ilość składników i wydłużyłam czas pieczenia . Pierwszy raz piekłam sernik. Niestety opadł ale nadrabia to smakiem. Jest bardzo delikatny i gładki. Złoty z wierzchu. Szybko znika. 400 g jogurtu greckiego 2 jajka 0,5 szklanki cukru( mniej jeśli budyń jest z cukrem) 0,5 łyżki cukru waniliowego 1/4 szklanki oleju 45 g budyniu herbatniki do wyłożenia blachy(...)zrób kogiel - mogiel. Dodaj olej jogurt, budyń w proszku i 1/4 szklanki cukru. Dobrze zmiksuj. Białka ubij z pozostałym cukrem. Piane dodaj do pozostałych składników. Delikatnie wymieszaj. Przygotuj formę posmaruj ją masłem obsyp mąką i wyłóż herbatnikami. Wlej ciasto. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz około 50 minut bez termoobiegu. Pozostaw w piekarniku do wystygnięcia
cukrem pudrem posypanemasła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru beza: 4 białka 150 g cukru 1 lyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 1 kg jabłek 2 budynie waniliowe 600 ml mleka do budyniu Wykonanie: *Posiekać masło, dodać mąkę, cukier, żółtka, zagnieść ciasto, które włożyć na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto, równomiernie rozłożyć, ponakłuwać widelcem
Z Majeczką w kuchnipieczenia oraz cukier waniliowy. Mieszamy, do całości dodajemy posiekaną zimną margarynę. Margarynę wraz z mąką rozdrabniamy palcami na mniejsze kawałeczki. Do całości wbijamy żółtka, białka odkładamy, bo będą nam potrzebne do bezy. Całość wyrabiamy do połączenia się składników, nie za długo. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną chowamy do lodówki, drugą rozwałkowujemy, i wykładamy nim dno blaszki. Jeśli ciasto(...)Całość wykładamy na blat, posypujemy orzechami. Pieczemy około 10-15 minut w temp 170 stopni, do zezłocenia się bezy. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta, i drugą połową składników na bezę. Musimy mieć 2 spody. Teraz przechodzimy do przygotowania kremu. -3 szkl mleka -2 łyżki mąki pszennej -4 żółtka -2 małe budynie śmietankowe -1 opakowanie cukru waniliowego około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuowoce mango- 3 budynie waniliowe bez cukru- 5 łyżek cukru do budyniu- 1,1 litra mleka- słoik dżemu z czarnej porzeczki (450g)- cukier puder do posypania ciasta Kto nie ma ciasta gotowego i kruszonki, to przygotowuje z przepisów zamieszczonych na blogu. Kto ma - wyjmuje z zamrażarki. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto ścieramy bezpośrednio
mojewypiekiinietylkoWszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie miksujemy, dzielimy na 4 części. Do drugiej miski przekładamy 1/4 powstałej masy. KARMELOWA: 3/4 masy serowej 1 budyń karmelowy (toffi) na 750 ml mleka (64 g w wersji bez cukru) 1,5 szklanki mleka Wszystkie składniki miksujemy i ostrożnie przelewamy na wcześniej przygotowany spód. KOKOSOWA: 1/4 masy serowej(...)Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i przekładamy na masę karmelową. Wyrównujemy łyżką i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. LUKIER: 200 g cukru pudru 2-3 łyżki wody lub soku z cytryny Cukier
Rozpustne gotowanietruskawkowym, dlatego nazwa taka, a nie inna. Wszystkim bardzo smakował a ciasto znikało w błyskawicznym tempie. Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo - budyniowa: 2 szklanki serka homo 1 budyń śmietankowy z cukrem 2 szklanki mleka 1 opakowanie żelatyny(...)wielkości blachę. Piec 25 minut w 170 stopniach. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Budyń zmiksować i dodawać powoli serek. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i dodać do zmiksowanych truskawek. Wystudzić. Biszkopt lekko zwilżyć wodą i włożyć do blachy lub najlepiej do obręczy z regulowanymi bokami bez
