słodka Strona
Sernik jabłkowy z sosem 133

Przepis na taki pyszny sernik, z dodatkiem jabłek znalazłam tutaj..Taki sernik jest naprawdę pyszny..polecam..U mnie co prawda sernik był pieczony w blaszce

Moje domowe kucharzenie
Kostka kawowa 392

połączenia się piany z żółtkiem- mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, stopniowo przesiewać ją do masy jajecznej, cały czas delikatnie mieszając łyżką, aż składniki się połączą- na koniec wlać 2 łyżki zimnego naparu kawowego, wymieszać i przełożyć do formy, wyrównać- wstawić do piekarnika i piec około 35 minut do tzw. suchego patyczka- po upieczeniu biszkopt pozostawić(...)wymieszać- tak powstałą mieszankę wlać do masy jogurtowej, wymieszać- zimną śmietankę ubić na sztywno, połączyć z kawową masą jogurtowąPRZEŁOŻENIE BISZKOPTU- formę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą- na spód włożyć biszkopt, nasączyć go około 50ml (tyle, ile zostanie z całego naparu) ponczu- na biszkopt wylać masę kawową, wyrównać i włożyć na kilka godzin

Smakołyki Bereniki
Szarlotka na cynamonowym spodzie 204

Niektórzy nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez Szarlotki. Typowo jesienny wypiek w moim domu był częstym gościem, traf chciał, że również mój eM. - mimo, że

Słodkie Przyjemności
Ciasto macadamia 84

Ciasto macadamia - raj na ziemi <3 Składniki: orzechy macadamia - 250gplastry kokosowe - 250golej kokosowy (nierafinowany, tłoczony na zimno) - 30gjajka - 2szt.białka jajek - 3szt.cynamonstewia (min. 95% glikozydy stewiolowe) - opcjonalne + ilość wg uznania proszek do pieczenia - opcjonalne + ilość wg uznania Sposób przygotowania: Nastaw piekarnik na 220 stopnii bez termoobiegu.Wymieszaj suche składniki (cynamon, stewię, plastry kokosowe i orzechy macadamia). W osobnym(...)naczyniu wymieszaj jajka i olej kokosowy.Następnie wszystko dokładnie wymieszaj razem - nic trudnego, prawda? ;)Możesz wszystko przełożyć do keksówki, albo blaszki. Ja wylałam masę na blachę z papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadziłam. Wstaw do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie, zmniejsz temperaturę do 180 stopnii i piecz jeszcze przez około 20 minut.Wyjmij i poczekaj aż wystygnie

Keto Przepisy
Migdałowe parowańce z makiem 144

wersji świątecznej z masą makową z dodatkiem żurawiny i pieczonych kasztanów. Całość dopełnia bita śmietana z makiem. Smakują wybornie. Składniki ciasto 2 szkl mąki 3 żółtka 20 g drożdży 2 łyżki cukru 1 szkl mleka szczypta soli 1 łyżka zmielonych migdałów lub ekstrakt 2 łyżki rozpuszczonego masła masa makowa 250 g maku 5 upieczonych kasztanów jadalnych 1 łyżka suszonej żurawiny(...)łyżka rodzynek 2-3 łyżki płynnego miodu ekstrakt migdałowy ok. 750 ml mleka krem makowy 250 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki masy makowej bez dodatków 1. Mleko podgrzewamy z cukrem, rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy tyle mąki, aby zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce. 2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy żółtka, sól, migdały

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Orkiszowo-pszenne placuszki z jagodami i czekoladą. 202

dużej miski wbij jajka. Dodaj szczyptę soli i cukru np. cukru z bzu lub cukru waniliowego. 2. Rozbełtaj rózgą jajka. Dolej odrobinę ekstraktu waniliowego-ok.3 kropel(jeśli masz) i szklankę mleka. 3. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. 4. Mieszając masę na placuszki stopniowo dolewaj wodę gazowaną i olej. 5. Dorzuć starte na tarce o dużych oczkach(...)porządnie umyte,ale osuszone z wody jagody oraz drobno pokrojoną czekoladę. (u mnie każda kostka czekolady przekrojona jest na 4 mniejsze cząsteczki) 6. Delikatnie wmieszaj owoce i czekoladę w ciasto na placuszki. 7. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony 8. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie są to jagody i jogurt naturalny. 9. Smacznego

Fiolka w kuchni
PUMPKIN PIE 154

rozgrzewania piekarnika do 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Na schłodzone ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub suchą fasolą/grochem, itp. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut, następnie wyjmujemy formę, zdejmujemy obciążenie i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10-15 minut lub do zrumienienia spodu. Wyjmujemy ( piekarnika nie wyłączamy(...)NADZIENIE : Mleko skondensowane przelewamy do miski, dodajemy puree z dyni, jajka, przyprawę piernikową, likier cointreau i smażoną w cukrze skórkę pomarańczową. Krótko miksujemy, tylko do połączenia składników na gładką masę. Płynne nadzienie wylewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto, zmniejszamy temp. do 130℃. POLEWA ŚMIETANKOW A: Śmietanę łączymy z cukrem

cool and minty
Tarta z łososiem i brokułami 349

minut. Wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek grubości 0,5 cm. Wyłóż formę ciastem, przykryj brzegi aluminiową folią, lekko dociskając. Zapobiegnie to nadmiernym zrumienieniu brzegów i ich obsunięciu. Nakłuj spód widelcem i wstaw do nagrzanego na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej) i podpiecz przez 12 minut. Zdejmij folię i rozprowadź różyczki brokułów, pokrojony w kostkę(...)Wymieszaj jajka ze śmietaną i mlekiem. Dopraw solą i pieprzem. Wylej na nadzienie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Obniż temperaturę do 160ºC na termoobiegu i piecz tartę przez około 40 minut. Masa jajeczna powinna być ścięta i lekko przyrumieniona. Wyjmij tartę z piekarnika. Poczekaj z krojeniem 10 minut. Lekko przestudzona tarta lepiej się kroi. The post Tarta z łososiem

codojedzenia
Słodkie środy - Drożdżowe ślimaki z truskawkami 131

delikatnie mieszamy, dodajemy pokruszone drożdże i wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Lepimy kule smarujemy olejem. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy i rozwałkowujemy na wielki placek o grubości około 1cm. Ciasto smarujemy dżemem zostawiając wolny brzeg bez dżemu. Ciasto zwijamy w rulon. Następnie kroimy na plastry o grubości około(...)Uzyskane ślimaki układamy na blaszce z małymi odstępami i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, aż się ze sobą połączą i wyrosną. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zarumienienia. studzimy na kratce. Podajemy oprószając cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Omlet kawowy bez mąki z kremem waniliowym, bananem i czekoladą bez cukru 109

czekolada jest zwieńczeniem całości :) Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka dowolnych mielonych orzechów Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu, aż ciasto się zetnie, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Krem: 3 łyżki serka kremowego np. Mój Ulubiony

Chocolate Muffin Blog
Ciasto bananowe dla alergika 118

szybszych i prostszych ciast na blogu, na pewno każdemu się uda! 125 g. margaryny bezmlecznej 1,5 szklanki cukru 3 banany 3 żółtka 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 0,5 szklanki przegotowanej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Margarynę, cukier, banany i żółtka zmiksować na jednolitą masę najlepiej w malakserze lub dokładnie blenderem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta 335

tartą, no i w smaku też nie będzie odczuwalne. Sodę mieszamy z łyżką mleka. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, najlepiej dwukrotnie, następnie mieszamy ją w misce z makiem. Do tego ciasta mak nie musi być mielony. Bakalie – jeśli używamy tych kupnych, w gotowej mieszance, są one najczęściej już drobno pokrojone. Jeśli używacie własnych – pokrójcie(...)ciasta drewnianą łyżką lub plastikową łopatką pora wmieszać bakalie. Ciasto przelewamy do naszykowanej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu, około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ja sprawdzam zawsze w najwyższym miejscu ciasta. Po upływie połowy czasu pieczenia można szybko wierzch keksu naciąć przez środek ostrym nożem, ale nie zawsze jest

Karo in the Kitchen
babeczki kawowe z czekoladą i granatem 146

proszkiem- którą najpierw łączymy ręcznie z pozostałą masą, po czym ponownie miksujemy, aż masa będzie gładka i kremowa. Wkładamy ciasto do foremek- do wysokości max 2/3 foremki (nie więcej! ) Pieczemy 15 do 20 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, przynajmniej na 10 min. do wystygnięcia, po czym delikatnie wyjmujemy(...)uparcie nie chcą rozstać się z formą, poruszajcie je delikatnie palcami. POLEWA LUKROWA: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą- za pomocą miksera- około 1 minuty, aż uzyskamy gładką, gęstą masę bez żadnych grudek. Gotową polewę, przed użyciem do dekorowania- warto wstawić na 20 min. do lodówki. DEKOROWANIE: Obieramy granata- wyłuskujemy z niego wszystkie nasiona. Czekoladę ścieramy na tarce. Na wierzch