Jadło i czytadłokruchym cienkim spodzie. Masa cytrynowa (lemon curd) po upieczeniu powinna być lekko kremowa. Beza z wierzchu chrupiąca, a w środku piankowa. Takie ciasta bardzo lubię i bardzo szybko znikają. Więcej przepisów znajdziesz na moim blogu w zakładce CIASTA. Inspiracja Książka Wypieki Świata Ciasto 160 g mąki pszennej 90 g masła 35 g cukru pudru skórka starta z 1 cytryny(...)cytryny. Wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Uformować kulkę zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na formę o średnicy 24 cm. Wyłożyć nim dno i boki. Ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane. Masa cytrynowa 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
O kuchni z uczuciemszklanki mleka- 1 i 1/2 budyniu śmietankowego- 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej- 400g nadziewanych pierniczków w czekoladzie (ja użyłam 2 opakowania pierniczków Marco z Biedronki) Beza:- 4 białka- 1/2 szklanki cukruRozgrzewamy piekarnik do 180st. Blaszkę (moja miała wymiary 20cm x 36cm) smarujemy tłuszczem. Składniki na spód zagniatamy. Wylepiamy ciastem dno blaszki i wstawiamy do piekarnika(...)wierzchu układamy pierniki. Próbowałam je wciskać w masę ale wypływały na wierzch i okazało się że nawet lepiej to wygląda wizualnie po upieczeniu. Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy ok 50 min.Ubijamy pozostałe białka na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Przekładamy białka na upieczoną masę serową i wkładamy do piekarnika na kolejne
happycreatiff.blogspot.comświątecznych przepisów, chociaż z powodzeniem można to ciasto upiec i bez okazji :) Delikatny sernik na lekkim, biszkoptowym spodzie z korzennym aromatem. Standardowo bez cukru, za to z dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczowej. Mam nadzieję, że Sylwester wam się udał ;) Dziękuję za wszystkie życzenia noworoczne! :) Sernik na korzennym biszkoptowym spodzie (bez cukru) Spód ( inspiracja ): 25 g mąki ryżowej(...)chudego) 6 jajek 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki ksylitolu lub erytrolu(lub nieco więcej) 450 ml mleka łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy 1,5 łyżki skórki z pomarańczy Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać ksylitol, nadal ubijając, a po chwili żółtko. Wymieszać z mlekiem i przesianą z przyprawą mąką. Ciasto przelać do foremki
FitKotmąki gryczanej 100 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody Na masę rabarbarową 800 g rabarbaru 1 łyżka cukru 200 ml wody 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżeczki żelatyny Na piankę budyniową 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 450 ml mleka 130 g masła 40 g cukru pudru WYKONANIE Wszystkie(...)Stopniowo dodawać przez sitko składniki sypkie, mieszając szpatułką. Gotową masę wylać na blaszkę, wyrównać, posypać w dużych odstępach rabarbarem i wcisnąć go lekko w ciasto. Włożyć do piekarnika i piec około 30-35 minut. Gotowe ciasto wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Masa rabarbarowa: Pozostały rabarbar przełożyć do garnka, zalać 200 ml wody i zagotować. Podgrzewać mieszając, do momentu, aż masa
Passions hobbies lifeokoło 200 g) skórka otarta z dużej cytryny sok z jednej małej lub połowy dużej cytryny Beza 1 szklanka białek (6-7) 3/4 szklanka cukru Wykonanie: Żółtka ucieramy z połową cukru z szklanki i cukrem waniliowym na biały puch. Dodajemy budyń oraz olej w dalszym ciągu miksując. Na zmniejszonych obrotach ( do jedynki), dodajemy po łyżce jogurty - nadal oczywiście(...)wyciśniętym z cytryny. Na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatniki, jeden obok drugiego i wylewamy naszą gotową masę. Ciasto pieczemy w temp 160 -170* C przez około 45 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy z pieca i ubitą wcześniej beze ( zmiksowanie białek z cukrem "beza") wykładamy na ciasto i ponownie w tej samej temperaturze wkładamy do pieca
W Moim Magicznym Domukońcu, mieszając delikatnie i powoli, wsypujemy wymieszane ze sobą obie mąki oraz proszek do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. Wyjmujemy i studzimy. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, wyjmujemy je z formy i zdejmujemy papier. Gdy biszkopt całkiem wystygnie(...)dodajemy cukier. Gotujemy aż truskawki puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę (bez grudek). Truskawki ponownie zagotowujemy. W 1/2 szklance wody rozprowadzamy 2 budynie. Zawiesinę wlewany do gotującego się musu i dokładnie mieszamy. Masa powinna nam wyraźnie zgęstnieć. Gdy zacznie bulgotać zdejmujemy z ognia (!) i dosypujemy galaretki. Dokładnie całość
My simple kitchenblaszce Pieczemy około 15 min. w temp. 170 stopni C Składniki na krem: 2 śmietankowe budynie - takie na 750 ml mleka ( bez cukru) 1 l. mleka 1/2 szklanki cukru 1 masło Przygotowanie kremu: W około 500 ml mleka rozmieszać dobrze budyń Pozostałe 500 ml mleka wlać do garnuszka, posłodzić i gdy zacznie się gotować, wlać rozmieszane budynie-gotować mieszając(...)Zdjąć z ognia Do lekko przestudzonej masy wkręcić masło- doskonale ucierając Jeszcze ciepłą masą przekładać kolejne placki Wierzch posmarować najlepiej następnego dnia gotową masą krówkową. Przepis i ciasto dostałam od Bożenki, dziękuję! Było bardzo smaczne:)Najlepsze,gdy skruszeje- choć dnia następnego
Proste Potrawytrzepaczka - im mniej się ubija tym lepiej. Sernik można bez problemu upiec w wersji bezglutenowej - wystarczy kupić kruche ciastka bez glutenu. Koniecznie spróbujcie! Jedyny minus to fakt, że ciasto niestety znika w zastraszającym tempie.. i trzeba piec kolejne ;-) Bardzo polecam! Składniki: Kruchy spód: 180 g kruchych ciastek typu Digestive (w wersji bezglutenowej świetnie sprawdzą się herbatniki(...)serowa : 850 g półtłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrego twarogu sernikowego 300 g jagód 225 g drobnego cukru 4 duże jajka (L) 65g skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego bez dodatku cukru 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jagody zmiksować w blenderze na mus i przetrzeć przez gęste sito. Jajka lekko roztrzepać
maniapieczeniaPorzeczki to owoce, które idealnie sprawdzą się do słodkich wypieków. Rok temu pokazałam Wam przepis na genialne kruche ciasto nadziane porzeczkami i przełożone budyniem oraz bezą , a dzisiaj zachęcam do upieczenia słodko-kwaśnych muffinek, które są miękkie, puszyste i bardzo smaczne :) Składniki na 18 sztuk: 300 g obranych porzeczek, np. czerwonych ponad 1/2 kostki masła (120 g) 1 kubek śmietany(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody Masło rozpuścić i ostudzić. Do miski wbić jajka, wlać masło, dodać śmietanę i zwykły cukier oraz wanilinowy. Za pomocą trzepaczki składniki połączyć ze sobą. Następnie wsypać przesianą mąkę wraz z dodatkiem proszku do pieczenia i sody. Ponownie wymieszać (tylko do połączenia składników!). Na sam koniec dodać obrane porzeczki. Za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto będzie
Ugotowaćpiekarnika nagrzanego do 120 stopni, piekę 40 minut, następnie obniżam temperaturę do 100 stopni i suszę przez 3 godziny. 350ml mleka doprowadzam do wrzenia, wlewam do niego mieszaninę mąki i cukru z pozostałym mlekiem. Gotuję jak budyń i odstawiam do ostygnięcia. Masło ucieram na puch dodając po łyżce zimny budyń. Bezę delikatnie przekrawam połowie wysokości, wypełniam połową masy(...)Pozostałą połowę masy wykładam na wierzch ciasta. Dekoruję dużą ilością owoców- najlepiej kwaśnymi owocami sezonowymi, które będą stanowiły doskonały kontrapunkt dla słodkiej bezy
Zapiski Młodej Żony