Domowe Torty
Tarta z marchewką i chorizo pod czerwonym cheddarem 109

godzinę. Ciasto rozpłaszczamy, przenosimy do formy na tartę i dokładnie wylepiamy nim formę. Żeby nam się nie obsunęło podczas pieczenia to zakładamy ciasto aż za krawędzie formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem dokładnie miejsce przy miejscu i pieczemy 15 minut w 220 stopniach. Marchewki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru około 4 minut, tak żeby tylko(...)tarce. Mieszamy z pozostałymi jajkami (2 żółtka i 3 białka) i śmietaną na jednolitą masę. Kiełbasę chorizo kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do farszu. Cały farsz nakładamy na podpieczony spód tarty. Na całość ścieramy czerwony ser cheddar. Bez problemu można dać zwykły cheddar, ale ten czerwony (z racji, że jest pomarańczowy) idealnie się komponuje

Marder&Marder Manufacture
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami 198

ciasto jak już wiecie,  tym razem zapraszam na makowe ze słodką bezą kokosową, puszystym kremem budyniowym, cała słodycz przełamana kwaskowymi jabłkami z galaretką, tworzą duet idealny. Znakomicie sprawdzi się jako i deser do kawy czy na udekoruje świąteczny stół......   Składniki Blaszka o wym 24/42 cm Ciasto makowe: 6 jajek 200 g masła lub margaryny(...)szklanka maki tortowej 1 szklanka cukru 2 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kokosowe 4 białka jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka wiórek kokosowych białych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 80 dag winnych jabłek (po obraniu) 2 galaretki agrestowe 3/4 szklanki wody 3 łyżki cukru 1 łyżka masła

Wanilia i Kardamon
trufle na deser... 153

okruchy wsypać do masy i łyżką składniki wymieszać do połączenia formować nieduże kule, obtaczać je w posypce i do lodówki schować na kilka godzin smaczny, słodki deser bez pieczenia............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Brownie z truskawkami 143

znów zmieszać do całkowitego połączenia się składników. 6. Powstałą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 7. W ciasto włożyć truskawki i odstępach co kilka centymetrów. Piec: około 20-45 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać ciepłe bądź zimne. Oprószyć ciasto kakao przed podaniem. Uwaga: Ciasto ma być mokre, wilgotne, ale nie ciągnące się. Brownie nie są suche(...)środku jak nasze biszkopty, są one wilgotne w środku i bardzo przyjemnie czekoladowe. Jeśli jednak po 20 minutach zobaczycie iż ciasto jest jeszcze lejące- szczególnie przy owocach, które puszczają swój naturalny sok podczas pieczenia- bez obaw zostawcie brownie jeszcze na jakiś czas w piekarniku nie zmniejszając temperatury - bez obaw- każdy piekarnik jest inny trzeba go wyczuć :) Smacznego

KreatywnePiny
Szybka babka z łatką :) 181

Dzisiaj klasyczna babka, którą zrobicie szybko i bez problemowo. To idealne ciasto na weekend do popołudniowej kawy. No to do pracy :)   Szybka babka z łatką idealna na weekend. Składniki: 1 kostka margaryny 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 łyżka kakao zapach migdałowy(...)krojone migdały posypka czekoladowa sok z połowy dużej cytryny 3/4 szklanki cukru pudru Margarynę, mleko, cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w garnku i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy na przemian 4 żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kilka kropli zapachu migdałowego. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie ubijamy pianę z białek i dodajemy

vegetanie
Rolada bezowa z malinami 205

ciasto wygląda tak: Składniki: 4 białka 125 g cukru 1 łyżeczka octu cukier puder do oprószenia ściereczki Nadzienie: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 120 g malin mrożonych lub świeżych Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem (lub 170 bez), blachę o wymiarach 30×20 wykładamy papierem do  pieczenia, lekko natłuszczamy olejem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier nie przerywając ubijania, na końcu dodajemy 1 łyżeczkę octu, ubijając cały czas. Przekładamy masę na  natłuszczony papier , zostawiając niewielki odstęp od brzegu z każdej strony, gdyż beza lekko urośnie.  Pieczemy 20  minut, na ostatnie 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Gdy beza się piecze ubijamy na sztywno śmietanę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię